Nyt.fi    |   Nyt.fi

Jos insinööri suunnittelisi hevosen, se olisi kameli – 250 ihmistä ympäri maailmaa ratkoi Helsingissä ongelmia designin avulla

Dash Design Hackathonissa ratkottiin designvetoisesti yritysten ongelmia. Design-ajattelu on insinööri-Suomessakin nousussa, koska ilman hyvää designia paraskin tuote tai palvelu on turha.

”Syökö kissa mandariineja?”

”Kai jotkut syövät?”

”Kissat ovat myös rentouttavia. Koreassa on paljon kissakahviloita, joihin mennään silittelemään kissoja.”

Helsingin Wanhassa Satamassa pöydän äärellä on käynnissä tämä keskustelu.

Pöydässä istuu viisi eri oppilaitoksista olevaa ihmistä useasta eri maasta: on ranskalaista, vietnamilaista, venäläistä ja suomalaista. Heillä on tehtävä. Suunnitelkaa viidessätoista minuutissa tuote, jossa yhdistyvät kissa ja mandariini.

Tämä on Dash Design Hackathon, ja täällä viikonlopun aikana noin 250 ihmistä kymmenistä eri kansallisuuksista ja lukuisista eri oppilaitoksista pyrkii ratkaisemaan ongelmia.

Kissa-mandariini-tehtävä on viikonlopun ensimmäinen tehtävä ja silkkaa hassuttelua ja tutustumista. Kun homma alkaa kunnolla, täällä ratkotaan oikeiden yritysten oikeita ongelmia – designin näkökulmasta.

Design on nimittäin asia, jonka avulla voi saada yrityksen kuin yrityksen lentoon. Ja ehkä pelastaa maailman.


Kun joku sanoo sanan design, monella nousevat karvat pystyyn: bisnesjargonia! Turhaa hölynpölyä! Kahviloissa paksusankaiset silmälasit päässään istuvien fillarikommunistien haihattelua!

Moni ymmärtää sanan design suppeasti niin, että se on vaikkapa vain tuolin muotoilua. Sitä, että tuoli on pyöreän tai kulmikkaan näköinen tai vaikka pallo. Että kysymys ei ole käytännönläheisestä asiasta.

Ei, sanoo Dashin vetäjä Henrik Metsämäki.

”Design on käyttäjälähtöistä ongelmanratkaisua ja suunnittelua. Se on suunta, johon yritykset ovat siirtymässä koko ajan enemmän ja enemmän. Esimerkiksi SOK:lle palkattiin juuri designista vastaava päällikkö. Esimerkiksi Facebookin suosio on designin ansioita.”

Miten niin?


Vanha vitsi: millainen on insinöörin suunnittelema hevonen?

Se on kameli: kestävä, nopea ja kaikin puolin käyttökelpoinen, mutta ruma.

Se on huonoa designia.

Sen sijaan esimerkiksi Facebookin suosio johtuu siitä, että ihmiset haluavat käyttää sitä, koska sen käyttö on tyydyttävää ja kivaa.

Se on hyvää designia: mietitään ensin, mitä, miksi ja miten ihmiset haluavat asioita tehdä, ja sitten keksitään siihen ratkaisu. On nimittäin ihan sama, miten hyvä ja käytännöllinen tuote tai palvelu on, jos ihmiset eivät halua käyttää sitä.

”Älypuhelinkilpailua ei voittanut se, jolla oli ylivertainen teknologia. Kisan voitti se, joka kehitti puhelimen, jota ihmiset haluavat käyttää”, Metsämäki sanoo Appleen ja iPhoneen viitaten.

Applen tuotteita kehutaan juuri siksi, että ne tuntuvat hyvältä. Hyvä design luo tiedostamatonta mielihyvää.

Designlähtöisen ajattelun suosionnoususta kertoo esimerkiksi se, että nykyään monet ruokakaupat ovat funktionaalisen elintarvikeliikkeen sijaan kivoja delejä, joihin mennään paitsi tekemään ostoksia myös viihtymään.

