Nyt.fi    |   Nyt.fi

Jos insinööri suunnittelisi hevosen, se olisi kameli – 250 ihmistä ympäri maailmaa ratkoi Helsingissä ongelmia designin avulla

Dash Design Hackathonissa ratkottiin designvetoisesti yritysten ongelmia. Design-ajattelu on insinööri-Suomessakin nousussa, koska ilman hyvää designia paraskin tuote tai palvelu on turha.

”Syökö kissa mandariineja?”

”Kai jotkut syövät?”

”Kissat ovat myös rentouttavia. Koreassa on paljon kissakahviloita, joihin mennään silittelemään kissoja.”

Helsingin Wanhassa Satamassa pöydän äärellä on käynnissä tämä keskustelu.

Pöydässä istuu viisi eri oppilaitoksista olevaa ihmistä useasta eri maasta: on ranskalaista, vietnamilaista, venäläistä ja suomalaista. Heillä on tehtävä. Suunnitelkaa viidessätoista minuutissa tuote, jossa yhdistyvät kissa ja mandariini.

Tämä on Dash Design Hackathon, ja täällä viikonlopun aikana noin 250 ihmistä kymmenistä eri kansallisuuksista ja lukuisista eri oppilaitoksista pyrkii ratkaisemaan ongelmia.

Kissa-mandariini-tehtävä on viikonlopun ensimmäinen tehtävä ja silkkaa hassuttelua ja tutustumista. Kun homma alkaa kunnolla, täällä ratkotaan oikeiden yritysten oikeita ongelmia – designin näkökulmasta.

Design on nimittäin asia, jonka avulla voi saada yrityksen kuin yrityksen lentoon. Ja ehkä pelastaa maailman.


Kun joku sanoo sanan design, monella nousevat karvat pystyyn: bisnesjargonia! Turhaa hölynpölyä! Kahviloissa paksusankaiset silmälasit päässään istuvien fillarikommunistien haihattelua!

Moni ymmärtää sanan design suppeasti niin, että se on vaikkapa vain tuolin muotoilua. Sitä, että tuoli on pyöreän tai kulmikkaan näköinen tai vaikka pallo. Että kysymys ei ole käytännönläheisestä asiasta.

Ei, sanoo Dashin vetäjä Henrik Metsämäki.

”Design on käyttäjälähtöistä ongelmanratkaisua ja suunnittelua. Se on suunta, johon yritykset ovat siirtymässä koko ajan enemmän ja enemmän. Esimerkiksi SOK:lle palkattiin juuri designista vastaava päällikkö. Esimerkiksi Facebookin suosio on designin ansioita.”

Miten niin?


Vanha vitsi: millainen on insinöörin suunnittelema hevonen?

Se on kameli: kestävä, nopea ja kaikin puolin käyttökelpoinen, mutta ruma.

Se on huonoa designia.

Sen sijaan esimerkiksi Facebookin suosio johtuu siitä, että ihmiset haluavat käyttää sitä, koska sen käyttö on tyydyttävää ja kivaa.

Se on hyvää designia: mietitään ensin, mitä, miksi ja miten ihmiset haluavat asioita tehdä, ja sitten keksitään siihen ratkaisu. On nimittäin ihan sama, miten hyvä ja käytännöllinen tuote tai palvelu on, jos ihmiset eivät halua käyttää sitä.

”Älypuhelinkilpailua ei voittanut se, jolla oli ylivertainen teknologia. Kisan voitti se, joka kehitti puhelimen, jota ihmiset haluavat käyttää”, Metsämäki sanoo Appleen ja iPhoneen viitaten.

Applen tuotteita kehutaan juuri siksi, että ne tuntuvat hyvältä. Hyvä design luo tiedostamatonta mielihyvää.

Designlähtöisen ajattelun suosionnoususta kertoo esimerkiksi se, että nykyään monet ruokakaupat ovat funktionaalisen elintarvikeliikkeen sijaan kivoja delejä, joihin mennään paitsi tekemään ostoksia myös viihtymään.

Tällaista ei tehdä silkalla insinööritaidolla, vaan tarvitaan ihmisiä monelta alalta, kuten täällä Dashissa.


Pöydässä keskustelu käy kuumana.

”Voisiko se liittyä myös kieleen – mandariinikiinaan? Rentoudu ja opi samalla kieltä?”

”Pitääkö sen olla fyysinen tuote?”

”Vissiin.”

