Kuka nauraa viimeisenä?

Kuka on Jokeri, sarjakuvaroisto, josta tuli ajankuva, puheenaihe ja Suomen sekä Yhdysvaltojen katsotuin elokuva juuri nyt?

Julkaistu:

Valkoinen naama, vihreät hiukset ja liian leveästi hymyilevä suu, josta nousee nauru.

Loputon, hullu nauru.Jokeri.

Batmanin arkkivihollinen on kaikkien aikojen tunnetuimpia elokuvapahiksia, melkein Darth Vaderin luokkaa.

Jokerin kasvot on helppo tunnistaa, koska ne löytyvät korttipakasta. Kortilta hän on saanut luonteensakin, joka voi muuttua miksi tahansa. Jokeri on omituinen ja arvaamaton friikki, joka heittäytyy hetkessä hassusta keppostelijasta murhaavaksi mielipuoleksi. Hän on kiehtova, koska hän on pelottava ja huvittava.

Mikä tämä tyyppi oikein on?

Jokeri on saanut nyt oman elokuvansa, joka tarjoaa mahdollisen vastauksen. Todd Phillipsin ohjaama ja kirjoittama elokuva menee klovnin meikin taakse ja esittelee uudenlaisen Jokerin.

Elokuva on iso puheenaihe juuri nyt. Joaquin Phoenixin väkevästi esittämä Jokeri ei ole enää sarjakuvahahmo, vaan synkkä ajankuva. Jokeria ja sen tekijöitä on syytetty väkivallan tekijöiden sympatisoimisesta ja jopa väkivaltaan rohkaisemisesta.Mielipiteet ovat jakautuneet. HS:n kriitikon Juho Typön mukaan elokuva yrittää olla suurempi kuin onnistuu olemaan. Time-lehden kriitikon mukaan elokuva yrittää kritisoida aikamme tyhjyyttä, mutta päätyy vain ilmentämään sitä. Moni on varauksettoman innoissaan. Varietyn kriitikon mukaan se on mestariteos, sarjakuvaelokuva joka kuvastaa todellista maailmaa.

Dokumentaristi Michael Mooren mielestä jokaisen amerikkalaisen pitää nähdä elokuva, koska se on täydellinen peili Yhdysvalloista vuonna 2019.

Moni sen on jo nähnytkin. Joker rikkoi ennätyksiä avausviikonloppunaan.

Miksi tästä sarjakuvahahmosta on tullut ajankuva ja peili?

Jokeri sai alkunsa Batman-sarjakuvassa vuonna 1940. Jokeri murhasi ihmisiä myrkyllä, joka jätti uhrien kasvoille pysyvän hymyn ja teki heistä hänen itsensä näköisiä.

Lisää luonnetta Jokeri sai Lepakkomiehen hauskassa tv-sarjassa 1960-luvulla. Cesar Romero esitti maanisella innolla hullua hekottajaa, joka teki kepposia napinläven kukasta pölähtävällä aivastuspulverilla ja halvaannuttavalla kaasulla. Romero ei suostunut ajamaan roolia varten viiksiään, joten valkoinen maski on vedetty niiden päälle.Tv-sarjan hahmoista juuri Jokeri on kestänyt parhaiten aikaa.

Tim Burtonin Batman-elokuva oli valtava menestys vuonna 1989. Jokerin rooliin saatiin isolla rahalla itse Jack Nicholson. Hän on elokuvan ehdoton tähti, jonka rinnalla Michael Keatonin Batman on harmaa kelopökkelö – tarkoituksella.Burtonin Jokeri sanoo olevansa “maailman ensimmäinen täysin toimiva murhataiteilija.” Baskeri päässä hän maalaa taulujen päälle taidemuseossa, kun taustalla soi Princen Partyman. Hän tekee mediahaltuunottoja tv-mainoksillaan. Vitsit ovat jo entistä piikikkäämpiä.

Nicholsonin Jokerin ainoa ongelma on, että Nicholson ei muuttunut Jokeriksi, hän muutti Jokerin Nicholsoniksi. Maneerit ovat tutut, kasvoilla vain on valkoinen maski. Siitä huolimatta Nicholsonin Jokeri on kuitenkin hahmon sarjakuvamaisen version huipentuma elokuvassa.

