Nettietsivät alkoivat selvitellä kuka tappoi videolla kissan, päätyivät pahamaineisen paloittelu­murhaajan jäljille – Netflix-dokkari näyttää miksi nojatuoli­poliisit ovat ongelmallisia

Netflixin tuore dokumenttisarja Näpit irti kissoista kertoo tarinan internetajan ihmisjahdista, jossa kuka tahansa googlettaja voi julistaa itsensä salapoliisiksi. Dokumentti pyrkii näyttämään, kuinka hyvä tarkoitus voi johtaa ikävyyksiin.

Joulukuun 21. päivä 2010 joku latasi internetiin videon nimeltä 1 guy – 2 kittens. Eli yksi tyyppi, kaksi kissanpentua.

Videolla ehkä parikymppinen mies sulkee kaksi kissanpentua tyhjiöpussiin ja imee pussista ilmat imurilla. Kissat kuolevat. Video herättää internetissä suunnatonta raivoa, ja muutama aloitteellinen perustaa Facebook-ryhmän tekijän löytämiseksi.

Siihen liittyy nopeasti tuhansia ihmisiä.

Kissantappaja vaikuttaa riemastuvan huomiosta. Hän tappaa lisää kissoja ja julkaisee videot internetissä. Lopulta hän huumaa seksikumppaninsa ja tekee Kanadan pahamaineisimman paloittelumurhan. Hän julkaisee videon internetissä, jossa veriteko leviää palstalta toiselle.

Netflixissä joulukuussa julkaistu Näpit irti kissoista: Nettitappajan jäljillä kertoo murhasta vuonna 2014 tuomitun Luka Magnottan kiinnijäämiskertomuksen.

Toisin kuin true crime -dokumenteissa yleensä, tämä dokumentti ei keskity rikostutkintaan tai tuomioistuinkäsittelyyn. Dokumentti kertoo tarinan ”nettietsivien” näkökulmasta. Eli tavallisten kansalaisten, jotka yrittivät selvittää julmien kissavideoiden tekijän henkilöllisyyden mutta päätyvätkin keskelle kansainvälistä huomiota keräävää murhatutkintaa.

Kärjistetysti kolmiosaisen minisarjan juju on tämä:

Se pyrkii osoittamaan, kuinka ”nettietsivät” toteavat Magnottan vaaralliseksi kuukausia ennen henkirikosta, mutta poliisi ei kuuntele. Samalla dokumentti kysyy, menivätkö internetissä hääräävät nörttifalangit liian pitkälle ja innoittiko kenties heidän huomionsa Magnottan äärimmäiseen tekoon.

Dokumentti on leikattu antamaan ”nettietsiville” merkittävämpi rooli kaikessa kuin se oikeasti olikaan. Tapahtumat kuitenkin kertovat ajastamme, jossa kuka tahansa googlaaja voi ryhtyä yksityisetsiväksi ja julkaista löytönsä kaikkien nähtäville.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Mark Lewisin mukaan tämä ei ole pelkästään hyvä asia.

Mitä sitten tapahtui? Tarina on mutkikas ja erikoinen.

Kissantappajan etsijöihin liittyvät myös losangelesilainen nimimerkki John Green sekä lasvegasilainen Deanna Thompson, joka esiintyy netissä nimimerkillä Baudi Moovans. He alkoivat analysoida ensimmäistä videota ruutu ruudulta vuonna 2010. He pyrkivät etsimään vihjeitä kuvauspaikasta tutkimalla muun muassa huoneessa näkyvää ovenkahvaa ja pistorasia.

Facebook-ryhmä sai nopeasti apua yllättävältä taholta, kun videolla esiintyvä kissantappaja otti yhteyttä. Hän lähetti ryhmään sutatun kuvan itsestään pitelemässä kuolleita kissanpentuja.

Tyyppihän seuraa tutkintaamme, nettietsivät tajusivat.

He päättelevät muun muassa tupakka-askin ja videolla näkyvän imurin avulla, että video on kuvattu Pohjois-Amerikassa.

Pian tekijästä luvattiin tuhansien eurojen löytöpalkkio. Seuraajia ja vinkkejä alkoi kertyä ”hyökyaallon” tavoin kaikkialta maailmasta Mauritiusta ja Nepalia myöten.

”Porukka sekosi. Tämä on internetnörttien unelma”, Thompson sanoo dokumentissa.

Kansalaistutkinta meni kuitenkin pahalla tavalla vikaan.

Monet nettietsivät vakuuttuivat, että kissantappaja on Namibian Windhoekissa asuva Eduard Jordaan. Ihmiset alkoivat häiriköidä Jordaania, ja ehkä sen vuoksi tämä teki lopulta itsemurhan. Dokumentin mukaan tämä ei kuitenkaan ole varmaa.

