Ottaako loputon riitely päähän? Nämä sometilit saavat pelkästään hyvälle tuulelle

Sosiaalisen median Suomi-kuplasta löytyy kiinnostavaa ja viihdyttävää seurattavaa. Jutun lopussa on kysely, jossa voit vinkata lisää riemastuttavia sometilejä.

Internet on täynnä ryönää, ja etenkin Twitter vaikuttaa Suomessa päällisin puolin hiekkalaatikolta, jossa eliitti riitelee.

Netissä ja Suomi-Twitterissä on kuitenkin myös paljon hyvää. Kokosimme tähän juttuun tilejä, joiden seuraamisesta tulee ehkä jopa hyvä mieli. Lista ei ole tyhjentävä, parhaimmillaankin se on hyvä alku.

Nauttikaa!

Helsingin sanat (Twitter: @HS_sanat)

Puolisentoista vuotta toiminut parodiatili poimii Helsingin Sanomien verkkojutuista nasevia, hullunkurisia, yllättäviä ja erikoisia pätkiä ja julkaisee ne ilman kontekstia. Tilillä ei ole kytköksiä HS:ään.

Lyhyet lainaukset vaikuttavat usein iskulausemaisilta tai toteavilta, ja monesti niistä voi sellaisenaan tulkita alkuperäisestä käyttötarkoituksesta poikkeavia merkityksiä.

Ilman alkuperäisen tekstin kontekstia monet lauseet vaikuttavat absurdeilta, ja lukija kokee huvittuvansa pohtiessaan, minkäköhänlaisesta asiayhteydestä pätkä on irrotettu.

”Mies saattoi yllättäen pärähtää aivan kaatokänniin.”
Teksteihin tulee usein myös eräänlaista tahatonta paolocoelhomaista viisautta, ja ilman asiayhteyttään ne ilmentävät jotain syvempää totuutta ihmisen elämästä:

”Näen kuvia kaikkialla uudesta iPhone 11 -puhelimesta, ja tekee mieli sytyttää kaikki tuleen.”
Matti Lähteenmäki (Twitter: @mlahteenm)

Tekniikan erityisopettajaksi, riippumattomaksi tarkkailijaksi ja skeptikoksi itsensä esittelevä Matti Lähteenmäki toteuttaa oppineiden kansanvalistuksellista tehtävää jakamalla päivittäin kiinnostavia tai yllättäviä poimintoja etymologisesta sanakirjasta.

Lähteenmäellä on kyky poimia suomen kielen sanastosta ja sanonnoista ilmaisuja selityksineen ja maalata lukijan fiidiin vaikuttavia ajallisia kaaria menneen ja nykyisyyden välille. Jakojen joukossa on myös puujalkavitsejä.

”Mistä tulee #sanonta ”loistaa kuin Naantalin aurinko”? Naantalissa 1700-luvulla olleen maatullin rakennus oli punaiseksi maalattu jotta kaupunkiin tulevat sen huomaisivat. Sen yhteydessä olevan portin yläosaan oli maalattu keltainen aurinko loistamaan, josta sanonta on syntynyt.”

”Mistä tulee #sana ”avokado”? Avokado on kotoisin Keski-Amerikasta, mistä sen nimikin on saatu. Se tulee espanjan välityksellä intiaanikielisestä kivespussia merkitsevästä sanasta.”
Ville Hinkkanen (Twitter: @VilleHinkkanen)

Oikeusministeriössä työskentelevä lainsäädäntöjohtaja Ville Hinkkanen riemastutti heinäkuussa livetwiittaamalla James Bond -elokuvaa Pallosalama (1965) ja tarkastelemalla kohtauksia Suomen rikosoikeuden näkökulmasta. Hinkkanen löysi elokuvasta niin pysäköintivirheitä, seksuaalista ahdistelua kuin paljon, paljon henkirikoksia.

Tyypillisemmin Hinkkanen taustoittaa ja kirjoittaa ajankohtaisista ja yleisistä oikeudellisista kysymyksistä paperinmakuisesti mutta sivistävästi.

”Spectren puuhat voivat täyttää myös useiden terrorismirikosten tunnusmerkistön. Kyseeseen voi tulla ainakin terrorismin rahoittaminen (RL 34a:5), terroristiryhmän rahoittaminen (5a) ja terroristiryhmän johtaminen (RL 34a:3).”

”Omaisuudensuojasta säädettiin jo vuoden 1919 hallitusmuodossa (’Jokainen Suomen kansalainen olkoon lain mukaan turvattu – – omaisuuden puolesta. – – Omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan säädetään lailla.’).”
Kaj Stenvall (Twitter: @KajStenvall)

Ankkateoksistaan tunnettu taidemaalari Kaj Stenvall on alkanut julkaista kuvia öljyväritöistään sosiaalisessa mediassa.

