Hän vaikuttaa nykyään aika fiksulta!

Videolla Bush puhuu maahanmuutosta tavalla, joka näyttää tässä ajassa hyvin humaanilta. Yhdysvaltain presidenttejä tutkineen väitöskirjatutkijan mukaan ihmisen arvostus usein nousee, kun hän jättää poliittisen pestin – mutta Trump on myös laskenut riman aiempaa alemmas.

Netissä leviää video, joka on muuttanut monen käsityksen Yhdysvaltain 43. presidentistä George W. Bushista.

Video sisältää pätkän yhdysvaltalais­kanava C-Spanin vuonna 2011 julkaisemasta televisio­haastattelusta, jossa entinen presidentti puhuu maahanmuutosta. Bush istui presidenttinä kaksi kautta vuosina 2001–2009.

Moni ei tänä päivänä sitä muista, mutta Bushia pidettiin omilla presidenttikausillaan varsin yleisesti historian tyhmimpänä USA:n presidenttinä.

Siksi moni on sosiaalisessa mediassa hämmästynyt siitä, miten suorastaan fiksulta Bush vaikuttaa nyt – kun vertailukohtana on Donald Trump.

Lue lisää: Trumpin puheet astianpesukoneiden ja suihkujen vedenkulutuksesta leviävät netissä

Onko Trump siis niin iso typerys, että hän saa aiemmin massiivisilta vaikuttaneet typerykset vaikuttamaan enää vain pieniltä typeryksiltä?

Vai onko suomalainen vain helposti vietävissä, kun Yhdysvalloissa oppositio alkaa meuhkata mediassa ja somessa?

Soitimme Yhdysvaltain presidenttejä tutkineelle Jani Kokolle, mutta palataan siihen vähän myöhemmin.

Viraaliksi lähteneen videon jakoi Twitterissä politiikan tutkija Brian Klaas, jonka mukaan Bush varoittaa ja irtisanoutuu kaikesta, mitä Trump edustaa.
Vastauksissa Klaasin jakoon moni yllättyi siitä, miltä Bushin lausunnot näyttävät liki vuosikymmen myöhemmin. Hänen luonnehdittiin vaikuttavan suorastaan oppineelta verrattuna Trumpiin, eikä lainkaan siltä älykääpiöltä, joksi hänet aikanaan leimattiin.
Eräs Twitter-käyttäjä totesi, että mitä enemmän Bushista oppii, sitä fiksummalta ja selväjärkisemmältä hän vaikuttaa.
Bushin myös sanottiin ennustaneen täsmällisesti republikaanipuolueen linjan vain viisi vuotta myöhemmin.
Mutta mistä syvään juurtunut käsitys Bushin vähä-älyisyydestä johtuu?

Vuonna 2001 internetissä alkoi levitä tutkimus, joka osoitti, että George W. Bushilla olisi kaikkein alhaisin älykkyysosamäärä Yhdysvaltain presidenteistä. Tutkimuksen mukaan Bushin älykkyysosamäärä olisi vain 91 siinä missä kärkipaikkaa pitävän Bill Clintonin älykkyysosamäärä huitelisi 182:ssa.

Useat kansainväliset mediat, esimerkiksi The Guardian, uutisoivat tutkimuksesta. Tieto paljastui myöhemmin huijaukseksi. Tutkimuksen tehnyttä Lovenstein-instituuttia ole olemassakaan.

Esimerkiksi vuonna 2006 Political Psychology -lehdessä julkaistu Yhdysvaltain presidenttien älykkyyttä kartoittanut tutkimus osoitti, että Bush on keskivertoamerikkalaista älykkäämpi mutta presidenttien äo-vertailun häntäpäässä.

Bushia pilkattiin myös julkisten esiintymisten kielioppikömmähdyksistä ja erikoisista letkautuksista – jotka myöhemmin opittiin tuntemaan ”bushismeina”. Hän esimerkiksi yhdisteli sanoja epätavalliseen tapaan. Bushin sanavarastoon kuului vaikkapa termi misunderestimate, jonka voisi suomentaa väärin aliarvioiduksi.

