Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

Raskaudenkeskeytyksen saatavuus on Suomessa hyvä, mutta verrattuna muihin abortin salliviin EU-maihin nykyisen lain mukaista prosessia pidetään hitaana ja raskaana, ja niin kulttuuriin kuin lääketieteeseen nähden vanhentuneena. Siksi aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahden lakialoitteen voimin.

Vajaamielisyys ja häiriintynyt sieluntoiminta.

Muun muassa tällaisia ilmaisuja on kirjattu Suomen lakiin raskauden keskeyttämisestä. Laki on vuodelta 1970.

Se viettää pian viisikymppisiään.

Voimaan tullessaan laki oli edistyksellinen, sillä se hyväksyi sosiaaliset syyt raskauden keskeytyksen perusteiksi. Se ei kuitenkaan enää vastaa useiden naisten mielestä nykyistä arvomaailmaa tai hoitokäytäntöjä.

Aborttikeskustelu on ollut Suomessa aikaisemmin vähäistä, mutta nyt tekeillä on sekä kansalais- että lakialoite, jotka molemmat tähtäävät lain uudistamiseen.

Muutoksia toivotaan erityisesti kahteen kohtaan. Nykyisen lain mukaan Suomessa abortin saa ennen 12. raskausviikkoa, mutta abortti ei ole vapaa. Raskaudenkeskeytystä varten on ilmoitettava peruste.

Vuonna 2018 yli 93 prosenttia keskeytykseen hakeutuneista ilmoitti perusteeksi sosiaaliset syyt eli sen, että raskauden jatkaminen on hakijan elämäntilanteessa huomattava rasite.

Keskeytykseen tarvitaan lisäksi kahden lääkärin päätös. Yhden lääkärin päätös riittää vain, jos keskeytystä hakeva on alle 17-vuotias, yli 40-vuotias, synnyttänyt neljä lasta tai jos kyseessä on raskaana olevan terveyden tilaan liittyvä raskauden hätäkeskeyttäminen.

Jos raskaus on kestänyt yli 12 viikkoa, keskeyttämiseen voi ennen 20. raskausviikkoa hakea lupaa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta Valviralta. Lupaa voi hakea myös, jos sikiöllä todettu vaikea sairaus tai ruumiin vika ja raskaus on kestänyt yli 20 viikkoa, mutta alle 24 viikkoa.

Tanskassa ja Norjassa raskaudenkeskeytys on vapaa ennen 12. raskausviikkoa. Tämä tarkoittaa, ettei keskeytystä tarvitse perustella.

Ruotsissa vapaan keskeytyksen voi tehdä ennen 18. raskausviikkoa.

Islanti sääti viime vuoden toukokuussa lain, joka sallii raskaudenkeskeytyksen henkilön pyynnöstä aina 22. raskausviikkoon saakka. Tätä ennen Islannin lainsäädäntö oli Suomen lain kaltainen.

Suomen laki on näyttää vanhentuneelta myös eurooppalaisessa vertailussa. Se on siis konservatiivisempi kuin moni mieltää – jos se olisi yhtään konservatiivisempi, se voisi toimia hyvin säilöntäaineena.

Viimeisen kahden vuoden aikana monet Euroopan maat ovat ottaneet askelia kohti vapaampaa lainsäädäntöä.

Abortin sallivissa maissa Suomen lisäksi ainoastaan Britanniasssa raskauden keskeyttämiselle vaaditaan peruste.

Center for Reproductive Rights -järjestön sivuilta voi tarkastella millaisia aborttilait ovat eri puolilla maailmaa.

Islannin lisäksi Euroopan maista esimerkiksi Luxemburg, Kypros ja Irlanti ovat liberalisoineet keskeytyslainsäädäntöä viime vuosien aikana.

Lakien vapauttaminen ei ole tiettävästi vaikuttanut raskaudenkeskeytysten määrään, sanoo tutkimusprofessori Mika Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL). Yleisen trendin mukaan abortit vähenevät Euroopassa vuosi vuodelta. Gissler arvioi sen johtuvan ehkäisymenetelmien ja seksuaalikasvatuksen kehittymisestä.

Suomessa tehdään vähemmän abortteja kuin muissa pohjoismaissa. Esimerkiksi Ruotsissa abortteja tehdään kaksinkertainen määrä Suomeen verrattuna.

Suomessa aborttien määrät vähenivät THL:n selvityksen mukaan, kun seksuaalikasvatus lisättiin pakolliseksi osaksi koulujen opetussuunnitelmaan vuonna 2001. Myös esimerkiksi jälkiehkäisyn reseptipakon poistaminen yli 15-vuotiailta vaikutti määrien vähenemiseen.

