Nyt.fi    |   Blogi

Enemmän kuin jazzkeikka – Amerikkalaisfonisti avasi herkkyytensä We Jazz -tapahtuman yleisölle

”Livekeikalla musiikin on mahdollista kasvaa jaetuksi sisäiseksi ääneksi ja tietoisuudeksi, jota kuuntelemalla meidän on mahdollista muuttaa maailmaa”, kirjoittaa Heta Keskinarkaus.

”Maailma ei toimi niin, että asetamme aina itsemme etusijalle”, totesi yhdysvaltalainen saksofonisti Jonah Parzen-Johnson minulle ennen torstain keikkaansa Helsinki Contemporary -galleriassa.

En voinut lakata nyökyttelemästä, kun hän kertoi minulle ajatuksiaan muusikkoudesta, ihmisten kohtaamisesta sekä siitä, miten tärkeää on tiedostaa olevansa etuoikeutetussa asemassa.

Yleisön edessä hän vei nämä teemat vielä syvemmälle tasolle: jaetuksi kokemukseksi kaikkien kuulijoiden kanssa. Minulle ilta oli paljon enemmän kuin jazzkeikka, se oli uskomattoman syvällinen ja tärkeä keskustelu.

Kun sain valita yhden keikan We Jazz -festivaalin lähes 30 yhtyeen ja artistin tarjonnasta, näin sen tilaisuutena kuunnella intuitiotani. Valitsin itselleni aiemmin tuntemattoman newyorkilais-saksofonistin Jonah Parzen-Johnsonin (s. 1988) soolokeikan. Hän yhdistää musiikissaan baritonisaksofonin elektronisiin taustoihin.

Kuvittelin, että tulisin kirjoittamaan jotain taiteiden rajapinnoista, sekä kuvataiteen ja musiikin välisestä dialogista. Jälkeenpäin ne eivät tuntuneet enää oleellisilta. Sen sijaan olen yhä häkeltyneen kiitollinen niistä kohtaamisista ja tunteista, joihin ajauduin tämän konserttivalinnan seurauksena. Olen vakuuttunut, että intuitioni toi minut oikeaan paikkaan.

”Intuitio on asia, jota muusikot eivät ehkä osaa aina kuunnella tarpeeksi. Joskus muusikkous on todella pelottavaa. Pelko voi saada sinut kyseenalaistamaan itsesi ja pelkäämään epäonnistumisia” Parzen-Johnson totesi.

Koska olen itsekin muusikkona (ja ihmisenä) paininut raskaassa sarjassa samojen kysymysten äärellä, olen onnellinen, että joku muu sanoi nämä ajatukset ääneen.

Keskustelumme teemat olivat myös keskeisessä roolissa Parzen-Johnsonin keikalla ja hänen uudella albumillaan, jonka We Jazz Records julkaisee tammikuussa 2020.

Parzen-Johnson kertoi, että tulevan levyn kantavana ajatuksena on ollut halu avata hänen oman päänsä sisäistä dialogia yleisön kuultavaksi. Tämä dialogi on pohdiskeleva ja haavoittuvainen. Se on sekoitus epävarmuutta ja röyhkeää itsevarmuutta, moraalista pohdintaa sekä kykyä ja halua pysähtyä kuuntelemaan, mitä muilla ihmisillä on sanottavanaan.

Keikan aikana saimme kuulla melkein kaikki uuden albumin kappaleet. Ne jatkavat Parzen-Johnsonin aiempaa soolomateriaalien linjaa ammentaen folk-musiikista ja lofi-soundeista – leikkisyyden, nostalgian ja melankolian yhteistyöstä.

Focus Refocus -kappaleessa saksofoni tuntui kaahailevan mielettömällä draivilla vasten painostavaa konetaustaa. Saatoin helposti samaistua Parzen-Johnsonin kuvailemaan tilanteeseen, jossa huomaat kulkeneesi kohti tavoitteita, joiden ymmärrät kesken matkan olevan vääriä.

”The Feeling when you notice that you’ve been driving down the wrong way – and eventually you start the same thing all over again” Parzen-Johnson maalaili ennen kappaletta.

Keikan kantavaksi teemaksi nousikin se, miten tärkeätä on saada oma ääni kuuluviin, mutta myös se, että omista sanoista ja teoista on kannettava vastuu.

Teemat ilmenivät musiikillisella tasolla saksofonin ja syntetisaattoreiden kilpajuoksuna, mutta myös tavassa, jolla Parzen-Johnson otti kontaktia yleisöön ja avasi omaa herkkyyttään.

