AI on vaikeatajuista ja äärettömän tärkeää – nämä hämmästyttävät top 5 -esimerkkiä näyttävät, missä tekoäly menee nyt

Maailmalla kehitellään jo nyt lukuisia työkaluja, jotka saattavat mullistaa arkipäiväisen elämämme. Ainakin siltä vaikuttaa – jokainen Applen Siriä käyttänyt tietää, ettei tekoäly ole aina kovin älykäs.

Tekoäly Pythia tulkitsee ihmistä nopeammin muinaisten kielten tekstien aukkoja.

Tekoäly tunnistaa virheelliset kytkennät polttoaineen lastauksessa.

Tekoäly kuuntelee asiakaspalautetta.

Tämä tekoälyauto ei opi vääriä ajotapoja.

Toimittaja testasi suihinottorobottia: ”Kyllä, se tuntui upealta!”

Etsitkö edullisia lentoja tai hotellia? Tekoälyä hyödyntävä sovellus kertoo, koska kannattaa iskeä kiinni.

Siinä on muutamia suomalaisviestimien tekoälyaiheisia uutisotsikoita kuluvalta viikolta.

Tekoälyä kohkataan paljon, eikä syyttä: houkutus sysätä ihmiskunnan ongelmat koneiden ratkottavaksi on suuri, ja ihmehärveleille on paljon odotuksia.

Sanaa tekoäly käytetään hyvin erilaisissa yhteyksissä, eikä se välttämättä tarkoita sanana yhtään mitään tavalliselle ihmiselle. Hänelle tärkeintä on, mitä tämä tekoäly voi hänen hyväkseen tehdä.

Poimimme maailmalla käytävästä tekoälykeskustelusta viisi esimerkkiä, joissa tekoäly ehkä muuttaa elämämme täysin.Ajatukset muuttuvat puheeksi

Voisiko vammautunut ihminen saada puhekykynsä takaisin? Ja entäpä, jos aivojen signaaleja syötetään suoraan tietokoneelle – voisi tekstejä kirjoittaa tai pelejä pelata pelkällä ajatuksen voimalla?

Jälkimmäinen visio on ehkä ensimmäistä mutkikkaampi ratkottava, mutta kuviteltavissa olevat mahdollisuudet ovat suunnattomat.

Yllä olevassa twiitissä esitellään Columbian yliopiston tutkijoiden ottama edistysaskel. Alkuvuodesta tutkijat kertoivat onnistuneensa luomaan ajatuksista ymmärrettävää puhetta keinoin, jossa yhdisteltiin esimerkiksi Applen Siristä tuttua teknologiaa aivoja matkivaan neuroverkkoteknologiaan.

Yksinkertaistaen tapahtui seuraavaa: Tutkijat laittoivat ihmiset kuuntelemaan puhetta ja mittasivat kuulijoiden aivokäyriä. Tiedot syötettiin tietokoneeseen, joka muutti ne ääneksi. Näitä ääniä analysoimalla ja siivoamalla syntyi lopulta ymmärrettävää ääntä.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että olemassa olevalla teknologialla voisi luoda jonkinlaisen puhesyntetisaattorin, jolla puhekykynsä menettäneet voisivat ilmaista itseään – edes vähän. Jo sanat kyllä ja ei sekä kipu ja nälkä olisivat hyödyllisiä.

Teknologiayritykset, kuten Facebook, katsovat kuitenkin jo paljon pidemmälle. Ennen pitkään kuluttajat voisivat kirjoittaa sähköposteja ja tekstiviestejä ajatusten voimalla.
Kielimuuri katoaa

Yllä olevalta The Vergen videolta voi havaita, ettei mahtava Googlekaan ole saanut aivan kohdilleen versiotaan Star Trekistä tutusta yleiskääntäjästä. Silti todellisuus kuroo kohti kuviteltua.

Käännöspalvelut Googlen johdolla ovat mullistaneet ihmisten pääsyn käsiksi vieraskieliseen materiaaliin. Palveluissa voi jo nyt kääntää paitsi kirjoitettua tekstiä, myös ääntä ja kuvia (esimerkiksi infotaulusta tai ruokalistasta).

Viimeisen kahden vuoden aikana Google on yrittänyt yhdistää käännöstyökaluaan assistenttiinsa niin, että sitä voisi käyttää yhteensopivilla kuulokkeilla ja puhelimilla lähes reaaliaikaiseen tulkkaukseen.

