Locanda Scappin italialaisissa annoksissa on yritystä, mutta niitä vaivaa raskaus ja vivahteiden puute

Katajanokan uusi Locanda Scappi -ravintola lupaa paljon mutta antaa vähän.

Locanda Scappi

★★

Missä? Kanavakatu 1, p. 040 024 4027, locandascappi.fi.

Koska? Aamiainen ma–pe 7.30–10 ja la 8–11. Lounas ma–pe 10.30–14. Illallinen ma 17–22, ti–ke 17–23, to–pe 17–24 ja la 13–24.

Paljonko? Alkupalat 13 e, pastat 16 e, pääruuat 18 e, pizzat 14–17 e ja jälkiruuat 9 e.

Esteetön? Kyllä.

Saavun Katajanokan uuteen italialaiseen Locanda Scappiin suurin odotuksin. Ravintolan verkkosivuilla kerrotaan, että ravintolapäällikkö Francesco Cereda ja keittiömestari Cesare Lovatin ovat aikaisemmin työskennelleet kehutussa Bocca di Lupossa Lontoossa.

Soupster Family -ketjuun kuuluva Locanda Scappi on verkkosivujen mukaan Ceredan ja Lovatinin ensimmäinen yhdessä johtama ravintola, ja he ovat myös sen osakkaita.

Nimensä Locanda Scappi on saanut Bartolomeo Scappista, joka on kirjoittanut yhden maailman ensimmäisistä keittokirjoista vuonna 1570. Ravintola pyrkii samaan intohimoon kuin Scappi tuhannen reseptin kirjassaan.

Lounaalla tarjolla on keitto ja salaattipöytä (10,50 e) tai kokonainen buffet (12,50 e). Myös pizzoja saa 12,50 euron hintaan.

Lounaspöytä on runsas mutta laadultaan kovin epätasainen.

Perunakeitossa maistuu perunan lisäksi selleri, mutta eipä juuri mikään muu. Mukavaa, että keitto on tehty kuorimattomista perunoista, mutta sekaan jääneet kuoripalat ovat turhan isoja. Soppa jää meiltä syömättä.

Hummus maistuu paprikajauheella maustetulta majoneesilta.

Kesäkurpitsa on muhennosmaisen ylipehmeää ja rasvaista. Munakoiso on pilattu mauttomalla ja hyvin rasvaisella leivänmurupäällysteellä. Pitkään haudutettu ja kevyesti sokeroitu valkokaali on hyvää mutta tarjotaan jostain syystä kylmänä.

Kaalista, kesäkurpitsasta ja munakoisosta on valmistettu varsin samanlaisia vivahteettomia ja raskaita annoksia. Missä ovat erilaiset rakenteet, värit, kypsyysasteet ja raikkaus?

Lämpimistä annoksista pitkään kypsennetty porsas on herkullista. Mainio tomaattikastike ja yrtit jättävät peri-italialaisen jälkimaun. Myös rasvaiset rosmariiniperunaviipaleet toimivat.

Sen sijaan vetelä tonnikalapasta on kuin kaupan valmispakkauksesta valmistettua.

Jälkiruuaksi saa moitteetonta tiramisua (4,50 e).

Illallisella seurueemme tilaa Margherita-pizzan (14 e) ja kolmen annoksen menuja (38 e). Menujen annokset ovat pienempiä kuin jos ne tilaisi erikseen, mutta varsin paljon ruokaa alkupalan, väliruuan ja pääruuan sisältävästä menustakin saa. Suluissa mainitut hinnat ovat annosten normaalihintoja.

Pizzan tomaattikastike uhkuu runsasta makua. Pehmeää mozzarellaa on paljon, mutta se on lätkäisty uunista tulleen lätyn päälle niin kylmänä, että pizza on jäähtynyt. Pohja on rapea, mutta siitä puuttuu parhaiden pizzataikinoiden elävyys ja sitkoisuus. Hyvä pizza kuitenkin.

Antipastoista maistamme pieniä kalmareita (13 e). Niiden friteeraus on erinomaisesti onnistunut, ja itse tehdyssä majoneesissa on riittävästi voimaa.