Jokeria ajaa Burtonin elokuvassa yksinkertainen synkkä motivaatio. Hän on katkera maailmalle omasta ulkomuodostaan. Hän on katkera Batmanille, jota kaikki ihailevat. Hän haluaa, että hänet tunnetaan ja muistetaan, eikä hän välitä, vaikka hänen pitää tappaa muut sen vuoksi.

Tässä syttyy lanka, joka johtaa uuden Jokerin räjähtävään ajankuvaan.

Batman-elokuvan suosion myötä 1990-luvulta lähtien on tehty paljon Batman-animaatioita. Niissä tunnetuin Jokerin ääni on ollut Mark Hamill, eli Luke Skywalker.

2000-luvulla nähtiin täysin toisenlainen tulkinta Batmanista sekä hänen päävihollisestaan. Heath Ledgerin roolisuoritus Christopher Nolanin Yön ritari -elokuvassa vuonna 2008 on jo legenda, oman sukupolvensa hienoimpia näyttelijäsuorituksia. Ledger kuoli pian kuvausten jälkeen ja sai vielä sen jälkeen Oscarin roolistaan.Toisin kuin Nicholson, Ledger muuttui Jokeriksi. Valmistautuessaan rooliin Ledger lukkiutui kuukaudeksi hotellihuoneeseen. Hän tuli ulos Jokerina, jossa oli enemmän nuorta Tom Waitsia kuin vanhaa Jack Nicholsonia. Yön ritari oli käänteentekevä. Uusi Joker-elokuva oli mahdollinen vasta sen jälkeen. Tim Burtonin Batman oli vielä fantasiaa. Sarjakuva-estetiikka ja kummallisuus pitivät sen turvallisen etäisyyden päässä meistä.

Nolan toi Batmanin ja Jokerin meidän maailmaamme. Elokuvan ytimeksi tuli Batmanin ja Jokerin suhde. He ovat toistensa täydellisiä vastakohtia. Batman on mustaan pukeutuva, yrmeän vakava mies, jota riivaa pakkomielle toimia sääntöjensä mukaan. Jokeri on kirjavan värikäs, jatkuvasti naurava mies, jota riivaa täydellinen sääntöjen puute.

Ohjaaja Christopher Nolan on kertonut suosikkikohtauksensa elokuvassa olevan Jokerin kuulustelu poliisilaitoksella. Jokeri ymmärtää Batmanin olevan hänen nurinkurinen peilikuvansa. Batman ei suostu sitä näkemään.

Jokerin tausta on Yön ritarissa arvoitus.

Jokeri on saanut vuosikymmenien aikana erilaisia syntytarinoita. Alan Mooren ja Brian Bollandin vuonna 1988 ilmestyneessä Tappava pila -sarjakuvassa (Batman: The Killing Joke) kertomaa versiota pidetään yleisesti definitiivisenä.

Se pohjaa vanhempaan sarjakuvaan. Jokeri on tarinassa epäonnistunut koomikko, joka ajautuu rikoksiin elättääkseen raskaana olevan vaimonsa. Hän putoaa kemikaalisäiliöön, ja kemikaali värjää hänen ihonsa ja kasvonsa. Tämä yhdistettynä vaimon ja syntymättömän lapsen kuolemaan ajaa hänet mielisairauteen. Jokeri on tarinassa traumatisoitunut ja ilmeisen harhainen ihminen, jota ajaa kosto. Hän haluaa ajaa muut samaan kärsimyksen ja menetyksen maailmaan, jossa hän itse elää.

Nolanin elokuvassa Jokerilla ei ole yhtä syntytarinaa. Jokeri kertoo kaksi täysin erilaista versiota siitä, miten hän sai kasvojensa arvet, eli mikä teki hänestä Jokerin. Poliisikaan ei saa hänestä mitään selville. Kukaan ei tiedä, kuka hän on.

Jokerista tulee vuoden 2008 elokuvassa mies vailla menneisyyttä.

Tällainen kutkuttava mysteeri on tietysti innostanut monenlaista spekulaatiota.

