Lääkärit menivät someen – nuoret keskustelevat Instagramissa rohkeasti terveydestä, yksi aihe on kuitenkin ylitse muiden

Anni Saukkola ja Jenni Puoliväli ovat vastavalmistuneita lääkäreitä, jotka haluavat muuttaa mielikuvaa ammattikunnastaan somen avulla.

”Kerran sain yksityisviestillä kuvan jostain iho-oireesta.”

Suunnilleen siinä menee raja. Silloin lääkäri Jenni Puoliväli pyytää viestin lähettäjää kääntymään lähimmän terveyskeskuksen puoleen.

Puoliväli ja niin ikään vasta valmistunut lääkäri Anni Saukkola ovat perustaneet Instagram-tilit, joissa he jakavat nuorille tietoa terveydestä.

Muutamassa kuukaudessa molemmille on kertynyt liki viisituhatta seuraajaa. Terveystilien suosio on yllättänyt. Kysymyksiä satelee ja kommenttikentät täyttyvät seuraajien omakohtaisista kokemuksista.

Nuoret lähettävät kysymyksiä, joihin Saukkola ja Puoliväli vastaavat ja välillä vain kuuntelevat. Kysymykset ovat yllättävän arkisia lukuun ottamatta yhtä teemaa, joka askarruttaa nuoria ehdottomasti ylitse muiden.

Puoliväli on julkaissut sivuillaan kirjoituksia esimerkiksi alkoholista, antibioottiresistenssistä, opiskelupaikan valinnasta ja flunssasta.Saukkola on kirjoittanut muun muassa paniikkikohtauksista, esteettisten hoitojen riskeistä ja kuukautisista. Keskustelut jatkuvat kommenttikentillä.Seuraajat kertovat tavallisiin somekommentteihin verrattuna poikkeuksellisen pitkällisesti henkilökohtaisista kokemuksistaan, kyselevät ja kiittelevät.

Lisäksi lääkärit ovat osa Tiedenaiset-yhteisöä, johon kuuluu myös kuusi muuta akateemisesti koulutettua nuorta naista.Tarkoitus on tuoda sosiaaliseen mediaan netin keskustelupalstojen vastapainoksi asiantuntijatietoon perustuvaa terveyskeskustelua. Tiedenaiset perustettiin kesäkuussa ja sille on tähän mennessä kertynyt yli kaksikymmentätuhatta seuraajaa. Tammikuussa Tiedenaiset tapaavat seuraajiaan keskustelutilaisuudessa Helsingin Lapinlahdessa.

Instagram-sivujensa lisäksi Saukkola ja Puoliväli toimittavat Lääkäripodi-podcastia ja tekevät tahoillaan lääkärintöitä. Podcast-sarjan ensimmäinen kausi alkaa tammikuussa.

Anestesiaan ja tehohoitoon erikoistuva Puoliväli työskentelee tällä hetkellä Seinäjoella. Saukkola on terveyskeskuslääkärinä Jyväskylässä. Podcastia he äänittävät Helsingissä.

Aluksi ”somelääkärin” maine jännitti. Kollegoilta on seuraajien tapaan tullut kuitenkin lähinnä hyvin ilahtuneita kommentteja. Saukkola ja Puoliväli toivovat edustavansa tulevaisuuden lääkäriä, joka perinteisten vastaanottokohtaamisten lisäksi solahtaa potilaidensa joukkoon myös keskustelijana.

He jakavat Instagram-sivuillaan terveyspäivitysten lisäksi videopätkiä lääkärintyön arjesta ja esimerkiksi urheilusta.

”Ai säkin ajat töihin pyörällä”, joku kommentoi Puolivälin päivitystä syksyllä. Puolivälin mukaan kommentti kiteyttää käsityksen lääkärin yhteiskunnallisesti arvostetusta asemasta, joka vie ammattikuntaa myös kauemmaksi potilaista. Saukkola ja Puoliväli haluavat karistaa ammatistaan epäinhimillisen yli-ihmisen maineen.

Sosiaalisesta mediasta on viime vuosien aikana tullut tärkeä viranomaisviestinnän kanava. Nyt kirjoitti Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitoksen videosta, jossa pelastustyöntekijä pakottautuu tikapuiden porrasvälikön läpi täydessä varustuksessa. Muistissa ovat myös verohallinnon asmr-video sekä verokorttisilppuri.

