Timo Lassy ja Teppo Mäkynen päättivät We Jazz -festarin tavalla, josta Sibeliuskin olisi ylpeä

”Soitanta noudattaa teatteri-improvisaation pyhintä sääntöä: älä koskaan sano ei”, kirjoittaa Otso Reijonen.

Oli suomalaisen musiikin päivä, Sibeliuksen syntymäpäivä. Sitä juhlistaakseni halusin mennä Suvilahteen katsomaan, miltä suomalainen musiikki tänä päivänä kuulostaa. Suvilahdessa esiintyi saksofonisti Timo Lassyn ja rumpali Teppo Mäkysen duo. Ja kuinka ollakaan, myös Lassy juhli syntymäpäiväänsä. Konsertissa soitti lisäksi tanskalainen Terkel Nørgaard yhdysvaltalaisen trumpetistin Ralph Alessin kanssa.

Keikan jälkeen Lassy ja Mäkynen kertoivat, miltä kahdestaan soittaminen tuntui.

Sunnuntaina 8. joulukuuta satoi vettä kaatamalla. Oli kylmää ja pimeää.

Onneksi lääkettä oli luvassa Suvilahden Tiivistämössä, jota kohti juuri astelin vesilätäköitä väistellen. Oli We Jazz -festivaalin viimeinen päivä.

Illan avauksesta piti huolen tanskalaisen rumpalin Terkel Nørgaardin ja Atlantin takaa saapuneen trumpetistin Ralph Alessin koalitio. Heti konsertin alkumetreillä Nørgaard varmisti, että jokainen korvapari oli kuulolla.

Itsekin säpsähdin, kun hän jysäytti symbaalia sellaisella voimalla, että karhukin olisi herännyt talviunestaan. Tästä eteenpäin Nørgaard johti soitantaa veitsenterävällä tarkkuudella.

Konsertti eteni lineaarisesti ja kasvoi haastavuudessaan tasolle, jolla kuuntelija joutui toden teolla keskittymään saadakseen jotain irti lavalla vallinneesta hallitusta kaaoksesta. Mutta keskittyminen – kuten elämässä yleensäkin – palkitsi, sillä yhtye pelasi yhteispeliään ilmiömäisen hyvin. Dynamiikka toimi kiitettävästi, eikä groovekaan jättänyt kertaakaan kuulijoita kylmäksi.

Jos joku olisi onnistunut illan ensimmäisen spektaakkelin aikana tuoliinsa nukahtamaan, hän koki herätyksen, jonka kuvaileminen voimakkaaksi olisi vähättelyä. Varsin ennustettava lopetus sai silti minutkin hyppäämään tuolissani, kun tajunnan rajoja rapsutteleva tykitys pysähtyi kuin seinään.

Nørgaard ja Alessi yhtyeineen eivät kuitenkaan saaneet mahdollisuutta encoreen, joka tuntuu jälkeenpäin ajateltuna pienoiselta oikeusmurhalta, sillä paukkuja varmasti olisi vielä löytynyt. Siitä menen takuuseen.

Pakollisen roudaustauon jälkeen oli aika asettua taas eturivin vasempaan laitaan, ja valmistautua vastaanottamaan koko festivaalin viimeinen esitys. Suomalaisen musiikin päivän hengessä olikin enemmän kuin sopivaa, että viikon kestäneen jazzkonserttien sarjan päätösnumeron lankoja pitivät käsissään yhdet Suomen jazzskenen kirkkaimmista tähdistä, tenorisaksofonisti Timo Lassy ja rumpali Teppo Mäkynen.

Olin innoissani, sitä olisi turha kiistää. Olinhan kuunnellut duon levyä kesästä lähtien, ja kuumeisesti odottanut tilaisuutta kuulla albumin musiikkia livenä.

Lassy ja Mäkynen eivät panoksiaan säästelleet. Keikan avauskappale venyi kestoltaan lähemmäs puolta tuntia, eikä ajan kulua edes huomannut. Tai no, kappaleita saattoi olla ehkä kaksikin, mutta kukapa pysyisi perässä kun musiikki raikaa tauotta.

Kesken keikkaa Mäkynen nousi rumpusettinsä takaa kertoakseen mikrofoniin Lassyn 45. syntymäpäivästä. Sen seurauksena yleisöltä kajahti onnittelulaulu päivänsankarille.

Ehkä suurin yksittäinen asia, jonka Lassyn ja Mäkysen soitosta huomaa lähes välittömästi, on miesten välinen, lähes telepatialta vaikuttava yhteys lavalla. Soitanta noudattaa teatteri-improvisaation pyhintä sääntöä: älä koskaan sano ei.

