Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

Viime vuosina internetissä on kilvoiteltu siitä, kuka pääsee määrittelemään, mitä kaikkien tuntemat meemit ja merkit tarkoittavat. Monen riidan juuret löytyvät 4chan-palstalta sekä Yhdysvaltojen niin sanotusta alt-right-liikkeestä.

Mikä on vihasymboli ja mikä ei?

Viime vuosina valkoisen ylivallan kannattajat, uusnatsit, yleisrasistit sekä sekalainen joukko nettihärnääjiä on ominut tai yrittänyt omia joukon kuvia, esineitä ja eleitä, jotka ovat yleisessä käytössä.

Syyskuussa ok-käsimerkki julistettiin valkoista ylivaltaa tarkoittavaksi vihasymboliksi. Kolme vuotta sitten samanlaisen kohtalon koki internetin tunnetuimpiin meemeihin lukeutuva Pepe-sammakko.

Tavallinen ihminen on hyvällä syyllä puistellut päätään: Miten tässä näin kävi?

Sekä ok että Pepe päätyivät yhdysvaltalaisen rasisminvastaisen kansalaisjärjestön Anti-Defamation Leaguen (ADL) vihasymbolilistalle. Kyseessä on yksittäisen järjestön mielipide, mutta jenkkimedioiden johdolla viestimet ympäri maailman alkoivat toistella, että ok-merkki ja Pepe-sammakko ovat nyt ehkä rasistisia.

Ikäviä uusmerkityksiä on yritetty ujuttaa myös paljon muuhunkin. Käymme tässä jutussa läpi esimerkkejä viime vuosilta.


New Balance -kengät

Amerikkalainen uusnatsi Andrew Anglin julisti rasistisessa The Daily Stormer -julkaisussaan marraskuussa 2016, että New Balance -merkkiset kengät ovat tästä lähin ”valkoisten ihmisten viralliset kengät”.

”Tästä tulee fantastista. Pystymme tunnistamaan toisemme urheiluvaatetuksemme perusteella”, Anglin kirjoitti sivustolleen The Washington Postin mukaan.

Anglinin pyrki omimaan kenkämerkin vääristelemällä kenkäyrityksen myötämielisiä lausuntoja Donald Trumpin presidentinvaalivoitosta. Yrityksen edustaja ilmaisi lehtihaastattelussa olevansa ilahtunut, että Trump vastustaa yrityksen liiketoiminnalle haitallista Tyynenmeren kauppasopimusta.

Trumpin vastustajat raivostuivat ja syyttivät yrityksen tukevan kaikkia muitakin Trumpin kantoja. Sosiaalisessa mediassa alkoi levitä kuvia poltetuista One Balance -jalkineista, ja yritys joutui julkisuudessa täsmentämään näkemyksiään.

Tässä vaiheessa uusnatsi Anglin pyrki hyötymään kohusta ja ilmoitti pukevansa New Balancet jalkaansa. Yritys vastasi julkaisemalla tiedotteen, jossa se ponnekkaasti ilmoitti vastustavansa kaikenlaista kiihkoilua ja vihaa.

Anglin yrityksistä huolimatta New Balancet lopulta säilyttivät asemansa kaikkien kenkinä.


Pepe-sammakko

Alkujaan Pepe-sammakko oli harmiton sarjakuvahahmo, joka tuli tunnetuksi lausahduksestaan: feels good man (suomeksi: tuntuupa hyvältä). Kuva välinpitämättömästi hymyilevästä sammakosta paljastui monikäyttöiseksi, ja se levisi internetin joka kolkkaan.

Pepestä piirrettiin lukuisia muunnoksia. Ennen pitkään siitä alettiin askarrella myös rasismia heilastelevia versioita, joissa sammakolla on esimerkiksi Hitler-viikset.

Käännekohta oli vuosi 2016, jolloin meemi politisoitui. Verkossa propagoineet oikeistohärnääjät onnistuivat omimaan kuulun nettimeemin maskotikseen Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. He askartelivat sammakosta esimerkiksi Trumpin näköisversioita.

Trump lähipiireineen innostui meemihuomiosta ja jakoi niitä sosiaalisessa mediassa. Pian Hilary Clintonin kampanjasivulle ilmestyi teksti, jossa Pepe julistettiin ”valkoiseen ylivaltaan kytkeytyväksi symboliksi”.