Yleinen teoria on, että Yön ritarin Jokeri on entinen sotilas. Jokeri sanoo elokuvassa tasan yhden repliikin, joka tukee tätä teoriaa. Jokeri kertoo, miten yhteiskunta toimii. Hirveät asiat hyväksytään, koska ne ovat osa suunnitelmaa. Kukaan ei välitä, jos rekkalastillinen sotilaita räjähtää ilmaan. Tämän on tulkittu tarkoittavan, että Jokeri on entinen sotilas, jonka kaverit kuolivat. Hän tappaa ja tuhoaa kostoksi.

Toisin sanoen, Jokerin motiivina olisi katkeruus, kuten ensimmäisessä sarjakuvassa ja Burtonin elokuvassa, nyt vain realistisempana versiona.

Tällainen spekulaatio on hauskaa, mutta se kaventaa Nolanin uuden Jokerin merkitystä. Elokuvassa Jokeri kertoo kuka hän omasta mielestään on. Hän on kaaoksen agentti, jonka tehtävänä on tuoda maailmaan anarkiaa.

Kaaos ja anarkia ovat aina olleet osa Jokerin hahmoa. Nolan tekee niistä selkeän yhteiskunnallisen kannanoton. Batmanin ja Jokerin kamppailusta tulee poliittinen.

Filosofi Slavoj Zizek sanoo, että Yön ritari -elokuva näyttää, miten valhe pitää yhteiskunnan koossa. Kaikki teeskentelevät ja valehtelevat. Korruptiosta vaietaan. Laillisesta tappamisesta vaietaan. Jokeri haluaa paljastaa valheen ja siksi itse asiassa hän on totuuden puolella. Totuuden kertominen tuhoaisi yhteiskunnan.

Elokuvan loppu näyttää Jokerin olleen oikeassa. Batman joutuu valehtelemaan, peittääkseen sen että järjestelmän symboliksi noussut syyttäjä lankesi ja tappoi ihmisiä. Jos mätä järjestelmän ytimessä paljastuisi, ihmisten usko oikeusjärjestelmään ja yhteiskuntaan romuttuisi.

Miksi Jokeri tekee näin? Jos kyse ei ole katkeruudesta, niin mistä sitten? Mikä on Jokerin motivaatio?

Elokuvassa Jokerin toiminnalle annetaan yksi selitys. Hän ei halua yhtään mitään. Hänen kanssaan ei voi käydä kauppaa, eikä neuvotella. Hän vain haluaa nähdä maailman palavan.

Tämä oli aikanaan hyvin uudenlainen Jokeri.

Burtonin Jokeri sanoo kaupungin tarvitsevan peräruisketta ja puhaltaa sen jälkeen vappupilliin. Nolanin Jokeri sanoo kaupungin tarvitsevan parempia rikollisia, tuikkaa muiden rikollisten rahat palamaan ja syöttää heidät omille koirilleen. Tällä Jokerilla on vain yksi viesti – “Kaikki palaa.”

Hän haluaa näyttää, että järjestys, säännöt ja moraali ovat vain valheita, jotka olemme valinneet kertoa itsellemme. Batmanin elämä perustuu niiden totuudelle. Jokeri uhkaa järjestystä sillä, mikä odottaa purkautumistaan sen alla, kaaoksella ja epäjärjestyksellä.

Tämäkään ei ole koko totuus Jokerista.

Yön ritarin Jokerissa on muutakin. Jotain on pinnan alla, jotain mitä Jokeri haluaa. Jokeri haluaa tehdä toisista kaltaisiaan.

Jokeri haluaa tehdä ihmisistä moraalisesti samanlaisia kuin hän itse on. Hän pakottaa joukon tavallisia ihmisiä ja joukon tuomittuja rikollisia valitsemaan, tappavatko he toisen ryhmän, vai kuolevatko he itse.

Hän haluaa näyttää, että pohjimmiltaan kukaan ei piittaa toisten elämästä sen enempää kuin hän. Kaikki ovat pohjimmiltaan kuin hän. Hän haluaa tehdä ihmisistä itsensä kaltaisia.

Tämä on synkkä juonne, joka kulkee läpi kaikkien Jokerin inkarnaatioiden. Ensimmäisessä sarjakuvassaan Jokeri vääntää myrkyllä uhriensa kasvot hymyyn. Samaa myrkkyä käyttää Tim Burtonin elokuvan Jokeri.