Dokumentissa Thompson ja Green vakuuttelevat, että he eivät ikinä olleet vakuuttuneita Jordaanin osallisuudesta kissavideoihin.

”Olimme aivan äimistyneitä. He halusivat olla oikeassa”, Thompson sanoo.

”Tämä Facebook-ryhmä lynkkasi hänet. Ihmiset ovat verenhimoisia tällaisissa tilanteissa.”

Pian sisäpiiriläiset saivat uuden nimettömän vihjeen: etsimänne tyyppi on nimeltänsä Luka Magnotta.

Ilmeni, että Magnottasta löytyi netistä vaikka mitä. Mallintöitä. Fanisivustoja. Huhuja, että hän seurustelee Madonnan kanssa. Huhuja, että hän seurustelee pahamaineisen sarjamurhaajan Karla Homolkan kanssa.

Tyypin kasvon rakenteet näyttivät samalta kuin kissantappovideoissa ja hän puhui englantia pohjoisamerikkalaisittain. Hän siis voisi olla etsitty tekijä.

Thompson ja Green kuitenkin epäröivät jakaa vihjettä tuhansien ihmisten ryhmässä, joka oli vastikään käynyt Eduard Jordaanin kimppuun. Sen sijaan he perustivat pienemmän sisäpiirin, jossa he jatkoivat Magnottan taustojen selvittämistä.

Ulkopuolisen silmin nettietsivien keinot näyttävät naurettavan yksinkertaisilta. He käyttävät hakukoneita, karttapalveluita, lentotietopalvelu Flightradaria, musiikintunnistuspalvelu Shazamia ja niin edelleen.

Paljastui, että iso osa Magnottan nettihistoriasta onkin tekaistua. Hänen kasvonsa oli editoitu satunnaisten ihmisten kehoihin kuvissa, joiden perusteella Magnotta näytti elävän leveää ja matkustelevaa elämää. Hän näytti kaipaavan huomiota ja julkisuutta.

Thompson ja Green selvittivät aitojen kuvien metatietojen avulla Magnottan osoitteen, joka sijaitsi Torontossa.

Tässä vaiheessa ”nettietsivät” ottivat yhteyttä poliisiin ja kertoivat kissavideoista.

”Soitin Toronton poliisilaitokselle. Siellä ihmeteltiin: ’Mistä on kyse? Jostain nettivideoistako?’ Kesti hetken vakuuttaa heille, että puhun totta, mutta he menivät lopulta käymään asunnolla.”

Magnotta oli kuitenkin muuttanut pois, ja nettisalapoliiseista tapaus alkoi tuntua toivottomalta: eikö tämä ikinä ratkea.

Joulukuussa 2011 internetissä julkaistaan kaksi uutta videota. Yhdessä tutunlainen hintelä mies hukuttaa harjanvarteen teipatun kissanpennun kylpyammeessa. Toisessa mies syöttää elävän kissanpennun pytonille.

Pytonvideon oli ladannut internetiin nimimerkki Leslie Ann Downey. Thompson tunnisti nimen, sillä Downey oli yksi uhri niin sanotuissa nummimurhissa, jotka tapahtuivat 1960-luvun Englannissa.

”Tämä oli jo toinen merkki siitä, että sarjamurhaajat kiinnostivat Lukaa. Se oli tosi huolestuttavaa”, Thompson sanoo.

Nettietsivät jatkoivat tutkimuksiaan. Seuraavaksi kuitenkin tapahtui jotakin, mikä järkytti Thompsonia perin juurin: ryhmään ilmestyi haamutili, jonka pitäjä näytti tietävän, missä Thompson työskentelee. Jäsenet päättelivät, että tilin takana oli varmasti Magnotta.

”Voitteko kuvitella itsenne huipputekniseen työpaikkaan ammattilaisten keskelle ja kertovanne heille, että kotona jahtaatte netissä kissantappajaa? Se on todella hävettävää”, Thompson sanoo.

Toukokuussa 2012 internetiin ilmestyy uusi video nimeltä 1 Lunatic, 1 Ice Pick. Eli yksi mielipuoli, yksi jäähakku.

Tällä kertaa videolla ei ole kissoja vaan sänkyyn sidottu mies. Sitten sängylle nousee hintelä hahmo, joka lyö miestä useita kertoja terävällä esineellä.

John Green näkee videon keskellä yötä ja kuvailee näkemäänsä näin:

”Mietin, että mitä helvettiä. Mehän sanoimme, että hän tappaa jonkun. Eikä kukaan uskonut meitä.”