”Mitä jos se olisi pallomainen juttu. Kuorit sitä, kuten kuorit mandariinia, ja se vähentää stressiä? Sehän on rentouttavaa – avata paketteja. Ja ehkä siinä voisi oppia samalla mandariinikiinaa?”

Pöydällä olevat sakset, teippi, paperi, pahvi ja kuulakärkikynät saavat kyytiä, ja pian tuote on valmis. Se on omituisen näköinen, hapsuinen paperipallo. Se esitellään tuomareille.

”Mietimme ensin pitkään, mitä kissa ja mandariini tarkoittavat meille. Saimme idean terveellisyydestä ja stressin poistosta, ja halusimme yhdistää ne. Tämä on siis stressiä vähentävä objekti, johon saimme inspiraatiota siitä, että tuntuu rentouttavalta, kun kuorit jotain, ja siinä on karvoja, niin kuin kissalla. Ja ehkä kun sitä kuorii, niin siinä voisi oppia mandariinikiinaa.”

Tuomari kysyy: ”Mikä sen nimi on?”

”Catleasing. Tai Mandacatleasing.”

Mutta hetkinen.

Uusia, ehkä aika turhanpäiväisen oloisia tuotteita ja ihmisten koukuttamista – miten tällä ajattelulla pelastetaan maailma?

Onko designissa sittenkin kysymys turhien tarpeiden luomisesta sen sijaan, että ratkaistaisiin ongelmia?

Toki se on sitäkin. Hyvällä designilla tehdään turhia tuotteita, joita kukaan ei tarvitse ja jotka kuormittavat niin ympäristöä kuin vapaa- ja työaikaamme.

Esimerkiksi nettikasinopeleissä ja erinäisissä koukuttavissa sovelluksissa keskiössä on nimenomaan hyvä design, joka saa meidät haluamaan jatkaa niiden käyttöä.

Mutta design-ajattelulla voidaan myös ratkaista suuria ongelmia. Ilmastonmuutos on hyvä esimerkki, kun miettii, miten tärkeää design on.

Suurin osa tolkullisista ihmisistä tiedostaa, että ilmaston lämpeneminen on vakava asia, jolle pitäisi tehdä jotain.

Ihmiset eivät kuitenkaan viitsi tehdä mitään, koska teot – luopuminen, muutokset, kodin lämpötilan alentaminen, autoilun vähentäminen, lihansyönnin vähentäminen ja niin edespäin – tuntuvat keljuilta.

Mutta jos se on kivaa – jos sen tekemisen design on hyvää – sen tekee, vaikka se ehkä maksaisi vähän.

Jos vaikkapa julkisen liikenteen käyttö olisi vähintään yhtä helppoa ja mukavaa kuin yksityisautoilu, yksityisautoilu vähenisi ja päästöt vähenisivät.

Jos uusiutuvien polttoaineiden käyttö olisi yhtä helppoa ja mukavaa kuin fossiilisten käyttö, niitä käytettäisiin enemmän ja päästöt vähenisivät.

Ilmastonmuutoksen ratkaisussakin design on siis keskiössä.

Kuten Harvardissa innovaatiota ja yrittäjyyttä opettanut ja muiden muassa Hillary Clintonin neuvonantajana toiminut yrittäjä ja elokuvayhtiöjohtaja John Kao on sanonut:

”Design tarkoittaa kykyä siirtyä olemassa olevasta tilasta haluttuun tilaan.”

Täällä Dashissa pureudutaan juuri tämän tyyppisiin asioihin hackathonin muodossa. Hackathon tarkoittaa innovaatiokilpailua, jossa laitetaan tiimit kisaamaan keskenään parhaasta ratkaisusta.

Erilaiset yritykset ovat rahoittaneet tämän Dash Design Hackathonin, jossa pääasiassa opiskelijoista koostuvat tiimit yrittävät ratkaista yritysten asettamia ongelmia designlähtöisesti.

Neste esimerkiksi haluaa selvittää, miten se saisi yritysasiakkaansa käyttämään enemmän uusiutuvia polttoaineita ja muita ympäristöystävällisiä ratkaisuja.

Kuopion kaupunki haluaa saada ihmiset käyttämään enemmän joukkoliikennettä. Kuten Kuopion kaupungin edustaja sanoi täällä avauspuheessaan: ”Haluamme ratkaisun, joka on sellainen, että ihmisillä ei ole mitään tekosyytä olla käyttämättä julkista liikennettä.”

