Emma ei ole ainut kulttuuripalkinto joka kaipaa remonttia

Ronja Salmi on istunut kohun keskelle nousseessa Emma-palkintojen valintaraadissa, Kultainen Venla -valintaraadissa ja Finlandia-palkinnon valintaraadissa.

Olin tänä vuonna Emma-raadissa. Äänestin myös Kultainen Venla -gaalassa osana Suomen Televisioakatemiaa. Vuonna 2016 olen ollut osana Finlandia-palkinnon lasten- ja nuortenkirjaraatia, mutta siitä tehtävästä sain kenkää.

Raateja on tullut siis nähtyä. Nyt kun Suomen musapiirit puhuvat Emma-raadissa käydyistä keskusteluista, on hyvä aika kysyä: kuinka hyvissä kantimissa nämä keskeiset suomalaisten kulttuuri-instituutiot ovatkaan?

Arvostan näitä kaikkia toimijoita ja ylipäätään taide- ja kulttuuripalkintoja. Uskon, että erilaisilla kunniamaininnoilla on tärkeä paikkansa.

Valitettavasti toimijoita vaivaavat moninaiset ongelmat: epäilyt puolueellisuudesta, epäselvät esteellisyysperiaatteet, raadin sisäiset käytännöt sekä viestinnän salamyhkäisyys.

Jokainen palkintoja jakava taho vastaa itse omista säännöistään, eikä yhtä oikeaa tapaa toimia ole. Omat kokemukseni raatilaisena ovat osoittaneet, että remontoitavaa on. Myös Emma-gaalaa järjestävä Musiikkituottajat ry:n apulaisjohtaja ja pääraadin puheenjohtaja Tommi Kyyrä totesi eilen Helsingin Sanomille raadin olevan muutoksen tarpeessa. Totta tosiaan!

Emma-raadissa puolueettomuutta on mietitty, ainakin johonkin pisteeseen. Tuomaristoon ei netissä vellovista huhuista huolimatta kuulu levy-yhtiöiden edustajia, promoottoreita tai managereita, ettei syntyisi houkutusta vetää kotiin päin.

Toisaalta jo viime vuonna keskusteltiin, kuinka osalla tuomariston jäsenistä on epäsuoria kytkyjä ehdolla oleviin artisteihin Sanoman ostettua levy-yhtiö Kaiku Entertainmentin. Viime vuonna julkaistussa artikkelissa Ylen toimittaja Anni Gullichsen aiheellisesti kysyi, koskevatko jääviyssäännöt samanarvoisesti pieniä toimijoita ja jättiläiseksi paisunutta Nelonen mediaa.

Basso-median musiikkipäälikkö Henrik Suhonen toimi viime vuonna myös pienellä Skorpioni levy-yhtiöllä, eikä siksi saanut jatkaa tuomaristossa.

Toisaalta Nelonen median työntekijät ja Nelosen omistamien radioiden työntekijät saivat jatkaa raadissa. Nelosella ja Nelosen omistamien radioiden työntekijöillä on myös tänä vuonna ollut paikat tuomaristossa. Nelonen myös vastaa gaalan televisioinnista.

Onkin selvää, että jääviys pienellä suomalaisella musiikkikentällä ei ole yksinkertainen asia. Jos työskentelee alalla, yhteyksiä syntyy väistämättä. Tulevaisuutta ajatellen säädöksiä tulisin täsmentää entisestään.

Jääviydestä on ollut puhetta kulisseissa myös Finlandia-palkinnon kohdalla. Olin lasten- ja nuortenkirjojen finalisteista päättävän lautakunnan jäsen hetken aikaa vuonna 2016, kunnes minulle näytettiin ovea.

Olin jo ehtinyt aloittaa lautakuntatyöskentelyn ja kirjojen lukemisen, kun sain soiton Finlandia-kilpailua järjestävän Suomen Kirjasäätiön asianhoitajalta. Hän ilmoitti, että jääviydestäni oli noussut epäily ja Kirjasäätiön hallitus oli äänestänyt asiasta todeten minut jääviksi tehtävääni.

Olin yllättynyt.

