Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

The Rise of Skywalker päättää vuonna 1977 alkaneen elokuvasarjan. Ensi-ilta on 18. joulukuuta.

Neljäkymmentäkaksi vuotta ja kolme trilogiaa, ja kohta se loppuu.

Seuraava Star Wars -elokuva on järjestyksessä yhdeksäs ja samalla viimeinen saaga-elokuva. Se ilmestyy 18. joulukuuta. Saaga-elokuvat ovat niitä numeroituja Tähtien sota -elokuvia, jotka kertovat Skywalkerin suvusta.

J.J. Abramsin ohjaaman ja yhdessä Chris Terrion kanssa kirjoittaman elokuvan viimeinen traileri julkaistiin tiistaina. Mitä voimme trailerista päätellä?

Trailerin voit ensin katsoa tästä:Varmuudella voimme sanoa hyvin vähän. Trailereilla huijaamisesta on tullut oma taiteenlajinsa, jossa voisi jakaa jo Oscareitakin. Edellisen Star Wars -elokuvan The Last Jedi kaikki isoimmat yllätykset oli – tietysti – jätetty pois trailerista. Sama koskee tätäkin traileria ja elokuvaa.

Elokuvan nimi on The Rise of Skywalker. Kuka Skywalker nousee?

Nimi on tavallaan vähän hassu. Star Wars on aina ollut Skywalkerin suvun tarina. Miksi siis viimeisen elokuvan nimi on Skywalkerin nousu? Eikö tämä olisi ennemminkin Skywalkerin auringonlasku?

Tällä hetkellä elossa on kaksi Skywalkeria, Leia ja hänen poikansa Ben Solo, josta siis tuli Kylo Ren. Skywalkerin nousu näyttäisi pinnallisesti viittaavan Kylo Reniin.

Nyt päättyvä uusi trilogia on ollut uuden sukupolven, ennen kaikkea Kylo Renin ja Reyn tarina.

On edelleen mahdollista, että orpona varttunut ja Luke Skywalkerin jediksi kouluttama Rey paljastuu jollain tavalla Skywalkeriksi. Koko uusi tarina on rakennettu niin, että Rey näyttää pelastajalta. Edellisessä elokuvassa Kylo Ren kuitenkin sanoi Reylle, että tämän vanhemmat eivät ole nimekkäitä henkilöitä, vaan turhia tyhjänpäiväisyyksiä.

Spekuloidaan vähän.

Rian Johnsonin kirjoittaman ja ohjaaman The Last Jedi -elokuvan jälkeen oli selvää, että tämä kolmas Saaga-trilogia toistaisi uskollisesti alkuperäisen trilogian rakennetta. Esikuvia käänteille kannattaa siis hakea alkuperäisistä elokuvista, joulukuussa tulevan elokuvan kohdalla etenkin Jedin paluusta.

Jos elokuvan nimi viittaa Kylo Reniin ja tämä elokuva kertoo Kylon pelastumisesta, tarina olisi Anakin Skywalkerin tarinan toisto. Kuten Anakin, Ben Solo kääntyi pimeälle puolelle ja hänen tavoin myös lopussa kääntyisi takaisin valoon. Tämä elokuva muistuttaisi siinä mielessä juuri Jedin paluuta.

Traileri päättyy lähikuvaan Reystä. Sen päällä Luke sanoo “Voima on kanssasi” ja Leia jatkaa “aina”. Jos luvassa on Reyn salaisen taustan paljastuminen, se olisi Luken tarinan toisto. Siinä tarinassa aavikkoplaneetalla kasvanut maalainen saa kuulla olevansa galaktisen herrasuvun jäsen ja kosmisesti tärkeä pelastaja.

Kaikki tämä on kuitenkin todennäköisesti hämäystä.

Kolmas vaihtoehto on lupaus vallankumouksesta, johon viitattiin The Last Jedissa. Se oli ajatus, että jokainen voi olla Skywalker. Skywalker on ideaali, joka inspiroi Voimalle herkkiä nuoria kaikkialla galaksissa. Se oli uusi ja hieno idea.

On neljäskin vaihtoehto. Se on tylsä ja varman oloinen, eikä siihen viitata trailerissa ollenkaan. Näistä syistä johtuen se tuntuu jopa mahdolliselta.

Ehkä Luke Skywalker palaa. Voi olla, että hän on se Skywalker, joka nousee.

Uusi trilogia on kaksikon Rey ja Kylo Ren tarina. Trailerissa Kylo Ren ja Rey taistelevat. Kylo Ren tunnusti tunteensa Reytä kohtaan edellisessä elokuvassa. Rey taas halusi pelastaa Kylon sisällä vielä asuvan Ben Solon.