Tällaista ei tehdä silkalla insinööritaidolla, vaan tarvitaan ihmisiä monelta alalta, kuten täällä Dashissa.


Pöydässä keskustelu käy kuumana.

”Voisiko se liittyä myös kieleen – mandariinikiinaan? Rentoudu ja opi samalla kieltä?”

”Pitääkö sen olla fyysinen tuote?”

”Vissiin.”

”Mitä jos se olisi pallomainen juttu. Kuorit sitä, kuten kuorit mandariinia, ja se vähentää stressiä? Sehän on rentouttavaa – avata paketteja. Ja ehkä siinä voisi oppia samalla mandariinikiinaa?”

Pöydällä olevat sakset, teippi, paperi, pahvi ja kuulakärkikynät saavat kyytiä, ja pian tuote on valmis. Se on omituisen näköinen, hapsuinen paperipallo. Se esitellään tuomareille.

”Mietimme ensin pitkään, mitä kissa ja mandariini tarkoittavat meille. Saimme idean terveellisyydestä ja stressin poistosta, ja halusimme yhdistää ne. Tämä on siis stressiä vähentävä objekti, johon saimme inspiraatiota siitä, että tuntuu rentouttavalta, kun kuorit jotain, ja siinä on karvoja, niin kuin kissalla. Ja ehkä kun sitä kuorii, niin siinä voisi oppia mandariinikiinaa.”

Tuomari kysyy: ”Mikä sen nimi on?”

”Catleasing. Tai Mandacatleasing.”

Mutta hetkinen.

Uusia, ehkä aika turhanpäiväisen oloisia tuotteita ja ihmisten koukuttamista – miten tällä ajattelulla pelastetaan maailma?

Onko designissa sittenkin kysymys turhien tarpeiden luomisesta sen sijaan, että ratkaistaisiin ongelmia?

Toki se on sitäkin. Hyvällä designilla tehdään turhia tuotteita, joita kukaan ei tarvitse ja jotka kuormittavat niin ympäristöä kuin vapaa- ja työaikaamme.

Esimerkiksi nettikasinopeleissä ja erinäisissä koukuttavissa sovelluksissa keskiössä on nimenomaan hyvä design, joka saa meidät haluamaan jatkaa niiden käyttöä.

Mutta design-ajattelulla voidaan myös ratkaista suuria ongelmia. Ilmastonmuutos on hyvä esimerkki, kun miettii, miten tärkeää design on.

Suurin osa tolkullisista ihmisistä tiedostaa, että ilmaston lämpeneminen on vakava asia, jolle pitäisi tehdä jotain.

Ihmiset eivät kuitenkaan viitsi tehdä mitään, koska teot – luopuminen, muutokset, kodin lämpötilan alentaminen, autoilun vähentäminen, lihansyönnin vähentäminen ja niin edespäin – tuntuvat keljuilta.

Mutta jos se on kivaa – jos sen tekemisen design on hyvää – sen tekee, vaikka se ehkä maksaisi vähän.

Jos vaikkapa julkisen liikenteen käyttö olisi vähintään yhtä helppoa ja mukavaa kuin yksityisautoilu, yksityisautoilu vähenisi ja päästöt vähenisivät.

Jos uusiutuvien polttoaineiden käyttö olisi yhtä helppoa ja mukavaa kuin fossiilisten käyttö, niitä käytettäisiin enemmän ja päästöt vähenisivät.

Ilmastonmuutoksen ratkaisussakin design on siis keskiössä.

Kuten Harvardissa innovaatiota ja yrittäjyyttä opettanut ja muiden muassa Hillary Clintonin neuvonantajana toiminut yrittäjä ja elokuvayhtiöjohtaja John Kao on sanonut:

”Design tarkoittaa kykyä siirtyä olemassa olevasta tilasta haluttuun tilaan.”

Täällä Dashissa pureudutaan juuri tämän tyyppisiin asioihin hackathonin muodossa. Hackathon tarkoittaa innovaatiokilpailua, jossa laitetaan tiimit kisaamaan keskenään parhaasta ratkaisusta.