Internet kuohahti ja media raportoi. Tulkinnat Pepestä rasistisena kuvana ja alt-rightin symbolina vakiintuivat. Lopulta kuva päätyi ADL:n vihasymbolilistalle vuonna 2016, ja vuotta myöhemmin Pepen luonut sarjakuvapiirtäjä Matt Furie päätti lopettaa sen käytön.

Verkkohärnääjät onnistuivat siis kaappaamaan Pepen – tosin vain osin, sillä monille se on yhä vain viaton nettimeemi.

Lue lisää: Pepe-sammakon piirtäjä tappoi luomuksensa sarjakuvassa, koska hahmosta oli tullut netin äärioikeiston maskotti


Trollface

Pepe-sammakon tapaan Trollface-nimellä tunnettu meemi on vakiintunut osa internetin kuvastoa. Pepen tapaan myös tästä meemistä on tehty rasistisia versioita, joissa virnuilevaan kuvaan yhdistetään esimerkiksi natsistisia herjoja.

Niinpä myös Trollface päätyi ADL:n vihasymbolilistalle – tosin vain sen rasistiset versiot, sillä järjestön mukaan ”suuri enemmistö meemeistä eivät ole rasistisia – – eikä kenenkään pitäisi olettaa, että Trollfacen käyttämisellä sinänsä olisi yhteyttä valkoiseen ylivaltaan tai kiihkoiluun”.

Tälläkin kuvalla on kytköksensä 4chan-palstalle. Yhdysvaltalainen Carlos Ramirez piirsi sen vuonna 2008 kuvatakseen palstalla ilmenevää huvin vuoksi tapahtuvaa ärsyttämistä ja häiriköintiä eli trollausta.

Keskustelupalstoilta ADL:n kieltolistalle on päätynyt paljon muutakin. Sellainen on 4chanistä vuonna 2017 vitsillä levinnyt ilmaisu it’s ok to be white eli on ok olla valkoinen.


Maidon juominen

Alkuvuonna 2017 sosiaalisessa mediassa alkoi levitä kuvia ja videoita, joissa maidon juominen pyrittiin esittämään valkoisen ylivallan symbolina.

Kyllä, maidon juominen.

Asian järkeily meni suurin piirtein niin, että koska eurooppalaisilla laktoosi-intoleranssi on muita harvinaisempaa, maito olisi oiva symboli valkoisten väitetylle ylivertaisuudelle.

The New York Times kirjoitti asiasta jutun otsikolla: Tässä on syy, miksi valkoisen ylivallan kannattajat kiskovat maitoa (ja miksi perinnöllisyystutkijat ovat huolissaan). Jutussa lehti huomioi, kuinka tutkijapiirit ovat havahtuneet riskiin tutkimustensa valikoivista tulkinnoista.

Vihasymbolilistaa ylläpitävän ADL:n mukaan maitoasiassakin oli kyse 4chanissä juonitusta sumutuksesta. Järjestön mukaan huijarit ottivat järjestöön yhteyttä ja kertoivat, miten valkoisen ylivallan kannattajat ”kiskovat maitoa eriväristen ihmisten edessä ja siteeraavat rasistisia tekstejä”.

ADL moittii, että jotkut mediat toistivat propagointia maidon ja valkoisen ylivallan yhteydestä. Toisteluun syyllistyi myös eläinoikeusjärjestö Peta, jonka mukaan maidon juomiseen yhdistetty rasistinen aatemaailma on jälleen uusi rivi meijeriteollisuuden syntilistalle.

Nettitrollit tietysti innostuivat ja tehtailivat maitoaiheisia meemejä ja naureskelivat hyväuskoisten liberaalien typeryydelle. Lopulta #MilkTwitter jäi lähinnä internetin taustakohinaksi.


Ok-käsimerkki

Syyskuun 26. päivä ADL lisäsi vihasymbolitietokantaansa ok-käsimerkin, joka arkikäytössä tarkoittaa esimerkiksi hyväksyvää kuittausta. Järjestön mukaan käsimerkin symboliikan keinotekoinen rukkaus alkoi pienen piirin ideoimasta harhautuksesta 4chan-keskustelupalstalla.