Millä perusteella näin oli päätetty, ja miksi minulle ei ollut kerrottu epäilystä? Erinäisten keskustelujen ja pienen jankkaamisen jälkeen sain selville, että epäily oli lähtenyt liikkeelle omasta Facebook-päivityksestäni, jossa olin kertonut firmani toimeksiannosta koskien erästä kustannusyritystä. Yritin selventää, että firmani teki töitä myös monelle muulle talolle sekä alan ulkopuolisille toimijoille. Hämmästelin myös sitä, kuinka minua ei ollut etukäteen informoitu, että puoli vuotta kestävän raatilaisuuden aikana ei saisi työskennellä alalla. Argumenttini olivat turhia ja raatitehtävä siirtyi seuraavalle.

Syy jääväykselleni oli toki ymmärrettävä. Kynnys näissä asioissa on mielestäni pidettävä mieluummin liian matalana kuin korkeana. Petyin kuitenkin siihen, kuinka asia hoidettiin minua informoimatta ja kuulematta. Selkeitä sääntöjä esteellisyyttä koskien ei säätiön sivuilla vieläkään ole. Säätiön hallituksen viidestä jäsenestä kolme on johtavassa asemassa eri kustannustaloissa.

Pisteet Finlandia saa kuitenkin kattavista voittajaperusteluista, jotka julkaistaan kunkin voittajan yhteydessä. Lopullisen voittajan valitsee kussakin sarjassa vuosittain vaihtuva diktaattori, joka saa puheen verran perustella valintaansa. Tämä on mielestäni erinomainen tapa, koska se pakottaa valitsijan argumentoimaan monisyisesti voittajan paremmuutta suhteessa muihin finalisteihin.

Kattavat perusteet voittajasta ja jopa toisesta sekä kolmannesta sijasta annetaan myös Helsingin Sanomien esikoiskirjaraadissa. Hesarin raati koostuu toimittajista ja kirjoittajista itsestään, mikä tekee asetelmasta mielestäni puolueettoman. Vakiraadin perusteluista voi jopa lukea raadin linjan koskien voittajateoksia, mikä edesauttaa yleisön mahdollisuuksia keskustella lopputuloksesta. Monihan voi olla linjan kanssa eri mieltä, mutta ainakin sitä tietää mistä puhutaan!

Positiivisena poikkeuksena voi pitää myös Jussi-palkintoja. Jussi-palkintojen esivalintaraati koostuu Filmiauran hallituksesta ja vuosittain vaihtuvista elokuvantekijöistä. Hallitus huolehtii, ettei kukaan vaihtuvista jäsenistä ole osallistunut ehdolla olevien elokuvien tekoon. Urhoollisesti raati myös katsoo kaikki vuoden aikana ensi-illassa olleet elokuvat. Lopullisen voittajan valitsee alan ammattilaisista koostuva n. 300 hengen Filmiauran jäsenistö.

Ehkä erikoisin tilanne jääviyden suhteen koskee Kultaista Venlaa. Palkinnon jakaa Suomen Televisioakatemia ja ehdokkaita saavat jättää yhdistyksen yhteisöjäsenet eli mediatalot. Ehdokkaista shortlistan valitsee yhdistyksen hallitus sekä kutsutut asiantuntijat.

Hallituksen kahdeksasta jäsenestä seitsemän edustaa ehdokkaita kisaan ilmoittavia mediataloja tai ohjelmia tekeviä tuotantoyhtiöitä. Käytännössä raatilaiset siis päättävät ns. omien talojen ohjelmista kun he laativat shortlistaa. Kun kysyin järjestöltä esteellisyyssäännöstä, vastaus oli selvä: esteellisyydestä ei ole yhdistyksessä sääntöjä.

Shortlistasta varsinaisia finalisteja ja voittajia pääsevät äänestämään Televisioakatemian henkilöjäsenet, eli yli 500 tv-alan ammattilaista. Jäseneksi pääseminen edellyttää työkokemusta alalta ja 30 euron vuosimaksun maksamista. Reilu systeemi, jonka myötä jokaisella tekijällä kuvaussihteeristä pomoihin on samanarvoinen ääni.

Valitettavasti jääviys ja perusteet äänestämiselle herättävät kysymyksiä myös tässä järjestelyssä. Mitään yleisesti jaettuja periaatteita äänestykselle ei ole, paitsi epämääräinen ”vuoden parhaat tv-ohjelmat” -muotoilu. Mikään ei myöskään estä äänestämästä itseään, kaveria, puolisoa tai oman työnantajan ohjelmaa. Perusteluita äänestykselle ei kerätä, joten palkittu tai yleisö eivät voi mitenkään päätellä syitä palkinnon takana.