Sitä toden totta kumpikaan ei toiselle sano, vaan musiikillinen vuoropuhelu toimi saumattomasti läpi konsertin. Sitä, mitä toinen teki, toinen mukaili muokaten tarinaa ja vieden sitä eteenpäin. Soitto toimi kuin rikkinäinen puhelin; lause muuttui matkan varrella väistämättä, mutta lopputulos ei ollut millään nololla tavalla hauska, kuten yleensä rikkinäisessä puhelimessa. Sen sijaan syntyi musiikkia, josta nauttivat paitsi yleisö, myös soittajat. Ja se jos mikä näkyi.

Vaikkei Tiivistämö itsessään ole kovinkaan pieni tila, onnistui duo luomaan upean intiimin ilmapiirin konserttiin. Puhtaasti musiikillista antia täydensivät erilaiset sivuäänet, joita ainakin tämän keikan perusteella lähti niin soittimista kuin soittajistakin. Korviini kantautui vuoroin saksofonien läppien sulkeutumisesta ja avautumisesta syntyvä vaimea kolina sekä herrojen välihuutoja, joilla he keskenään vaikuttivat kommunikoivan ja jopa yllyttävän toinen toistaan keikan aikana.

Duo haastaa mielenkiintoisella tavalla perinteisempää jazzkokoonpanon muottia, johon yleensä kuuluu vähintäänkin basso, rummut ja ainakin yksi solistinen soitin.

Mäkysen soitinrepertuaari ei suinkaan rajoittunut vain rumpuihin, vaan setin juuresta löytyi kattava arsenaali erilaisia oheisvälineitä, kuten esimerkiksi ksylofoni, jotka Mäkynen soitti keikan aikana jousella. Näiden välineiden avulla saatiin luotua tilaan jännittävä äänimaailma, jota voisi verrata merenalaisen kaupungin vaimeaan äänensorinaan yön pikkutunteina.

Soitinten määrän minimointi avaa uusia mahdollisuuksia, mutta toisaalta myös rajoittaa soittajia. Kun saksofoni on ainoa melodiasoitin, sillä voi käytännössä surffailla eri sävellajeissa kysymättä kanssamuusikolta lupaa.

Lopulta viimeinenkin sävel sammui ja yleisö yhtyi raikuviin aplodeihin. Encorekin tuli, ei kysymystäkään. Vielä viimeinen korvia hivelevä kappale sinetöi vuoden 2019 We Jazz -festivaalin. Yleisö valui hakemaan takkejaan, ja taustalla alkoi soida dj:n miksaamaa jazzia – mitäpä muutakaan?

Mutta minä en ollut lähdössä, en vielä. Halusin jututtaa Lassya ja Mäkystä siitä, miltä äskeinen keikka tuntui.

”Kaksi instrumenttia rajoittaa määrätyllä tavalla meitä, mutta meillä on silti kaikki vapaus tehdä mitä halutaan”, Mäkynen kiteytti istuessamme lavan reunassa samalla, kun roudarit purkivat tekniikkaa.

”Mielestäni on myös hyvä asia, että soundi on niin erilainen. Esimerkiksi basson puute pakottaa kuulemaan musaa eri tavalla. Se on mielestäni terveellistä.”

Duolla on myös Mäkysen mukaan helppo lähteä keikoille: ”Me mahdutaan yhteen autoon ja voidaan soittaa äänentoistolla tai ilman, missä vaan.”

Lassy oli samaa mieltä: ”Kyllä, se on mahtavaa!”

”Vaikka muita melodiasoittajia ei ole, rummuistakin kuulee melodioita. Sieltä lähtee sellaisia impulsseja, jotka johtavat melodioiden ja jopa kokonaisten biisien syntyyn. Tepon tapa soittaa rumpuja on melodinen, rytmi ja melodia yhdistyvät tavalla, joka inspiroi mua. Se on meidän vahvuus tässä kokoonpanossa”, summasi Lassy omia ajatuksiaan.

”Minusta on hienoa, että soittamisen ilo näkyy soittajasta. On myös tärkeää, että soittaminen tuntuu hyvältä, sillä se on niin vahva keino ilmaista itseään”, kertoi Mäkynen.

Lassy oli samoilla linjoilla: ”Se on just niin kuin Teppo sanoo. Pitää olla rehellinen omalle tekemiselleen. Sitä kautta soittamisen ilo välittyy yleisöllekin. Kun pystyy heittäytymään, ja nauttimaan soittotilanteessa, olemaan onnellinen – uskon, että kokemus on silloin yleisöllekin väkevämpi.”