Ryhmä päättelee, että tekijä on mitä luultavimmin Luka Magnotta. Murhavideon taustalla soi True Faith -niminen kappale, jota Magnotta on käyttänyt videoissaan aiemminkin.

Mutta missä video on kuvattu? Kanadassako? Nettietsivät ottavat uudelleen yhteyttä poliisiin mutta jatkoivat omia tutkimuksiaan.

Selvisi, että kolme kuukautta ennen murhaa Magnotta oli ladannut Youbeen videon itsestään. Nettietsivät löytävät videolta kuvan, jossa Magnotta nojaa persoonallisessa portaikossa kadulla, jossa on kulmikkaat ja mustat liikennevalot.

Vihjeet paljastavat, että kuva on otettu Montrealissa satojen kilometrien päässä Torontosta. Googlen karttapalvelun avulla kuvauspaikka löytyy nopeasti.

Nettietsivät sanovat siis tunnistaneensa videomurhaajan Luka Magnottaksi ja paikallistaneet hänet Montrealiin. He sanovat myös arvelleensa Magnottaa vaaralliseksi kauan ennen veritekoa.

Dokumentti kuvaa nettietsivien työskentelyä niin seikkaperäisesti, että harrastelijoiden puuhastelu menee paikoin sekaisin viranomaistyöskentelyn kanssa. Dokumentti luo virheellisesti kuvan, että nämä kaksi olisivat jotenkin tasa-arvoisia. Näin ei ole.

Käytännössä nettietsivien kuukausien työ oli turhaa, sillä poliisi pääsi Magnottan jäljille omien tutkimustensa kautta.

Magnotta oli paloitellut ruumiin ja lähettänyt sen osia kanadalaisten puolueiden toimistoihin. Keskiruumis ja muun muassa Magnottaan viittaavia papereita löytyi roskakasasta tämän asunnon lähettyviltä, ja murhavideo puolestaan levisi eri puolilla internetiä.

Poliisi myös selvitti, että uhri oli luultavasti kiinalainen opiskelija Lin Jun.

Epäillyn nimi kerrottiin myös julkisuuteen, mutta Magnotta oli ehtinyt poistua maasta. Muutamaa päivää myöhemmin kesäkuussa 2012 hänet lopulta pidätetään Berliinistä nettikahvilasta, jossa hän istui tutkimassa omaa etsintäkuulutustaan.

Lopulta nettietsivätkin pääsivät kertomaan Magnotta-jahdistaan poliisille, mutta dokumentti jättää heidän työnsä merkityksen epäselväksi.

Sen sijaan se pyrkii ilmaisemaan, että kansalaisten omat tutkimukset voivat olla pikemminkin haitallisia kuin hyödyllisiä. Innokkaat nettietsivät voivat pahimmillaan tuhota viattomien ihmisten elämän jakamalla näiden kuvia ja yhteystietoja internetissä. Suomessakin rikoksista epäiltyjen tai sellaisiksi leimattujen tietoja saatetaan jakaa foorumeilla sen kummemmin miettimättä.

Dokumentti lausuu kritiikkinsä Magnottan äidin Anna Yourkinin suulla:

”Eläinaktivistit ovat minun mielestäni häpeäpilkku. He eivät ole poliiseja ja he käyttäytyvät kuin vaanijat. He tutkivat kuvia tarkistaakseen, että hän oli siellä, missä väittikin olevansa”, Yourkin sanoo.

”He ovat hulluja.”

Nettietsivät puolestaan olivat Magnottan tapauksesta järkyttyneitä mutta innoissaan.

Heidän kissantappajajahtinsa oli tehnyt heidät osaksi kansainvälistä uutistapahtumaa.

John Green kertoo katsoneensa tv:tä ja ajatelleensa:

”Kyse ei ollut enää nettipelistä. Tämä oli totta.”

Thompson puolestaan miettii omaa rooliaan kaikessa.

”Teimme kovasti töitä estääksemme jotain tapahtumasta, ja se tapahtui. Siinä alkaa miettiä: Painostinko liikaa? Enkö tehnyt tarpeeksi?” hän sanoo ja vastaa itselleen:

”Muru, teit ihan tarpeeksi. Ettet vain tehnyt liikaa? Et kai yllyttänyt häntä kaikella sillä huomiolla?”

Dokumentti suhtautuu Magnottaan hieman kummallisesti.

