Suomalaismiehen tekemiä giffejä on ladattu yli 800 miljoonaa kertaa, nyt giffeillä halutaan helpottaa kiusaamiseen puuttumista

Tapasimme suomalaisen animaatio-ohjaajan ja giffitehtailijan Joonas Utin, jonka mukaan giffeillä voi tehdä muutakin kuin vain vitsailla. Hän haluaa puuttua minanimaatioillaan nettikiusaamiseen.

Eräänä iltana tyttären sepittämässä iltasadussa seikkaili juusto.

Animaatio-ohjaaja Joonas Utin tytär kuvaili keksimiään hetkiä juustokimpaleen arjesta, ja isä piirsi hahmoa iPadillään. Syntyi giffi itseään hymysuin raastinrautaa vasten raapivasta juustokimpaleesta.

via GIPHY”Välillä elämä on yhtä grindaamista, silti sitä tekee hymyssä suin”, Utti toteaa. Jotain samastuttavaa tässä on, toden totta.

Nyt Utin piirtämällä minianimaatiolla on kuvapalvelu Giphyssä jo yli miljoona katselukertaa. Sitä on siis ladattu postausten, twiittien, ryhmächattien ja muiden keskustelujen rikasteeksi ympäri maailmaa.

Sosiaalinen media on tuonut kuvat, symbolit ja pienet animaatiot osaksi jokapäiväisiä keskusteluja. Giffit ja emojit ovat harmittomia hahmoja, joilla sanottavaa voi esimerkiksi korostaa tai latistaa.

Mitä enemmän puhumme internetin välityksellä, sitä monipuolisempia kommunikoinnin välineitä tarvitsemme.

Mutta mitä giffit oikeastaan ovat?

”Kiteyttämistä”, Utti sanoo.

Gif on tiedostomuoto, usein vain muutaman sekunnin mittainen, usein luuppaava animaatio tai pätkä elokuvasta, tv-sarjasta tai viraalista videosta.

Giphy-palvelun avulla giffejä voi nykyään lisätä esimerkiksi Facebookissa ja Whatsappissa käytyihin keskusteluihin.

Giphy on giffien hakukoneena aloittanut kuvapalvelu. Tätä nykyä palveluun kirjautuneet käyttäjät voivat myös ladata sivulle tekemiään giffejä. Keskustelujen rikasteina käytettäviä videonpätkiä haetaan palelussa avainsanoilla, kuten ”monday” tai ”coffee”.

Suuri osa giffeistä joita ihmiset jakavat ovat elokuvista tai tv-sarjoista napattuja klippejä. Kuvat perustuvat samastuttaviin tunteisiin ja arkisiin hetkiin. Kokemukset puetaan elokuvista napatuissa klipeissä ironiaksi tai liioitteluksi.

Esimerkiksi kuun alussa internetissä yleistynyt sanapari ”ok boomer”, joka on jo itsessään kiteytys lausahduksesta ”selvä homma, suuren ikäluokan edustaja”, voi keskustelussa kiteytyä giffiksi tähän tapaan:

via GIPHYKäsitteen takana on kansanedustaja Clöe Swarbrick Uuden-Seelannin vihreistä. Hän loi netti-ilmiön hiljentäessään puhettaan häirinneen vanhemman parlamentin jäsenen sanoin ”ok boomer”. Myös alkuperäisestä, parlamentissa vidoidusta hetkestä syntyi oitis giffi.

via GIPHYOsa giffeistä on myös alunperin giffeiksi piirrettyjä. Joku siis istuu aamulla työpöytänsä ääreen ja alkaa muotoilla ihmisten tunteita muutaman sekunnin animaatioiksi.

Sellainen ihminen on Joonas Utti. Hänen giffejään on ladattu Giphyssä yhteensä yli kahdeksansataa miljoonaa kertaa.

Utti on helsinkiläisen animaatiotoimiston toinen perustajajäsen. Hän on animaattori ja ohjaaja, joka tehtailee työn ohessa giffejä. Ihan joka aamu Utti ei siis istu giffien ääreen.

