Hän vaikuttaa nykyään aika fiksulta!

Videolla Bush puhuu maahanmuutosta tavalla, joka näyttää tässä ajassa hyvin humaanilta. Yhdysvaltain presidenttejä tutkineen väitöskirjatutkijan mukaan ihmisen arvostus usein nousee, kun hän jättää poliittisen pestin – mutta Trump on myös laskenut riman aiempaa alemmas.

Netissä leviää video, joka on muuttanut monen käsityksen Yhdysvaltain 43. presidentistä George W. Bushista.

Video sisältää pätkän yhdysvaltalais­kanava C-Spanin vuonna 2011 julkaisemasta televisio­haastattelusta, jossa entinen presidentti puhuu maahanmuutosta. Bush istui presidenttinä kaksi kautta vuosina 2001–2009.

Moni ei tänä päivänä sitä muista, mutta Bushia pidettiin omilla presidenttikausillaan varsin yleisesti historian tyhmimpänä USA:n presidenttinä.

Siksi moni on sosiaalisessa mediassa hämmästynyt siitä, miten suorastaan fiksulta Bush vaikuttaa nyt – kun vertailukohtana on Donald Trump.

Lue lisää: Trumpin puheet astianpesukoneiden ja suihkujen vedenkulutuksesta leviävät netissä

Onko Trump siis niin iso typerys, että hän saa aiemmin massiivisilta vaikuttaneet typerykset vaikuttamaan enää vain pieniltä typeryksiltä?

Vai onko suomalainen vain helposti vietävissä, kun Yhdysvalloissa oppositio alkaa meuhkata mediassa ja somessa?

Soitimme Yhdysvaltain presidenttejä tutkineelle Jani Kokolle, mutta palataan siihen vähän myöhemmin.

Viraaliksi lähteneen videon jakoi Twitterissä politiikan tutkija Brian Klaas, jonka mukaan Bush varoittaa ja irtisanoutuu kaikesta, mitä Trump edustaa.
Vastauksissa Klaasin jakoon moni yllättyi siitä, miltä Bushin lausunnot näyttävät liki vuosikymmen myöhemmin. Hänen luonnehdittiin vaikuttavan suorastaan oppineelta verrattuna Trumpiin, eikä lainkaan siltä älykääpiöltä, joksi hänet aikanaan leimattiin.
Eräs Twitter-käyttäjä totesi, että mitä enemmän Bushista oppii, sitä fiksummalta ja selväjärkisemmältä hän vaikuttaa.
Bushin myös sanottiin ennustaneen täsmällisesti republikaanipuolueen linjan vain viisi vuotta myöhemmin.
Mutta mistä syvään juurtunut käsitys Bushin vähä-älyisyydestä johtuu?

Vuonna 2001 internetissä alkoi levitä tutkimus, joka osoitti, että George W. Bushilla olisi kaikkein alhaisin älykkyysosamäärä Yhdysvaltain presidenteistä. Tutkimuksen mukaan Bushin älykkyysosamäärä olisi vain 91 siinä missä kärkipaikkaa pitävän Bill Clintonin älykkyysosamäärä huitelisi 182:ssa.

Useat kansainväliset mediat, esimerkiksi The Guardian, uutisoivat tutkimuksesta. Tieto paljastui myöhemmin huijaukseksi. Tutkimuksen tehnyttä Lovenstein-instituuttia ole olemassakaan.

Esimerkiksi vuonna 2006 Political Psychology -lehdessä julkaistu Yhdysvaltain presidenttien älykkyyttä kartoittanut tutkimus osoitti, että Bush on keskivertoamerikkalaista älykkäämpi mutta presidenttien äo-vertailun häntäpäässä.

Bushia pilkattiin myös julkisten esiintymisten kielioppikömmähdyksistä ja erikoisista letkautuksista – jotka myöhemmin opittiin tuntemaan ”bushismeina”. Hän esimerkiksi yhdisteli sanoja epätavalliseen tapaan. Bushin sanavarastoon kuului vaikkapa termi misunderestimate, jonka voisi suomentaa väärin aliarvioiduksi.

Lisäksi Texasissa kasvanut Bush tunnettiin cowboy-imagostaan ja aksentistaan, jotka vahvistivat hänen kuvaansa maanläheisenä kansanmiehenä.

Mikä saa ihmiset ylistämään Bushia nyt, lähes vuosikymmen haastattelun julkaisun jälkeen?

Entisen oikeistolaisen republikaanipresidentin näkemykset maahanmuutosta, jotka Yhdysvaltain nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä vaikuttavat erittäin suvaitsevilta.

Haastattelussa Bush toteaa, että Yhdysvaltain historiassa toistuvat tietyt ismit, jotka putkahtavat pinnalle silloin tällöin.

”Yksi on eristäytymispolitiikka (isolationism), sen paha kaksonen protektionismi ja paha kolmoissisar nativismi”, Bush luettelee.