Avoimuudella, raatien toimintatavoilla ja jääviydellä on väliä, koska puhumme maan eniten seuratuista kulttuuripalkinnoista.

Palkintojen tuoma näkyvyys ja arvostus näkyy aina myös palkittujen tuloissa. Epämääräiset toimintatavat heikentävät palkintojen arvostusta, mutta myös luovat mahdollisuuksia väärinkäytölle. Sumuverhon takana toiminut Nobel-komitea on tästä varmasti räikein ja surullisin esimerkki.

Olisi mahtavaa, että kukin kulttuuri-instanssi voisi suoristaa rivinsä ja selkeyttää toimintatapansa ilman kohujen aiheuttamia tyrskyjä.

Helsingin Sanomat on osa Sanoma-konsernia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 2. 2

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 3. 3

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 4. 4

  Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

 5. 5

  Teemun Auran leivoksia saa nyt Hakaniemestä, trendikkään vaaleanpunaisessa kahvilassa vetosi myös mukava palvelu

 6. 6

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 7. 7

  Suomalaiskarhu piileskeli puun takana – kisaa nyt maailman hauskimmasta luontokuvasta, tässä 20 hauskinta

 8. 8

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 9. 9

  ”Ei mun tarvitse jäädä keskeneräiseksi sen takia, että en käynyt kouluja”, sanoo Suomen älykkäimmän räpin tekijä

 10. 10

  Ennustiko Simpsonit Greta Thunbergin? Somessa verrataan ilmastoaktivistia Lisa Simpsoniin, ja kieltämättä yhtäläisyyksiä löytyy

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 2. 2

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 3. 3

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 4. 4

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 5. 5

  Teemun Auran leivoksia saa nyt Hakaniemestä, trendikkään vaaleanpunaisessa kahvilassa vetosi myös mukava palvelu

 6. 6

  Brooklyniläissyntyinen laulaja Nicole Willis jakaa rakkaimmat Itä-Helsingin vinkkinsä

  Tilaajille
 7. 7

  Amerikkalaisilla oli ”villi läntensä”, mutta japanilaisillapa oli ”villi itä”

 8. 8

  Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

 9. 9

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 10. 10

  Suomalaiskarhu piileskeli puun takana – kisaa nyt maailman hauskimmasta luontokuvasta, tässä 20 hauskinta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 2. 2

  Trump piti absurdeimman puheensa aikoihin: lupasi pesukoneita, jotka pesevät kerralla – ”ilman, että sinun täytyy tehdä sitä kymmentä kertaa”

 3. 3

  Nettietsivät alkoivat selvitellä kuka tappoi videolla kissan, päätyivät pahamaineisen paloittelu­murhaajan jäljille – Netflix-dokkari näyttää miksi nojatuoli­poliisit ovat ongelmallisia

 4. 4

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 5. 5

  Vanha video George Bushista lähti viraaliksi, sillä hän vaikuttaa muistikuvaa terävämmältä – moni vertasi Trumpiin

 6. 6

  Britney Spearsin maalauksista järjestetään ensimmäinen näyttely – ura kuvataiteilijana sai alkunsa tästä tavallisen oloisesta kukkataulusta

 7. 7

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 8. 8

  Somessa huomattiin, että lähes kaikki muistavat yhä lankapuhelinnumeronsa – soitimme muistiasiantuntijalle ja kysyimme mistä tämä johtuu

 9. 9

  Heidän kuolemansa sai suomalaiset Wikipediaan 2019

 10. 10

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 2. 2

  ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

  Tilaajille
 3. 3

  Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

 4. 4

  Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

 5. 5

  Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

 6. 6

  Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

  Tilaajille
 7. 7

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 8. 8

  Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

  Tilaajille
 9. 9

  Minulla oli turvallinen ja ihana lapsuus mutta hetken ajan olin moraaliton, paha ihminen

 10. 10

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

 2. 2

  Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

  Tilaajille
 3. 3

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 4. 4

  Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

 5. 5

  Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

 6. 6

  ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

  Tilaajille
 7. 7

  Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

 8. 8

  The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

 9. 9

  Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

 10. 10

  Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

  Tilaajille
 2. 2

  HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

  Tilaajille
 3. 3

  Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

  Tilaajille
 4. 4

  Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

 5. 5

  Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

 6. 6

  Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

  Tilaajille
 7. 7

  Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

  Tilaajille
 8. 8

  Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

 9. 9

  Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

  Tilaajille
 10. 10

  Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

 11. Näytä lisää