Rakastettujen ankka-aiheiden lisäksi Stenvallin töissä näkyy ajankohtaisuus ja politiikka: maalauksiin ovat tänä vuonna päätyneet esimerkiksi ydhysvaltain presidentti Donald Trump, Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä pääministeri Antti Rinne (sd).

Pehmeiden sivellysten siivittämä katsoja saa tarkastella reaalimaailmaa ikään kuin todellisuutta pehmentävän harson läpi.

”Riskien hallintaa, 2019, öljykankaalle, 90x120.”

”No More Pulinas, 2019, oil on board, 50x65.”
Ulkomailla tunnetaan termi ”weird twitter”. Sillä viitataan yleensä anonyymeihin tileihin, jotka pyrkivät tuottamaan psykedeelistä, absurdin humoristista sisältöä ihmisten someihin. Suomessakin lajia edustaa useampi tili.

Aleksis Sappikivi (Twitter: @sappikivi)

Sappikivi on parodiahahmo, jonka kirjoittaja osaa kirurgisen tarkasti yhdistää viesteihisä äänensävyn, joka on sekoitus eläkeläisten tekstiviestipalstalla heiveröisesti tavoittelemaa auktoriteettia ja elämäm koululaisten maanista kirjoitusvirheiden viljelyä toimitusten palautepostilaatikoihin.

Miten kukaan voi käyttää kolmea pistettä näin autenttisesti väärin!

”Olen koko ikäni tehnyt lujasti Töitä yöt päivät niska limassa.. jotta poikani voisi jonain päivänä olla Kolumnisti”
Sappikiven twiiteissä on usein läsnä aivan tietynlainen klangi, ajankohtainen aihe ja yllättävä käänne.

”Varoitus :

Joka kerta kun " swaippaat vasemmalle", olet vähän lähempänä Kommunismia”
Huomatkaa ja arvostakaa yläpuolelta pikkutarkkuutta: välilyönti ennen kaksoispistettä, välilyönti aloittavan sitaattimerkin jälkeen, kommunismi isolla K:lla. Nautinnollista. Autenttista.

Sisko Savonlahti (Instagram: @sipelolleri)

Kirjailija Sisko Savonlahti kirjoittaa tarkkanäköisen ja oivaltavan kirjallisuuden sekä kolumnien lisäksi myös äärimmäisen osuvia kuvatekstejä. Niitä hän julkaisee Instagram-sivullaan omasta arjestaan taltioitujen kuvien ja netistä napattujen meemien kylkiäisinä.

Savonlahden päivitykset ovat itseironisia ja samastuttavia, ja aivoitukseet saavat kyynistyneen kaupunkilaismilleniaalinkin serotoniinin läikähtämään.Tämän nähtyä jokainen lepopedillä pötköttelevä koira alkaa ihan vähän naurattaa.Toisinaan Savonlahti jakaa myös arkistojen helmiä.

Twitteristä löytyy myös suuri määrä erilaisia bottitilejä, joissa automatiikka seuloo sisältöä arkistoista ja tietokannoista ja julkaisee sitä seuraajien iloksi.

Bottitilien elinkaari vaihtelee, ja monet niistä ovat jo lopettaneet julkaisemisen bugien vuoksi tai muuten vaan. Jäämme kaipaamaan erityisesti Teksti-tv-bottia, josta selitys myöhempänä.Finna bot (Twitter: @FinnaBot)

Automaattitili yhdistelee nerokkaasti tämän päivän Twitter-keskusteluja muun muassa historiakuviin. Botti poimii seuraajiensa käyttämiä aihetunnisteita ja tekee niiden avulla hakuja Kansalliskirjaston ylläpitämän Finna-aineistopalveluun.

Botti julkaisee löytämiään arkistokuvia selittävällä kuvatekstillä, ja katsojan silmiin piirtyy hieman sekava mutta monipuolinen kurkistus menneisyyteen.

”Eduskunnan budjettikeskustelu on alkanut. 1959.”

”Matkustajia ja juna Helsingin rautatieasemalla. 1976.”
Nummisuutatwit (Twitter: @Nummisuutatwit)

Tämä kesäkuusta 2012 toiminut tili on suomenkielisen Twitterin vanhimpia bottitilejä, ja twiittejä on kertynyt jo 170 000. Se alkoi twiitata rivi riviltä ensin Aleksis Kiven Seitsemää veljestä ja sittemmin esimerkiksi Minna Canthin teoksia.