Protektionismi viittaa kotimaisuuden suosimiseen torjumalla ulkopuolista kilpailua. Nativismi taas vastustaa vieraiden kulttuurien vaikutusta ja korostaa oman kulttuurin merkitystä ja erityispiirteitä.

”Pointtini on se, että olemme käyneet läpi eristäytymisen, protektionismin ja nativismin kaudet. Olen hieman huolissani, että olemme käymässä samaa läpi uudestaan”, Bush sanoo videolla.

Hänen mukaansa maahanmuuttoa voidaan tarkastella järjestäytyneemmin vasta kun mainitut ismit on selätetty.

Nämä kaikki ismit ovat Trumpin presidenttikaudelle leimallisia. Hänen keskeisimpiä vaalilupauksiaan oli esimerkiksi muurin pystyttäminen Meksikon-vastaiselle rajalle, jonka tarkoitus on pysäyttää laiton siirtolaisuus.

Ja aivan kuin 3 000 kilometriä pitkä muuri ei vielä riittäisi, sillä Trump on sanomalehti The New York Timesin mukaan ehdottanut hallintonsa maahanmuutosta vastaaville viranomaisille, että muuria ryyditettäisiin vedellä täytetyllä vallihaudalla ja alligaattoreilla. Hän on myös ehdottanut sähköistettyä muuria, jonka päällä olevat piikit lävistäisivät ihmislihan.

Asiantuntijan mukaan Bushia ikävöivässä Twitter-hurmoksessa on kyse klassisesta tapauksesta.

Jyväskylän yliopiston yleisen historian väitöskirjatutkija Jani Kokko sanoo, että kun ihminen jättäytyy politiikasta pois, on tavallista, että hänestä tulee ”melkeinpä pyhimys”. Kokko on erikoistunut Yhdysvaltain historiaan, ja väitöstutkimuksessaan hän tutkii Yhdysvaltain presidenttien retoriikkaa.

”Siinä mielessä ei ole poikkeavaa, että edeltäjiä kaivataan. Erityisesti kun he usein ottavat sen linjan, etteivät kommentoi seuraajiensa tekemisiä. Se nostaa heidän arvostustaan”, Kokko sanoo.

Ilmiö näkyy myös Suomessa. Kokko mainitsee esimerkkinä Esko Ahon, josta ryhdyttiin ”leipomaan suurmiestä” tämän jätettyä politiikan 2000-luvun alussa.

Osaltaan Bushin äkillisessä arvostuksessa on kuitenkin kyse siitä, että Trump todella on laskenut riman alas. Kokon mukaan Bush on väärinymmärretty presidentti ja oli huomattavasti kyvykkäämpi johtamaan Yhdysvaltoja kuin nykyinen presidentti. Presidentteihin lyödyt leimat istuvat tiukassa eivätkä mielikuvat muutu nopeasti.

”Kun Bush vaihtui Obamaan, sanottiin, että näin huonoa presidenttiä ei enää voi tulla. Ja kuinka kävikään”, Kokko toteaa.

Liikemiesmäisesti toimiva Trump on ensimmäinen presidentti, jolla ei ole poliittista tai sotilaallista taustaa. Hän antaa sen näkyä käytöksessään ja puheessaan. Siksi Trumpin politiikkaa on Kokon mielestä vaikea analysoida perinteisin keinoin.

”Bushilla sentään oli linja, jota hän noudatti jääräpäisesti – lähinnä koskien turvallisuuspolitiikkaa ja terrorismia. Trump sen sijaan toimii tapauskohtaisesti, ja mielipide saattaa vaihtua päivittäin tai jopa tunneittain. Trump on johdonmukaisen epäjohdonmukainen kaikessa, mitä tekee.”

Trump myös nauttii julkisuudesta ja antaa usein harkitsemattomilta vaikuttavia lausuntoja medialle. Lisäksi hän viestii Twitterissä ahkerammin kuin edeltäjänsä. Siksi koko presidentti-instituutio on muuttunut aiempaa epä-älyllisemmäksi, Kokko sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei presidenttien toimikausia voi suoraan verrata keskenään, sillä aika ja poliittinen ilmapiiri ovat tyystin toisenlaiset.

Indy100-sivusto julkaisi kokonaisuudessaan Bushin vastauksen maahanmuuttoa koskeneeseen kysymykseen, josta Twitterissä leviävä videonpätkä on peräisin.

Bushin näkemys on se, että Yhdysvaltojen tulisi ymmärtää historiansa siirtolaisuuteen perustuvana maana. Hänen mielestään pitäisi tajuta, että ihmiset saapuvat Yhdysvaltoihin tekemään töitä, joita paikalliset eivät tee.

”Mielestäni meidän pitäisi toivottaa eri kulttuureista tulevat ihmiset tervetulleiksi Amerikkaan”, Bush sanoo.

Kokon mukaan Bushin videolla esittämät kommentit maahanmuutosta ovat linjassa hänen presidentti­aikaisten mielipiteidensä kanssa. Siinä missä Bush piti maahanmuuttajia tärkeinä, Trump näkee heidät ongelmana.

