Ysäriteinit ostavat samat videopelit yhä uudelleen – Nostalgia lävistää pelialan, ja joukko klassikoita tekee paluun tänäkin vuonna

Nostalgia myy. Peliteollisuus työntää markkinoille uusintaversioita ja jatko-osia maineikkaista peleistä, joiden juuret ovat 1990-luvulla.

Neljä vuotta sitten losangelesilainen pelimessuyleisö repesi riehakkaisiin aplodeihin. Silminnäkijöiden mukaan ihmiset alkoivat kirjaimellisesti tanssia.

Japanilainen pelitalo Square Enix ilmoitti, että se tekee uusintaversion Final Fantasy VII -klassikkoroolipelistään.

Peli julkaistiin alun perin vuonna 1997. Syvällisen tarinan kokeilevassa 3d-maailmassa kertova peli nousi nopeasti kulttimaineeseen ja muodostui seikkailupelien saralla sukupolvikokemukseksi, jota nörttipiirit muistelevat yhä lämmöllä.

Uusintaversio julkistetaan ensi keväänä. Tarina noudattelee vanhaa, mutta nyt grafiikat on päivitetty, taistelujärjestelmä muutettu vuoropohjaisesta reaaliaikaiseksi ja putkimainen maailma avoimemmaksi.

Nimi ja tarina ovat tuttuja, mutta teknisesti peli on uusi. Nimi ja tarina kuitenkin kantavat pitkälle, sillä pelaajille, etenkin 1990-luvun pelaajasukupolvelle, myydään nostalgiaa.

”Etenkin ysäri tekee vahvasti tuloaan, koska ikäiseni pari-kolmekymppiset alkavat olla priimakuluttajaiässä. Vähän aikaa sitten oli kasari, ja nyt on ysärin vuoro – ja ysärin lapsena olen siitä tosi onnellinen”, kuvailee Pelaaja-lehden päätoimittaja Johanna Puustinen.FF7:n päivittäminen onkin kuvaava esimerkki siitä, mitä peliteollisuudessa on tapahtunut viime vuosina. Klassikkopelien erilaisia uusintoja ja jatko-osia julkaistaan paljon, eikä vuosi 2020 ole poikkeus.

Luvassa ovat esimerkiksi FF7 (uusintaversio), Doom Eternal (jatko-osa), Resident Evil 3 (uusintaversio) ja Half-Life: Alyx (esiosa). Lisäksi jatkoa ovat saamassa maineikkaat pelisarjat Total War ja The Settlers sekä joskus lähitulevaisuudessa myös Grand Theft Auto, Age of Empires ja Baldur’s Gate.

Näiden pelien juuret ovat 1990-luvulla eli aikakaudella, jolloin videopelaamista pidettiin jossakin määrin rappeuttavana ja etenkin aikuista videopelaajaa epäilyttävänä. Kuvaavaa on, että heinäkuussa 1995 Helsingin Sanomissa julkaistiin videopelaajia puolusteleva mielipidekirjoitus otsikolla: ”Ymmärtäkää vidiootteja”.

Nyt vidiootteja löytyy yhä enemmän kaikista ikäluokista eläkeläisiä myöten. Tilastokeskuksen lukujen perusteella konsoli-, mobiili- ja tietokonepelejä pelanneiden osuus yli 25-vuotiaista ja etenkin yli 35-vuotiaista on kasvanut huimasti kuluvan vuosituhannen aikana.

Näyttää siltä, minkä kaikki jo tietävät: nuorena pelaamisen aloittanut ei luovu harrastuksesta aikuisenakaan. Nykyään ysärin pelaajateinit käyvät töissä, tienaavat rahaa – ja pelaavat.

Tässä on nostalgiatalouden juju: pelin uudelleen myyminen ostovoimaiselle, olemassa olevalle yleisölle on kannattavaa. Nostalgia käy kaupaksi.

Puustinen kiittelee, että pelinkehittäjät ovat uskaltaneet tarttua suuriin, ikonisiin peleihin. Hänestä onnistuneita uusintoja olivat esimerkiksi viime vuonna julkaistut Age of Empires 2: Definitive Edition, Crash Team Racing Nitro-Fueled sekä Resident Evil 2, jotka olivat nimenomaan vanhojen pelien päivitettyjä versiota. Pelaaja-lehti nosti Resident Evil 2:n jopa vuoden pelilistauksensa kakkoseksi.

”Se oli kultatähden arvoinen esimerkki siitä, kuinka jokin vanha peli voi tuntua tosi uudelta. Me emme yleensä nosta remakejä listoillamme korkealle, mutta Resident Evil 2 ansaitsi kakkospaikan, koska se oli jotakin uutta ja tosi mykistävä kokemus.”