Tämä näkyy myös vuoden 2016 Suicide Squad -elokuvassa, jossa nähdään Jared Leton esittämä Jokeri. Elokuvassa on mukana Jokerin tyttöystävä Harley Quinn. Hän on Jokerin psykiatri, joka rakastuu potilaaseensa. Jokeri kohtelee häntä hirvittävällä tavalla ja muokkaa Harleysta eräänlaisen version itsestään.Leton Jokeri jää vaatimattomaksi huonossa elokuvassa. Hahmon suurin ongelma on, että Ledgerin roolityön jälkeen on vaikea enää ottaa vakavasti selkeän sarjakuvamaista Jokeria.

Mutta Ledgerin tulkitsema Yön ritarin Jokerikaan ei lopulta ole todellinen ihminen, vaikka maailma hänen ympärillään on.

Tässä astuu viimein kuvaan Todd Phillipsin uusi Jokeri. Se on ensimmäistä kertaa elokuva-Jokeri, joka voisi periaatteessa olla todellinen ihminen. Hän ei ole enää salaperäinen superrikollinen.

Uusi Jokeri on seuraava looginen askel ketjussa, joka alkaa Burtonin elokuvan huvittavasta ja katkerasta taiteilijasta. Se jatkuu Nolanin kaaoksen agentissa, joka paljastaa tekopyhyytemme. He molemmat halusivat tehdä toisista kaltaisiaan.

Phillips ottaa seuraavan askeleen. Katkeruus sittenkin ajaa Jokeria, koska vain se pitää hänet koossa tekopyhässä maailmassa, joka hajoaa kaaokseen hänen ympärillään. Hän kuvittelee maailman olevan itsensä näköinen, mutta jää katsojan tulkittavaksi, mikä on todellista ja mikä on harhaa.

Jokerin nauru saa synkän todentuntuisen selityksen. Jokerin “hullu” nauru on nyt mielisairauden oire.

Maailmaan syntyy Jokeri, koska maailma tarvitse Jokerin. Hän ei heijasta enää vain Batmania, vaan meitä. Jokeri on meidän peilikuvamme.

Jokeri on elokuvassa epäonnistunut koomikko. Elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa hän istuu peilin ääressä. Hän yrittää elää sääntöjen mukaan, mutta se ei auta, koska maailma ei noudata sääntöjä. Häntä potkitaan päähän, kirjaimellisesti. Maailmassa ei ole Batmania, ei sääntöjä, eikä moraalia. Kukaan ei ole ystävällinen. Kukaan ei ole kohtelias. Kukaan ei välitä. Tämä Jokeri yrittää olla normaali, mutta maailma ei anna.

“Kuvittelenko vain, vai onko maailma menossa hullummaksi”, hän kysyy.

Maailma ajaa hänet Jokeriksi. Jokerista tulee uhri. Siksi tätä elokuvaa on pidetty jopa vaarallisena. On aina riski nähdä väkivallantekijä uhrina, mutta usein se on ainoa tapa ymmärtää, mikä häntä on tekoihinsa motivoinut.

Joker on sairaskertomus, joka on kerrottu potilaan näkökulmasta. Phillipsin elokuvan voi lukea kannanottona toisista huolenpitämisen puolesta. Tai se on ainakin yksi tapa lukea elokuvaa.

Sillä Jokerin hahmo on lopulta vain peili. Niin on tämä hänestä tehty häiritsevä ja vaikuttava elokuvakin. Niin on lopulta jokainen taideteos.

Joker nostaa eteemme peilin ja me kaikki näemme siinä, mitä haluamme nähdä. Se käyttää katkeruuden, mielisairauden, kaaoksen ja kuoleman kuvaksi noussutta toisinaan harmitonta sarjakuvahahmoa myrkyllisellä, mutta uudella ja teräväkatseisella tavalla.

Peili on aina itsessään tyhjä. Se heijastaa vain sitä mikä sen edessä on. Jokeri on pakan ainoa tyhjä kortti. Se voi ottaa minkä tahansa toisen kortin tehtävän.

Kun kädessä on jokeri, joutuu itse päättämään, mikä se on.