Mutta ikävöidäänkö Trumpia samalla tavalla sen jälkeen, kun hän on jättänyt Valkoisen talon?

”On vaikea kuvitella, kuka voisi olla häntä huonompi. Toisaalta vielä on vaikea arvioida, kuinka huono presidentti hän lopulta on: Yhdysvalloissa talous kasvaa, työttömyys on alhainen ja jotenkin tuo epäjohdonmukaisuus ulkopolitiikassa saattaa jopa toimia”, Kokko sanoo.

Oikaisu 17.1.2020 klo 9.29: Toisin kuin jutussa väitettiin, Bush ei ole syntynyt Texasissa vaan Connecticutissa. Koko tieto Bushin synnyinpaikasta on poistettu jutusta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Valo ja pimeys kohtasivat musiikkiesityksessä, joka paljasti kontrabasistin pulpahtelevan puolen

 2. 2

  Newroz 21:n falafeleissa on ripaus Berliinin henkeä, hinnat ällistyttivät etenkin pita-annosten osalta

 3. 3

  Suosikkitubettajat tienaavat enemmän kuin keskivertosuomalaiset, tulot jopa yli 100 000 euroa

 4. 4

  Tältä näyttää suomalainen ilmastovaikuttaminen: Tero Mustonen antoi haastattelun BBC:lle ja saa nyt soittoja kaikkialta maailmasta

 1. 1

  Newroz 21:n falafeleissa on ripaus Berliinin henkeä, hinnat ällistyttivät etenkin pita-annosten osalta

 2. 2

  Prinssi Youtube – suosikkitubettaja Miklu aloittaa englanninkielisen kanavan ja lähtee Los Angelesiin

 3. 3

  Maailmantähdet muistelivat Kobe Bryantia Grammy-gaalassa – kotikaupungin pojan kuolema osui kahdella tapaa yhteen Grammyjen kanssa

 4. 4

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 5. 5

  Vuosikymmenessä yöelämä muuttui täysin – Roba kuoli, Kallio nousi, kaikki alkoivat lipittää pienpanimo-oluita

 6. 6

  Valo ja pimeys kohtasivat musiikkiesityksessä, joka paljasti kontrabasistin pulpahtelevan puolen

 7. 7

  Tältä näyttää suomalainen ilmastovaikuttaminen: Tero Mustonen antoi haastattelun BBC:lle ja saa nyt soittoja kaikkialta maailmasta

 8. 8

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 9. 9

  Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 10. 10

  Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 2. 2

  844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

 3. 3

  Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

 4. 4

  Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

 5. 5

  Tältä näyttää suomalainen ilmastovaikuttaminen: Tero Mustonen antoi haastattelun BBC:lle ja saa nyt soittoja kaikkialta maailmasta

 6. 6

  Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

 7. 7

  ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

 8. 8

  Viittaan puettu sika tyrkättiin alas benjitornista, ja nyt video kiinalaisen huvipuiston mainostempusta tyrmistyttää kaikkialla

 9. 9

  Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

 10. 10

  Vegaanista villiruokaa tarjoavan Villd-ravintolan maut menivät toisinaan metsään

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

  Tilaajille
 2. 2

  Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

 3. 3

  Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

 4. 4

  Jos metsäteollisuuden lakon yhteydessä esitetyt luvut pitäisivät paikkansa, menetysten saaminen takaisin veisi sata vuotta – mitä järkeä lakossa on?

 5. 5

  Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

 6. 6

  Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

  Tilaajille
 7. 7

  Koronavirus ei vaikuta yhtä tappavalta kuin sars, mutta arviot tartuttavuudesta vaihtelevat – Tämä viruksesta tiedetään nyt

 8. 8

  Tubettaja Mandimai menetti ”aika kivoja summia”, kunnes kollegat tulivat väliin – Nyt hän kääntää suursuosiotaan euroiksi

  Tilaajille
 9. 9

  HS:n palkkakone paljastaa, tienaatko yhtä paljon kuin työkaverisi keskimäärin – Palkoista pitäisi puhua paljon enemmän, sanoo professori

  Tilaajille
 10. 10

  Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen perussuomalaisten kansanedustajasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

  Tilaajille
 2. 2

  Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

  Tilaajille
 3. 3

  Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

 4. 4

  Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

 5. 5

  ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

  Tilaajille
 6. 6

  Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

 7. 7

  Rajun näköisestä lihasvasarasta tuli treenaajien hittituote – Asiantuntija kertoo, mitä laite tekee lihaksille

 8. 8

  Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

 9. 9

  Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

  Tilaajille
 10. 10

  HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

  Tilaajille
 2. 2

  Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

  Tilaajille
 3. 3

  Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

  Tilaajille
 4. 4

  Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

 5. 5

  Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

 6. 6

  Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

 7. 7

  Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

  Tilaajille
 8. 8

  Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

  Tilaajille
 9. 9

  Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

  Tilaajille
 10. 10

  Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

  Tilaajille
 11. Näytä lisää