Utin ja Anttu Harlinin perustama Gigglebug Entertainment on tuottanut esimerkiksi Ylellä pyörineen lasten animaation Kikkattava Kakkiainen. Utti ja Harlin ovat olleet mukana myös Disneyn uuden 101 dalmatian street -animaatiosarjan tuotannossa.

Innostus giffien piirtämiseen sai alkunsa siitä, kun yrityskiireissä animaatioiden työstäminen jäi työnkuvassa vähälle. Animaattoreita tuli lisää ja Utin työ painottui ohjaamiseen. Hän kaipasi piirtämistä ja alkoi värkätä giffejä omalla ajallaan.

Utin ensimmäiset gif-hahmot syntyivät iPadiin ladatulla sovelluksella. Ilmaissovelluksessa värejä ja kuvaruutuja oli käytettävissä vain muutamia. Rajoitteet asettivat haasteita ja kannustivat kekseliäisyyteen.

Ideat tulevat kiehtovasta liikkeestä tai oivaltavasta ”luupista”, säästä, arkipäivistä ja ruuasta, Utti sanoo. Ne ovat Utin omien sanojen mukaan usein vähän lapsellisia ja hölmöjä, välillä myös lasten keksimiä, kuten juustokimpaleluuppi.

Utilla on kaksi lasta ja animaattorin perheessä iltasadutkin piirretään.

”Kylli-täti-tyylillä” , Utti sanoo.

Yksinkertaisista saduista syntyy yksinkertaisia ja samastuttavia hahmoja. Giffien aiheet ovat niin arkisia ja jokapäiväisiä, että tavallaan niiden kertomiseen kaipaakin animaation kaltaista variaatiota.

Pilvinen sää harmittaa.

via GIPHY

Helteisenä kesänä vuonna 2018 syntyi giffi hikeään pilvellä pyyhkivästä auringosta.

via GIPHY

Maanantai, kahvi ja sää, ne ovat latauslukujen mukaan Utin piirtämien giffien suosituimpia aiheita. Luvut kertyvät sen mukaan, kuinka monta kertaa käyttäjä on hakenut giffiä Giphy-palvelusta ja ladannut sen keskusteluun esimerkiksi Whatsapissa, Instagramissa tai Facebookissa.

Giphyn mukaan Utin giffejä on ladattu keskusteluihin ympäri maailmaa yli kahdeksansataa miljoonaa kertaa. Vaikka luvut ovat suuria, ei suosiolla voi ainakaan toistaiseksi tienata. Giffeille ei ole kehittynyt ansaintamallia.

”Toisaalta YouTubellakaan ei voinut sivuston alkuaikoina tienata”, Utti sanoo. Nyt suosikkitubettajat tienaavat jo enemmän kuin keskivertovuomalaiset.

Utille ja Harlinille hymiöiden tapaan keskusteluissa käytettävät rikasteet luovat mahdollisuuden kokeilla uuden hahmon toimivuutta. Jos sadat tuhannet haluavat kopioida kahvia kittaavan karhun keskusteluunsa, olisivat he ehkä kiinnostuneet katselemaan sen elämää myös animaatiosarjan muodossa.

via GIPHY

Animaatiot ovat nykyään Frozen-elokuvan kaltaisia monikanavaisia konsepteja. Ne taipuvat printtipaidoista keittiölastoihin ja televisiossa näytettävistä sarjaversioista esimerkiksi giffeihin. Utin mukaan giffeillä uusia hahmoja voi tehdä tutuksi katsojille.

’Jotain’ arjestamme kenties kertoo se, että kaikista suosituin Utin piirtämä giffi on päätään tietokoneen näppäimistöön takova kana. Giffi löytyy Giphy-palvelusta aihetunnisteiden ”monday” ja ”autocorrect” alta. Samastuttavaa niin ikään.

via GIPHY

Sosiaalisen median mukana keskustelujen lisäksi nettiin on siirtynyt myös arkiseen sosiaalisuuteen liittyviä ikäviä lieveilmiötä, kuten kiusaaminen.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yhdeksän prosenttia suomalaisista pojista ja 13 prosenttia tytöistä oli joutunut nettikiusatuksi ainakin kerran vuonna 2014. Viidessä vuodessa netti on kuitenkin ehtinyt mullistua jo monta kertaa. Arviot vaihtelevat.

