Disney heittää ensimmäisen näytellyn Star Wars -sarjan piraattien armoille, koska se on vasta miljardibisneksen alku

Disney julkaisee uuden suoratoistopalvelunsa vain viidessä maassa, ja siksi uusi Star Wars -tv-sarja päätynee miljoonien piraattien katseluun.

Disney heittää uuden Star Wars -palkkionmetsästäjänsä leijonille.

Palkkionmetsästäjä on marraskuussa alkavan The Mandalorian -tv-sarjan päähenkilö ja leijonat ovat nälkäisinä odottavia piraatteja.

Maailman suoratoistomarkkinat ovat myllerryksessä. Marraskuussa ensin Apple julkistaa Tv+-palvelunsa ja pari viikkoa sen jälkeen Disney oman Disney+-palvelunsa.


Disneyn sisäänheittotuotteen piti olla The Mandalorian, ensimmäinen näytelty tv-sarja Star Warsin maailmassa. Fanit ovat odottaneet sitä vuosia. Game of Thronesin parhaan sivuosanäyttelijän Pedro Pascalin tähdittämä westernhenkinen sarja on jokaisen julkaistun trailerin myötä vain synnyttänyt lisää odottavia ja kehuvia puheenvuoroja.

Siksi vaikuttaa erikoiselta, että Disney julkaisee palvelun ja sitä myötä sarjan ensiksi vain viidessä maassa. Disney+ käynnistyy 12. marraskuuta Yhdysvalloissa, Kanadassa sekä Alankomaissa ja viikkoa myöhemmin Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Alankomaissa palvelu on jo koekäytössä.

Muu maailma saa luvan odottaa.

Disney on kertonut tähän mennessä vain, että palvelu julkistetaan suuressa osassa maailmaa kahden seuraavan vuoden aikana. Epävirallisten julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan voisi päätellä, että palvelu julkaistaan Länsi-Euroopassa ensi vuoden aikana.

Nykymaailmassa, jossa niin tieto kuin viihde liikkuu hetkessä valtioiden rajoista välittämättä joka paikkaan, Disneyn päätös on omituinen paluu vanhanaikaiseen maailmaan. Vielä 1990-luvulla mediayhtiöt olivat jakaneet maailman viipaleiksi, joissa ne julkaisivat sisältöään silloin, kun se oli taloudellisesti kannattavaa.

Piratismi tuhosi tämän maailman.

Alalle valkeni, että piraatit eivät ladanneet esimerkiksi elokuvia luvattomasti vain säästääkseen rahaa vaan myös koska elokuvaa ei oltu vielä julkaistu heidän kotimaassaan.

Ratkaisuksi tuli suoratoisto eli striimaus. Se on tarjonnut helpon tavan maksaa sisällöistä netissä ja siten pienentänyt verkkopiratismin houkutusta. Halutut tv-sarjat julkaistaan joka puolella maailmaa samaan aikaan.

Uuden palvelunsa ja uuden Star Wars -sarjan kanssa Disney nyt rikkoo tätä oppia vastaan. Yhtiö tuntuu suorastaan kutsuvan maailman piraatit apajille: ”Tässä on uusi Star Wars -tv-sarja, mutta sitä saa katsoa luvallisesti vain näissä maissa.”

Piratismi kun ei ole kadonnut mihinkään, se on vain muuttanut muotoaan.


Jonkinlainen piratismiennätys tv-puolella on Game of Thronesilla. Sen seitsemättä kautta ladattiin tai katsottiin lähteiden mukaan luvattomasti yli miljardi kertaa.

Game of Thronesin viimeisen kauden ensimmäinen jakso katsottiin vuorokaudessa luvattomasti 54 miljoonaa kertaa.

Nykyisin ei puhuta vain luvattomasta lataamisesta, sillä suurin osa piratismista tapahtuu luvattomana striimauksena. Suoratoiston aika on tullut myös piratismiin.

Miksi Disney tekee näin?

Mahdollisia syitä on useita.