Heidän välillään oli uudenlainen Voima-yhteys, jota ei oltu nähty aikaisemmin. Rey sanoo uudessa trailerissa, kuinka kaikki luulevat tuntevansa hänet, mutta kukaan ei tunne. Kylo taas väittää tuntevansa hänet. Hän yrittää puhua Reytä ympäri ja puolelleen. Hän teki sitä jo viimeksi.

Jos tätä verrataan alkuperäiseen trilogiaan, Rey voisi pelastaa Kylo Renin samalla tavalla kuin Luke pelasti Darth Vaderin – joka yritti puhua Lukea ympäri omalle puolelleen. Olisimme taas Jedin paluussa.

Tämä vaikuttaa kuitenkin turhan ilmeiseltä ja voi hyvin olla hämäystä tai vaihe, joka käydään läpi, mutta ei lopullinen ratkaisu.

Kylo ja Rey tekevät trailerissa myös yhteistyötä. He tuhoavat yhdessä jonkun mustan rakennelman. Se saattaa olla jotain, mikä liittyy Keisariin.

Keisari Palpatine palaa viimeisessä elokuvassa, jollain tavalla. Hänen äänensä kuuluu trailereissa. Tämä on tavallaan loogista. Keisari oli kuuden ensimmäisen Star Wars -elokuvan keskeinen pahis. Tarinan järjestyksessä kuudennen, eli Jedin paluun, päätteeksi hänet tapettiin. Paha oli voitettu, peli oli selvä.

Sitten alkoi uusi trilogia ja paha oli palannut, mutta Keisari ei palannut. Hänen tilallaan taustalla veteli naruja Snoke. Mutta viime elokuvassa Snoke osoittautuikin vain hämäykseksi.

Toisin sanoen, sinällään yllättävä Keisari Palpatinen ilmestyminen elokuvaan ei ole suuri yllätys. Elokuva tarvitsee toisen pahiksen. Star Warsissa on aina ollut kaksitasoinen pahuus. Darth Vaderinkin taustalla oli aina Keisari. Murehtiva teini-Kylo ei riitä.

Voi olla, että keisari on odotellut kahden edellisen elokuvan ajan, kunnes nyt yrittää taas uudelleen ottaa galaksin valtaansa, uuden Skywalkerin voimalla.

Traileri näyttää siltä, että Kylo ja Rey yhdistävät voimansa Keisaria vastaan. Se siis todennäköisesti ei tule toteutumaan tai jos se toteutuu, se on väliaikaista. Ehkä Keisari on manipuloinut heidät toimimaan yhdessä. Yhdistymisenne on tuhonne, sanoo Keisari trailerissa.

Meidän annetaan ymmärtää, että Keisari yrittää manipuloida pääkaksikkoa jollain tavoin. Samaa hän yritti tehdä myös aiemmille Skywalkereille, Lukelle ja Anakinille, sarjan aiemmissa elokuvissa. Se huipentui Jedin paluussa.

Miten Keisari tuodaan takaisin uudessa elokuvassa? Hän putosi kuolemaansa Jedin paluun lopussa, kun Darth Vader tappoi hänet pelastaakseen poikansa Luke Skywalkerin.

Vaihtoehtoja näyttäisi olevan neljä.

Yksinkertaisin vaihtoehto on, että Keisari ei koskaan kuollutkaan. Hän selvisi jotenkin pudotuksesta.

Toinen vaihtoehto on, että Keisari on läsnä vain voima-aaveena. Me olemme nähneet useita voima-aaveita, viimeksi The Last Jedissa Yodan.

Kolmas on, että Keisarin keho on kloonattu aikanaan ikään kuin “varastoon” ja hän ottaa sith-voimillaan uuden kehon valtaansa.

Olisiko Rey tällainen Keisarin klooni? Entä jos Reyn kokemus Voiman pimeän puolen luolassa The Last Jedi -elokuvassa kertoikin tästä? Hän näki paljastuksen itsestään ja se oli vain loputon jatkumo toisiaan heijastavia peilejä. Ehkä se symboloi sitä, että hän on vain jonkun toisen klooni?

Neljästä vaihtoehto on, että Keisari ottaa jonkun toisen henkilön kehon valtaansa.

Viides vaihtoehto on, että keisari Palpatine ei varsinaisesti palaa. Koko Keisarin mukaan tuominen trailereihin on ollut hämäystä. Elokuvassa vain hänen äänensä kuuluu jossain näyssä.

On mahdollista, että lopullinen taistelu käydään vain Reyn ja Kylo Renin välillä. Pahuuden voimaksi nousee Kylo Renin rinnalle joku ihan uusi henkilö. Ehkä se löytyy Renin ritareista, joita Kylo Ren johtaa ja joiden kuvia on nähty jo elokuvan ennakkomateriaalissa.

