Paljon versioita epäsoveliaisuuksia laukovasta Insanity wolfista.
Varsin nopeasti käy ilmi, ettei taideprojekti Meemimesta ole pelkkä hyvän mielen tila. Vaikka on se sitäkin: kuvavirrasta erottaa esimerkiksi internetin rakastamat Elisabet II:nhttps://www.hs.fi/haku/?query=elisabet+ii:n corgit. Miljöö saa katsojan kuitenkin hieman epäileväksi kaikkea näkemäänsä kohtaan.

Töölöläisen Oksasenkatu 11 -gallerian pimeään kellarihuoneeseen pystytetty ”meeminstrumentti” syöttää näytölle meemejä niin kovalla tahdilla, ettei meemien tekstejä ehdi lukea.
Sonic, Lumikki, He-Man. Suuri määrä One does not simply walk to Mordor -meemejä.
Laitteessa olisi myös pysäytysnappula. Toisesta vivusta näytölle saa hitaamman syötteen, jota vääntämällä kuvat alkavat vilkkua näytöllä löyhästi narisevan ja aaltoilevan konemusiikin tahtiin. Nyt teksteistä saa selvää:
”Kaikkia lapsia ei tarvitse rokottaa. Vain ne, jotka aikoo pitää.”
”Eat a bag of dicks.”
”Cheek täyttää stadionin, Jukka Salin.”

Sikin sokin huoneessa lojuu Yhdysvaltain asevoimien keräämiä meemitutkimuksia, joista voisi olla hyötyä informaatiosodankäynnissä. Lattioilla ja tasoilla on myös kirjallisuutta: Hunter S. Thompsoninhttps://www.hs.fi/haku/?query=hunter+s.+thompsonin Songs of the doomed, Dante Alighierinhttps://www.hs.fi/haku/?query=dante+alighierin Jumalaisen näytelmän kolmososa, Thomas Hobbesinhttps://www.hs.fi/haku/?query=thomas+hobbesin Leviathan...

Suomalaisia meemejä näkyy paljon.
Sinivalkoiseen lakkiin pukeutunut, kanteletta pitelevä Väinämöis-hahmo huutaa, että suomalaiset juhlivat, kun Suomi mainitaan ulkomailla. Samanlaiset lakit löytyvät kahdelta impivaaralaiseen maisemaan sijoitetulta Pepe-sammakolta. Sitten on maailmanmainettakin saanut Tonnin seteli sekä jääkiekon maailmanmestaruutta juhliva Muumien Mörkö.
MM-kultajuhlista askarreltuja meemejä tuntuu olevan aineistossa paljon. Jotkut niistä ovat erityisen nokkelia, kuten kuvamanipulaatio Havis Amandalla kumiveneessä makaavaa juhlijaa pitelevästä Lemminkäisen äidistä.
Runsas lätkämeemivirta voi toki olla sattumaakin, sillä aineistossa on 4 000 kuvaa.
Huvitus muuttuu nopeasti hienoiseksi järkytykseksi, kun ruudulle lävähtää halloweenkurpitsaksi taiteiltu goatse, vuosituhannen alun kuvahirvitys. Jossakin vilahtaa pedobeariksi taiteiltu Karhu-logo. ”Husu Mokaksi” manipuloitu kahvipaketti on avoimen rasistinen.
Braveheart-elokuvan julisteessa Mel Gibsonin https://www.hs.fi/haku/?query=mel+gibsoninpään tilalle on muokattu Anders Breivikin https://www.hs.fi/haku/?query=anders+breivikinnaama. Julisteessa lukee Breivheart.
Meemien selaaminen hidastuu, kun pysäytysnappulaa tekee mieli painaa joka kuvan kohdalla. Sen jälkeen paluu nopeampaan rytmiin ähkyttää nopeasti, mutta meemejä tekee mieli katsoa lisää: tuntuu, että mikään ei riitä.

