Suoratoistopalvelu Netflix kokeilee uutta toimintoa koomikko Seth Meyersinhttps://www.hs.fi/haku/?query=seth+meyersin standup-show’ssa Lobby baby.
Meyersin tapauksessa vitsit kohdistuvat lähinnä Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin https://www.hs.fi/haku/?query=donald+trumpiinja hänen harjoittamaansa politiikkaan. Jos nappulaa painaa, ohjelma hyppää yhden noin seitsemän minuuttia kestävän komediaosuuden yli.
Meyers kertoo CNN:n haastattelussahttps://edition.cnn.com/2019/11/04/media/seth-meyers-skip-politics-button-netflix/index.html, että toiminnon lisääminen oli hänen ideansa ja alun perin vitsiksi tarkoitettu.
Toiminnon oli tarkoitus olla silmänisku katsojille, jotka suhtautuvat penseästi hänen Trump-vitseihinsä. Hän sanoo, ettei ajatellut katsojien todella käyttävän nappulaa.
Poliittisista sketseistään tunnettu koomikko on käsikirjoittanut ja esiintynyt esimerkiksi Yhdysvaltojen suositussa viihdeohjelmassa Saturday Night Live’ssa. Vuonna 2011 Meyers esiintyi Valkoisen talon kirjeenvaihtaillallisellahttps://www.youtube.com/watch?v=7YGITlxfT6s, jossa hän muun muassa pilkkasi Trumpia, joka oli tapahtumassa paikan.
Meyers on siis leikitellyt poliittisilla aiheilla ronskisti aikaisemminkin. Lobby baby on silti politiikkanappulaa lukuun ottamatta varsin epäpoliittinen.
Lobby baby’ssa nähtävä uudistus perustuu samaan tekniikkaan, jonka avulla Netflixissä on vuodesta 2017 saakka voinut ohittaa elokuvien ja sarjojen alkutunnukset. Valinnan mahdollisuudella leikiteltiin myös Netflixin Black Mirror: Bandersnatch – elokuvassahttps://www.hs.fi/nyt/art-2000005952711.html. Interaktiivisessa elokuvassa katsoja pystyi vaikuttamaan tarinan kulkuun ja hahmojen kohtaloon.
Kysyimme Turun yliopiston mediatutkimuksen yliopistolehtorilta Heidi Keinoseltahttps://www.hs.fi/haku/?query=heidi+keinoselta: Onko uudistus osa laajempaa ilmiötä? Johtaako tämä siihen, että voimme tulevaisuudessa kuratoida kaiken kuluttamamme viihteen juuri itsellemme sopivaksi?
Keinonen ei usko, että yksittäinen ohjelma voisi saada aikaan suurta muutosta.
Netflixin kaltaiset suoratoistopalvelut ja hybriditelevisiot pyrkivät erottautumaan laajasta tarjonnasta. Tämänkaltaiset tempaukset ovat siihen erinomainen väline.
Keinosen mukaan valinnan mahdollisuuden lisääminen on ominaista myös Meyersin edustamalle genrelle. Standup perustuu yllätyksellisyyteen ja vallitsevien käsitysten haastamiseen. Lisäksi kyse on tässä tapauksessa nimen omaan vitsistä, Keinonen sanoo ja huomauttaa, että kanavaa on voinut vaihtaa ennenkin.
Keinosen mukaan ohjelman tarjoama valinnan mahdollisuus vitsailee sosiaalisen median poteroitumisilmiöllä.
Esimerkiksi Facebookin ja Twitterin kaltaiset alustat ovat monille ensisijaisia tiedonlähteitä maailman tapahtumista. Samanmieliset jakavat uutisia toisilleen. Kuplia syntyyhttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006061001.html. ”Skip politics” osoittaa tätä ilmiötä sormella.
Tänä syksynä kiertäneidenhttps://variety.com/2019/digital/news/netflix-variable-playback-speeds-test-1203383583/ huhujenhttps://www.androidpolice.com/2019/10/28/netflix-testing-variable-playback-speed-on-android/ mukaan Netflix on kokeillut Android-päätteissä toimintoa, jonka avulla ohjelmia voisi katsoa nopeutetulla (tai hidastetulla) tempolla.
Uudistus sai elokuvantekijät huolestumaan.
Elokuvaohjaaja Peyton Reedhttps://www.hs.fi/haku/?query=peyton+reed puhutteli twiitissään Netflixiä ja sanoi: ”Tämä on kamala idea, ja minä muiden tuntemieni ohjaajien rinnalla taistelen sitä vastaan.”
Keinosen mukaan Netflix pyrkii todennäköisesti selvittämään, miten katsojat haluavat muuttaa käyttäytymistään.
Sarjat ovat nykyään myös someilmiöitä.
Kun ”kaikki” tuntuvat puhuvan jostain sarjauutuudesta, sivustakatsojallekin syntyy painetta osallistua keskusteluun. Keinonen arvioi, että pikakelauksella saa nopeasti käsityksen juonesta, jolloin somekeskusteluun voi osallistua.
- Viihde Seuraa
- Elokuvat Seuraa
- Netflix Seuraa
- Nyt Seuraa
- Suoratoistopalvelu Seuraa
- Televisio Seuraa