”Remasteroinneilla ja remakeillä tuodaan vanhoja ajan kultaamia muistoja nykypäivään. Pelit tuntuvat tutuilta, vaikka tarinankerronta on nykyään tosi elokuvallista verrattuna ennen aikaan, jolloin ruudulla pyöri jotain polygoniukkoja.”

Toki nuoremmistakin peleistä tehdään uutta, ja esimerkiksi Dark Souls III oli menestys.Puustinen nimeää FF7:n alkavan vuoden odotetuimmaksi klassikkopeliksi. Mukana on alkuperäisen pelin kehittäjiä, mitä Puustinen pitää hyvänä asiana. Fanit ovat pääosin innoissaan, mutta kriitikot pelkäävät vanhalla rahastuksen pilaavan pelin.

Mitä isompi peli, sitä isompi on riski epäonnistumisesta, Puustinen sanoo. Fanikunta on iso ja äänekäs, ja sössiminen tahraa pelin perintöä. Yksi epäonnistunut henkiinherätysyritys oli viime vuonna julkaistu Super Monkey Ball: Banana Blitz HD.

”Se oli esimerkki siitä, että yritetään ratsastaa remasterointi­trendillä ja katsotaan, meneekö se yleisössä läpi vai ei.”

Uusista peleistä alkavan vuoden odotetuin on dystooppinen Cyberpunk 2077. Puustinen huomauttaa, että senkin juuret ovat takavuosikymmenien scifi-kirjallisuudessa ja pöytäroolipeleissä.

Nostalgiatrendi herättää kysymyksen, jääkö uusia ja kokeilevampia pelejä tekemättä, kun pelitalot käyttävät aikansa ja rahansa vanhojen kaiveluun. Ei välttämättä, Puustinen sanoo.

”Hyvä uusi idea on iso potentiaalinen lisä pelitalon portfolioon taloudellisesti ja muutenkin. Esimerkiksi Death Stranding oli mielestäni vuoden peli. Siinä tulee fiilis, ettei ole ikinä pelannut mitään vastaavaa.”

”Ehkä remasterointien varmat tulovirrat ennemminkin mahdollistavat uuden tekemisen.”

Death Stranding on maineikkaan Hideo Kojiman suunnittelema toimintapeli. Postapokalyptisessä maailmassa pelaaja ohjaa pakettilähettiä, joka toimittaa tavaroita eristyksissä eläviin kaupunkeihin. Siitä tuli menestys, joka rakennettiin osittain takavuosien lukemattomien Metal Gear Solidien tuotoilla.Miksi nostalgia viehättää juuri peleissä? Elokuvamaailmassa jatko-osat ovat sylkykupin maineessa.

Tutkimuksissa videopelinostalgiaa on verrattu esimerkiksi aikakoneeseen. Pelit eivät ole vain viihdettä, ne ovat syvästi henkilökohtaisia. Nostalgiaa tutkinut amerikkalaisprofessori Clay Routledge on puolestaan sanonut, että pelien immersiivisyys tekee tunnesiteestä erityisen vahvan. Elokuvissa ihminen on passiivinen katsoja, pelissä tarinan aikaansaava sankari.

”Tuotteen avulla ihmisille myydään ajatus, että hän ikään kuin palaisi nuoruuden lapsuudenhuoneeseensa ja kavereidensa pariin. Se ajatus on kiehtova”, kuvailee Suomen pelimuseon tutkija Niklas Nylund.

Nostalgiatrendi näkyy pelimuseossakin, jossa pelihuoneita on sisustettu tietyn teeman mukaan. Huoneissa on esimerkiksi vanhoja konsoleita ja oheisrekvisiittaa, kuten aikakauden kirjoja ja lehtiä.

”Teemahuoneessa vanhempi sanoo lapselleen, että tällä lailla minä pelasin nuorena. Jos puhutaan ylisukupolvisuudesta, tällä tavalla kokemus siirtyy vanhemmilta lapsille.”

Nostagliatrendiin liittyy vahvasti myös retroilu. Pelaajat haalivat käsiinsä alkuperäisiä konsoleita ja pelejä. Helsingistäkin löytyy ravintoloita, joissa asiakkaat voivat pelata vanhoja Nintendo- ja Playstation-pelejä.

Nylund kertoo, että kiinnostus myös on lisääntynyt myös perinteisempiin rooli- ja lautapeleihin, kuten Heroquestiin ja Dungeons&Dragonsiin. Trendi näkyy myös videopelipuolella indiestudioiden tekemisessä.