Oli lähdön aika. Musiikki oli tältä illalta ohi, mutta sitä muistellessa pääsen odottamaan seuraavia elämyksiä. We Jazz ehti antaa minulle paljon lyhyessä ajassa. Tahdon luvata itselleni, että palaisin tulevinakin vuosina. Ja yleisön fiiliksestä päätellen niin tekee moni muukin.

154 vuotta sitten syntyi mies nimeltä Jean Sibelius. Hänen perintöään suomalaiset muusikot vievät joka päivä eteenpäin. Uskon, että Sibelius olisi ylpeä nähdessään, miltä suomalainen musiikki tänä päivänä näyttää. Minä ainakin olen.

Jazzkeittiössä vieraileva Otso Reijonen, 17, käy toista vuotta Kallion ilmaisutaidon lukiota. Hän harrastaa saksofonin soittoa ja laulaa lukion kuorossa. Aikaisemmin We Jazz -tapahtuman keikoista ovat blogissa kirjoittaneet Sonja Kaipainen, 20, Heta Keskinarkaus, 30, ja Valtteri Pokela, 30. Lue kaikki Jazzkeittiön postaukset täältä.

Tykkää Jazzkeittiöstä Facebookissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 2. 2

  Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

 3. 3

  Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

 4. 4

  Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

 5. 5

  Viittaan puettu sika tyrkättiin alas benjitornista, ja nyt video kiinalaisen huvipuiston mainostempusta tyrmistyttää kaikkialla

 6. 6

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 7. 7

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 8. 8

  Vegaanista villiruokaa tarjoavan Villd-ravintolan maut menivät toisinaan metsään

 9. 9

  Kysy mitä vaan: Mitä tapahtuu, jos mies ottaa e-pillerin tai abortissa käytettävän pillerin?

 10. 10

  Sanni Purhonen kirjoittaa runoja kehostaan, koska se on asia, josta kaikki vain jankkaavat

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

 2. 2

  Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

 3. 3

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 4. 4

  Viittaan puettu sika tyrkättiin alas benjitornista, ja nyt video kiinalaisen huvipuiston mainostempusta tyrmistyttää kaikkialla

 5. 5

  Vegaanista villiruokaa tarjoavan Villd-ravintolan maut menivät toisinaan metsään

 6. 6

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 7. 7

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 8. 8

  Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

 9. 9

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 10. 10

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 2. 2

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 3. 3

  Trump piti absurdeimman puheensa aikoihin: lupasi pesukoneita, jotka pesevät kerralla – ”ilman, että sinun täytyy tehdä sitä kymmentä kertaa”

 4. 4

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 5. 5

  Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

 6. 6

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 7. 7

  Vanha video George Bushista lähti viraaliksi, sillä hän vaikuttaa muistikuvaa terävämmältä – moni vertasi Trumpiin

 8. 8

  Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

 9. 9

  Viittaan puettu sika tyrkättiin alas benjitornista, ja nyt video kiinalaisen huvipuiston mainostempusta tyrmistyttää kaikkialla

 10. 10

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kalliosta löytyi kranaatti kadulta

 2. 2

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 3. 3

  Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

  Tilaajille
 4. 4

  Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

 5. 5

  Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

  Tilaajille
 6. 6

  Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

  Tilaajille
 7. 7

  Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

 8. 8

  Teslan pörssiarvo kolminkertaistui ja ylitti sadan miljardin dollarin rajan – Näin analyytikot epäilivät yhtiötä juuri ennen nousua

 9. 9

  On musertavaa, että joukkueemme nimi yhdistyy nyt julkisesti kaikkeen tähän, kirjoittavat Team Uniquen entiset luistelijat

 10. 10

  Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

 2. 2

  Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

  Tilaajille
 3. 3

  Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

 4. 4

  Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

 5. 5

  Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

  Tilaajille
 6. 6

  ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

 7. 7

  Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

  Tilaajille
 8. 8

  Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

 9. 9

  Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

  Tilaajille
 10. 10

  Taitoluisteluliitolta vuoden kilpailukiellon saanut valmentaja Mirjami Penttinen ei tyydy saamaansa tuomioon

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

  Tilaajille
 2. 2

  Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

  Tilaajille
 3. 3

  HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

  Tilaajille
 4. 4

  Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

 5. 5

  Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

 6. 6

  Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

 7. 7

  Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

  Tilaajille
 8. 8

  Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

  Tilaajille
 9. 9

  ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

  Tilaajille
 10. 10

  Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

 11. Näytä lisää