Entä kääntyykö Rey pimeälle puolelle? Siltä ainakin näytti edellisessä trailerissa nähdyssä väläyksessä. Luultavasti Rey ei varsinaisesti käänny pimeälle puolelle. Todennäköisempää on, että pimeä Rey on näky, esimerkiksi mahdollisesta tulevaisuudesta, joka ei sitten toteudukaan.

Suurta huomiota on herättänyt trailerin kohtaus, jossa droidi C-3PO näyttäisi puhuvan omasta lopustaan. C-3PO:n näyttelijä Anthony Daniels on ainoa, joka on esiintynyt kaikissa yhdeksässä Star Wars -saaga-elokuvassa. Hänen poistumisensa on siksi merkittävä symbolinen hetki, eikä se välttämättä tarkoita sen enempää. Kaikki loppuu tähän elokuvaan.

Aiemmassa trailerissa nähtiin, kuinka C-3PO:n silmät olivat punaiset. Punainen on Star Warsissa perinteisesti Voiman pimeän puolen väri, mutta tästäkään ei pidä vetää liikaa johtopäätöksiä. Ei tunnu todennäköiseltä, että C-3PO kääntyisi pimeän puolelle.

Trailerissa nähdään valtavan suuri vastarintalaivasto. Edellisen elokuvan lopussa heitä oli jäljellä parikymmentä. Vastarinta on siis taas noussut. Tämäkin on yhteys Jedin paluuseen, jossa iso kapinallisten laivasto kävi Imperiumia vastaan. Silloinkin Lando Calrissian istui Millennium Falconin ohjaamossa.

Kyseisessä taistelussa lausuttiin myös yksi Star Warsin historian tunnetuimmista repliikeistä kaikkien tuttujen Voima-lauseiden lisäksi: ”Se on ansa!”

Leialle ja 2016 kuolleelle näyttelijä Carrie Fisherille sanotaan jo trailerissakin jäähyväisiä. Hän esiintyy uuudessa elokuvassa. Hänen kohtauksensa on koostettu The Force Awakens ja The Last Jedi -elokuvien kuvauksissa kuvatusta, käyttämättömästä aineistosta.

Spekuloimme aikanaan Leian kuoleman esittämisestä tässä viimeisessä elokuvassa. Varsinainen kuolema tapahtuu todennäköisesti kuvan ulkopuolella tai enintään aluksen räjähdyksenä.

Saa nähdä, miten käy.

Kuka tai mikä siis on Skywalker, joka elokuvan nimen mukaisesti nousee?

Kylo Ren tai Rey olivat siis ilmeisimmät vaihtoehdot.

Kolmas vaihtoehto oli The Last Jedin lopun oivallus, että jokainen on Skywalker.

Tässä tullaan ikävällä tavalla todellisen maailman ongelmiin.

Uusista Star Wars -elokuvista ensimmäisen teki J.J. Abrams. Toisen teki Rian Johnson. Nyt Abrams on taas palannut tekijäksi. Oliko ajatus Voiman kansanliikkeestä vain Rian Johnsonin idea? Jos oli, ajatus voi jäädä vain sivupoluksi.

Voi olla, että he haluavat tehdä oman versionsa, oman näkemyksensä ja antavat sen ohittaa huolet tarinan tarkasta jatkuvuudesta. George Lucasilla oli ongelmansa, mutta hän ajatteli aina koko tarinaa.

The Last Jedissa nähtiin, miten Kylo Ren rikkoi kypäränsä. Se oli symboli hänen yrityksestään seurata isoisäänsä Anakinia, eli Darth Vaderia. Nyt uudessa trailerissa hän korjaa vanhan kypäränsä punaisella, Darth Vaderin ja sithien värillä. Tämän voi myös lukea kuvana siitä, miten tämä elokuva pyyhkii pois joitain edellisen elokuvan ratkaisuista.

Yksi aikamme suurista tarinoista on tulossa päätökseensä joulukuussa. Kolmannen trilogian kolmannessa osassa, koko sarjan päätöksessä, on kyse Skywalkerin suvun viimeisestä näytöksestä. Skywalkerin tarinan mukana tavallaan myös loppuu vanha tuttu Star Wars. Tulevat elokuvat ovat samassa maailmassa tapahtuvia muita tarinoita. Niissä seikkailevat eri henkilöt.

The Last Jedin eniten faneja suututtaneet ratkaisut koskivat Luke Skywalkerin hahmon muutosta.

On siis mahdollista, että se Skywalker, joka tässä elokuvassa nousee ei ole Rey, ei Kylo Ren, eikä nimetön joukko, vaan Luke Skywalker.