”Ne pyrkivät toisintamaan 1980-luvun luolastopelien tai vaikkapa 1990-luvun räiskintäpelien ilmettä, kuten Suomen pelimuseolla esillä olevat Legend of Grimrock ja Hessian tekevät.”

Nostalgisointi ulottuu myös verkossa pelattaviin massamoninpelien maailmaan. World of Warcraftistä julkaistiin viime vuonna klassikkoversio, ja Runescapesta ja League of Legendsistä tehdyt televisiodokumentit muistelevat mennyttä kaihoisasti.

Nostalgia on pelikulttuurissa kaiken läpäisevä ilmiö, joka siirtyy yhden sukupolven peleistä toisiin.

Vanhoihin peleihin tarttuvat myös uudet sukupolvet. Age of Empires -pelisarjan taiteellinen johtaja Adam Isgreen on sanonut, että pelit saavat yhä uusia pelaajia. Suosio ei siis selity pelkällä nostalgialla.

Johanna Puustinen on samaa mieltä. Hänen perheessään 8-vuotiaskin on oppinut pelaamaan päivitettyä ysäriklassikkoa Crash Bandicootia.

”Tämä on vähän sama kuin että jokaisen isän unelma on näyttää lapsilleen Tähtien sota. Lapsille voi näyttää myös pelejä, ja se on hienoa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 2. 2

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 3. 3

  Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

 4. 4

  Vuosikymmenessä yöelämä muuttui täysin – Roba kuoli, Kallio nousi, kaikki alkoivat lipittää pienpanimo-oluita

 5. 5

  Pikatestissä Jätkäsaaren uusi olut- ja viskibaari, jossa nälkä taittuu höyrytetyllä sämpylällä

 6. 6

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 7. 7

  Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

 8. 8

  Täällä ovat Helsingin biljardikeitaat

  Tilaajille
 9. 9

  Väinämöisen lakin historia ulottuu vuosisatojen taakse – Selvitimme perusteellisesti, voisiko ”väiski” olla koko kansan päähine

 10. 10

  Ihmiskunta elää hyvin mahdollisesti jonkun muun luomassa simulaatiossa, sanovat johtavat tiedeihmiset – mitä siitä pitäisi ajatella?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 2. 2

  Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

 3. 3

  Tältä näyttää suomalainen ilmastovaikuttaminen: Tero Mustonen antoi haastattelun BBC:lle ja saa nyt soittoja kaikkialta maailmasta

 4. 4

  Vuosikymmenessä yöelämä muuttui täysin – Roba kuoli, Kallio nousi, kaikki alkoivat lipittää pienpanimo-oluita

 5. 5

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 6. 6

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 7. 7

  Viittaan puettu sika tyrkättiin alas benjitornista, ja nyt video kiinalaisen huvipuiston mainostempusta tyrmistyttää kaikkialla

 8. 8

  Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

 9. 9

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 10. 10

  Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 2. 2

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 3. 3

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 4. 4

  Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

 5. 5

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 6. 6

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 7. 7

  Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

 8. 8

  Tältä näyttää suomalainen ilmastovaikuttaminen: Tero Mustonen antoi haastattelun BBC:lle ja saa nyt soittoja kaikkialta maailmasta

 9. 9

  Viittaan puettu sika tyrkättiin alas benjitornista, ja nyt video kiinalaisen huvipuiston mainostempusta tyrmistyttää kaikkialla

 10. 10

  Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

  Tilaajille
 2. 2

  Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

  Tilaajille
 3. 3

  Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

 4. 4

  Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

  Tilaajille
 5. 5

  Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

 6. 6

  Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

 7. 7

  Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

  Tilaajille
 8. 8

  Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

  Tilaajille
 9. 9

  Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

 10. 10

  Vuonna 1938 Suomi käännytti laivallisen Hitlerin vainoja paenneita juutalaisia takaisin natsi-Saksaan – Pauli Riihilahti päätti eläkepäivillään selvittää, mitä heille todella tapahtui

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

  Tilaajille
 2. 2

  Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

  Tilaajille
 3. 3

  Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

  Tilaajille
 4. 4

  Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

 5. 5

  Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

  Tilaajille
 6. 6

  Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

  Tilaajille
 7. 7

  Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

 8. 8

  Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

 9. 9

  Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

 10. 10

  Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

  Tilaajille
 2. 2

  Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

  Tilaajille
 3. 3

  HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

  Tilaajille
 4. 4

  Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

  Tilaajille
 5. 5

  Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

 6. 6

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 7. 7

  Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

 8. 8

  Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

  Tilaajille
 9. 9

  Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

  Tilaajille
 10. 10

  Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

 11. Näytä lisää