#metoon muuttamat miehet

Kaksi vuotta sitten käynnistyi #metoo, joka monen miehen mielestä tuntui lihamyllyltä, joka jauhoi sisäänsä miehet ja miehuuden. Mutta monelle miehelle se antoi uuden alun. Osalle se antoi uuden tavan olla mies.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kaikki miehet eivät ole uhriutuneet #metoo-keskustelun myötä. Monien mielestä se on antanut kaikille paljon.

Lokakuussa kaksi vuotta täyttävä #metoo-kampanja on suvantovaiheessa, mutta sen innoittama keskustelu sukupuolirooleista jatkuu.

Somessa ja mediassa moni mies on valittanut, että miesten elintilaa on kavennettu ja kaikki miehet leimattu.

Nämä tunnot kiteytti taannoin toimittaja Pekka Juntti, joka kirjoitti Ylen kolumnissaan: ”Julkinen keskustelu esittää miehen sortajana ja ongelmien lähteenä. Miehisyys on epäreilua vallankäyttöä, kouluvaikeuksia ja väkivaltaa.”

Kuitenkin varsin moni mies on pitänyt #metoon synnyttämää keskustelua erittäin tervetulleena.

Esimerkiksi puhetaiteilija Juuso Kekkonen, seksuaalipedagogi Juha Kilpiä, seksuaaliväkivaltatyön vastaava ohjaaja Tommi P. Pesonen, ammattisotilas, tasa-arvoaktivisti Juho Pylvänäinen ja toimittaja Samuli Suonpää ajattelevat, että se on muuttanut myös miesten maailmaa paremmaksi.

Miksi?

Ensimmäinen syy on, että miehet ovat ihmisiä, jotka eivät voi hyvin osana syrjivää systeemiä.

Useimmat miehet ahdistuvat siitä, että naisia kohdellaan kaltoin.

”Tuntuu valtavan helpottavalta, että #metoo on johtanut moniin aloitteisiin ja toimenpiteisiin, jotka tekevät maailmasta turvallisemman syrjityille”, Juuso Kekkonen sanoo.

Kekkosen mukaan olisi tärkeää ymmärtää, että tasa-arvotaistelussa ei ole kyse vastakkainasettelusta vaan yhteisen maailman parantamisesta.

Juha Kilpiä uskoo, että sukupuolesta riippumatta me kaikki voimme paremmin, kun voimme omalla toiminnallamme edistää toisten hyvää.

”Se, että pidämme huolta kaltoinkohdeltujen oikeuksista, lisää meidän kaikkien mahdollisuuksia toteutua toisia kunnioittavana ja arvostavana ihmisenä”, Kilpiä sanoo.

Kun #metoo -keskustelu alkoi, toimittaja Samuli Suonpää kirjoitti Kirkko ja kaupunki -lehteen kolumnin, jossa hän tunnusti syntinsä.

Rekrytoimalleen naiselle hän oli sanonut, että valitsi tämän, koska tämä oli muodollisesti pätevin. Papin ja seurakuntanuoren suhdetta hän oli kommentoinut seksistisen vitsein. Kaveriensa kanssa hän oli keskustellut kovaan ääneen, kuinka viereisen pöydän viehättävä nainen voisi heidät tyydyttää.

Lopuksi hän pyysi anteeksi.

”#metoon myötä käynnistynyt keskustelu on antanut meille miehille mahdollisuuden tulla paremmaksi ihmiseksi ja lähimmäiseksi”, Suonpää sanoo.

Toinen syy on, että miehet ovat saaneet välineitä puuttua kohtaamaansa häirintään.

Häirinnän todistaminen on ahdistanut myös monia miehiä, mutta aiemmin siihen ei ole uskallettu aina puuttua.

”#metoon myötä yhä harvemman tarvitsee pelätä kasvojen menettämistä sanoessaan, että tuollainen käytös ei ole ok”, Suonpää sanoo.