Vaikka terveydestä puhutaan sosiaalisessa mediassa paljon, ovat lääketieteelliset sivustot toistaiseksi melko harvinaisia. Saukkola ja Puoliväli halusivat omien sanojensa mukaan tuoda tietoa ”mutuilun” rinnalle.

Mielessä olivat myös nuoret.

”Halusimme tuoda terveyskeskustelun sinne, missä nuoret ovat”, Saukkola sanoo.

Tieteellisen tiedon popularisointi on ihmisten hyvinvoinnin kannalta oleellista. Sosiaalisessa mediassa ja internetin keskustelupalstoilla käytävä terveyskeskustelu ei kuitenkaan aina perustu tietoon. Äänekkäimmin huudettava mielipide saattaa voittaa lääketieteeseen perustuvan arvion.

Jotkut aiheet saavat valtavia kierroksia vain niiden mediaseksikkyyden vuoksi. Vääristyneestä tiedosta johdetaan päätelmiä, jotka voivat olla suorastaan vaarallisia. Toisaalta vaikeista aiheista tuodaan esille vain otsikoihin sopivat teemat.

Saukkola on oikonut sivullaan käsityksiä esimerkiksi sokerittomasta ja hiilihydraatteja karttavasta ketogeenisestä dieetistä.

Ruokavalioon liittyviä kysymyksiä lähetetään lääkäreiden mukaan esimerkiksi flunssan oireisiin liittyviä kysymyksiä vähemmän. Dieeteistä puhutaan muutenkin jo niin paljon, että tietoa saattaa tuntua olevan liikaakin.

Kaikkia koskettava ruokavalio on suosikkiaihe, johon yhdistyy yksilönterveys ja yhteiskunnalliset teemat tuotannosta ilmastonmuutokseen. Keskusteluja kuumentavat esimerkiksi rasva, eläinperäiset tuotteet tai erikoisdieetit.

Usein keskustelupalstoilla, blogeissa ja sosiaalisessa mediassa puhuttavien terveysaiheiden valikoitumiseen vaikuttavat myös kaupalliset intressit. Sosiaalisen median vaikuttaja saattaa mainostaa jotain terveystuotetta tai esimerkiksi sellaisille perustuvaa dieettiä vain, koska tekee sillä elantonsa.

Mitä lääkäreiltä sitten kysytään?

Monet kysymykset koskevat ajankohtaisia teemoja, joita puidaan parhaillaan myös muualla. Ehdottomasti eniten kysymyksiä tulee kuitenkin mielenterveyden ongelmista. Nuoria ahdistaa.

Se näkyy myös tilastoissa. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan noin 13 prosenttia korkeakouluopiskelijoista on käyttänyt YTHS:n mielenterveyspalveluja viime vuosien aikana.

Opiskelupaineet, kiire ja stressi ovat lisääntyneet. Ilmastonmuutos aiheuttaa näköalattomuutta.

Syyt mielenterveyspalvelujen käytön lisääntymiseen ovat moninaiset.

Yhtäältä se kielii mielenterveyden ongelmiin liittyvien tabujen purkautumisesta. Toisaalta myös paineet ja kiire valmistua nopeasti kasvavat, sanoo YTHS:n mielenterveystyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen HS:n taannoisessa haastattelussa.

Saukkola kannustaa hakeutumaan rohkeasti avun piiriin. Se onnistuu esimerkiksi koulu- tai opiskelijaterveydenhuollon, terveyskeskuksen tai työterveyden kautta. Ennakkoluuloton suhtautuminen netistä löytyviin harjoituksiin saattaa helpottaa yksilöllisen avun löytämisessä. Erilaisia harjoituksia on esimerkiksi Mielenterveystalon, Oivamielin, Headstedin, Mielentilan sivuilla.

Kriisitilanteista keskusteluapua saa mielenterveysseuran kriisipuhelimesta, jonka numero on 09 25250111. Myös Mielenterveysseuran Sekasin-chatista ja Väestöliiton Poikien puhelimesta saa apua akuutteihin tilanteisiin.

Saukkolan ja Puolivälin mukaan on positiivista, että eniten kysymyksiä lähetetään juuri mielenterveydestä. Se tarkoittaa, että asiasta uskalletaan puhua. Niin ei ollut vielä muutama vuosi sitten.

Se kielii myös siitä, että Saukkola ja Puoliväli ovat löytäneet nuorille omintakeisen tavan ja paikan kertoa huolistaan.

Välillä on kuitenkin pakko muistuttaa, ettei kyseessä ole vastaanotto vaan sometili.