Paraikaa käynnissä on Juhani Ahon suomentama Zacharias Topeliuksen esseekokoelma Lehtisiä mietekirjastani (1909). Tilin ylläpitäjiin lukeutuu itsensä bottimestariksi esittelevä @duukkis, joka on askarrellut suomalaiseen someen useita botteja.

”Aikalaisten silmissä niin ääretön taka-askel kuin isoviha osoittautui, sata vuotta jälkeenpäin, edistysaskeleena kansan tietoisuudessa. Kansalla...”

”...joka on kokenut sellaisia kohtaloita, ei ole oikeutta joutua epätoivoon tulevaisuudestaan. Se voidaan lyödä maahan, mutta se nousee jälleen.”


Finnish National Gallery (Twitter: @FinnishArtBot)

Venäläinen koodari Andrei Taraschuk ylläpitää lukuisia bottitilejä, jotka ammentavat sisältönsä arkistoista, kirjastoista ja gallerioista ympäri maailman.

Tämä botti jakaa kuvia Suomen kansallisgallerian tietokannasta, jossa on lähes 12 000 nimikettä.
Teksti-TV (Twitter: @arkistotekstitv)

Teksti-tv-botti twiittaa yhdeksän vuotta vanhoja teksti-tv:n sivuja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistosta. Twiittien muassa on mukava loikata muistojen vuohon.

Ikävä kyllä botti vaikuttaa olevan rikki, ja tili jakaa toistuvasti vain tätä kuva Pohjanmaalla työskentelevien ulkomaalaisten rakennusmiesten työehtojen puutteesta:Internetin loputtomasta virrasta on työlästä löytää sen helmiä. Vinkkaa alapuolisella lomakkeella meille omia suosikkejasi.


Korjaus 11.10. kello 10.54: Poistettu tekstistä avohoitopotilaisiin humoristisesti viitannut halventava ilmaus.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

 2. 2

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 3. 3

  Suomalaisaktivisti Sini Saarela esiintyy Netflixin Mars-sarjassa, koska avaruudessakin voi pian olla ympäristöaktivisteja

 4. 4

  Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

 5. 5

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 6. 6

  Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

 7. 7

  Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

 8. 8

  Triplan musiikkimuseo Famen ravintola ilahduttaa Suomi-linjallaan

 9. 9

  Triplan Fredde’s keskittyy pizzaan ja grilliruokiin, mutta pikatestissä pizza oli kaukana napolilaisesta

 10. 10

  Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

 2. 2

  Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

 3. 3

  Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

 4. 4

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 5. 5

  Triplan Fredde’s keskittyy pizzaan ja grilliruokiin, mutta pikatestissä pizza oli kaukana napolilaisesta

 6. 6

  Suomalaisaktivisti Sini Saarela esiintyy Netflixin Mars-sarjassa, koska avaruudessakin voi pian olla ympäristöaktivisteja

 7. 7

  Triplan Tokumaru-ravintola laajeni Virosta Suomeen – tällaisia ovat sapporolaiset maut

 8. 8

  Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

 9. 9

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 10. 10

  Triplan musiikkimuseo Famen ravintola ilahduttaa Suomi-linjallaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 2. 2

  Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

 3. 3

  Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

 4. 4

  Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

 5. 5

  Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

 6. 6

  Helsinkiin avattiin k18-meeminäyttely, joka kuulostaa vitsikkäältä mutta äärioikeisto­hassuttelu näyttää, että kuvat on otettava vakavasti

 7. 7

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 8. 8

  Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

 9. 9

  Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

 10. 10

  Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

 2. 2

  Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

 3. 3

  Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

 4. 4

  Trumpin virkarikos­kuulemisen todistaja varoitti Venäjästä: ”Kansa­kuntaamme revitään rikki, totuus kyseen­alaistetaan”

 5. 5

  Lehti: Syyriassa kuvatulla mestaus­videolla esiintyy venäläisiä palkka­sotureita

 6. 6

  Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

 7. 7

  Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

  Tilaajille
 8. 8

  Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

 9. 9

  Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

 10. 10

  Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

  Tilaajille
 2. 2

  Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

 3. 3

  Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta

 4. 4

  Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

  Tilaajille
 5. 5

  Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

 6. 6

  Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

  Tilaajille
 7. 7

  HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

 8. 8

  Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

 9. 9

  Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

 10. 10

  Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

  Tilaajille
 2. 2

  Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

  Tilaajille
 3. 3

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 4. 4

  Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

 5. 5

  Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

 6. 6

  Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

  Tilaajille
 7. 7

  Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

  Tilaajille
 8. 8

  Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

 9. 9

  KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

 10. 10

  Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

 11. Näytä lisää