Puhekäännösten laatu on kuitenkin ollut sen verran huono, että Googlea on moitittu jopa sumuttamisesta. Ensi keväänä yritys kuitenkin tuo markkinoille Pixel Bud -kuulokkeittensa uuden mallin. Tuoreen mainosvideon keskivaiheilla näkyy, kuinka kuulokkeet tulkkaavat turistille, mitä poliisi sanoo.Lukuisat muutkin yritykset kehittelevät ohjelmistoja, jotka kääntävät puhuttua kieltä. Esimerkiksi kiinalaisen teknologiajätin Baidun Stacl-käännöstyökalu arvailee sanoja kontekstin perusteella.

Sujuvien käännöstyökalujen kehityksessä jujuna on, että niiden pitää kääntää yksittäisten sanojen sijasta merkityksiä. Lisäksi niiden pitäisi osata ennakoida: kielten sanajärjestykset poikkeavat toisistaan, jolloin tulkkaukseen jää ikäviä katkoja.
Virtuaalinen sihteeri hoitaa kaiken

Tavallisten ihmisten elämää suoraan helpottavan tekoälykehittelyn ytimessä ovat erilaiset avustimet, jotka tekevät asioita ihmisten puolesta.

Yllä oleva demovideo esittelee, kuinka Googlen kehittelemä kapistus neuvottelee ajanvarauksesta ravintolan kanssa. Vuosi sitten yritys alkoi kokeilla rajalliseen keskusteluun kykenevää ohjelmaansa Google Assistantissa.

Tänä vuonna avustin on opetettu esimerkiksi vuokraamaan autoja.

Muutkin teknologiayritykset ovat tuoneet markkinoille ”virtuaalisia assistentteja” eli ohjelmistoja, jotka tekevät yhtä ja toista käyttäjän puolesta.

Applen Siri, Amazonin Alexa, Microsoftin Cortana sekä Google Assistant ovat niistä tunnetuimmat. Samalla niin sanotut robottipuhelut ovat alkaneet yleistyä telemarkkinoinnissa.

Jokainen Siriä tai Alexaa käyttänyt tietää, että puheohjaus on rajallista ja köykäistä. Teknologia kuitenkin kehittyy, ja brittiläisen markkinatutkimusyrityksen Technavion mukaan tällaisten avustimien käyttö lisääntyy ympäri maailman ”ennennäkemättömällä vauhdilla”.

Mitä siitä seuraa?

Ainakin avustimista tulee keskustelevampia. Ylipäänsä ihmiset esittävät teknologialle entistä enemmän kysymyksiä. Suomessakin ovat yleistyneet kysymysmuotoiset Google-haut, kuten ”onko Turkkiin matkustaminen turvallista”.

Syyskuussa Amazon ilmoitti, että pian käyttäjät voivat haastaa Alexan esimerkiksi ilmaisemalla: ”Alexa, miksi teit noin” tai ”Alexa, kerro, mitä kuulit [minun sanovan]”.

Kysymysten ohella yleistyvät käskyt. Alexakin kykenee valojen sammuttelun ja musiikin soittamisen ohella vaativampiinkin tehtäviin, kuten ostamaan elokuvalippuja.

Kesällä alan konferenssissa puhunut Alexan käyttöliittymän suunnittelija Lisa Falkson kertoi, että Amazon sijoittaa merkittäviä summia juuri tekoälyn ja puheen yhdistelemiseen.

”[Voit] säästää 20 painallusta – – ja saada yhdellä ilmaisulla, mitä haluat. Tästä näkee, millainen uskomaton arvo äänen käytöllä on”, Falkson sanoi.

Keskustelevia virtuaaliavustajia kehittelee suuri määrä yrityksiä. Teknologia kehittyy, halventuu ja skaalautuu, ja ennen pitkään jutustelevia virtuaalisihteereitä voi olla joka esineessä, joka käy sähköllä.
Videomanipulaatiot yleistyvät

Parin vuoden aikaan internetissä on ihmetelty realistisia videomanipulaatioita eli niin kutsuttuja deep fakejä. Tällaisilla deep fake -videoilla luodaan illuusio, jossa kuka tahansa ihminen saadaan sanomaan tai tekemään mitä tahansa.

