”Onko kenestäkään tullut meemiä nopeammin kuin Suomen presidentistä?” – Kokosimme Niinistön ja Trumpin tapaamisen parhaat palat

Suuri osa mediakysymyksiin käytetystä ajasta kului Trumpin virkarikostutkinnan käsittelyyn. Niinistö pääsi kuitenkin näpäyttämään, ja Suomen presidentti sai internetin sympatiat puolelleen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi keskiviikkona virkaveljensä Donald Trumpin Valkoisessa talossa.

Kahdenkeskisissä keskusteluissa presidentit puhuivat muun muassa maiden keskinäisistä suhteista, arktisista kysymyksistä, mustasta hiilestä ja Suomen hävittäjähankinnasta, mutta presidenttien tiedotustilaisuudessa tapaamisen asiakysymykset jäivät Yhdysvaltain sisäpoliittisten kuohujen alle.

Suuri osa ajasta kului Trumpista aloitetun virkarikostutkinnan käsittelyyn sekä presidentin pitkiksi monologeiksi venyneisiin vastahyökkäyksiin.

Lue lisää: HS-analyysi: Niinistön vierailu Valkoiseen taloon näytti kaksi rinnakkaista todellisuutta

Kameroiden edessä tapahtui toki paljon muutakin.

Kokosimme tähän juttuun videoita ja internetissä levinneitä kuvia ja klippejä tapaamisen erikoisimmista hetkistä.

Sosiaalisessa mediassa on kiinnitetty huomiota etenkin Niinistön ilmeisiin ja eleisiin.

Vitsiniekat sympatiseerasivat pienen maan presidenttiä, joka pakottautui suu supussa kuuntelemaan isäntänsä pitkiä monologeja ja vihastuksenpuuskia. (Myöhemmin Niinistö kuvaili viihtyneensä Trumpin vieraana oikein hyvin.)

Somehittejä syntyi jo ennen varsinaista tiedotustilaisuutta, kun presidentit tapasivat mediaa Trumpin työhuoneessa.

Ensimmäisenä viraaliksi meni The Wall Street Journalin toimittajan Rebecca Ballhausin twiitti Niinistön lähikuvasta saatesanoin:

”Suomen presidentti, kun Trump raivoaa San Franciscosta, Los Angelesista ja Kalifornian kuvernööristä.”

Lisää kuvasta voit lukea tästä.
Tältä videolta näet Trumpin pitkän monologin, jonka varrelta meeminikkarit poimivat Niinistön ilmeitä:


Somessa ja viraalimedioissa riemastuttiin laajemminkin Niinistön ilmeilystä.

The Huffington Post kirjoitti Niinistön olemuksen kuin huutavan, että ”lähettäkää apua”. Mashable puolestaan kuvaili Niinistön ilmeitä huolestuneeksi ja elekieltä epämukavuutta henkiväksi.

”Suomen presidentti oli me kaikki Trumpin viimeisessä järkyttävässä tiedotustilaisuudessa”, säesti kulttuurilehti Vox.

Toki Trumpin vieraiden ilmeiden ja elekielen syynääminen on internetissä kestoviihdettä. Niinistö vain on viimeisin, jonka olemuksesta yritetään poimia kaikki hassu vaikka väkisin.

”Onko kenestäkään tullut meemiä nopeammin kuin Suomen presidentistä?” kysyi eräs Twitterin-käyttäjä.
Työhuoneesta levisi internetiin muutakin ”hauskaa”.

Puheenvuoron saanut toimittaja kertoo Suomen olevan maailman onnellisin maa ja kysyy, mitä Yhdysvallat voisi oppia Suomesta.

”Suomi on onnellinen maa”, Trump sanoo ja taputtaa veljellisesti vierellään istuneen Niinistön vasenta polvea.

Niinistö heilauttaa kättään kohti Trumpia tavalla, joka yleisesti tulkittiin Trumpin käden hätistelemiseksi:
Internetissä ihmiset innostuivat keksimään Niinistölle ajatuskuplia:

”Älä v*ttu koske minuun.”

”Koske minuun VIELÄ YHDEN KERRAN ja vannon...”

Tapahtunutta kuvailtiin myös Niinistön ja Trumpin #metoo-hetkeksi ja sille esitettiin vertailukohtia kulttuurituotteista:
Presidentit vetäytyivät keskustelemaan ja palasivat illalla Suomen aikaa vielä varsinaiseen tiedotustilaisuuteen.

Heti aluksi kävi selväksi, mitä tuleman pitää. Trump aloitti puheenvuoronsa kehumalla Niinistöä siitä, että tämä on houkutellut paikalle suuren määrän mediaa.

”Luulen, että he eivät ole minun perässäni”, Niinistö vastaa ja naurahtaa, johon Trump vastaa:

”Toivon, etteivät ole. Olet onnekas.”