Kerronta on mässäilevää ja dokumentti kohtelee murhan uhria Lin Junia kuin yksiulotteista esinettä, jonka ainoa tarkoitus on pönkittää murhaaja-Magnottaa ympäröivää mystiikkaa. Dokumentti myös antaa Magnottalle juuri sitä huomiota, jota tämä näyttää kaipaavan. Lisäksi se kehtaa lopuksi syyllistää yleisöä siitä, että he suovat Magnottalle tunteja elämästään.

Dokumentin ohjaaja-käsikirjoittaja Mark Lewis keskittyi tarkoituksella Magnottaa jahtaaviin nörtteihin. Näkökulma on nykyajassa kiinnostava ja oleellinen, mutta juuri siksi hän olisi voinut käsitellä Deanna Thompsonia, nimimerkki John Greeniä ja muita nettietsiviä kriittisemminkin.

Lewisin varoitus on kuitenkin ajankohtainen: internetissä on helppo mennä liian pitkälle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 2. 2

  Vuosikymmenessä yöelämä muuttui täysin – Roba kuoli, Kallio nousi, kaikki alkoivat lipittää pienpanimo-oluita

 3. 3

  Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

 4. 4

  Haluatko 32 litraa Juissia? Osallistu arvontaan

  Tilaajille
 5. 5

  Bröd ei osaa päättää linjaansa

  Tilaajille
 6. 6

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 7. 7

  Brooklyniläissyntyinen laulaja Nicole Willis jakaa rakkaimmat Itä-Helsingin vinkkinsä

  Tilaajille
 8. 8

  Hans Välimäen uutuusravintolassa on paljon osaamista, mutta tunarointi pääruuissa ja haparoiva palvelu koituvat ongelmiksi

 9. 9

  Elin pelkällä Tuntemattomalla sotilaalla, ja näin siinä kävi – Näihin kummallisuuksiin Tuntemattoman sotilaan kaupallinen yhteistyö on yltänyt

 10. 10

  Elannon pääkonttorin tiloihin on avattu ravintola, jonka aamiainen sai ravintolakriitikon haukkomaan henkeään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 2. 2

  Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

 3. 3

  Tältä näyttää suomalainen ilmastovaikuttaminen: Tero Mustonen antoi haastattelun BBC:lle ja saa nyt soittoja kaikkialta maailmasta

 4. 4

  Vuosikymmenessä yöelämä muuttui täysin – Roba kuoli, Kallio nousi, kaikki alkoivat lipittää pienpanimo-oluita

 5. 5

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 6. 6

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 7. 7

  Viittaan puettu sika tyrkättiin alas benjitornista, ja nyt video kiinalaisen huvipuiston mainostempusta tyrmistyttää kaikkialla

 8. 8

  Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

 9. 9

  Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

 10. 10

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 2. 2

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 3. 3

  Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 4. 4

  Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

 5. 5

  Somevaikuttaja Miisa Nuorgam väittää poliisin suosittaneen uhkailun tutkimatta jättämistä, koska se ”saattaisi provosoida tekijää” – soitimme poliisille

 6. 6

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 7. 7

  Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

 8. 8

  Tältä näyttää suomalainen ilmastovaikuttaminen: Tero Mustonen antoi haastattelun BBC:lle ja saa nyt soittoja kaikkialta maailmasta

 9. 9

  Viittaan puettu sika tyrkättiin alas benjitornista, ja nyt video kiinalaisen huvipuiston mainostempusta tyrmistyttää kaikkialla

 10. 10

  Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

  Tilaajille
 2. 2

  Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

  Tilaajille
 3. 3

  Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

 4. 4

  Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

  Tilaajille
 5. 5

  Espanjan laitaoikeisto haluaa vanhemmille oikeuden kieltää seksivalistuksen, koska se ”lisää kiinnostusta homo­seksuaalisuuteen”

 6. 6

  Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

 7. 7

  Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

 8. 8

  Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

  Tilaajille
 9. 9

  Vuonna 1938 Suomi käännytti laivallisen Hitlerin vainoja paenneita juutalaisia takaisin natsi-Saksaan – Pauli Riihilahti päätti eläkepäivillään selvittää, mitä heille todella tapahtui

  Tilaajille
 10. 10

  Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

  Tilaajille
 2. 2

  Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

  Tilaajille
 3. 3

  Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

  Tilaajille
 4. 4

  Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

 5. 5

  Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

  Tilaajille
 6. 6

  Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

  Tilaajille
 7. 7

  Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

 8. 8

  Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

  Tilaajille
 9. 9

  Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

 10. 10

  Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

  Tilaajille
 2. 2

  Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

  Tilaajille
 3. 3

  HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

  Tilaajille
 4. 4

  Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

  Tilaajille
 5. 5

  Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

 6. 6

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 7. 7

  Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

 8. 8

  Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

  Tilaajille
 9. 9

  Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

  Tilaajille
 10. 10

  Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

 11. Näytä lisää