Tommi P. Pesosen mukaan keskustelu on lisännyt herkkyyttä tunnistaa ja nimetä häirintää sisältäviä tilanteita.

”Ja kun rajojen rikkomiset huomataan nopeammin, ne eivät välttämättä etene äärimmäisempiin muotoihin. Useinhan seksuaalinen häirintä alkaa puheina ja muuttuu pikkuhiljaa vakavammaksi”, Pesonen sanoo.

#metoon käynnistämän keskustelun ansiosta miehet voivat helpommin tunnistaa ja nimetä myös itseensä kohdistuvan häirinnän.

”Muistan muutaman vuoden takaa tapauksen, jossa naisopettaja oli ahdistellut miesoppilasta ja muut miehet kommentoivat, että voi vitsi, ahdisteltaisiinpa minuakin. Nykyään ahdistelun ahdistavuus otetaan tosissaan myös miesten kohdalla”, Pylvänäinen sanoo.

Kolmas syy on, että miehet ovat saaneet mahdollisuuden tulla paremmiksi isiksi ja kasvattajiksi.

Pesosen mukaan viime vuosien keskustelun ansiosta useimmat osaavat kasvattaa lapsia jatkossa tasa-arvoisemmin.

 

”Jokunen vuosi sitten todistin tilannetta, jossa heteromies sai ystävältään syntymäpäivälahjaksi vaaleanpunaisen paidan ja löi häntä”

”Minä ja puolisoni toimimme tukivanhempina kahdelle pojalle, ja heitä kasvattaessamme olen saanut itseni kiinni aataminaikuisista ajatuksista. Jossain vaiheessa huomasin esimerkiksi pitäväni salaa 'akkamaisena käytöksenä' sitä, jos pojat vinkuivat ollessaan tyytymättömiä. Kriittinen keskustelu sukupuolirooleista auttaa kyseenalaistamaan omat luutumat”, Pesonen sanoo.

Suonpää iloitsee ihmisenä ja isänä siitä, että vastuu häirinnästä on vihdoin alettu siirtää uhreilta tekijöille.

”Ennen tyttöjä opetettiin pelkäämään pimeitä paikkoja ja tietynlaisia vaatevalintoja, kun taas nykyään poikia opetetaan käyttäytymään niin, ettei tyttöjen tarvitse pelätä. Näin teen myös oman tyttäreni ja poikani kohdalla”, Suonpää sanoo.

Neljäs syy on, että miesten ymmärrys on kasvanut.

Pylvänäisen mukaan #metoon myötä syntynyt keskustelu on laajentanut hänen tajuntaansa.

”Nyt olen alkanut tarkasti kuunnella niitä, joiden kokemukset eroavat omistani. Olen oppinut valtavasti”, Pylvänäinen sanoo.

Suonpää kertoo havahtuneensa keskustelun myötä siihen, kuinka vaikeaa miehille on kuunnella toista.

”Siksi mieshaastateltavat ovat toimittajalle naisia työläämpiä, koska heiltä on vaikeampaa saada suunvuoroa. Tässäkin minä jatkuvasti puhun sinun päällesi. Nykyään sentään huomaan sen ja voin yrittää parantaa tapani.”

Suonpää kertoo huomanneensa myös, ettei ole aiemmin lukenut juurikaan naisten kirjoittamia kirjoja.

”En osaa luetella hyviä naiskirjailijoita, ja teininäkin tartuin Viisikko-sarjaan siksi, että kuvittelin Enid Blytonin olevan mies. Jatkossa aion lukea enemmän naiskirjailijoiden teoksia.”

Viides syy on, että miehet ovat saaneet paremmat mahdollisuudet olla omia itsejään.

Moni kokee vapauttavana, että ahtaita mieheyden malleja on alettu purkaa.