Amerikkalaistoimittajat ovat paikalla lähinnä tentatakseen Trumpia tätä vastaan käynnistetystä virkarikostutkinnasta, joka on ollut viimeisen viikon ajan Yhdysvaltain poliittisen elämän suurin puheenaihe.

Näet tiedotustilaisuuden avaussanat tästä:
Internetin silmissä Niinistö ei kuitenkaan tyytynyt tiedotustilaisuudessa enää vain kuuntelijan rooliin.

Presidentti kertoi vierailleensa tapaamisen alla useissa museoissa ja vaikuttuneen Yhdysvaltain historiasta ja demokratiakehityksestä.

”Herra presidentti. Teillä on täällä hieno demokratia. Pitäkää se sellaisena”, Niinistö sanoi puheenvuoronsa aluksi.

Se oli näpäytys, jota yleisesti tulkittiin vasten Yhdysvaltain presidenttiä vastaan käynnistettyä virkarikostutkintaa. Kommentti saikin paljon mediahuomiota.


Erityinen spektaakkeli syntyi, kun Reutersin toimittaja Jeff Mason tenttasi Trumpilta virkarikostutkintaan johtaneesta puhelusta.

Heinäkuussa Trump puhui Ukrainan presidentin kanssa puhelimessa ja väitetysti pyysi tätä etsimään lokaa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenista ja tämän pojasta. Mason kysyi, mitä Trump tarkalleen halusi Ukrainan presidentin tekevän.

Trump ei vastaa suoraan, jolloin Mason toistaa kysymyksensä.

”Kuulitko minua? Kuulitko minua? Kysy häneltä [Niinistöltä] kysymys”, Trump sanoo ja haukkuu amerikkalaismediaa korruptoituneeksi.

Trump käskytti toimittajia esittämään kysymyksiä Niinistölle useaan kertaan. Tästä videosta voi aistia kiristynyttä ilmapiiriä:


Lopulta toimittaja luovuttaa ja esittää Niinistölle kaksi kysymystä:

”Herra presidentti, sanoit avauspuheenvuorossasi presidentti Trumpille, että olet käynyt museoissa ja arvostat Yhdysvaltain demokratiaa, minkä jälkeen kehotit häntä ’pitämään se sellaisena’. Oletko huolissasi, että niin ei käy?”

Ja:

”[Maailman kauppajärjestö] WTO päätti tänään Yhdysvaltain hyväksi Airbusin tukiin liittyvässä tapauksessa, minkä myötä Yhdysvallat voi nyt asettaa tulleja eurooppalaisille yrityksille...” Mason aloittaa ja jatkaa Trumpin keskeytyksen jälkeen:

”Kysyisin, sir, oletteko huolissanne, että [presidentti Trump] asettaa nuo tullit ja että mitä vaikutuksia sillä olisi taloudelle?”

Niinistö pyrkii vastauksessaan osoittamaan, että toimivat kansainväliset instituutiot, kuten tässä tapauksessa WTO, ovat kaikkien etu – ja tässä päätöksessä edunsaaja oli Yhdysvallat.

Trump ottaa jälleen puheenvuoron. Hän kehuu piikikkäästi WTO:n päätöstä ja ylistää amerikkalaista demokratiaa. Lopuksi Trump vielä sivaltaa:

”Olisimme paljon mahtavampia, jos meillä ei olisi kaiken maailman korruptoituneita CNN:iä. Kiitos kaikille.”

Trump saa tarpeekseen ja lopettaa tiedotustilaisuuden. Hän marssii kohti sivuovea Niinistö kannoillaan.


Trumpin ja Niinistön julkiset esiintymiset olivat vaiheikkaita ja suomalaissilmin dramaattisia.

Vähempää ei tietysti kannattanut odottaakaan.

Presidenttien edellisissä kohtaamisissa on nimittäin sattunut ja tapahtunut.

Marraskuussa 2018 Niinistö ja Trump tapasivat Pariisissa 1. maailmansodan 100-vuotismuistojuhlassa. Muutamaa päivää myöhemmin Trump kehotti Kalifornian metsäpalojen keskellä ottamaan mallia suomalaisista, jotka ”käyttävät paljon aikaa [metsien] haravointiin”. Kommentista seurannut riemu oli suunnaton.

Heinäkuussa 2018 Trump tapasi Vladimir Putinin Helsingissä ja ilmaisi uskovansa vaalivaikuttamisskandaalissa ennemmin Putinia kuin omia tiedusteluvirastojaan. Niinistö oli tietysti sivuosassa, mutta hänellä oli kunnia isännöidä vuoden yhtä suurinta kohua.