Vuonna 2017 4chanissa aloitettiin ”Operaatio O-KKK”, jonka tarkoituksena oli harhauttaa mediat luulemaan ok-merkkiä salaiseksi äärioikeiston merkiksi. Palstalla jaettiin kuva siitä, kuinka ok-merkissä sormien asento muodostaa kirjaimet WP eli ”White Power”.

Juoni meni paikoin läpi, mutta vitsillä oli poikkeuksellisia seurauksia: nyttemmin jotkut ovat oikeasti käyttäneet merkkiä valkoisen ylivallan symbolina. Tunnetuin esimerkki on Uuden-Seelannin moskeijaiskussa 50 ihmistä surmannut Brenton Tarrant esitteli merkkiä oikeusistunnossaan maaliskuussa.

On syytä huomauttaa, että ok-merkkiä on silti yhä täysin ok käyttää alkuperäisessä merkityksessään.

Lue lisää: ”Ok”-merkistä tuli trollien käsissä vihasymboli, ja se on kuvalautojen toimintalogiikan ydintä, sanoo tutkija

Ei ole sattumaa, että symbolien ja eleiden omimisyritykset ajoittuvat suurin piirtein vuosille 2016–2017.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa sosiaalisen median merkitys korostui ennennäkemättömästi Facebookin algoritmien, Venäjän vaalivaikuttamisyritysten sekä nettitrollien myötä.

Internetin oikeistohärnääjien viiteryhmästä alettiin puhua niin sanottuna alt-right-liikkeenä, jossa on myös äärioikeistolaisia ja avoimen rasistisia haaroja. Näissä piireissä keksittiin, että somessa hämmentämällä pienikin porukka voi saada viestinsä leviämään.

Suomesta katsottuna omimisjupakat voivat tuntua etäisiltä.

Internetin rajat ylittävästä luonteesta huolimatta monet niistä ovat lähinnä amerikkalaisten riitoja.

Esimerkiksi Hongkongissa viis veisataan läntisistä kulttuurisodista. Siellä Pepe-sammakko on otettu käyttöön demokratialiikkeen ja nuorisoaktivismin symbolina.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

 2. 2

  Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

 3. 3

  Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

 4. 4

  Suomalaisten Instagram-ihmisten uusin päähänpisto on naaman hierominen kivillä – tästä on kyse gua sha -kasvohoidoissa

 5. 5

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 6. 6

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 7. 7

  Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

 8. 8

  Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

 9. 9

  Triplan musiikkimuseo Famen ravintola ilahduttaa Suomi-linjallaan

 10. 10

  Pikatestissä Bulevardin Chez Janet -kahvila, jonka tunnelma ja leivokset huokuvat ranskalaista tyyliä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

 2. 2

  Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

 3. 3

  Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

 4. 4

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 5. 5

  Suomalaisten Instagram-ihmisten uusin päähänpisto on naaman hierominen kivillä – tästä on kyse gua sha -kasvohoidoissa

 6. 6

  Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

 7. 7

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 8. 8

  Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

 9. 9

  Suomalaisaktivisti Sini Saarela esiintyy Netflixin Mars-sarjassa, koska avaruudessakin voi pian olla ympäristöaktivisteja

 10. 10

  Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 2. 2

  Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

 3. 3

  Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

 4. 4

  Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

 5. 5

  Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

 6. 6

  Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

 7. 7

  Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

 8. 8

  Helsinkiin avattiin k18-meeminäyttely, joka kuulostaa vitsikkäältä mutta äärioikeisto­hassuttelu näyttää, että kuvat on otettava vakavasti

 9. 9

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 10. 10

  Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

 2. 2

  Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

  Tilaajille
 3. 3

  Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

 4. 4

  Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

 5. 5

  Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

 6. 6

  Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

  Tilaajille
 7. 7

  Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

 8. 8

  Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

 9. 9

  Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

 10. 10

  Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

  Tilaajille
 2. 2

  Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

  Tilaajille
 3. 3

  Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

 4. 4

  Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

 5. 5

  Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

 6. 6

  Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

 7. 7

  Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

 8. 8

  Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

 9. 9

  Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

 10. 10

  Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

  Tilaajille
 2. 2

  Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

  Tilaajille
 3. 3

  Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

  Tilaajille
 4. 4

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 5. 5

  Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

 6. 6

  Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

  Tilaajille
 7. 7

  Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

 8. 8

  ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

 9. 9

  Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

 10. 10

  Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

  Tilaajille
 11. Näytä lisää