Hartela haluaa selvittää, miten kiertotaloutta voidaan hyödyntää asuntojen rakentamisessa.

Kaikkiaan yrityksiä ja niiden asettamia haasteita on mukana seitsemän kappaletta. Noin 250 Dashiin hakemuksen perusteella valittua kilpailijaa pyrkii tiimeissä ratkomaan näitä ongelmia viikonlopun aikana.

Nyt kolmatta kertaa lokakuussa järjestetty Dash pyörii vapaaehtoisvoimin Aaltoesin eli Aalto Entrepreneurship Society ry:n alaisuudessa. Aaltoes on Aalto-yliopiston opiskelijoiden vuonna 2009 yrittäjyysyhteisö.

Tapahtuman ovat ideoineet ja järjestäneet joka vuosi nimenomaan opiskelijat. Ajatuksen designlähtöisestä hackathonista keksivät vuonna 2016 Aallossa opiskelevat Axel Cedercreutz ja Iida Palosuo.

Tapahtuman vetäjä Henrik Metsämäki eikä kukaan mukaan 50 tapahtumaa järjestäneestä tai sadasta viikonloppuna paikalla olevasta vapaaehtoisesta saa tästä palkkaa. Kilpailijatkaan eivät saa palkkaa, eivätkä yritysten edustajat tai tiimejä auttavat ohjaajat ja professorit.

Miksi he tulevat tänne?

Jussi Simolin, joka avustaa Kuopion kaupunkiin liittyvässä haasteessa, kertoo:

”On kiinnostavaa nähdä, miten kisaajat käsittelevät ongelmia. Ja ihan itsekkäästi haluan itsekin oppia.”

Kaliforniasta kisaamaan tullut Kevin sanoo:

”Täällä osallistujat saavat näyttää osaamistaan todellisten ongelmien ratkaisemisessa. Se tapahtuu monikulttuurisissa tiimeissä, joista ei ennakkoon tunne ketään. Niin se menee varmasti oikeassakin työelämässä, ja on hienoa päästä opettelemaan sitä ennakkoon.”

Niin, haasteiden voittajat saavat muuten palkinnot, mutta Kevin ja varmaan moni muukaan ei ole täällä palkintojen takia.

”Emme edes tiedä, mitä ne palkinnot ovat”, Kevin sanoo.

Vapaaehtoistyötä tekeville opiskelijoille kyseessä on kiinnostava opiskeluprojekti ja hyvä meriitti CV:hen.

Ja miksei olisi, sillä Metsämäki sanoo, että tavallaan tässä simuloidaan viikonlopun ajan sitä, mitä koko Aalto-yliopisto on perustettu tekemään: tuomaan teknillisen, taiteellisen ja kaupallisen alojen osaajat yhteen ratkaisemaan ongelmia yhdessä sen sijaan, että kaikki nykertelisivät poteroissaan omia juttujaan.

Kyse on siis oppimistapahtumasta, ja verrattain isosta sellaisesta, Metsämäki sanoo.

”Dashiin lentää osallistujia omakustanteisesti esimerkiksi Intiasta, Arabimaista ja Afrikasta. Tapahtumaan haki osallistujia kaikkiaan 53 eri kansallisuudesta”, hän kertoo.

Kun kissat ja mandariinit on yhdistetty, buffet-pöytä avautuu ja ihmiset pääsevät tutustumaan toisiinsa vapaamuotoisemmin.

Arkkitehtuuriopiskelijoiden suunnittelemaan sisustukseen on panostettu kuulemma erityisen paljon, ja se näkyy. Esimerkiksi tiimien ”työtilat” ovat tunnelmallisia looseja, jotka on nimetty Helsingin eri kaupunginosien mukaan niin, että jokaista yrityksen ongelmaa edustaa yksi kaupunginosa.

Ympäristö on miellyttävä – niin sen pitää ollakin. Sehän on sitä designia.

Kun viikonloppu on ohi, kiinnostaa kuulla, mitä sieltä jäi käteen. Kysytään Metsämäeltä.

”45 tiimistä valittiin 7 voittajaa ja voittajatiimien lisäksi tapahtumassa syntyi paljon ideoita, joita kumppanimme haluavat hyödyntää jatkossa. He myös ottivat ylös lukuisten ihmisten ja tiimien yhteystietoja tulevaisuuden varalle”, Metsämäki kertoo.