”Kaksinapainen sukupuolijärjestelmä on saanut monet miehet suorittamaan sukupuoltaan niin, etteivät he itse koe sitä omakseen”, Kilpiä sanoo.

Myös Kekkonen kokee keskustelun raivanneen miehille tilaa hengittää.

”Vielä jokunen vuosi sitten todistin tilannetta, jossa heteromies sai ystävältään syntymäpäivälahjaksi vaaleanpunaisen paidan ja löi häntä kysyen, että 'minä homona sä mua pidät'. Nykyään miehillä on enemmän mahdollisuuksia olla monenlaisia”, Kekkonen sanoo.

Pylvänäisen mukaan eron huomaa miesporukoiden kielenkäytössä, joka on perinteisesti ollut pakotetun karskia.

”Nykyään yhä useampi uskaltaa puhua herkemmin pelkäämättä, että tulee leimatuksi homoksi tai neidiksi”, Pylvänäinen sanoo.

Pylvänäisen mukaan tietyt maskuliinisuuden mallit ovat myrkyllisiä – paitsi muille myös miehille itselleen.

”Miehet ovat yliedustettuina vankiloissa ja asunnottomuustilastoissa. Kun kapeaa miehen mallia ei onnistutakaan suorittamaan vaaditulla tavalla, syntyy kriisejä, jotka joskus voivat olla syrjäytymisen alkusoitto”, Pylvänäinen sanoo.

Pesosen mukaan taustalla on vanhakantainen ajatus, että miesten pitäisi olla aina pystyviä.

 

Pesosen mukaan nyt kaivattaisiinkin homoyhteisön omaa pesänselvitystä

”Kun tätä jäykkää käsitystä saadaan purettua, myös miehet pystyvät tunnistamaan haavoittuvuutensa ja pyytämään apua.”

Entä mihin suuntaan #metoon ja keskustelun sukupuolirooleista olisi miesten mielestä nyt hyvä edetä?

”Eri alojen sisäiset mekanismit häirinnän tunnistamiseksi ja siihen puuttumiseksi eivät ole olleet riittäviä ja ne pitäisi korjata välittömästi”, Pylvänäinen sanoo.

Hänen mukaansa on virhe keskustella #metoosta vain yksilötasolla.

”Tasa-arvon parantumiseen pitäisi vaikuttaa poliittisilla ja viranomaispäätöksillä. Nykyään meillä on kyllä tasa-arvolaki, joka esimerkiksi edellyttää tasa-arvosuunnitelman tekemistä tietynkokoisissa organisaatioissa, mutta sen toteutumista ei juuri valvota”, Pylvänäinen sanoo.

Pesosen mielestä poikien hyväksikäytöstä ei ole puhuttu tarpeeksi.

”Homoyhteisö on moninainen, ja myös siellä ilmenee väkivaltaa ja hyväksikäyttötapauksia. Tarve puolustautua ulkopuolisten syrjinnältä estää tarkastelemasta avoimesti, mitkä piirteet omassa yhteisössä altistavat hyväksikäytölle”, Pesonen sanoo.

Pesosen mukaan nyt kaivattaisiinkin sekä homoyhteisön omaa pesänselvitystä että seksuaalivalistusta ihan kaikenikäisille, vahingollisia asenteita sisäistäneille miehille.

Kilpiän mielestä taas transihmisten ja muunsukupuolisten oikeudet ovat jääneet tähänastisessa keskustelussa liian vähälle, vaikka heihin kohdistuu vakavia ihmisoikeusloukkauksia.

”Translakia ollaan sentään vihdoin uudistamassa niin, että muun muassa pakkosterilointivaatimus poistuu, mutta intersukupuolisille saatetaan edelleen tehdä lääketieteellisiä toimenpiteitä, kuten leikkauksia tai hormonilääkityksiä, joita ei voi perustella välittömillä hyödyillä”, Kilpiä sanoo.