Soolomuusikon pohdintoihin yhdistyi ilmiömäinen baritonisaksofonin hallinta kiertoilmahengityksineen.

Syntetisaattori ja taustanauhat vievät ajatukseni aluksi jonnekin lapsuuden videopelien maailmaan ja toisessa hetkessä dystooppisiin mielikuviin reiveistä juuri ennen maailmanloppua. Stand Still -kappaleen aikana (joka on myös hiljattain julkaistu We Jazz Recordsin singlenä) olisin halunnut nousta ylös ja tanssia.

Eniten nautin silti niistä hetkistä, jolloin sain kuunnella pelkästään baritonisaksofonin pehmeää sointia ilman taustanauhoja – silloin ajatukset tuntuivat selkeiltä ja rauhallisilta.

En voinut olla leikittelemättä ajatuksella, että saksofoni oli Parzen-Johnsonin (tai kuulijan) sisäinen ääni, sielu tai intuitio, ja taustanauhat puolestaan niitä häiritseviä ajatuksia, jotka tulevat niin usein oman itsemme tielle.

Välillä tuntui siltä kuin saksofoni olisi todella joutunut kamppailemaan saadakseen äänensä kuuluviin näiden toistoa ja tiheitä rumpukonebiittejä tehokeinoinaan käyttävien taustanauhojen läpi. Se teki sen kuitenkin lempeydellä, tutun kuuloisilla lyhyillä, lohdullisilla ja toisinaan leikillisillä melodiapätkillä.

Juuri ennen kappaletta ”It’s Better If You Don’t Parzen-Johnson puhui yleisölle siitä, miten tärkeää on tunnistaa omat etuoikeudet. Hän nosti esille, miten hänelle valkoisena miehenä annetaan usein käsitys, että kaikki mitä hänellä on, olisi ansaittu omilla teoilla. Usein nämä etuoikeudet tulevat kuitenkin yhteiskunnalta.

Parzen-Johnsonin näkemykset avasivat hänen musiikkiaan uudella tavalla.

Hän painotti, että toisinaan on hyvä valita kuuntelijan rooli ja antaa puheenvuoro heille, joille sitä ei ole yhteiskunnassa automaattisesti annettu. Humanistina ja feministinä olen vaikuttunut ja onnellinen siitä, että Parzen-Johnson halusi esiintyjänä tuoda eettisiä arvojaan esille – kuitenkaan saarnaamatta.

”Don’t forget that there’s other people – älkää unohtako, että maailmassa on muitakin ihmisiä”, hän kiteytti.

Parzen-Johnson päätti keikan ansaittuun encoreen, Neil Youngin kappaleeseen On The Way Home. Hän soitti sen pelkästään saksofonilla, ilman taustanauhoja. Koin, että Parzen-Johnson uskalsi soittaa toisen tekemän kappaleen yksinkertaisesti, ilman taustanauhojen tuomaa tukea. Toisinaan on helpompi tukeutua johonkin sellaiseen minkä joku toinen on jo sanoiksi pukenut.

Ennen keikkaa Parzen-Johnson totesi, että maailman tulisi olla tasapainossa. ”Surullinen tosiasia on, että ainoat ihmiset, jotka voivat sen tasapainon toteuttaa ovat he, joilla on valtaa” hän totesi.

Kun kirjoitan tuon ajatuksen tähän, sanon sen yhdessä Parzen-Johnsonin kanssa, ja jo kaksi ääntä on isompi kuin yksi. Jos malttaisimme kuunnella myös heitä, jotka eivät saa ääntänsä niin helposti kuuluville, voisimme olla yhdessä niin paljon enemmän.

Livekeikalla musiikin on mahdollista kasvaa jaetuksi sisäiseksi ääneksi ja tietoisuudeksi, jota kuuntelemalla meidän on mahdollista muuttaa maailmaa.

Toivoisin tulevilta We Jazz -tapahtumilta rohkeita avauksia myös tähän suuntaan: antamaan äänen myös useissa eri marginaaleissa oleville muusikoille. Taiteella kun on mahdollisuus vaikuttaa ihmisten ajatuksiin ja tunteisiin – edes pieni pala kerrallaan.


Jazzkeittiössä vieraileva Heta Keskinarkaus, 30, on valmistunut muusikoksi Pop & Jazz Konservatoriosta ja opiskelee taiteiden tutkimusta Helsingin yliopistossa. Hän työskentelee myös näyttelijänä. Seuraavaksi Jazzkeittiössä vierailee Valtteri Pokela, joka kirjoittaa Maria Faust Machinan ja Elliot Galvinin konserteista Valkoisessa salissa.