Ohuet paahtopaistiviipaleet (13 e) näyttävät hyvältä, mutta niissä maistuu lähinnä suola, jota ravintola käyttää muutenkin merkittäviä määriä. Monet Locandan annokset ovat kovin rasvaisia, mutta paahtopaistissa oliiviöljyä on liiankin vähän, eivätkä maut lähde liikkeelle, vaikka päällä on paljon parmesaania.

Juustoja ravintola käyttää paljon, eikä niiden laadussa ole valittamista. Mozzarellajuustosta tehty burrata on odotetusti pehmeä herkku (13 e). Sen kanssa tarjoillaan kitkerän palaneeksi paahdettua munakoisoa. Minttu ja chili sopivat annokseen.

Ravintola tekee suurimman osan pastoista itse. Hirvenliha­ragun (16 e) kanssa tarjoiltu ohut pappardelle-pasta on hyvää mutta ylikypsää. Pelkistetyn yksinkertaisessa kastikkeessa on viehkeä, yllättävän lempeä maku.

Cannellonien (16 e) vasikanlihatäyte on miellyttävä, vaikkakin mieto. Pastaputkien päällä on mautonta maitokastiketta ja juustoa turhankin kanssa.

Lihatäytteiset raviolit (16 e) ilahduttavat, vaikka salvian maku jääkin vaimeaksi.

Kelvollisesti valmistettu mustekala (18 e) tulee paistettujen perunoiden kanssa. Kokonaisuus on rasvainen ja tylsä.

Munakoiso-tomaattivuoka (18 e) näyttää herkulliselta, ja se onkin illan parhaita annoksia.


Ravintolassa on mukava ilmapiiri, jota luo kiva ja puhelias henkilökunta. Tarjoilu sujuukin koko illan miellyttävästi, vaikka lopussa tarjoilija yrittää ärsyttävästi pummata tippiä pitämällä maksupäätettä kädessään ja kysyy, paljonko hän kirjaa tippiä.

Suomessa tippaamisen pitää olla täysin vapaaehtoista. Suomi ei saa ajautua tilanteeseen, jossa tarjoilijoiden tulot ovat riippuvaisia tipeistä, kuten Yhdysvalloissa. Sielläkin monet ravintolat pyrkivät jo tavasta eroon.

Locanda Scappin monia annoksia vaivaa raskas perussävy, mikä tosin on usein italialaisten ravintoloiden ongelma.

Yksinkertaisuus ja pääraaka-aineiden omien makujen kunnioitus on italialaisen keittiön ydin. Tähän Locanda pyrkii, mutta maut eivät lähde makunystyröitä kutkuttavaan lentoon kuin paikoin. Annoksista puuttuu vivahteita, esimerkiksi hapokkuutta ei löydy juuri lainkaan.

Locanda on saanut paljon kehuja muun muassa internetin keskustelupalstoilla. Onnistuneista annoksista huomaa, että sillä olisi mahdollisuudet olla intohimoisen ruuan ravintola.

Se olisi toivottavaa, sillä Helsingissä on todella vähän hyviä italialaisia ravintoloita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

 2. 2

  Likanen Etelä räppää Kirkkonummen suomenruotsalaisten gangstereiden elämästä – kunta tunnetaan ratsastustalleista ja hyvinvoivista asukkaistaan

 3. 3

  Villejä huhuja ja törkypuheita: Suomalaisten suosikkisovelluksessa puhutaan julkkiksista mitä halutaan, poliisikin tutkii keskusteluja – tästä on kyse

 4. 4

  Suomalainen valokuvanäyttely esittelee black metal -muusikoiden hurjia kasvomaskeja – ja paljastaa ihmiset niiden takana

 5. 5

  Podcasteja tehdään Suomessa jo niin paljon, että parhaita on vaikea löytää – siksi koostimme jättilistan parhaista

 1. 1

  Heidän kuolemansa sai suomalaiset Wikipediaan 2019

 2. 2

  Progejätti Dream Theather soittaa tänään Helsingissä – tässä neljä olennaista kysymystä tiluttelumusan ystäville