Grafiikka ja animaatio: Olli Nurminen ja Mirka Kolehmainen Äänet: Kristiina Marttinen ja Timo Myllymäki Teksti: Jussi Ahlroth
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 2. 2

  Verottajan some oli jo keskiviikkona parasta ikinä, mutta nyt menee vielä paremmaksi: Verosihteeri kuiskuttelee verotuspäätöksistä ”aivo-orgasmivideoita” jäljitellen

 3. 3

  Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

 4. 4

  Jennifer Aniston villitsi ihmiset niin, että Instagram näytti kaatuneen – Mutta miksi näyttelijä liittyi palveluun vasta nyt?

 5. 5

  ”Kaiken maailman kommunistit kitisee joka asiasta tänä päivänä” – yrityksen lausunto mainonnan valvojalle nousi nettihitiksi ja lehtien otsikoihin, näin tapaus sai alkunsa

 6. 6

  Pikatestissä suklaapuoti ja kahvila Xocolab, jonka kunnianhimoiset suklaanamuset tehdään itse paikan päällä

 7. 7

  #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

 8. 8

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 9. 9

  Väite kaurajuomien kaurattomuudesta ja niiden sisältämästä palmuöljystä synnytti pienen kohun – Selvitimme, mitä kauratuotteissa on ja ovatko ne ympäristöystävällisiä

 10. 10

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 2. 2

  Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

 3. 3

  Jennifer Aniston villitsi ihmiset niin, että Instagram näytti kaatuneen – Mutta miksi näyttelijä liittyi palveluun vasta nyt?

 4. 4

  Pikatestissä suklaapuoti ja kahvila Xocolab, jonka kunnianhimoiset suklaanamuset tehdään itse paikan päällä

 5. 5

  Arttu Wiskarin ravintola tekee pätevää pubiruokaa, jota tarjoilee hyvällä tuurilla Wiskari itse

 6. 6

  ”Kaiken maailman kommunistit kitisee joka asiasta tänä päivänä” – yrityksen lausunto mainonnan valvojalle nousi nettihitiksi ja lehtien otsikoihin, näin tapaus sai alkunsa

 7. 7

  Verottajan some oli jo keskiviikkona parasta ikinä, mutta nyt menee vielä paremmaksi: Verosihteeri kuiskuttelee verotuspäätöksistä ”aivo-orgasmivideoita” jäljitellen

 8. 8

  #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

 9. 9

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 10. 10

  Pikatestissä Bulevardin Chez Janet -kahvila, jonka tunnelma ja leivokset huokuvat ranskalaista tyyliä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 2. 2

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 3. 3

  Väite kaurajuomien kaurattomuudesta ja niiden sisältämästä palmuöljystä synnytti pienen kohun – Selvitimme, mitä kauratuotteissa on ja ovatko ne ympäristöystävällisiä

 4. 4

  #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

 5. 5

  Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

 6. 6

  Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

 7. 7

  Brittijulkkis epäili Instagraminsa vuotavan keltaiseen lehdistöön ja viritti vuotajalle ansan – Internet riemastui

 8. 8

  Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Elizabeth Warren sivalsi homoliittojen vastustajia, videosta tuli nettihitti

 9. 9

  Arttu Wiskarin ravintola tekee pätevää pubiruokaa, jota tarjoilee hyvällä tuurilla Wiskari itse

 10. 10

  Jennifer Aniston villitsi ihmiset niin, että Instagram näytti kaatuneen – Mutta miksi näyttelijä liittyi palveluun vasta nyt?

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 2. 2

  Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

 3. 3

  Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

  Tilaajille
 4. 4

  Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

 5. 5

  Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

 6. 6

  Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

 7. 7

  USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

 8. 8

  Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

 9. 9

  Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

  Tilaajille
 10. 10

  Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

  Tilaajille
 2. 2

  Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

 3. 3

  Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

 4. 4

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 5. 5

  EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

 6. 6

  Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

 7. 7

  Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

  Tilaajille
 8. 8

  Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

 9. 9

  Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

  Tilaajille
 10. 10

  Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

 2. 2

  Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

  Tilaajille
 3. 3

  Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

  Tilaajille
 4. 4

  Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

  Tilaajille
 5. 5

  Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

  Tilaajille
 6. 6

  Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

 7. 7

  Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

  Tilaajille
 8. 8

  ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

  Tilaajille
 9. 9

  Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

 10. 10

  Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

 11. Näytä lisää