HS kirjoitti keväällä Microsoftin luomasta Empatia nettiin -hankkeesta. Tavoitteena on kannustaa vanhempia keskustelemaan ja puuttumaan lasten nettikäyttäytymiseen. Hankkeen tuottaman kyselyn mukaan 68 prosenttia vanhemmista oli sitä mieltä, että ensisijainen vastuu nettikiusaamisen ehkäisemisessä on vanhemmilla.

Aikuiset ovat kuitenkin harvemmin mukana nuorten ryhmächateissa. Vastuu väliintulosta jää ryhmissä nuorille.

Kiusaamisesta huomauttaminen voi olla vaikeaa. Siksi Utti ja Harlin halusivat kehittää giffejä, joilla sanat voisi kiertää ja asian ilmaista sanojen sijasta kuvin.

Giffin avulla chattaaja voi kiteyttää monitahoisen kokemuksen, jota on vähän hankala pukea sanoiksi. Sillä voi ilmaista tunteen, jota ei muuten uskaltaisi tai haluaisi kertoa.

Utti ja Harlin pohtivat voisiko giffeillä laskea kynnystä puuttua nettikiusaamiseen. He ovat yrittäneet luoda giffejä sekä kiusaajille että kiusattaville. Utti ja Harlin haluavat luoda helpottavia välineitä tilanteiden huomioimiseksi.

”Kaikki ei välttämättä edes tajua menneensä liian pitkälle”, Utti sanoo.

Sanallinen väliintulo saattaa tuntua liialliselta kiusaamisen varhaisessa vaiheessa. Hauskan ja giffistä tutun hahmon varoittavaan sormeen voi olla helpompi reagoida kuin siihen, että toinen ryhmäläinen huomauttaisi asiasta. Asian esille tuominen saattaa riittää kiusaamisen katkaisemiseksi.

Kiusaaminen on vaikea aihe, eikä toimivien giffien keksiminen ole ollut helppoa.

”Ideoita otetaan vastaan”, Utti sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Itä-Helsinkiin aukesi uusi olutkeidas, jonka hampurilainen oli pikatestissä lähes täydellinen

 2. 2

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 3. 3

  Blinitesti: Maistoimme blinejä neljästä helsinkiläisravintolasta ja löysimme sekä voittajan että häviäjän

 4. 4

  Kampin ”pho-akvaario” on usein täynnä, pullea ja tuore kesärulla sai kehuja pikatestissä

 5. 5

  Spotify alkaa tehtailla lemmikeille soittolistoja

 6. 6

  Tiesitkö? Helsingissä oli kasvisravintoloita jo 120 vuotta sitten – näin niissä syötiin

 7. 7

  Suomen transyhteisön edustajat ovat eri mieltä Ylen MOT-ohjelmassa esitetyistä väitteistä – ”Hyvin ongelmallista”

 8. 8

  Klubi keksi keinon houkutella kuulijoita suoraan kadulta: Arttu Takalo vei vibrafoninsa ja solistivieraansa näyteikkunaan

 9. 9

  WeMMu oli 16-vuotias, kun yhtäkkiä tuhannet ihmiset ilmestyivät haukkumaan – Nyt hän haluaa kertoa, mitä Irc-Galleriassa tapahtui 15 vuotta sitten

 10. 10

  Sibis-mafia valtasi radioaallot: Nämä 9 artistia kävivät Sibelius-lukiota melkein samaan aikaan

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Heidän kuolemansa sai suomalaiset Wikipediaan 2019

 2. 2

  Progejätti Dream Theather soittaa tänään Helsingissä – tässä neljä olennaista kysymystä tiluttelumusan ystäville

 3. 3

  Nettietsivät alkoivat selvitellä kuka tappoi videolla kissan, päätyivät pahamaineisen paloittelu­murhaajan jäljille – Netflix-dokkari näyttää miksi nojatuoli­poliisit ovat ongelmallisia