Ensimmäinen on, että Disney hallitsee nyt audiovisuaalisen viihteen maailmanmarkkinoita ja tekee mitä haluaa. Elokuvapuolella se on tänä vuonna jättänyt kilpailijat kauas taakseen.

Disneyn tavoitteet suoratoistopalvelulleen ovat kovat. Viihdejätti ilmoitti keväällä tavoitteekseen saada 60–90 miljoonaa tilaajaa vuoteen 2025 mennessä, mutta analyytikot ovat veikanneet palvelulla voivan olla siinä vaiheessa jopa 130 miljoonaa tilaajaa.

Suoratoistomarkkinoiden herruudesta käytävässä taistossa on kyse vuositasolla miljardeista euroista. Siinä kokonaisuudessa yksi Star Wars -tv-sarja on vain pieni ja väliaikainen investointi. Menkööt piraateille, saattaa Disney ajatella.

Toinen, käytännöllinen syy hitaalle levittäytymiselle on, että Disney hakee nyt oppia ja kokemuksia. Vahvaan perinteeseen nojaava ja kovassa muutoksessa oleva sisältöyhtiö Disney astuu Disney+:n myötä uudelle kentälle. Disney hakee ensin kokemuksia rajatuilta markkinoilta astuessaan kansainväliseen suoratoistobisnekseen.

Euroopasta yhtiö on valinnut Alankomaat ensimmäiseksi kokeilualueekseen. Netflix toimi samoin laajentuessaan maailmalle.

Voivatko tavoitteet ja ennusteet toteutua?

Se näyttää hyvin mahdolliselta. Avainsana on yksinoikeus.

Disney+ tarjoaa yksinoikeudella kaiken Disneyn sisällön prinsessaelokuvista Star Warsiin, Pixarin animaatioista Marvelin supersankareihin.


Niitä ei siis marraskuun jälkeen todennäköisesti näe enää muissa palveluissa. Vielä nyt Netflixissä on Suomessa yksi Star Wars- elokuva ja kolme Marvel-elokuvaa. Ilmeisesti ei ole enää kauaa. HBO Nordic kampanjoi pari vuotta sitten vanhoilla Star Wars -elokuvilla. Niitä ei ole ollut siellä enää pitkään aikaan.

Yksinoikeuksien takaamiseksi Disneyn on täytynyt lakata tekemästä levitys- ja jakelusopimuksia elokuvistaan ja sarjoistaan muille suoratoistopalveluille. Aika näyttää, vaikuttaako tämä myös perinteisten televisiokanavien kanssa tehtyihin sopimuksiin.

Jos esimerkiksi Star Wars -elokuvista on voimassa oleva levityssopimus jossain päin maailmaa, se voi rajoittaa suoratoistopalvelun julkaisua alueella. Alalla ei kuitenkaan enää juuri tehdä vuosien mittaisia yksinoikeussopimuksia, joten sellaisia ei luultavasti ole ainakaan kovin paljoa estämässä julkaisuja.

Elokuvien ja tv-sarjojen esittämisestä sovitaan eri puolilla maailmaa alueittain monenlaisilla sopimuksilla.

Olennaista sopimuksissa on juuri ajoittaminen. Alalla puhutaan ikkunoista, aikajaksoista, jolloin elokuva tai tv-sarja on nähtävillä. Ensin on elokuvateatteri-ikkuna ja muut tulevat sen jälkeen.

Dvd:n merkityksen vähentyessä ja suoratoiston kasvaessa ikkunoiden sijoittelu ja koko on muutoksessa. Kirjoitimme vuoden alussa laajan jutun siitä, missä järjestyksessä elokuvat Suomessa ovat eri tavoin katsottavissa.

On kiinnostavaa nähdä, miten nopeasti Disneyn uudet elokuvat tästä lähtien siirtyvät elokuvateatteri-ikkunasta uuteen suoratoistopalveluun. Perinteisesti suoratoisto on viimeinen vaihe ikkunoiden ketjussa.