Elokuussa 2017 Niinistö vieraili edellisen kerran Valkoisessa talossa. Tuolloin Trump antoi ymmärtää, että Suomi olisi ostamassa tulevat hävittäjänsä Yhdysvalloista. Näin ei tietenkään ollut, ja Niinistö ilmoitti pian uutisen olevan ”ankka”.

Halutessasi voit lukea sanasta sanaan, mitä Niinistö ja Trump keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessaan sanoivat.

Valkoinen talo julkaisi tilaisuudesta englanninkielisen litteroinnin, joka on luettavissa täältä.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 2. 2

  ”Kaiken maailman kommunistit kitisee joka asiasta tänä päivänä” – yrityksen lausunto mainonnan valvojalle nousi nettihitiksi ja lehtien otsikoihin, näin tapaus sai alkunsa

 3. 3

  Jennifer Aniston villitsi ihmiset niin, että Instagram näytti kaatuneen – Mutta miksi näyttelijä liittyi palveluun vasta nyt?

 4. 4

  Pikatestissä suklaapuoti ja kahvila Xocolab, jonka kunnianhimoiset suklaanamuset tehdään itse paikan päällä

 5. 5

  Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

 6. 6

  Verottajan some oli jo keskiviikkona parasta ikinä, mutta nyt menee vielä paremmaksi: Verosihteeri kuiskuttelee verotuspäätöksistä ”aivo-orgasmivideoita” jäljitellen

 7. 7

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 8. 8

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 9. 9

  Kaikki puhuvat Netflixin uudesta hittielokuvasta The Perfectionista, mutta siihen tiivistyvät Netflix-elokuvien suurimmat ongelmat

 10. 10

  ”Ok”-merkistä tuli trollien käsissä vihasymboli, ja se on kuvalautojen toimintalogiikan ydintä, sanoo tutkija

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 2. 2

  Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

 3. 3

  Jennifer Aniston villitsi ihmiset niin, että Instagram näytti kaatuneen – Mutta miksi näyttelijä liittyi palveluun vasta nyt?

 4. 4

  Arttu Wiskarin ravintola tekee pätevää pubiruokaa, jota tarjoilee hyvällä tuurilla Wiskari itse

 5. 5

  Pikatestissä suklaapuoti ja kahvila Xocolab, jonka kunnianhimoiset suklaanamuset tehdään itse paikan päällä

 6. 6

  ”Kaiken maailman kommunistit kitisee joka asiasta tänä päivänä” – yrityksen lausunto mainonnan valvojalle nousi nettihitiksi ja lehtien otsikoihin, näin tapaus sai alkunsa

 7. 7

  Verottajan some oli jo keskiviikkona parasta ikinä, mutta nyt menee vielä paremmaksi: Verosihteeri kuiskuttelee verotuspäätöksistä ”aivo-orgasmivideoita” jäljitellen

 8. 8

  #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

 9. 9

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 10. 10

  Pikatestissä Bulevardin Chez Janet -kahvila, jonka tunnelma ja leivokset huokuvat ranskalaista tyyliä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 2. 2

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 3. 3

  Väite kaurajuomien kaurattomuudesta ja niiden sisältämästä palmuöljystä synnytti pienen kohun – Selvitimme, mitä kauratuotteissa on ja ovatko ne ympäristöystävällisiä

 4. 4

  #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

 5. 5

  Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

 6. 6

  Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

 7. 7

  Brittijulkkis epäili Instagraminsa vuotavan keltaiseen lehdistöön ja viritti vuotajalle ansan – Internet riemastui

 8. 8

  Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Elizabeth Warren sivalsi homoliittojen vastustajia, videosta tuli nettihitti

 9. 9

  Arttu Wiskarin ravintola tekee pätevää pubiruokaa, jota tarjoilee hyvällä tuurilla Wiskari itse

 10. 10

  Jennifer Aniston villitsi ihmiset niin, että Instagram näytti kaatuneen – Mutta miksi näyttelijä liittyi palveluun vasta nyt?

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 2. 2

  Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

  Tilaajille
 3. 3

  Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

 4. 4

  Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

 5. 5

  USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

 6. 6

  Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

 7. 7

  Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

 8. 8

  Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

 9. 9

  Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

  Tilaajille
 10. 10

  Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

  Tilaajille
 2. 2

  Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

 3. 3

  Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

 4. 4

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 5. 5

  EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

 6. 6

  Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

 7. 7

  Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

 8. 8

  Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

  Tilaajille
 9. 9

  Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

 10. 10

  Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

 2. 2

  Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

  Tilaajille
 3. 3

  Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

  Tilaajille
 4. 4

  Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

  Tilaajille
 5. 5

  Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

  Tilaajille
 6. 6

  Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

 7. 7

  Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

  Tilaajille
 8. 8

  ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

  Tilaajille
 9. 9

  Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

 10. 10

  Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

 11. Näytä lisää