Tässä ovat vuoden tärkeimmät ravintolatrendit, lue myös Nytin kaikki ravintola-arviot vuodelta 2019

Mikä maistui tänä vuonna? Mitä syömme seuraavaksi? Nytin ravintolakriitikot kertovat.

Tämä oli hyvä vuosi pääkaupunkiseudun ravintola-asiakkaille. Nytin neljä kriitikkoa arvosteli vuoden aikana tähtien kera kaikkiaan 43 ravintolaa. Tähtiarvosteluja varten kriitikko käy paikan päällä syömässä ainakin kahdesti tai kolmesti. Vuoden aikana tähditetyt ravintolat on listattu jutun oheen. Viiteen tähteen ei tänä vuonna yltänyt yksikään paikka, mutta 11 ravintolaa sai kehuja neljän tähden edestä.

Lisäksi ravintolatiimimme kolusi pääkaupunkiseudulla läpi 50 ravintolaa, 25 kahvilaa ja 15 baaria pikatesteihin, jotka ovat eräänlaisia ravintola-arvioiden kevytversioita. Niissä riittää yksi käynti, ja testaaja voi pelmahtaa paikalle piankin avaamisen jälkeen, kun varsinaisissa arvioissa ravintolan annetaan rauhassa käynnistellä toimintaansa, jotta arviosta tulee reilu.

Arvioiden ja pikatestien lisäksi teimme erikoiskatsaukset Helsingin nyyttitarjontaan, suomiruokaravintoloihin, kalaravintoloihin sekä kauppakeskus Triplan ruokapaikkatarjontaan.

Vuosi oli maistuva. Mitä jäi erityisesti mieleen?

Ainakin ekologisuus ja vastuullisuus, jotka näkyivät monessa muodossa. Kasvisruokaa saa käytännössä kaikkialta. Vegaaniruokaa tarjoaa moni, Magu ja Villd ovat jopa erikoistuneet siihen.

Kasvisannokset ovat parantuneet huimasti, ja esimerkiksi filippiiniläistä ruokaa tarjoavan Paisanon – Aasia kiinnostaa edelleen – munakoisot jykevässä mantelikastikkeessa eivät kaivanneet seurakseen nokarettakaan lihaa. Tämä lienee tavoite, jos maailma halutaan pelastaa sen avulla, että sekasyöjät jättäisivät osan lihasta syömättä ja valitsisivat sen sijaan kasvisruokaa.


Ekologisuus näkyy siinäkin, että lähiruuan puolesta puhuu entistä useampi ravintola. Tiukinta linjaa vetää tänä syksynä avannut Skörd, jossa kaikki muu tulee Suomesta paitsi suola.

Eettisyys näkyy myös sekasyöjien lautasilla. Lihaa syödään ehkä harvemmin, mutta se on entistä laadukkaampaa ja usein eettisesti, mieluusti myös lähellä tuotettua. Eettisin valinta lihansyöjän lautaselle lienee kotimainen riista, joka on saanut elää lajinmukaista elämää, jonka aikana se on jättänyt vain pienen hiilijalanjäljen. Syksyllä avattu Alexanderplats keitti niin hienostuneen sorsaseljankan, että se kirvoitti lähes onnenkyyneleet.


Sekasyöjälle eettinen valinta olisi myös kotimainen villikala, kunhan sen kanta on kestävällä tasolla. Helsingin kalaravintolatarjonta on hämmentävän heikko, vaikka kyse on merenrantakaupungista.

”Voi kun saataisiin kalaravintola, joka keskittyisi kotimaiseen kalaan ja tietysti mieluiten villikalaan niin, että listalla olisi myös epätavallisempia lajeja”, toivoo Nytin ravintolakriitikko Jouni K. Kemppainen.

Tapahtui kalaravintolarintamallakin, kun äyriäisvadeistaan tunnettu Bassi laajeni Turusta Helsinkiin. Mustekalaakin näkee taas monissa paikoissa, usein grillattuna kuten uudessa Sognossa. Ostereiden makuun Helsingissä on päästy jo aiemmin, eikä niiden perässä tarvitse lähteä erikseen kalaravintolaan. Niitä löytyy muun muassa Espan ja Hello Strangerin listoilta.