Kolme varttia kuluu nopeasti, ja olo on vaikuttunut mutta hieman vaivautunut: natsimeiningillä revittely tuntui liioitellulta, sillä meemejähän on monenlaisia.
Toisaalta meemitulitusta katsellessa tulee miettineeksi, kuinka erilaisille meemeille altistuu jatkuvasti arjessakin. Redditin, 9Gagin ja Imgurin kaltaisten palveluiden selaajat saattavat helposti kahlata metreittäin meemejä illassa. Siellä satunnaiset Hitlerhttps://www.hs.fi/haku/?query=hitler-vitsit sekoittuvat muuhun sisältöön, kuten hassuihin eläinvideoihin, peliyhtiö EA:n haukkumiseen ja introverttien voivotteluun.
Meemejä tekevät ja niille altistuvat etenkin teinit ja nuoret aikuiset. Miksi näyttelyn ikäraja on 18?
”Alakerran sisältö ei meidän mielestämme sovellu lapsille, ainakaan yksin. Teini-ikäisiä täällä on kuitenkin käynyt vanhempien kanssa”, sanoo Nyt.fille näyttelyä esitellyt Jenna Jauhiainenhttps://www.hs.fi/haku/?query=jenna+jauhiainen.
Hän kuuluu näyttelyn koonneeseen Hyperreaaliyah-taiteilijakollektiiviin. Sen kanta on, että meemit ovat sekä viihdettä että aivopesua, ja siksi niiden merkityksestä pitää keskustella entistä enemmän.
Takavuosina meemien merkitys poliittisina ja yhteiskunnallisina kannanottoina on selvästi lisääntynyt. Meemit eivät ole ajastaan irrallisia, vaan usein ne heijastelevat ympäröivää maailmaa.

Helsingin Töölöön koottu meeminäyttely onkin ajankohtainen. Näyttelyn oivalluksena on, että se ottaa meemit vakavasti.
Jauhiainen kertoo, että joukossa on paljon rasistisia ja muuten solvaavia kuvia siksi, että näyttelyn tarkoituksena on herättää keskustelua esimerkiksi internetkulttuurin murroksesta. Esimerkiksi vuosina 2015–2016 rasistinen puhe ja äärioikeistolainen aktivismi lisääntyivät.
”Osa aktivoituneista ihmisistä kehitti nopeasti uuden maailmankuvan valeuutisten, meemien ja yhteiskunnallisen keskustelun myötä. Itsessään rasistiset meemisisällöt periytyvät ihan internetin kuvameemien alkulähteiltä asti”, Jauhiainen sanoo.
”Olemme kollektiivina tutkineet sekä äärioikeistoa että meemejä ja memetiikkaa vuodesta 2014 asti, joten Meeminstrumentissa on myös rasistista, seksististä ja avoimen fastistista sisältöä, jota olemme keränneet vuosien mittaan.”
Jääkiekkomeemejä puolestaan valikoitui joukkoon paljon siksi, että päätös meeminäyttelystä tehtiin kolme kuukautta sitten. Kevään juhlista oli paljon tuoretta materiaalia.
Jauhiainen pohtii, että suomalaisessa meemikentässä esiintyvä rasistinen huumori on mahdollisesti osittain peräisin sketsihuumorista.
”Jos meemihuumoria reflektoi 1990-luvun sketsihuumoriin, se askel ei ole hirveän iso”, Jauhiainen sanoo.
Jauhiainen viittaa myös niin sanottuun kyberpsykologiaan. Ihminen käyttäytyy internetissä rajattomammin ja estottomammin kuin oikeassa elämässä, ja tavallinenkin ihminen saattaa nettikuplissa yhtyä typeryyksiin.
Meemimesta havainnollistaa, kuinka paljon meemejä askarrellaan myös Suomessa.
Meemeillä on paitsi ylistetty menestyviä urheilijoita, myös moitittu poliitikkoja. Hyviä esimerkkejä ovat Sipilän hallituksen ministerien koulutuslupauskuvat, jotka meemiytyivät heti, kun leikkauslistat tulivat julki.
Näyttely osoittaa aivan oikein, että meemeistä on tullut yhteiskunnallisen keskustelun väline. Eivätkä ne ole menossa pois.

- Sosiaalinen media Seuraa
- Internet Seuraa
- Nyt Seuraa
- Ossi Mansikka Seuraa