Lisäksi Texasissa kasvanut Bush tunnettiin cowboy-imagostaan ja aksentistaan, jotka vahvistivat hänen kuvaansa maanläheisenä kansanmiehenä.

Mikä saa ihmiset ylistämään Bushia nyt, lähes vuosikymmen haastattelun julkaisun jälkeen?

Entisen oikeistolaisen republikaanipresidentin näkemykset maahanmuutosta, jotka Yhdysvaltain nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä vaikuttavat erittäin suvaitsevilta.

Haastattelussa Bush toteaa, että Yhdysvaltain historiassa toistuvat tietyt ismit, jotka putkahtavat pinnalle silloin tällöin.

”Yksi on eristäytymispolitiikka (isolationism), sen paha kaksonen protektionismi ja paha kolmoissisar nativismi”, Bush luettelee.

Protektionismi viittaa kotimaisuuden suosimiseen torjumalla ulkopuolista kilpailua. Nativismi taas vastustaa vieraiden kulttuurien vaikutusta ja korostaa oman kulttuurin merkitystä ja erityispiirteitä.

”Pointtini on se, että olemme käyneet läpi eristäytymisen, protektionismin ja nativismin kaudet. Olen hieman huolissani, että olemme käymässä samaa läpi uudestaan”, Bush sanoo videolla.

Hänen mukaansa maahanmuuttoa voidaan tarkastella järjestäytyneemmin vasta kun mainitut ismit on selätetty.

Nämä kaikki ismit ovat Trumpin presidenttikaudelle leimallisia. Hänen keskeisimpiä vaalilupauksiaan oli esimerkiksi muurin pystyttäminen Meksikon-vastaiselle rajalle, jonka tarkoitus on pysäyttää laiton siirtolaisuus.

Ja aivan kuin 3 000 kilometriä pitkä muuri ei vielä riittäisi, sillä Trump on sanomalehti The New York Timesin mukaan ehdottanut hallintonsa maahanmuutosta vastaaville viranomaisille, että muuria ryyditettäisiin vedellä täytetyllä vallihaudalla ja alligaattoreilla. Hän on myös ehdottanut sähköistettyä muuria, jonka päällä olevat piikit lävistäisivät ihmislihan.

Asiantuntijan mukaan Bushia ikävöivässä Twitter-hurmoksessa on kyse klassisesta tapauksesta.

Jyväskylän yliopiston yleisen historian väitöskirjatutkija Jani Kokko sanoo, että kun ihminen jättäytyy politiikasta pois, on tavallista, että hänestä tulee ”melkeinpä pyhimys”. Kokko on erikoistunut Yhdysvaltain historiaan, ja väitöstutkimuksessaan hän tutkii Yhdysvaltain presidenttien retoriikkaa.

”Siinä mielessä ei ole poikkeavaa, että edeltäjiä kaivataan. Erityisesti kun he usein ottavat sen linjan, etteivät kommentoi seuraajiensa tekemisiä. Se nostaa heidän arvostustaan”, Kokko sanoo.

Ilmiö näkyy myös Suomessa. Kokko mainitsee esimerkkinä Esko Ahon, josta ryhdyttiin ”leipomaan suurmiestä” tämän jätettyä politiikan 2000-luvun alussa.

Osaltaan Bushin äkillisessä arvostuksessa on kuitenkin kyse siitä, että Trump todella on laskenut riman alas. Kokon mukaan Bush on väärinymmärretty presidentti ja oli huomattavasti kyvykkäämpi johtamaan Yhdysvaltoja kuin nykyinen presidentti. Presidentteihin lyödyt leimat istuvat tiukassa eivätkä mielikuvat muutu nopeasti.

”Kun Bush vaihtui Obamaan, sanottiin, että näin huonoa presidenttiä ei enää voi tulla. Ja kuinka kävikään”, Kokko toteaa.