Erilaiset yritykset ovat rahoittaneet tämän Dash Design Hackathonin, jossa pääasiassa opiskelijoista koostuvat tiimit yrittävät ratkaista yritysten asettamia ongelmia designlähtöisesti.

Neste esimerkiksi haluaa selvittää, miten se saisi yritysasiakkaansa käyttämään enemmän uusiutuvia polttoaineita ja muita ympäristöystävällisiä ratkaisuja.

Kuopion kaupunki haluaa saada ihmiset käyttämään enemmän joukkoliikennettä. Kuten Kuopion kaupungin edustaja sanoi täällä avauspuheessaan: ”Haluamme ratkaisun, joka on sellainen, että ihmisillä ei ole mitään tekosyytä olla käyttämättä julkista liikennettä.”

Hartela haluaa selvittää, miten kiertotaloutta voidaan hyödyntää asuntojen rakentamisessa.

Kaikkiaan yrityksiä ja niiden asettamia haasteita on mukana seitsemän kappaletta. Noin 250 Dashiin hakemuksen perusteella valittua kilpailijaa pyrkii tiimeissä ratkomaan näitä ongelmia viikonlopun aikana.

Nyt kolmatta kertaa lokakuussa järjestetty Dash pyörii vapaaehtoisvoimin Aaltoesin eli Aalto Entrepreneurship Society ry:n alaisuudessa. Aaltoes on Aalto-yliopiston opiskelijoiden vuonna 2009 yrittäjyysyhteisö.

Tapahtuman ovat ideoineet ja järjestäneet joka vuosi nimenomaan opiskelijat. Ajatuksen designlähtöisestä hackathonista keksivät vuonna 2016 Aallossa opiskelevat Axel Cedercreutz ja Iida Palosuo.

Tapahtuman vetäjä Henrik Metsämäki eikä kukaan mukaan 50 tapahtumaa järjestäneestä tai sadasta viikonloppuna paikalla olevasta vapaaehtoisesta saa tästä palkkaa. Kilpailijatkaan eivät saa palkkaa, eivätkä yritysten edustajat tai tiimejä auttavat ohjaajat ja professorit.

Miksi he tulevat tänne?

Jussi Simolin, joka avustaa Kuopion kaupunkiin liittyvässä haasteessa, kertoo:

”On kiinnostavaa nähdä, miten kisaajat käsittelevät ongelmia. Ja ihan itsekkäästi haluan itsekin oppia.”

Kaliforniasta kisaamaan tullut Kevin sanoo:

”Täällä osallistujat saavat näyttää osaamistaan todellisten ongelmien ratkaisemisessa. Se tapahtuu monikulttuurisissa tiimeissä, joista ei ennakkoon tunne ketään. Niin se menee varmasti oikeassakin työelämässä, ja on hienoa päästä opettelemaan sitä ennakkoon.”

Niin, haasteiden voittajat saavat muuten palkinnot, mutta Kevin ja varmaan moni muukaan ei ole täällä palkintojen takia.

”Emme edes tiedä, mitä ne palkinnot ovat”, Kevin sanoo.

Vapaaehtoistyötä tekeville opiskelijoille kyseessä on kiinnostava opiskeluprojekti ja hyvä meriitti CV:hen.

Ja miksei olisi, sillä Metsämäki sanoo, että tavallaan tässä simuloidaan viikonlopun ajan sitä, mitä koko Aalto-yliopisto on perustettu tekemään: tuomaan teknillisen, taiteellisen ja kaupallisen alojen osaajat yhteen ratkaisemaan ongelmia yhdessä sen sijaan, että kaikki nykertelisivät poteroissaan omia juttujaan.

Kyse on siis oppimistapahtumasta, ja verrattain isosta sellaisesta, Metsämäki sanoo.

”Dashiin lentää osallistujia omakustanteisesti esimerkiksi Intiasta, Arabimaista ja Afrikasta. Tapahtumaan haki osallistujia kaikkiaan 53 eri kansallisuudesta”, hän kertoo.