Hello Stranger, kuten myös aiemmin mainittu Paisano, ovat kiinni myös ajankohtaisessa juomatrendissä eli cocktaileissa. Kotimaisten väkevien juomien taso kasvaa kohisten, ja taannoinen ginibuumi opetti asiakkaat vaatimaan laatua, joten monella itseään kunnioittavalla ravintolalla on tätä nykyä erillinen cocktaillista. Sen ei tarvitse olla pitkä, mutta juomien on oltava laadukkaita ja mielellään ravintolan linjan mukaisia.


Ja cocktail voi hyvin olla alkoholiton versio eli mocktail. Esimerkiksi drinkkibaari Goldfish käytti helmikuussa alkoholittomaan Cold Wind Blows -cocktailiinsa Seedlipiä, joka on ”alkoholiton tisle”. Juomasta oli mehumaisuus kaukana, ja vaikka alkoholin puraisu puuttui, se maistui oikealta cocktaililta.

Terveellisyys on länsimaailman läpi leikkaava megatrendi, joten entistä useampi valitsee mielellään alkoholittoman cocktailin tai vaikkapa viinipaketin puolikkailla kaadoilla. Lähitulevaisuudessa pääsemme toivottavasti maistelemaan myös kunnianhimoisesti laadittuja alkoholittomia juomia, joiden ei tarvitse olla äiteliä mehuja.

Viime vuosina trendikkäiden alkuviinien tai ”natuviinien” sameus alkaa jo häiritä, mikä voi tarkoittaa hyviä aikoja vanhanaikaisille eurooppalaisille viineille. ”Chardonnay on päässyt stigmasta, jonka amerikkalaisten ylenpalttinen innostus ’shäärdonneille’ toi”, sanoo Nytin ravintolakriitikko Anna Paljakka.

Vastaan tuli myös jännittäviä sivujuonteita.

Ravintolat ja marketit tuntuvat vetävän toisiaan puoleensa. Jo viime vuonna Järvenpään Citymarketin yhteyteen avattu Sesonki tekee kaupan kanssa niin tiivistä yhteistyötä, että siitä puhuttiin termillä grocerant, yhdistelmä englannin kielen sanoista grocery store ja restaurant, siis ravintola ruokakaupassa. Tänä vuonna uudistuksen aloittanut Sandro-ketju lisäsi Citykäytävän toimipisteeseensä puodin, josta voi ostaa kotiin Sandro-tuotteita. Kampin Mujissa on ravintola, ja tänä vuonna ravintoloita avattiin muutenkin paljon juuri kauppakeskuksiin.

Kovin kokkihypetys alkaa olla ohi, joten on aika nostaa esille myös salipuolen osaajia. Mukava ja persoonallinen palvelu on iso valtti ravintolalle. Itselleni mieleen jäi Armenian Grill Housen sympaattinen omistaja Gevor Sahakyan, jonka pelisilmä asiakaspalvelun suhteen on huikea.

Ilmiö näkyy myös tietynlaisessa isäntä- tai emäntävetoisuudessa. Tehtaankadun Sikke’sissä voi nähdä töissä Sikke Sumarin ja Pipsa Hurmerinnan, Kivenlahden Wiskarilassa purilaisen saattaa saattaa tuoda pöytään Arttu Wiskari.

Ravintoloista tuntuu tulevan myös entistä kodikkaampia. Sisustuksessa yhä harvempi enää luottaa kylmiin sävyihin, koviin kalusteisiin ja pohjoismaiseen vaaleuteen. Tilalle on tullut puuta, lämpöä ja värejä. Kauppatorin kylkeen lokakuussa avattu Espa jopa tuoksui puulta.

Leipä alkaa Helsingissä olla hyvää melkeinpä kaikissa ravintoloissa, minkä myötä voin laatuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Se voi olla laadukasta lähimeijerivoita, osittain ruskistettua tai vaikkapa piimällä piristettyä.

Urbaanin lentävän lausahduksen mukaan ravintolassa tilattu pasta on poikkeuksetta kehnoa, mutta peruna Helsingissä osataan. Viinibaari Gohanin listalla oli alkuvuodesta huikea peruna-annos, jossa puikulapyreen seurana oli rapeaa perunankuorimurua, pähkinäistä ruskistettua voita ja iso nokare muikunmätiä. Ja uudistuneen Savoyn Annabelle-perunat oli keitetty täydellisesti Haugesundin sillin pariksi. Ehkä jokin ravintola järjestää ensi kesänä maistajaisia varhaisperunasesongin kunniaksi.


Mitäpä sitten ensi vuonna? Ennustaa ei voi, mutta valistuneita arvauksia sopii toki tehdä.