Poikkeuksia on ollut. Ne ovat olleet katsojia houkuttelevia täkyjä, joista palvelut ovat varmasti maksaneet erittäin suuria hintoja.

Juuri nyt käynnissä on kova kisa yksinoikeuksista. Suoratoistopalvelut maksavat kovia hintoja vanhojen hittisarjojen oikeuksista. Netflix menettää Konttorin parin vuoden päästä ja joutui maksamaan Frendeistä sata miljoonaa dollaria vuodessa.


Disneyn katalogi on ainutlaatuinen. Lapsiperheille suunnattujen animaatioiden jättimäisessä liiketoiminnassa Disney on jo pitkään ollut markkinoiden ykkönen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana se on rohkeilla ja taitavilla yritysostoilla noussut myös lipunmyyntitulojen kärkisijoja pitävien toimintaelokuvien ykköseksi.

Viimeistään ostettuaan Fox-yhtiön Disney pystyy tarjoamaan laajan valikoiman laadukkaita elokuvia ja tv-sarjoja uuden palvelunsa käyttäjille. Fox-kaupan myötä Disney sai myös kaikki oikeudet ensimmäiseen Tähtien sota -elokuvaan sekä kaikkiin Foxin sarjoihin ja elokuviin. Kaupassa tuli mukana muun muassa koko Simpsonit-sarja.


Netflixin ongelma on, varsinkin Suomen tapaisilla pienillä markkinoilla, että palvelusta löytyy vähän laadukasta sisältöä ja paljon keskinkertaista. HBO Nordicin sisältö on keskimäärin paljon laadukkaampaa, mutta sitä on vähemmän.


Disney pistää Lumikin, Kapteeni Amerikan ja Darth Vaderin strategisesti jonnekin näiden välimaastoon. Ei hirveästi sisältöä, mutta lähes kaikki laadukasta – tai ainakin haluttua.

Tälle kentälle siis astuu uusi Star Wars -tv-sarja The Mandalorian.

Se on ollut iso ja kallis investointi. Kymmenosaisen ensimmäisen kauden jokaisen jakson hinnaksi on kerrottu 15 miljoonaa dollaria, mikä tuntuu olevan nykyisin isojen toimintasarjojen standardi. GoT:in viimeinen kausi ja Applen uudet lippulaivasarjat ovat maksaneet saman verran.

The Mandalorian näyttäisi olevan tässä vaiheessa suunnattu ennen kaikkea Yhdysvaltojen markkinoille. Se on houkutin amerikkalaisille ostaa ja kokeilla Disney+:aa. Amerikkalaisille markkinoille Disney paketoi uuden palvelunsa ESPN+-urheilupalvelun ja aikuisempia elokuvia tarjoavan Hulun kanssa ja tarjoaa kaikkia kolmea suoratoistoa Netflixin perustilauksen hintaan.

Mitä on odotettavissa piraattien suunnalta?

Game of Thronesin luvattoman katselun miljardilukuihin uusi Star Wars -sarja ei varmaan nouse.

Markkinointi nimittäin vaikuttaa myös piratismiin. Iso osa maailmasta tiesi, että Game of Thrones ilmestyy. Sarjan markkinointi ja mediahuomio oli valtavaa. Star Warsin tietää ehkä vielä sitäkin suurempi joukko ihmisiä, mutta huomattavasti pienempi joukko tietää, että uusi Star Wars -tv-sarja ilmestyy lähiaikoina.

Game of Thrones lähetettiin samaan aikaan, täsmälleen samalla minuutilla, melkein 200 maassa. Silti sitä ladattiin ja katsottiin luvattomasti ensimmäisen vuorokauden aikana yli 50 miljoonaa kertaa. Se on melkein puolet sarjan luvallisten katsojien määrästä.

Star Warsiin intohimoisesti suhtautuvien ihmisten määrää ei pidä aliarvioida. Varsinkin, jos sarja osoittautuu onnistuneeksi, se kerää luvattomia katselukertoja.