 4. 4

  Klubi keksi keinon houkutella kuulijoita suoraan kadulta: Arttu Takalo vei vibrafoninsa ja solistivieraansa näyteikkunaan

 5. 5

  Vanha video George Bushista lähti viraaliksi, sillä hän vaikuttaa muistikuvaa terävämmältä – moni vertasi Trumpiin

 6. 6

  Trump piti absurdeimman puheensa aikoihin: lupasi pesukoneita, jotka pesevät kerralla – ”ilman, että sinun täytyy tehdä sitä kymmentä kertaa”

 7. 7

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 8. 8

  Spotify alkaa tehtailla lemmikeille soittolistoja

 9. 9

  Vuosikymmenessä yöelämä muuttui täysin – Roba kuoli, Kallio nousi, kaikki alkoivat lipittää pienpanimo-oluita

 10. 10

  Emma ei ole ainut kulttuuripalkinto joka kaipaa remonttia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trump piti absurdeimman puheensa aikoihin: lupasi pesukoneita, jotka pesevät kerralla – ”ilman, että sinun täytyy tehdä sitä kymmentä kertaa”

 2. 2

  Vuosikymmenessä yöelämä muuttui täysin – Roba kuoli, Kallio nousi, kaikki alkoivat lipittää pienpanimo-oluita

 3. 3

  Nettietsivät alkoivat selvitellä kuka tappoi videolla kissan, päätyivät pahamaineisen paloittelu­murhaajan jäljille – Netflix-dokkari näyttää miksi nojatuoli­poliisit ovat ongelmallisia

 4. 4

  Vanha video George Bushista lähti viraaliksi, sillä hän vaikuttaa muistikuvaa terävämmältä – moni vertasi Trumpiin

 5. 5

  Britney Spearsin maalauksista järjestetään ensimmäinen näyttely – ura kuvataiteilijana sai alkunsa tästä tavallisen oloisesta kukkataulusta

 6. 6

  Somessa huomattiin, että lähes kaikki muistavat yhä lankapuhelinnumeronsa – soitimme muistiasiantuntijalle ja kysyimme mistä tämä johtuu

 7. 7

  Maailmaan syntyy tänä vuonna vauva, joka on jo hämmentänyt internetiä viikon ajan

 8. 8

  Kampin ”pho-akvaario” on usein täynnä, pullea ja tuore kesärulla sai kehuja pikatestissä

 9. 9

  Heidän kuolemansa sai suomalaiset Wikipediaan 2019

 10. 10

  Miksi uudet Star Wars -elokuvat epäonnistuivat? George Lucasilla oli niihin varsin erikoinen visio, mutta Disneyn ja fanien ristipaineessa saaga ei enää päässyt omalle tasolleen

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

 2. 2

  Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

 3. 3

  Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

 4. 4

  Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

  Tilaajille
 5. 5

  Edeltäjät pitävät valtakunnansovittelijan julkisia ulostuloja haitallisina

 6. 6

  Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

 7. 7

  Palomies menetti ajokorttinsa ylinopeuden takia, työnantaja pidätti hänet kuukaudeksi virasta – KHO: Työnantaja toimi väärin

 8. 8

  Kiinalaiset kalastajat ovat alkaneet saada verkkoihinsa saaliiksi mini­sukellus­veneitä, joista valtio maksaa mittavan löytö­palkkion

 9. 9

  Taikinan vaivaaminen onkin turhaa: ilmava ja rapeakuorinen pataleipä valmistuu odottamalla

 10. 10

  Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

 2. 2

  Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

 3. 3

  Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

  Tilaajille
 4. 4

  Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

 5. 5

  Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

 6. 6

  Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

 7. 7

  Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

 8. 8

  Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

 9. 9

  Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

  Tilaajille
 10. 10

  Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

  Tilaajille
 2. 2

  Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

  Tilaajille
 3. 3

  Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

  Tilaajille
 4. 4

  Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

 5. 5

  Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

  Tilaajille
 6. 6

  Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

  Tilaajille
 7. 7

  Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

  Tilaajille
 8. 8

  Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

 9. 9

  Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

  Tilaajille
 10. 10

  Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

 11. Näytä lisää