Jos Luke tulee takaisin ja pelastaa Reyn, Disney ja elokuvan tekijät voisivat saada takaisin Star Warsin puolelle edes osan niistä vihaisista faneista, jotka eivät hyväksyneet Rian Johnsonin radikaalia muutosta Luken hahmoon The Last Jedi -elokuvassa.

Olisiko se hyvä ratkaisu elokuvien ja Star Warsin koko tarinan kannalta, on toinen kysymys.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

 2. 2

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 3. 3

  Klassisen tyylikäs Alexanderplats on neljän tähden ravintolatulokas, jonne tekisi mieli palata heti uudestaan

 4. 4

  Barbie-valmistaja esitteli uuden ”sukupuolineutraalin nuken” – Kasvojen piirteitä on muokattu niin, ettei nukke ole tyttö eikä poika

 5. 5

  Mikkeller-panimo avasi baarin Helsinkiin – valikoimaa riittää, mutta hinnat hieman hirvittävät

 6. 6

  Obama puhui nuorille: moraalinen puritanismi ja ”woke”-kulttuuri eivät edistä hyvien asioiden aikaan saamista

 7. 7

  Espoolaisen Kainan-ravintolan runsaat filippiiniläismaut ilahduttivat pikatestissä

 8. 8

  Uusi Farouge on tyylikäs pettymys: Puitteet olivat kohdallaan, mutta maut jäivät vaimeiksi ja tarjoilijakin kiukutteli ruotsiksi

 9. 9

  Lihakeskustelussa voisi ottaa mallia kymmenen kananmunaa päivässä syövältä Namimaiskis-mieheltä

 10. 10

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 2. 2

  Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

 3. 3

  Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

 4. 4

  Internetissä ymmärrettiin, että koska ”Kekkonen” on diminutiivi, jossakin on oltava iso ja kauhea ”Kekko” – siitä alkoi meemivyöry, joka on parasta juuri nyt

 5. 5

  Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

 6. 6

  Klassisen tyylikäs Alexanderplats on neljän tähden ravintolatulokas, jonne tekisi mieli palata heti uudestaan

 7. 7

  Lihakeskustelussa voisi ottaa mallia kymmenen kananmunaa päivässä syövältä Namimaiskis-mieheltä

 8. 8

  Netflixin uudessa standup-show’ssa voi ohittaa poliittiset vitsit nappia painamalla – kysyimme asiantuntijalta, mistä on kyse

 9. 9

  Saudi-Arabia julisti feminismin ”ekstremistiseksi ideaksi”, mutta pyörsi pian linjauksen ja vihjasi sen keksijän joutuvan ”tutkintaan”

 10. 10

  Tämä on ollut JVG:n vuosikymmen, mutta nyt Ville Galle sanoo, että se on ohi: ”Lätkäräppi on kuollut”

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

 2. 2

  Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

 3. 3

  Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

 4. 4

  Tämä on ollut JVG:n vuosikymmen, mutta nyt Ville Galle sanoo, että se on ohi: ”Lätkäräppi on kuollut”

  Tilaajille
 5. 5

  Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

 6. 6

  Internetissä ymmärrettiin, että koska ”Kekkonen” on diminutiivi, jossakin on oltava iso ja kauhea ”Kekko” – siitä alkoi meemivyöry, joka on parasta juuri nyt

 7. 7

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 8. 8

  Ellen DeGeneres kiusasi Matt Damonia hänen viiksiparrastaan, Damon puolustautui syyttämällä suomalaisia geenejään

 9. 9

  Klassisen tyylikäs Alexanderplats on neljän tähden ravintolatulokas, jonne tekisi mieli palata heti uudestaan

 10. 10

  Lihakeskustelussa voisi ottaa mallia kymmenen kananmunaa päivässä syövältä Namimaiskis-mieheltä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

 2. 2

  Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

 3. 3

  Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

  Tilaajille
 4. 4

  ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

 5. 5

  Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

 6. 6

  Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

 7. 7

  Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

 8. 8

  Turkin karkottama Isis-vaimo saapui Saksaan ja otettiin kiinni heti lento­kentällä

 9. 9

  Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

 10. 10

  Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

 3. 3

  Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

 4. 4

  Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

 5. 5

  Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

 6. 6

  Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

  Tilaajille
 7. 7

  Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

 8. 8

  Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

 9. 9

  Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

 10. 10

  Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

 2. 2

  Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

 3. 3

  Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

 4. 4

  Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

  Tilaajille
 5. 5

  Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

  Tilaajille
 6. 6

  HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

  Tilaajille
 7. 7

  Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

  Tilaajille
 8. 8

  Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

 9. 9

  Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

 10. 10

  Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

  Tilaajille
 11. Näytä lisää