Kilpiän mukaan myöskään seksuaaliväkivallan uhrien hyvinvoinnista ei ole huolehdittu tarpeeksi.

”Moni on astunut esiin kammottavan tarinansa kanssa mutta jäänyt sen jälkeen aivan yksin, vaikka traumaattiset muistot ovat nousseet voimakkaina pintaan. Tarvitsisimme kiireesti seksuaalisen väkivallan kokijoiden valtakunnallista apua kaikensukupuolisille uhreille”, Kilpiä sanoo.

Kekkosen mukaan tavoitteena on Star Trek -tulevaisuus.

Tieteissarja Star Trekissä ihmiskunta on päässyt jo eroon seksuaalisuuteen, sukupuoleen, etnisyyteen ja uskonnolliseen taustaan perustuvasta syrjinnästä ja voi vihdoin käyttää kaiken energian vielä suurempiin kysymyksiin.

”Myös meidän pitäisi hoitaa tasa-arvoasiat äkkiä kuntoon, jotta voisimme yhdistää voimamme ihmiskunnan olemassaolon kysymysten ratkaisemiseen. Jos kaikkien osaaminen saataisiin valjastettua käyttöön, voisimme paljon todennäköisemmin selättää ilmastokriisin.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

 2. 2

  Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

 3. 3

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 4. 4

  Triplan Tokumaru-ravintola laajeni Virosta Suomeen – tällaisia ovat sapporolaiset maut

 5. 5

  Triplan Fredde’s keskittyy pizzaan ja grilliruokiin, mutta pikatestissä pizza oli kaukana napolilaisesta

 6. 6

  Triplan musiikkimuseo Famen ravintola ilahduttaa Suomi-linjallaan

 7. 7

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 8. 8

  Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

 9. 9

  Tämä on ollut JVG:n vuosikymmen, mutta nyt Ville Galle sanoo, että se on ohi: ”Lätkäräppi on kuollut”

  Tilaajille
 10. 10

  Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

 2. 2

  Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

 3. 3

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 4. 4

  Triplan Fredde’s keskittyy pizzaan ja grilliruokiin, mutta pikatestissä pizza oli kaukana napolilaisesta

 5. 5

  Triplan Tokumaru-ravintola laajeni Virosta Suomeen – tällaisia ovat sapporolaiset maut

 6. 6

  Toimittajat pelottelivat kollegansa puolikuolliaiksi pimeässä metsässä ja etsivät Helsingin yössä Vilille naista – 1990-luvun Nyt-liitteen tavaramerkki olivat tempaukset

 7. 7

  Triplan musiikkimuseo Famen ravintola ilahduttaa Suomi-linjallaan

 8. 8

  Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

 9. 9

  Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

 10. 10

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 2. 2

  Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

 3. 3

  Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

 4. 4

  Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

 5. 5

  Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

 6. 6

  Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

 7. 7

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 8. 8

  Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

 9. 9

  Helsinkiin avattiin k18-meeminäyttely, joka kuulostaa vitsikkäältä mutta äärioikeisto­hassuttelu näyttää, että kuvat on otettava vakavasti

 10. 10

  Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

 2. 2

  Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

 3. 3

  Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

 4. 4

  Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

  Tilaajille
 5. 5

  Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

 6. 6

  Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

 7. 7

  Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

 8. 8

  ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

  Tilaajille
 9. 9

  Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

 10. 10

  EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

 2. 2

  Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

  Tilaajille
 3. 3

  ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

  Tilaajille
 4. 4

  Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

 5. 5

  Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

 6. 6

  Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

  Tilaajille
 7. 7

  HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

 8. 8

  Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

 9. 9

  HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

 10. 10

  Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

  Tilaajille
 2. 2

  Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

  Tilaajille
 3. 3

  Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

  Tilaajille
 4. 4

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 5. 5

  Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

 6. 6

  Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

 7. 7

  Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

  Tilaajille
 8. 8

  KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

 9. 9

  Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

 10. 10

  Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

  Tilaajille
 11. Näytä lisää