Ottaako loputon riitely päähän? Nämä sometilit saavat pelkästään hyvälle tuulelle

Sosiaalisen median Suomi-kuplasta löytyy kiinnostavaa ja viihdyttävää seurattavaa. Jutun lopussa on kysely, jossa voit vinkata lisää riemastuttavia sometilejä.

Internet on täynnä ryönää, ja etenkin Twitter vaikuttaa Suomessa päällisin puolin hiekkalaatikolta, jossa eliitti riitelee.

Netissä ja Suomi-Twitterissä on kuitenkin myös paljon hyvää. Kokosimme tähän juttuun tilejä, joiden seuraamisesta tulee ehkä jopa hyvä mieli. Lista ei ole tyhjentävä, parhaimmillaankin se on hyvä alku.

Nauttikaa!

Helsingin sanat (Twitter: @HS_sanat)

Puolisentoista vuotta toiminut parodiatili poimii Helsingin Sanomien verkkojutuista nasevia, hullunkurisia, yllättäviä ja erikoisia pätkiä ja julkaisee ne ilman kontekstia. Tilillä ei ole kytköksiä HS:ään.

Lyhyet lainaukset vaikuttavat usein iskulausemaisilta tai toteavilta, ja monesti niistä voi sellaisenaan tulkita alkuperäisestä käyttötarkoituksesta poikkeavia merkityksiä.

Ilman alkuperäisen tekstin kontekstia monet lauseet vaikuttavat absurdeilta, ja lukija kokee huvittuvansa pohtiessaan, minkäköhänlaisesta asiayhteydestä pätkä on irrotettu.

”Mies saattoi yllättäen pärähtää aivan kaatokänniin.”
Teksteihin tulee usein myös eräänlaista tahatonta paolocoelhomaista viisautta, ja ilman asiayhteyttään ne ilmentävät jotain syvempää totuutta ihmisen elämästä:

”Näen kuvia kaikkialla uudesta iPhone 11 -puhelimesta, ja tekee mieli sytyttää kaikki tuleen.”
Matti Lähteenmäki (Twitter: @mlahteenm)

Tekniikan erityisopettajaksi, riippumattomaksi tarkkailijaksi ja skeptikoksi itsensä esittelevä Matti Lähteenmäki toteuttaa oppineiden kansanvalistuksellista tehtävää jakamalla päivittäin kiinnostavia tai yllättäviä poimintoja etymologisesta sanakirjasta.

Lähteenmäellä on kyky poimia suomen kielen sanastosta ja sanonnoista ilmaisuja selityksineen ja maalata lukijan fiidiin vaikuttavia ajallisia kaaria menneen ja nykyisyyden välille. Jakojen joukossa on myös puujalkavitsejä.

”Mistä tulee #sanonta ”loistaa kuin Naantalin aurinko”? Naantalissa 1700-luvulla olleen maatullin rakennus oli punaiseksi maalattu jotta kaupunkiin tulevat sen huomaisivat. Sen yhteydessä olevan portin yläosaan oli maalattu keltainen aurinko loistamaan, josta sanonta on syntynyt.”

”Mistä tulee #sana ”avokado”? Avokado on kotoisin Keski-Amerikasta, mistä sen nimikin on saatu. Se tulee espanjan välityksellä intiaanikielisestä kivespussia merkitsevästä sanasta.”
Ville Hinkkanen (Twitter: @VilleHinkkanen)

Oikeusministeriössä työskentelevä lainsäädäntöjohtaja Ville Hinkkanen riemastutti heinäkuussa livetwiittaamalla James Bond -elokuvaa Pallosalama (1965) ja tarkastelemalla kohtauksia Suomen rikosoikeuden näkökulmasta. Hinkkanen löysi elokuvasta niin pysäköintivirheitä, seksuaalista ahdistelua kuin paljon, paljon henkirikoksia.

Tyypillisemmin Hinkkanen taustoittaa ja kirjoittaa ajankohtaisista ja yleisistä oikeudellisista kysymyksistä paperinmakuisesti mutta sivistävästi.

”Spectren puuhat voivat täyttää myös useiden terrorismirikosten tunnusmerkistön. Kyseeseen voi tulla ainakin terrorismin rahoittaminen (RL 34a:5), terroristiryhmän rahoittaminen (5a) ja terroristiryhmän johtaminen (RL 34a:3).”

”Omaisuudensuojasta säädettiin jo vuoden 1919 hallitusmuodossa (’Jokainen Suomen kansalainen olkoon lain mukaan turvattu – – omaisuuden puolesta. – – Omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan säädetään lailla.’).”
Kaj Stenvall (Twitter: @KajStenvall)

Ankkateoksistaan tunnettu taidemaalari Kaj Stenvall on alkanut julkaista kuvia öljyväritöistään sosiaalisessa mediassa.

Rakastettujen ankka-aiheiden lisäksi Stenvallin töissä näkyy ajankohtaisuus ja politiikka: maalauksiin ovat tänä vuonna päätyneet esimerkiksi ydhysvaltain presidentti Donald Trump, Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä pääministeri Antti Rinne (sd).