Puolivälin mukaan yksityisviestien postiluukkuun saattaa tipahtaa rankkojakin viestejä. Silloin tehtävämme on ohjata ihminen oikeanlaisen hoidon pariin, Puoliväli sanoo.

Lääkäreiden on myös pitänyt opetella, ettei kaikkeen tarvitse osata vastata.

Vaikeissa tilanteissa Saukkola ja Puoliväli ehdottavat sivustoja ja puhelinnumeroita, joista tietoa voi hakea lisää, tai ohjaavat kysyjät ottamaan yhteyttä lääkäriin.

Monille näyttää olevan tärkeää vain se, että he pääsevät lääkärin kanssa juttusille.

”Usein riittää kun sanoo, että kiitos kun kerroit”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 2. 2

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 3. 3

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 4. 4

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 5. 5

  Biitti oli räjähtävä ja raivoisa kuin raekuuro, kun Makaya McCraven näytti Ääniwallissa, miksi hän on jazzin edelläkävijä

 6. 6

  Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

 7. 7

  Teemun Auran leivoksia saa nyt Hakaniemestä, trendikkään vaaleanpunaisessa kahvilassa vetosi myös mukava palvelu

 8. 8

  Suomalaiskarhu piileskeli puun takana – kisaa nyt maailman hauskimmasta luontokuvasta, tässä 20 hauskinta

 9. 9

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 10. 10

  Amerikkalaisilla oli ”villi läntensä”, mutta japanilaisillapa oli ”villi itä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 2. 2

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 3. 3

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 4. 4

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 5. 5

  Teemun Auran leivoksia saa nyt Hakaniemestä, trendikkään vaaleanpunaisessa kahvilassa vetosi myös mukava palvelu

 6. 6

  Brooklyniläissyntyinen laulaja Nicole Willis jakaa rakkaimmat Itä-Helsingin vinkkinsä

  Tilaajille
 7. 7

  Amerikkalaisilla oli ”villi läntensä”, mutta japanilaisillapa oli ”villi itä”

 8. 8

  Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

 9. 9

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 10. 10

  Suomalaiskarhu piileskeli puun takana – kisaa nyt maailman hauskimmasta luontokuvasta, tässä 20 hauskinta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 2. 2

  Trump piti absurdeimman puheensa aikoihin: lupasi pesukoneita, jotka pesevät kerralla – ”ilman, että sinun täytyy tehdä sitä kymmentä kertaa”

 3. 3

  Nettietsivät alkoivat selvitellä kuka tappoi videolla kissan, päätyivät pahamaineisen paloittelu­murhaajan jäljille – Netflix-dokkari näyttää miksi nojatuoli­poliisit ovat ongelmallisia

 4. 4

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 5. 5

  Vanha video George Bushista lähti viraaliksi, sillä hän vaikuttaa muistikuvaa terävämmältä – moni vertasi Trumpiin

 6. 6

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 7. 7

  Britney Spearsin maalauksista järjestetään ensimmäinen näyttely – ura kuvataiteilijana sai alkunsa tästä tavallisen oloisesta kukkataulusta

 8. 8

  Somessa huomattiin, että lähes kaikki muistavat yhä lankapuhelinnumeronsa – soitimme muistiasiantuntijalle ja kysyimme mistä tämä johtuu

 9. 9

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 10. 10

  Heidän kuolemansa sai suomalaiset Wikipediaan 2019

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 2. 2

  Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

 3. 3

  ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

  Tilaajille
 4. 4

  Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

  Tilaajille
 5. 5

  Radiojuontaja joutuu ottamaan Pukki-tatuoinnin takapuoleensa, löysi kuitenkin lupauksestaan porsaanreiän

 6. 6

  Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

 7. 7

  Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

 8. 8

  Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

  Tilaajille
 9. 9

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 10. 10

  Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

 2. 2

  Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

  Tilaajille
 3. 3

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 4. 4

  Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

 5. 5

  ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

  Tilaajille
 6. 6

  Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

 7. 7

  Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

 8. 8

  The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

 9. 9

  Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

 10. 10

  Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

  Tilaajille
 2. 2

  HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

  Tilaajille
 3. 3

  Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

  Tilaajille
 4. 4

  Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

 5. 5

  Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

 6. 6

  Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

  Tilaajille
 7. 7

  Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

  Tilaajille
 8. 8

  Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

 9. 9

  Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

  Tilaajille
 10. 10

  Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

 11. Näytä lisää