Tämä on Disneylle vasta ensimmäinen askel. Mikki Hiiren maagisen valtakunnan valtias, toimitusjohtaja Bob Iger laskee Tähtien sodan kaukaisen galaksin palkkasoturin eteensä ensimmäiseksi portaaksi ja astuu reippaasti sen naamalle.

Siitä nousu vasta alkaa.

Kun Disney + ensi vuonna laajenee uusiin maihin, tarjolla on entistä enemmän uusia yksinoikeudella tehtyjä sarjoja.

Esimerkiksi Marvelin supersankareista on tulossa ensi vuodesta alkaen lukuisia sarjoja, jotka voi nähdä vain Disneyn palvelussa. Star Warsista kertova toinen näytelty sarja on jo teossa.

The Mandalorian on silloin siirtynyt osaksi sitä mittavaa ja koko ajan kasvavaa katalogia, jonka Disney tarjoaa ja jota se koko maailmalle myy – yksinoikeudella.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomi oli maailman onnellisin maa, jonka iPhone tuhosi – iso yhdysvaltalaismedia julkaisi videon Suomesta

 2. 2

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 3. 3

  Lasten suosikkisome Tiktok piilotti lihavien, homojen ja transihmisten tekemän sisällön sovelluksessaan

 4. 4

  Onko lennolla lääkäriä? -vitsi pukee sanoiksi riittämättömyyden tunteen isän edessä ja on parasta juuri nyt

 5. 5

  Nämä kuvat on kielletty Venäjällä – Venäjä rakentelee Suomessa vierailevasta Putinista kuvaa machomiehenä, mutta pilkkaamisesta joutuu ongelmiin

 6. 6

  Feminismistä käydään kiivasta keskustelua, ja yksi riitelijöistä on feminismiä vastustava juontaja Ivan Puopolo – siksi lähetimme hänet feministiseen tapahtumaan

 7. 7

  Hugh Grant hyödyntää vanhaa rooliaan jouluelokuvan rakkaudenkipeänä pääministerinä ja kiertää ovelta ovelle kampanjoimassa Britannian parlamenttivaaleja varten

 8. 8

  Pornoa katsovat lähes kaikki, mutta siitä ei puhuta, ja Amerikassa sen kieltämistäkin on ehdotettu – uuden tv-ohjelman toimittaja Ina Mikkola yrittää saada ihmiset keskustelemaan pornosta ja maksamaan siitä

 9. 9

  Klassisen tyylikäs Alexanderplats on neljän tähden ravintolatulokas, jonne tekisi mieli palata heti uudestaan

 10. 10

  Prinsessa Leian korua valmistava Lapponia: ”Olemme varautuneet siihen, että lisäkysyntää tulee”

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomi oli maailman onnellisin maa, jonka iPhone tuhosi – iso yhdysvaltalaismedia julkaisi videon Suomesta

 2. 2

  Lasten suosikkisome Tiktok piilotti lihavien, homojen ja transihmisten tekemän sisällön sovelluksessaan

 3. 3

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 4. 4

  Hugh Grant hyödyntää vanhaa rooliaan jouluelokuvan rakkaudenkipeänä pääministerinä ja kiertää ovelta ovelle kampanjoimassa Britannian parlamenttivaaleja varten

 5. 5

  Monimuotoisuus on We Jazz -festarin parhaita puolia – Ääniwallin keikalta löytyi yllättäen myös Sunrise Avenuen Osmo Ikonen

 6. 6

  Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on taas noussut valkoisen ratsunsa selkään, ja some täyttyi Game of Thrones -vertauksista

 7. 7

  Suomalais-dj esiintyy maailman tunnetuimmilla festareilla mutta täällä hän on liki tuntematon –Tapasimme Yoton, jolle Suomi oli aivan liian pieni

  Tilaajille
 8. 8

  Timo Haapala oppi viikonloppuna, miten Wikipedia toimii – Soitimme

 9. 9

  ”Naiseksi syntymistä pahempi epäonnistuminen on vain vanheneminen” – Ylen uusi komediasarja on naisten ohjaama ja ideoima, ja tätä se kertoo ajastamme