Kolme viikkoa sitten deep fake -taituri Sham00k ja imitaattori Jim Meskimen julkaisivat pariminuuttisen videon, jossa Meskimen imitoi kahtakymmentä julkkista.

Videon varsinainen juju ovat imitaattorin kasvojen päälle synkronoidut videomanipulaatiot. Niissä George Bush nuoremman lammasmaisuus ja Arnold Schwarzeneggerin puolihulluus tuntuvat melkein aidonveroisilta.

Esimerkkejä on paljon. Viime vuonna koomikko Jordan Peele julkaisi videon, jossa Barack Obama näyttää haukkuvan Donald Trumpia ja kannattavan fiktiivistä imperialistipahista.

Lue lisää: Presidentti Obama sanoo Youtube-videolla Trumpia paskapääksi

Tekoälyn sijasta kyse on ennemminkin koneoppimisesta, jossa ohjelmalle syötetään aineistoksi jopa satojatuhansia kuvia imitoitavasta ihmisestä.

Meskimenin imitaatioissa kyse on tietysti parodiasta: video on viihdettä. Vakavampia seurauksia on kuitenkin helppo kuvitella.

”[Teknologiaa] voi käyttää poliittiseen tehtävään ehdolla olevan ihmisen maineen horjuttamiseen saamalla tämä näyttämään tai tekemään asioita, mitä ei oikeasti koskaan tapahtunut”, sanoi esimerkiksi kyberturvallisuusasiantuntija Peter Singer televisioasema CNBC:llä vastikään.

Kuluttajien saataville alkaa tulla sovelluksia, joissa voi askarrella juuri sellaisia deep fake -videoita, kuin haluaa.

Tutkijatohtori Tanja Aitomurto Stanfordin yliopistosta huomioi vuosi sitten HS:ssä, että ajan mittaan videoista tulee entistä uskottavampia ja harhaanjohtavampia. Tämä on hyvä tiedostaa Suomessakin.
Tekoäly korvaa ihmisen työssä ja taiteessa

Jokainen lienee pelotellut itseään ajatuksella, voisiko kone korvata hänet omassa työssään. Onhan niin käynyt kutomakoneista lähtien lukuisilla aloilla, ja kokonaisia ammattikuntia on kadonnut.

Koulutetut ja luovaa työtä tekevätkään eivät näytä olevan turvassa –toisin kuin jonkin aikaa sitten ajateltiin.

Viime vuonna tekoäly voitti joukon amerikkalaisia huippujuristeja kilpailussa, jossa piti analysoida salassapitosopimusten koukeroita.

Terveydenhuollossa IBM:n Watson-tekoäly kirii ihmislääkäreitä diagnoosien tekemisessä, ja se saattaa ennen pitkään olla jopa ”maailman paras lääkäri”.

Koneet kykenevät myös luovana pidettyyn työhön, kuten musiikin säveltämiseen sekä kuvataiteen tekemiseen. Esimerkiksi yllä olevalla videolla on Aiva-yrityksen kehittämän ohjelmiston luoma musiikkikappale.

Alla on puolestaan tekoälyn luoma maalaus Edmond de Belamy, from La Famille de Belamy. Se huutokaupattiin vuosi sitten lähes 400 00 eurolla.
Voi kuitenkin hyvällä syyllä kysyä, onko kaavamaisesti ykkösiä ja nollia järjestelevä tekoäly älykäs tai luova – riippumatta siitä, kuinka vaikuttavaa jälkeä se tekee.

Suunta on selvä: Tekoälyjä tai ”tekoälyjä” tulee lisää, ja ne ovat entistä etevämpiä.

Luvassa on myös kompurointia. Maailma kyllä muuttuu, muttei kertarysäyksellä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

 2. 2

  Google julkaisi sanat, joita suomalaiset hakivat kuluneena vuonna eniten, listasimme vuoden suosikkipuheenaiheet

 3. 3

  Trumpin kampanjaryhmä muokkasi presidentin pään Avengers-elokuvista tutun massamurhaajan harteille, hahmon käsikirjoittaja tyrmistyi

 4. 4

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 5. 5

  Suomen transyhteisön edustajat ovat eri mieltä Ylen MOT-ohjelmassa esitetyistä väitteistä – ”Hyvin ongelmallista”