 3. 3

  Klubi keksi keinon houkutella kuulijoita suoraan kadulta: Arttu Takalo vei vibrafoninsa ja solistivieraansa näyteikkunaan

 4. 4

  Vanha video George Bushista lähti viraaliksi, sillä hän vaikuttaa muistikuvaa terävämmältä – moni vertasi Trumpiin

 5. 5

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 6. 6

  Nettietsivät alkoivat selvitellä kuka tappoi videolla kissan, päätyivät pahamaineisen paloittelu­murhaajan jäljille – Netflix-dokkari näyttää miksi nojatuoli­poliisit ovat ongelmallisia

 7. 7

  Trump piti absurdeimman puheensa aikoihin: lupasi pesukoneita, jotka pesevät kerralla – ”ilman, että sinun täytyy tehdä sitä kymmentä kertaa”

 8. 8

  Internet riemastui brittihovia ravisuttavasta #Megxitistä: ”Millä The Crownin tuotantokaudella tätä käsitellään?”

 9. 9

  Spotify alkaa tehtailla lemmikeille soittolistoja

 10. 10

  Rööperin Hopstop yhdistää ravintolan ja olutkaupan, myös chorizoleipä onnistui erinomaisesti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trump piti absurdeimman puheensa aikoihin: lupasi pesukoneita, jotka pesevät kerralla – ”ilman, että sinun täytyy tehdä sitä kymmentä kertaa”

 2. 2

  Vuosikymmenessä yöelämä muuttui täysin – Roba kuoli, Kallio nousi, kaikki alkoivat lipittää pienpanimo-oluita

 3. 3

  Nettietsivät alkoivat selvitellä kuka tappoi videolla kissan, päätyivät pahamaineisen paloittelu­murhaajan jäljille – Netflix-dokkari näyttää miksi nojatuoli­poliisit ovat ongelmallisia

 4. 4

  Vanha video George Bushista lähti viraaliksi, sillä hän vaikuttaa muistikuvaa terävämmältä – moni vertasi Trumpiin

 5. 5

  Britney Spearsin maalauksista järjestetään ensimmäinen näyttely – ura kuvataiteilijana sai alkunsa tästä tavallisen oloisesta kukkataulusta

 6. 6

  Somessa huomattiin, että lähes kaikki muistavat yhä lankapuhelinnumeronsa – soitimme muistiasiantuntijalle ja kysyimme mistä tämä johtuu

 7. 7

  Kampin ”pho-akvaario” on usein täynnä, pullea ja tuore kesärulla sai kehuja pikatestissä

 8. 8

  Heidän kuolemansa sai suomalaiset Wikipediaan 2019

 9. 9

  Westworld palaa ruutuun maaliskuussa – mitä kolmannelta kaudelta on lupa odottaa?

 10. 10

  Progejätti Dream Theather soittaa tänään Helsingissä – tässä neljä olennaista kysymystä tiluttelumusan ystäville

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen – vertaa ilmanlaatua koti­seudullasi Intian kaasu­kammioon

  Tilaajille
 2. 2

  Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

 3. 3

  Vantaa yrittää saada golfkenttää haltuunsa käräjäoikeuden kautta, yrittäjät varautuvat hakemaan miljoonakorvauksia

 4. 4

  IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

 5. 5

  Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

 6. 6

  Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

  Tilaajille
 7. 7

  ”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” – Ruotsalaiset jaksavat edelleen kertoa suomalaisista puukko- ja alkoholivitsejä

 8. 8

  Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

  Tilaajille
 9. 9

  Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

 10. 10

  Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

 2. 2

  Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

 3. 3

  Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

  Tilaajille
 4. 4

  Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

 5. 5

  Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

  Tilaajille
 6. 6

  Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

 7. 7

  Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

 8. 8

  Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

 9. 9

  Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

 10. 10

  Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

  Tilaajille
 2. 2

  Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

  Tilaajille
 3. 3

  Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

 4. 4

  Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

  Tilaajille
 5. 5

  Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

  Tilaajille
 6. 6

  Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

  Tilaajille
 7. 7

  Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

 8. 8

  Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

 9. 9

  Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

  Tilaajille
 10. 10

  Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

 11. Näytä lisää