Pehmeiden sivellysten siivittämä katsoja saa tarkastella reaalimaailmaa ikään kuin todellisuutta pehmentävän harson läpi.

”Riskien hallintaa, 2019, öljykankaalle, 90x120.”

”No More Pulinas, 2019, oil on board, 50x65.”
Ulkomailla tunnetaan termi ”weird twitter”. Sillä viitataan yleensä anonyymeihin tileihin, jotka pyrkivät tuottamaan psykedeelistä, absurdin humoristista sisältöä ihmisten someihin. Suomessakin lajia edustaa useampi tili.

Aleksis Sappikivi (Twitter: @sappikivi)

Sappikivi on parodiahahmo, jonka kirjoittaja osaa kirurgisen tarkasti yhdistää viesteihisä äänensävyn, joka on sekoitus eläkeläisten tekstiviestipalstalla heiveröisesti tavoittelemaa auktoriteettia ja elämäm koululaisten maanista kirjoitusvirheiden viljelyä toimitusten palautepostilaatikoihin.

Miten kukaan voi käyttää kolmea pistettä näin autenttisesti väärin!

”Olen koko ikäni tehnyt lujasti Töitä yöt päivät niska limassa.. jotta poikani voisi jonain päivänä olla Kolumnisti”
Sappikiven twiiteissä on usein läsnä aivan tietynlainen klangi, ajankohtainen aihe ja yllättävä käänne.

”Varoitus :

Joka kerta kun " swaippaat vasemmalle", olet vähän lähempänä Kommunismia”
Huomatkaa ja arvostakaa yläpuolelta pikkutarkkuutta: välilyönti ennen kaksoispistettä, välilyönti aloittavan sitaattimerkin jälkeen, kommunismi isolla K:lla. Nautinnollista. Autenttista.

Sisko Savonlahti (Instagram: @sipelolleri)

Kirjailija Sisko Savonlahti kirjoittaa tarkkanäköisen ja oivaltavan kirjallisuuden sekä kolumnien lisäksi myös äärimmäisen osuvia kuvatekstejä. Niitä hän julkaisee Instagram-sivullaan omasta arjestaan taltioitujen kuvien ja netistä napattujen meemien kylkiäisinä.

Savonlahden päivitykset ovat itseironisia ja samastuttavia, ja aivoitukseet saavat kyynistyneen kaupunkilaismilleniaalinkin serotoniinin läikähtämään.Tämän nähtyä jokainen lepopedillä pötköttelevä koira alkaa ihan vähän naurattaa.Toisinaan Savonlahti jakaa myös arkistojen helmiä.

Twitteristä löytyy myös suuri määrä erilaisia bottitilejä, joissa automatiikka seuloo sisältöä arkistoista ja tietokannoista ja julkaisee sitä seuraajien iloksi.

Bottitilien elinkaari vaihtelee, ja monet niistä ovat jo lopettaneet julkaisemisen bugien vuoksi tai muuten vaan. Jäämme kaipaamaan erityisesti Teksti-tv-bottia, josta selitys myöhempänä.Finna bot (Twitter: @FinnaBot)

Automaattitili yhdistelee nerokkaasti tämän päivän Twitter-keskusteluja muun muassa historiakuviin. Botti poimii seuraajiensa käyttämiä aihetunnisteita ja tekee niiden avulla hakuja Kansalliskirjaston ylläpitämän Finna-aineistopalveluun.

Botti julkaisee löytämiään arkistokuvia selittävällä kuvatekstillä, ja katsojan silmiin piirtyy hieman sekava mutta monipuolinen kurkistus menneisyyteen.

”Eduskunnan budjettikeskustelu on alkanut. 1959.”

”Matkustajia ja juna Helsingin rautatieasemalla. 1976.”
Nummisuutatwit (Twitter: @Nummisuutatwit)

Tämä kesäkuusta 2012 toiminut tili on suomenkielisen Twitterin vanhimpia bottitilejä, ja twiittejä on kertynyt jo 170 000. Se alkoi twiitata rivi riviltä ensin Aleksis Kiven Seitsemää veljestä ja sittemmin esimerkiksi Minna Canthin teoksia.

Paraikaa käynnissä on Juhani Ahon suomentama Zacharias Topeliuksen esseekokoelma Lehtisiä mietekirjastani (1909). Tilin ylläpitäjiin lukeutuu itsensä bottimestariksi esittelevä @duukkis, joka on askarrellut suomalaiseen someen useita botteja.

”Aikalaisten silmissä niin ääretön taka-askel kuin isoviha osoittautui, sata vuotta jälkeenpäin, edistysaskeleena kansan tietoisuudessa. Kansalla...”

”...joka on kokenut sellaisia kohtaloita, ei ole oikeutta joutua epätoivoon tulevaisuudestaan. Se voidaan lyödä maahan, mutta se nousee jälleen.”