We Jazz -festivaali sunnuntaina:

Su 8.12. klo 15 Suvilahti, Tiivistämö (Kaasutehtaankatu 1) Katu Kaiku, liput 18/11euroa.

Su 8.12. klo 19.30 Suvilahti, Tiivistämö (Kaasutehtaankatu 1) Timo Lassy & Teppo Mäkynen, Terkel Nørgaard with Ralph Alessi, liput 30/24 euroa.

Tykkää Jazzkeittiöstä Facebookissa.

Lue kaikki Jazzkeittiö-postaukset täältä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 2. 2

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 3. 3

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 4. 4

  Pikatestissä Jätkäsaaren uusi olut- ja viskibaari, jossa nälkä taittuu höyrytetyllä sämpylällä

 5. 5

  Teemun Auran leivoksia saa nyt Hakaniemestä, trendikkään vaaleanpunaisessa kahvilassa vetosi myös mukava palvelu

 6. 6

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 7. 7

  Erikoinen voi teki karjalanpiirakasta parasta ikinä – Albertinkadun uusi We Got This -kahvila vakuutti antimillaan

 8. 8

  Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

 9. 9

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 10. 10

  Biitti oli räjähtävä ja raivoisa kuin raekuuro, kun Makaya McCraven näytti Ääniwallissa, miksi hän on jazzin edelläkävijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 2. 2

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 3. 3

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 4. 4

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 5. 5

  Teemun Auran leivoksia saa nyt Hakaniemestä, trendikkään vaaleanpunaisessa kahvilassa vetosi myös mukava palvelu

 6. 6

  Pikatestissä Jätkäsaaren uusi olut- ja viskibaari, jossa nälkä taittuu höyrytetyllä sämpylällä

 7. 7

  Brooklyniläissyntyinen laulaja Nicole Willis jakaa rakkaimmat Itä-Helsingin vinkkinsä

  Tilaajille
 8. 8

  Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

 9. 9

  Amerikkalaisilla oli ”villi läntensä”, mutta japanilaisillapa oli ”villi itä”

 10. 10

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 2. 2

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 3. 3

  Trump piti absurdeimman puheensa aikoihin: lupasi pesukoneita, jotka pesevät kerralla – ”ilman, että sinun täytyy tehdä sitä kymmentä kertaa”

 4. 4

  Nettietsivät alkoivat selvitellä kuka tappoi videolla kissan, päätyivät pahamaineisen paloittelu­murhaajan jäljille – Netflix-dokkari näyttää miksi nojatuoli­poliisit ovat ongelmallisia

 5. 5

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 6. 6

  Vanha video George Bushista lähti viraaliksi, sillä hän vaikuttaa muistikuvaa terävämmältä – moni vertasi Trumpiin

 7. 7

  Britney Spearsin maalauksista järjestetään ensimmäinen näyttely – ura kuvataiteilijana sai alkunsa tästä tavallisen oloisesta kukkataulusta

 8. 8

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 9. 9

  Somessa huomattiin, että lähes kaikki muistavat yhä lankapuhelinnumeronsa – soitimme muistiasiantuntijalle ja kysyimme mistä tämä johtuu

 10. 10

  Heidän kuolemansa sai suomalaiset Wikipediaan 2019

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

 2. 2

  McDonald’s, Burger King ja monet muut pikaruokalat eivät lajittele roskiaan, ja syyllisiä ovat yhtiöiden mukaan asiakkaat

 3. 3

  Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

 4. 4

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 5. 5

  Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

 6. 6

  Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

 7. 7

  Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

 8. 8

  Trivago ei nostanut esiin halvimpia hotelleja vaan sille eniten maksaneita – Hotellivertailusivusto johti käyttäjiä harhaan, linjasi oikeus Australiassa

 9. 9

  Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

  Tilaajille
 10. 10

  Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

 2. 2

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 3. 3

  ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

  Tilaajille
 4. 4

  Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

  Tilaajille
 5. 5

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 6. 6

  Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

 7. 7

  Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

 8. 8

  Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

  Tilaajille
 9. 9

  Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

 10. 10

  Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

  Tilaajille
 2. 2

  HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

  Tilaajille
 3. 3

  Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

  Tilaajille
 4. 4

  Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

 5. 5

  Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

 6. 6

  Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

  Tilaajille
 7. 7

  Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

  Tilaajille
 8. 8

  Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

 9. 9

  Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

  Tilaajille
 10. 10

  Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

 11. Näytä lisää