Liikemiesmäisesti toimiva Trump on ensimmäinen presidentti, jolla ei ole poliittista tai sotilaallista taustaa. Hän antaa sen näkyä käytöksessään ja puheessaan. Siksi Trumpin politiikkaa on Kokon mielestä vaikea analysoida perinteisin keinoin.

”Bushilla sentään oli linja, jota hän noudatti jääräpäisesti – lähinnä koskien turvallisuuspolitiikkaa ja terrorismia. Trump sen sijaan toimii tapauskohtaisesti, ja mielipide saattaa vaihtua päivittäin tai jopa tunneittain. Trump on johdonmukaisen epäjohdonmukainen kaikessa, mitä tekee.”

Trump myös nauttii julkisuudesta ja antaa usein harkitsemattomilta vaikuttavia lausuntoja medialle. Lisäksi hän viestii Twitterissä ahkerammin kuin edeltäjänsä. Siksi koko presidentti-instituutio on muuttunut aiempaa epä-älyllisemmäksi, Kokko sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei presidenttien toimikausia voi suoraan verrata keskenään, sillä aika ja poliittinen ilmapiiri ovat tyystin toisenlaiset.

Indy100-sivusto julkaisi kokonaisuudessaan Bushin vastauksen maahanmuuttoa koskeneeseen kysymykseen, josta Twitterissä leviävä videonpätkä on peräisin.

Bushin näkemys on se, että Yhdysvaltojen tulisi ymmärtää historiansa siirtolaisuuteen perustuvana maana. Hänen mielestään pitäisi tajuta, että ihmiset saapuvat Yhdysvaltoihin tekemään töitä, joita paikalliset eivät tee.

”Mielestäni meidän pitäisi toivottaa eri kulttuureista tulevat ihmiset tervetulleiksi Amerikkaan”, Bush sanoo.

Kokon mukaan Bushin videolla esittämät kommentit maahanmuutosta ovat linjassa hänen presidentti­aikaisten mielipiteidensä kanssa. Siinä missä Bush piti maahanmuuttajia tärkeinä, Trump näkee heidät ongelmana.

Mutta ikävöidäänkö Trumpia samalla tavalla sen jälkeen, kun hän on jättänyt Valkoisen talon?

”On vaikea kuvitella, kuka voisi olla häntä huonompi. Toisaalta vielä on vaikea arvioida, kuinka huono presidentti hän lopulta on: Yhdysvalloissa talous kasvaa, työttömyys on alhainen ja jotenkin tuo epäjohdonmukaisuus ulkopolitiikassa saattaa jopa toimia”, Kokko sanoo.

Oikaisu 17.1.2020 klo 9.29: Toisin kuin jutussa väitettiin, Bush ei ole syntynyt Texasissa vaan Connecticutissa. Koko tieto Bushin synnyinpaikasta on poistettu jutusta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  En ole mies, mutta voin vilkaista

 2. 2

  Mystinen push-ilmoitus ilmestyi Suomessa useisiin Samsung Galaxy -puhelimiin, moni pelkäsi hakkeria

 3. 3

  Miss Americana yrittää päästää katsojan lähemmäs Taylor Swiftia, mutta uhriutuminen alkaa lopulta ärsyttää

 4. 4

  Tiukan aborttilainsäädännön Alabamassa tehtiin lakiesitys vanhojen miesten pakkosterilisaatiosta – yhtäkkiä valtion ei haluttukaan puuttuvan lisääntymisoikeuteen

 5. 5

  Televisiotähteydestä olisi enemmänkin hyötyä, jos mielipiteet eivät olisi näin vastenmielisiä, uskoo Pekka Vahvanen – tapasimme nuoren konservatiivin

 6. 6

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 7. 7

  Tampereen yliopisto ”uhitteli” sen logoa muokannutta opiskelijaa tavaramerkkilain rikkomisella – Nyt somessa leviää mitä erilaisempia versioita ”tuninaamasta”