 6. 6

  Sanna Marinin kerrottiin nousseen ”kaupan kassalta” pääministeriksi – muutkin Tärkeät Ihmiset innostuivat jakamaan omat lähtökohtansa

 7. 7

  Itä-Helsinkiin aukesi uusi olutkeidas, jonka hampurilainen oli pikatestissä lähes täydellinen

 8. 8

  Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

 9. 9

  Mikäpä sen parempaa kuin mennä aamulennolle pienessä tuubassa

 10. 10

  Maustetytöt ovat niin tavallisia, että bändin konsepti vaikuttaa epäkaupalliselta, harmittomassa imagossa piilee kuitenkin ongelma

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

 2. 2

  Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

 3. 3

  Suomen transyhteisön edustajat ovat eri mieltä Ylen MOT-ohjelmassa esitetyistä väitteistä – ”Hyvin ongelmallista”

 4. 4

  Trumpin kampanjaryhmä muokkasi presidentin pään Avengers-elokuvista tutun massamurhaajan harteille, hahmon käsikirjoittaja tyrmistyi

 5. 5

  Sanna Marinin kerrottiin nousseen ”kaupan kassalta” pääministeriksi – muutkin Tärkeät Ihmiset innostuivat jakamaan omat lähtökohtansa

 6. 6

  Google julkaisi sanat, joita suomalaiset hakivat kuluneena vuonna eniten, listasimme vuoden suosikkipuheenaiheet

 7. 7

  Itä-Helsinkiin aukesi uusi olutkeidas, jonka hampurilainen oli pikatestissä lähes täydellinen

 8. 8

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 9. 9

  Mikäpä sen parempaa kuin mennä aamulennolle pienessä tuubassa

 10. 10

  Ravintola Jord jatkaa luomulinjalla mutta antaa tilaa myös retroruualle – nostalgia näkyy astioissa asti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

 2. 2

  Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

 3. 3

  Suomen transyhteisön edustajat ovat eri mieltä Ylen MOT-ohjelmassa esitetyistä väitteistä – ”Hyvin ongelmallista”

 4. 4

  Suomi oli maailman onnellisin maa, jonka iPhone tuhosi – iso yhdysvaltalaismedia julkaisi videon Suomesta

 5. 5

  Sanna Marinin kerrottiin nousseen ”kaupan kassalta” pääministeriksi – muutkin Tärkeät Ihmiset innostuivat jakamaan omat lähtökohtansa

 6. 6

  Mikäpä sen parempaa kuin mennä aamulennolle pienessä tuubassa

 7. 7

  Globaalit suuryritykset innostuivat keksimään härskejä kaksimielisyyksiä Netflixin pyynnöstä – ja se on parasta juuri nyt

 8. 8

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 9. 9

  Lasten suosikkisome Tiktok piilotti lihavien, homojen ja transihmisten tekemän sisällön sovelluksessaan

 10. 10

  Trumpin kampanjaryhmä muokkasi presidentin pään Avengers-elokuvista tutun massamurhaajan harteille, hahmon käsikirjoittaja tyrmistyi

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

 2. 2

  Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

 3. 3

  Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

  Tilaajille
 4. 4

  HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

 5. 5

  Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

 6. 6

  Bellingcat: Berliinin puistomurhaaja aloitti uransa Kostamuksessa

 7. 7

  Suomen metsien hiilinielut romahtivat ennätys­hakkuiden vuoksi

 8. 8

  Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

 9. 9

  Ruumisauto ajoi takaluukku auki Mannerheimin­tiellä

 10. 10

  Köyhiä ei pidä laittaa maksamaan, Unkarin pää­ministeri uhosi Brysselissä – Suomen EU-puheen­johtajuus­kauden merkittävin ilmasto­tavoite vielä auki

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

 2. 2

  Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

 3. 3

  HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

 4. 4

  Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

  Tilaajille
 5. 5

  Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

 6. 6

  Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

  Tilaajille
 7. 7

  Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

 8. 8

  Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

 9. 9

  Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

 10. 10

  Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

  Tilaajille
 2. 2

  Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

 3. 3

  Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

 4. 4

  HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

  Tilaajille
 5. 5

  Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

  Tilaajille
 6. 6

  Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

 7. 7

  Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

 8. 8

  Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

 9. 9

  Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

  Tilaajille
 10. 10

  Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

 11. Näytä lisää