Kun kissat ja mandariinit on yhdistetty, buffet-pöytä avautuu ja ihmiset pääsevät tutustumaan toisiinsa vapaamuotoisemmin.

Arkkitehtuuriopiskelijoiden suunnittelemaan sisustukseen on panostettu kuulemma erityisen paljon, ja se näkyy. Esimerkiksi tiimien ”työtilat” ovat tunnelmallisia looseja, jotka on nimetty Helsingin eri kaupunginosien mukaan niin, että jokaista yrityksen ongelmaa edustaa yksi kaupunginosa.

Ympäristö on miellyttävä – niin sen pitää ollakin. Sehän on sitä designia.

Kun viikonloppu on ohi, kiinnostaa kuulla, mitä sieltä jäi käteen. Kysytään Metsämäeltä.

”45 tiimistä valittiin 7 voittajaa ja voittajatiimien lisäksi tapahtumassa syntyi paljon ideoita, joita kumppanimme haluavat hyödyntää jatkossa. He myös ottivat ylös lukuisten ihmisten ja tiimien yhteystietoja tulevaisuuden varalle”, Metsämäki kertoo.

Valitettavasti emme saa kuulla, miten yritysten asettamiin haasteisiin tarkalleen ottaen vastattiin.

”Voittaneet ideat ovat usein sellaisia, mitä halutaan lähteä jatkokehittämään, joten yritykset eivät ole kovinkaan halukkaita puhumaan tuotoksista kauhean julkisesti”, Metsämäki kertoo.

Ehkä se on hyvä merkki: surkeita ideoita ei olisi mitään syytä pitää salassa.

Korjaamo Design Market 9.–10.11. Kulttuuritehdas Korjaamolla
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

 2. 2

  Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

 3. 3

  Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

 4. 4

  Suomalaisten Instagram-ihmisten uusin päähänpisto on naaman hierominen kivillä – tästä on kyse gua sha -kasvohoidoissa

 5. 5

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 6. 6

  Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

 7. 7

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 8. 8

  Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

 9. 9

  Facebook ja Instagram kielsivät munakoiso- ja persikkaemojien käytön seksivihjailujen yhteydessä

 10. 10

  Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

 2. 2

  Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

 3. 3

  Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

 4. 4

  Suomalaisten Instagram-ihmisten uusin päähänpisto on naaman hierominen kivillä – tästä on kyse gua sha -kasvohoidoissa

 5. 5

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 6. 6

  Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

 7. 7

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 8. 8

  Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

 9. 9

  Suomalaisaktivisti Sini Saarela esiintyy Netflixin Mars-sarjassa, koska avaruudessakin voi pian olla ympäristöaktivisteja

 10. 10

  Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 2. 2

  Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

 3. 3

  Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

 4. 4

  Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

 5. 5

  Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

 6. 6

  Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

 7. 7

  Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

 8. 8

  Helsinkiin avattiin k18-meeminäyttely, joka kuulostaa vitsikkäältä mutta äärioikeisto­hassuttelu näyttää, että kuvat on otettava vakavasti

 9. 9

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 10. 10

  Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

 2. 2

  Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

  Tilaajille
 3. 3

  Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

 4. 4

  Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

 5. 5

  Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

  Tilaajille
 6. 6

  Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

 7. 7

  Poliisi iski laittomaan laboratorioon Pietarin lähellä ja takavarikoi noin sadan miljoonan euron arvosta muunto­huumeita

 8. 8

  Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

 9. 9

  Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

 10. 10

  Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

  Tilaajille
 2. 2

  Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

  Tilaajille
 3. 3

  Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

 4. 4

  Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

 5. 5

  Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

 6. 6

  Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

 7. 7

  Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

 8. 8

  Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

 9. 9

  Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

 10. 10

  Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

  Tilaajille
 2. 2

  Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

  Tilaajille
 3. 3

  Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

  Tilaajille
 4. 4

  Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

  Tilaajille
 5. 5

  Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

 6. 6

  Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

  Tilaajille
 7. 7

  Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

 8. 8

  ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

 9. 9

  Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

 10. 10

  Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

  Tilaajille
 11. Näytä lisää