Valitettavasti emme saa kuulla, miten yritysten asettamiin haasteisiin tarkalleen ottaen vastattiin.

”Voittaneet ideat ovat usein sellaisia, mitä halutaan lähteä jatkokehittämään, joten yritykset eivät ole kovinkaan halukkaita puhumaan tuotoksista kauhean julkisesti”, Metsämäki kertoo.

Ehkä se on hyvä merkki: surkeita ideoita ei olisi mitään syytä pitää salassa.

Korjaamo Design Market 9.–10.11. Kulttuuritehdas Korjaamolla
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Ok”-merkistä tuli trollien käsissä vihasymboli, ja se on kuvalautojen toimintalogiikan ydintä, sanoo tutkija

 2. 2

  Somessa leviää kuva, jossa Huuhkajien ottelun vip-aitioon kutsuttu presidentti Niinistö löytyykin fanikatsomosta – Soitimme

 3. 3

  Klassisen tyylikäs Alexanderplats on neljän tähden ravintolatulokas, jonne tekisi mieli palata heti uudestaan

 4. 4

  Ympäri maapalloa lentelevästä vihreästä kansanedustajasta tuli suosittu meemi – kysyimme, olisiko lentovero vaikuttanut matkailuun

 1. 1

  Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

 2. 2

  Internetissä ymmärrettiin, että koska ”Kekkonen” on diminutiivi, jossakin on oltava iso ja kauhea ”Kekko” – siitä alkoi meemivyöry, joka on parasta juuri nyt

 3. 3

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 4. 4

  Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

 5. 5

  Netflixin uudessa standup-show’ssa voi ohittaa poliittiset vitsit nappia painamalla – kysyimme asiantuntijalta, mistä on kyse

 6. 6

  Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

 7. 7

  Tämä on ollut JVG:n vuosikymmen, mutta nyt Ville Galle sanoo, että se on ohi: ”Lätkäräppi on kuollut”

  Tilaajille
 8. 8

  Klassisen tyylikäs Alexanderplats on neljän tähden ravintolatulokas, jonne tekisi mieli palata heti uudestaan

 9. 9

  Lihakeskustelussa voisi ottaa mallia kymmenen kananmunaa päivässä syövältä Namimaiskis-mieheltä

 10. 10

  Somessa leviää kuva, jossa Huuhkajien ottelun vip-aitioon kutsuttu presidentti Niinistö löytyykin fanikatsomosta – Soitimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

 2. 2

  Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

 3. 3

  Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

 4. 4

  Tämä on ollut JVG:n vuosikymmen, mutta nyt Ville Galle sanoo, että se on ohi: ”Lätkäräppi on kuollut”

  Tilaajille
 5. 5

  Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

 6. 6

  Internetissä ymmärrettiin, että koska ”Kekkonen” on diminutiivi, jossakin on oltava iso ja kauhea ”Kekko” – siitä alkoi meemivyöry, joka on parasta juuri nyt

 7. 7

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 8. 8

  Ellen DeGeneres kiusasi Matt Damonia hänen viiksiparrastaan, Damon puolustautui syyttämällä suomalaisia geenejään

 9. 9

  Klassisen tyylikäs Alexanderplats on neljän tähden ravintolatulokas, jonne tekisi mieli palata heti uudestaan

 10. 10

  Lihakeskustelussa voisi ottaa mallia kymmenen kananmunaa päivässä syövältä Namimaiskis-mieheltä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

 2. 2

  Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

  Tilaajille
 3. 3

  Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

 4. 4

  Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

 5. 5

  Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

 6. 6

  ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

 7. 7

  Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

  Tilaajille
 8. 8

  Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

 9. 9

  Bangkok on täynnä hierontapaikkoja, mutta aidoimmillaan thaihierontaa tarjotaan temppelissä

 10. 10

  Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

 2. 2

  Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

  Tilaajille
 3. 3

  Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

 4. 4

  Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

 5. 5

  Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

 6. 6

  HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

  Tilaajille
 7. 7

  Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

  Tilaajille
 8. 8

  Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

 9. 9

  Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

 10. 10

  Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

 2. 2

  Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

 3. 3

  Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

 4. 4

  Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

  Tilaajille
 5. 5

  HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

  Tilaajille
 6. 6

  Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

  Tilaajille
 7. 7

  Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

  Tilaajille
 8. 8

  Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

 9. 9

  KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

 10. 10

  Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

  Tilaajille
 11. Näytä lisää