Ekologisuus tuskin katoaa minnekään, vaan yhä useampi ravintola siirtynee uudelle asteelle ekologisuudessa ja taistelee hanakasti etenkin hävikkiä vastaan. On aika siirtyä sanoista tekoihin, ja tämä koskee sekä asiakkaita että ravintoloita.

”Ruuassa tullaan kertomaan samalla tavalla sen hiilijalanjäljestä kuin nyt kerrotaan viinin alkuperästä”, uskoo Nytin ravintolakriitikko Teemu Luukka.

Nytin tähdet 2019

★★★★★

Yksikään ei yltänyt tähän.★★★★

Finnjävel

Alexanderplats

Olo

Gastro Cafe Kallio

Sikke’s

Hello Stranger

Frida’s

Demo

Young Hearts

Gohan

Plein★★★

Espa

Jord

Skörd

Piglets

Sogno

Wiskarila

Farouge

Savoy

Juuri

Paisano

Bassi

Kuusi palaa

Sentro

Ranta-aitta

Bistro K

Salt

Sofia Gastro

Söder

Armenian Grill House

Meiccu

Kultá Kitchen & Bar

Vessel Bistro & Burger

Penélope

Ventuno★★

Locanda Scappi

Dos Pulpos

Platta

Lumi

Latitude 25

Magu

På Kroken (lopettanut)

Gusti

Yksikään ei joutunut tänne.

Kaikki Nytin ravintola-arvostelut, pikatestit ja ravintolauutiset pääset lukemaan tästä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 2. 2

  Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

 3. 3

  Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

 4. 4

  Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

 5. 5

  Viittaan puettu sika tyrkättiin alas benjitornista, ja nyt video kiinalaisen huvipuiston mainostempusta tyrmistyttää kaikkialla

 6. 6

  Vegaanista villiruokaa tarjoavan Villd-ravintolan maut menivät toisinaan metsään

 7. 7

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 8. 8

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 9. 9

  Vanha video George Bushista lähti viraaliksi, sillä hän vaikuttaa muistikuvaa terävämmältä – moni vertasi Trumpiin

 10. 10

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

 2. 2

  Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

 3. 3

  Viittaan puettu sika tyrkättiin alas benjitornista, ja nyt video kiinalaisen huvipuiston mainostempusta tyrmistyttää kaikkialla

 4. 4

  Vegaanista villiruokaa tarjoavan Villd-ravintolan maut menivät toisinaan metsään

 5. 5

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 6. 6

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 7. 7

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 8. 8

  Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

 9. 9

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 10. 10

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 2. 2

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 3. 3

  Trump piti absurdeimman puheensa aikoihin: lupasi pesukoneita, jotka pesevät kerralla – ”ilman, että sinun täytyy tehdä sitä kymmentä kertaa”

 4. 4

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 5. 5

  Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

 6. 6

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 7. 7

  Vanha video George Bushista lähti viraaliksi, sillä hän vaikuttaa muistikuvaa terävämmältä – moni vertasi Trumpiin

 8. 8

  Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

 9. 9

  Viittaan puettu sika tyrkättiin alas benjitornista, ja nyt video kiinalaisen huvipuiston mainostempusta tyrmistyttää kaikkialla

 10. 10

  Teemun Auran leivoksia saa nyt Hakaniemestä, trendikkään vaaleanpunaisessa kahvilassa vetosi myös mukava palvelu

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kalliosta on löytynyt kranaatti kadulta, poliisi paikalla

 2. 2

  Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

  Tilaajille
 3. 3

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 4. 4

  Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

 5. 5

  Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

  Tilaajille
 6. 6

  Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

  Tilaajille
 7. 7

  Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

 8. 8

  Työministeri päätti siirtää kemianteollisuuden lakkoa kahdella viikolla

 9. 9

  On musertavaa, että joukkueemme nimi yhdistyy nyt julkisesti kaikkeen tähän, kirjoittavat Team Uniquen entiset luistelijat

 10. 10

  Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

 2. 2

  Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

 3. 3

  Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

 4. 4

  Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

  Tilaajille
 5. 5

  Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

 6. 6

  Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

  Tilaajille
 7. 7

  ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

 8. 8

  Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

 9. 9

  Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

  Tilaajille
 10. 10

  Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

  Tilaajille
 2. 2

  Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

  Tilaajille
 3. 3

  HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

  Tilaajille
 4. 4

  Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

 5. 5

  Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

 6. 6

  Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

 7. 7

  Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

  Tilaajille
 8. 8

  Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

  Tilaajille
 9. 9

  ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

  Tilaajille
 10. 10

  Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

 11. Näytä lisää