 8. 8

  Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa

 9. 9

  ”Voisin mennä vaikka ilmaiseksi”, sanoo suomalaisräppäri, jonka kappaleet keräävät miljoonia kuunteluita mutta musiikki ei kelpaa festareille

  Tilaajille
 10. 10

  Entinen Disney-lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi alusvaatekuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  En ole mies, mutta voin vilkaista

 2. 2

  Mystinen push-ilmoitus ilmestyi Suomessa useisiin Samsung Galaxy -puhelimiin, moni pelkäsi hakkeria

 3. 3

  Miss Americana yrittää päästää katsojan lähemmäs Taylor Swiftia, mutta uhriutuminen alkaa lopulta ärsyttää

 4. 4

  Tiukan aborttilainsäädännön Alabamassa tehtiin lakiesitys vanhojen miesten pakkosterilisaatiosta – yhtäkkiä valtion ei haluttukaan puuttuvan lisääntymisoikeuteen

 5. 5

  Televisiotähteydestä olisi enemmänkin hyötyä, jos mielipiteet eivät olisi näin vastenmielisiä, uskoo Pekka Vahvanen – tapasimme nuoren konservatiivin

 6. 6

  Onko tässä Grumpy Catin haastaja? Instagramiin ilmestyi kissa, joka näyttää vielä vihaisemmalta kuin maailmanmaineeseen noussut yrmynaama

 7. 7

  Kyllä, tämä tapahtui keskiviikkona: kolari Kolarissa Kolarinsaaressa

 8. 8

  Tampereen yliopisto ”uhitteli” sen logoa muokannutta opiskelijaa tavaramerkkilain rikkomisella – Nyt somessa leviää mitä erilaisempia versioita ”tuninaamasta”

 9. 9

  Entinen Disney-lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi alusvaatekuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

 10. 10

  Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa

 2. 2

  En ole mies, mutta voin vilkaista

 3. 3

  Tampereen yliopisto ”uhitteli” sen logoa muokannutta opiskelijaa tavaramerkkilain rikkomisella – Nyt somessa leviää mitä erilaisempia versioita ”tuninaamasta”

 4. 4

  Televisiotähteydestä olisi enemmänkin hyötyä, jos mielipiteet eivät olisi näin vastenmielisiä, uskoo Pekka Vahvanen – tapasimme nuoren konservatiivin

 5. 5

  Entinen Disney-lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi alusvaatekuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

 6. 6

  Istun mielelläni kuuntelemassa kun kaltaistani tekopyhää cityvihreää pilkataan. Mutta raiskausläppä ei kiinnosta

 7. 7

  Tiukan aborttilainsäädännön Alabamassa tehtiin lakiesitys vanhojen miesten pakkosterilisaatiosta – yhtäkkiä valtion ei haluttukaan puuttuvan lisääntymisoikeuteen

 8. 8

  Amerikkalaisteinien viesteissä esiintyy yksi emoji ennen itsensä vahingoittamista – suomalaisteinit osaavat puhua, sanoo asiantuntija

 9. 9

  Yhteissuihkuista ahdistuvat alokkaat saivat poliitikot kiistelemään tekeekö intti mieheksi – ”Armeija vapaaehtoiseksi ja syntyvyys nousuun!”

 10. 10

  Suomalaismiehen maalaus lihavasta koirasta pitelemässä suru­mielisenä lenkki­makkaraa kädessään lähti viraaliksi – nettiyleisö ylistää: ”Mestariteos”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

  Tilaajille
 2. 2

  ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

 3. 3

  Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

 4. 4

  Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

 5. 5

  Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

 2. 2

  Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

 3. 3

  Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

  Tilaajille
 4. 4

  En ole mies, mutta voin vilkaista

 5. 5

  Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

  Tilaajille
 2. 2

  ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

  Tilaajille
 3. 3

  Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

 4. 4

  Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

  Tilaajille
 5. 5

  Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

 6. Näytä lisää