 10. 10

  Donald Trump julkaisi kuvan, jossa hänen päänsä on muokattu Rocky Balboan lihaksikkaille harteille – internet riemastui mysteerikuvasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Perussuomalaisaktiivi vaikuttaa olleen kantelemassa poliisille rasistisista tv-sketseistä – rikosilmoituksia masinoitiin Ylilaudalla

 2. 2

  Onko lennolla lääkäriä? -vitsi pukee sanoiksi riittämättömyyden tunteen isän edessä ja on parasta juuri nyt

 3. 3

  Nyt puhuu tuntikausia kuvattujen ovien asentaja

 4. 4

  Pankki merkitsi kansanedustaja Anna Kontulan lainat yllättäen maksetuksi – soitimme ”eduskunnan ainoalle kommunistille”

 5. 5

  Suomi oli maailman onnellisin maa, jonka iPhone tuhosi – iso yhdysvaltalaismedia julkaisi videon Suomesta

 6. 6

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump julkaisi kuvan, jossa hänen päänsä on muokattu Rocky Balboan lihaksikkaille harteille – internet riemastui mysteerikuvasta

 8. 8

  Osassa suomalaisperheistä heräsi huoli joulupukin vanhoillisista arvoista, joten he etsivät nyt feministipukkeja

 9. 9

  Lasten suosikkisome Tiktok piilotti lihavien, homojen ja transihmisten tekemän sisällön sovelluksessaan

 10. 10

  Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on taas noussut valkoisen ratsunsa selkään, ja some täyttyi Game of Thrones -vertauksista

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Väri-ilottelua ja modernia glamouria: kuvakooste Linnan juhlien puvuista

 2. 2

  Linnan juhlien näyttävät yksiolkaimiset puvut keräävät kehuja stylistiltä: ”Tietynlainen antiikin innoittama jumalatar” – HS:n seuranta juhlien kiinnostavimmista puvuista

 3. 3

  Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson pukeutui hirttoköyteen ottaakseen kantaa sananvapauden puolesta

 4. 4

  Eurojackpotin täysosuma pelattiin Suomessa, voittajalle 23,5 miljoonaa

 5. 5

  Hallitus kaatui ja se on myös hyvä asia – Näin politiikan dramaattista viikkoa kommentoitiin Linnassa

 6. 6

  Tuhannet marssivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa Helsingissä: Poliisi otti kiinni 13 ihmistä, viisi kiinniottoa metrossa

 7. 7

  Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

 8. 8

  Ohjaaja Dome Karukoski muisteli ensimmäisiä Linnan juhliaan: ”Se meni vähän huonommin se ilta” – Taiteilijapari Tommi Korpela ja Elina Knihtilä aikoo pormestarin jatkoille

 9. 9

  Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

  Tilaajille
 10. 10

  Sdp:n puoluevaltuusto valmistautuu sunnuntaiseen kokoukseen, kahden puolueaktiivin mukaan Rinne on ”sotkeutunut” seuraajansa valintaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

 2. 2

  Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

  Tilaajille
 3. 3

  Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

  Tilaajille
 4. 4

  Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

 5. 5

  Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

 6. 6

  Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

 7. 7

  Tuhannet marssivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa Helsingissä: Poliisi otti kiinni 13 ihmistä, viisi kiinniottoa metrossa

 8. 8

  Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 5 miljoonaa näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu, ei lähtenyt kovaan haastatteluun

 9. 9

  Linnan juhlien näyttävät yksiolkaimiset puvut keräävät kehuja stylistiltä: ”Tietynlainen antiikin innoittama jumalatar” – HS:n seuranta juhlien kiinnostavimmista puvuista

 10. 10

  Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

 2. 2

  Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

 3. 3

  Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

  Tilaajille
 4. 4

  Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

 5. 5

  Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

  Tilaajille
 6. 6

  Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

 7. 7

  Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

 8. 8

  Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

 9. 9

  Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

 10. 10

  Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

  Tilaajille
 11. Näytä lisää