Finnish National Gallery (Twitter: @FinnishArtBot)

Venäläinen koodari Andrei Taraschuk ylläpitää lukuisia bottitilejä, jotka ammentavat sisältönsä arkistoista, kirjastoista ja gallerioista ympäri maailman.

Tämä botti jakaa kuvia Suomen kansallisgallerian tietokannasta, jossa on lähes 12 000 nimikettä.
Teksti-TV (Twitter: @arkistotekstitv)

Teksti-tv-botti twiittaa yhdeksän vuotta vanhoja teksti-tv:n sivuja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistosta. Twiittien muassa on mukava loikata muistojen vuohon.

Ikävä kyllä botti vaikuttaa olevan rikki, ja tili jakaa toistuvasti vain tätä kuva Pohjanmaalla työskentelevien ulkomaalaisten rakennusmiesten työehtojen puutteesta:Internetin loputtomasta virrasta on työlästä löytää sen helmiä. Vinkkaa alapuolisella lomakkeella meille omia suosikkejasi.


Korjaus 11.10. kello 10.54: Poistettu tekstistä avohoitopotilaisiin humoristisesti viitannut halventava ilmaus.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

 2. 2

  Nuoruus on arvokasta itsessään

 3. 3

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 4. 4

  Katajanokan Crazy Winella on vakuuttava viinilista, mutta tuotteista ei osata kertoa asiakkaalle

 5. 5

  Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

 6. 6

  HBO:n suursatsaus Watchmen tuli yöllä julki – tästä on kyse klassikkosarjakuvaan perustuvassa uutuussarjassa

  Tilaajille
 7. 7

  Sandro alkoi saada ketjuravintolamaista sivumakua, mutta nyt se aiotaan palauttaa juurilleen – Onnistuiko Sandron maineenpalautus?

 8. 8

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 9. 9

  Tämä torilla kuvattu video on parasta netissä nyt, koska se tiivistää täydellisesti suomalaisen mestaruusjuhlinnan: ”Sehän oli ihan hirveää”

 10. 10

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

 2. 2

  Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

 3. 3

  HBO:n suursatsaus Watchmen tuli yöllä julki – tästä on kyse klassikkosarjakuvaan perustuvassa uutuussarjassa

  Tilaajille
 4. 4

  Nuoruus on arvokasta itsessään

 5. 5

  Sandro alkoi saada ketjuravintolamaista sivumakua, mutta nyt se aiotaan palauttaa juurilleen – Onnistuiko Sandron maineenpalautus?

 6. 6

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 7. 7

  Katajanokan Crazy Winella on vakuuttava viinilista, mutta tuotteista ei osata kertoa asiakkaalle

 8. 8

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 9. 9

  Taika Mannilan #whatagirlfeelz on vastalause Instagramin jaksuhalienergialle ja saliselfieille – Tällaista on muodikas ”sad girl -estetiikka”

 10. 10

  Tämä torilla kuvattu video on parasta netissä nyt, koska se tiivistää täydellisesti suomalaisen mestaruusjuhlinnan: ”Sehän oli ihan hirveää”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 2. 2

  Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

 3. 3

  #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

 4. 4

  Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

 5. 5

  Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

 6. 6

  Taika Mannilan #whatagirlfeelz on vastalause Instagramin jaksuhalienergialle ja saliselfieille – Tällaista on muodikas ”sad girl -estetiikka”

 7. 7

  HBO:n suursatsaus Watchmen tuli yöllä julki – tästä on kyse klassikkosarjakuvaan perustuvassa uutuussarjassa

  Tilaajille
 8. 8

  Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

 9. 9

  Jennifer Aniston villitsi ihmiset niin, että Instagram näytti kaatuneen – Mutta miksi näyttelijä liittyi palveluun vasta nyt?

 10. 10

  Arttu Wiskarin ravintola tekee pätevää pubiruokaa, jota tarjoilee hyvällä tuurilla Wiskari itse

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Käräjätuomari kyykytti salissaan asianajajia, syyttäjiä ja tutkinnanjohtajia – hovioikeus puuttui tuomarin käytökseen

 2. 2

  Ministeri Paatero puolusti Veikkauksen toimintaa A-studiossa – HS kysyi asian­tuntijoilta, pitävätkö väitteet paikkaansa

 3. 3

  Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

  Tilaajille
 4. 4

  EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

 5. 5

  Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

 6. 6

  Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

 7. 7

  Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

 8. 8

  Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

 9. 9

  Helsinki aikoo selvittää, ketkä saavat kaupungin vuokra-asuntoja ja miksi

 10. 10

  Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

 2. 2

  Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

 3. 3

  Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

  Tilaajille
 4. 4

  Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

  Tilaajille
 5. 5

  Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

 6. 6

  Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

 7. 7

  Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

 8. 8

  Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

 9. 9

  Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

  Tilaajille
 10. 10

  Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

 2. 2

  Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

  Tilaajille
 3. 3

  Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

 4. 4

  ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

  Tilaajille
 5. 5

  Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

 6. 6

  Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

 7. 7

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 8. 8

  Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

  Tilaajille
 9. 9

  Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

 10. 10

  HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

  Tilaajille
 11. Näytä lisää