Euroopassa raskauden keskeyttäminen on täysin laitonta San Marinossa sekä EU-maa Maltalla. Näissä maissa aborttia ei saa tehdä, vaikka raskaana olevan henki olisi uhattuna. Esimerkiksi Puolassa keskeytyksen voi saada vain poikkeustapauksissa, jos sikiöllä havaitaan epämuodostumia, raskaus on riski äidin terveydelle tai jos henkilö on tullut raskaaksi seurauksena raiskauksesta.

Raskaudenkeskeytyksen saatavuus on Suomessa hyvä. Silti nykyisen lain mukaista prosessia pidetään hitaana, raskaana sekä sosiaaliseen kulttuuriin ja lääketieteeseen nähden vanhentuneena.

Laki on säädetty ajalla, jolloin raskaudenkeskeytykset tehtiin usein kirurgisin menetelmin ja verrattain myöhään, Gissler sanoo. Suurin osa keskeytyksistä tehdään nykyään raskauden varhaisessa vaiheessa lääkkeellisesti.

Nykyinen kahden lääkärin päätöksen vaativa laki on kuormittava raskaana olevan lisäksi myös hoitohenkilökunnan kannalta.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä kirjoitti maanantaina valmistelevansa lakialoitetta, joka perustuu raskaana olevan itsemääräämisoikeuteen. Myös Kivelän mukaan nykyinen laki on vanhentunut.

Kivelä kirjoittaa vasemmistoliiton äänenkannattajan Kansan Uutisten sivuilla, että pyyntö raskauden keskeyttämisestä on riittävä peruste toimenpiteen toteuttamiselle. Aborttiin hakeutuminen tarkoittaa, että raskaus ei ole toivottava, eikä sen haluta jatkuvan.

Kivelä pitää tarpeettomana ja nöyryyttävänä nykyistä lakia, jossa abortille on esitettävä peruste.

Naisasialiitto Unioni valmistelee asiasta kansalaisaloitetta.

Maaliskuussa julkistettavan Oma tahto 2020 -aloitteen tavoitteena on, ettei raskaudenkeskeytystä tarvitsisi erikseen perustella, eikä toimenpiteeseen tarvittaisi enää kahden lääkärin päätöstä. Myös Naisasialiitto Unionin pääsihteerin Milla Pyykkösen mukaan raskaana olevan oma tahto on riittävä peruste.

Nykyinen laki antaa mahdollisuuden kyseenalaistaa ja arvostella raskaudenkeskeytykseen hakeutuneen motiiveja, Pyykkönen sanoo. Lisäksi vaatimus kahden lääkärin päätöksestä hidastaa keskeytysprosessia ja kuormittaa sekä raskaana olevaa, että terveydenhuoltojärjestelmää, Pyykkönen sanoo.

”Monelle on sokeeraavaa, että prosessi oli niin pitkä”, Pyykkönen sanoo.

Tästä huolimatta vanhentunut laki on ehtinyt olla voimassa liki viisikymmentä vuotta. Miksi lakiin ei ole puututtu aikaisemmin?

Gisslerin mukaan ministeriöt ovat sanoneet olevansa lakiin tyytyväisiä. Pyykkösen mukaan tämä on tyypillistä.

”Naisten ongelmiin liittyvissä kysymyksissä uudistusvastaisuutta perustellaan usein sillä, että tilanne on jo riittävän hyvä”, Pyykkönen sanoo. Esimerkiksi useiden viikkojen odottelu ja siitä aiheutuva inhimillinen kärsimys on Pyykkösen mukaan nähty riittämättömänä perusteena muuttaa lakia. Ikään kuin kärsiminen kuuluisi jollain tapaa naiseuteen.

Yhtäältä Pyykkönen sanoo, että aborttikeskustelun on pelätty herättävän keskeytyksiä vastustavat tahot.

Maailmalla keskustelu abortista on lisääntynyt viime vuosien aikana. Siihen ovat vaikuttaneet erityisesti joidenkin Yhdysvaltojen osavaltioiden ajamat kiristyksen aborttilainsäädäntöön. Euroopassa aborttilainsäädäntö on yleisellä tasolla kehittynyt liberaalimpaan suuntaan. Joissain Euroopan maissa uuskonservatismin nousu on kuitenkin herätellyt myös aborttia vastustavaa liikehdintää.

Toisaalta aborttilaki koskettaa paljolti naisten itsemääräämisoikeutta, keskustelu on herkkää etenkin, jos suurin osa puhujista on miehiä.

”Timo Soini ja perussuomalaiset olivat aborttilain muutoksia vastaan, joten neljään vuoteen ei tapahtunut mitään”, Gissler arvioi. Hän uskoo uuden hallituksen tuovan muutosta keskusteluilmapiiriin.

Täsmennys 23.1. kello 11.10: Juttuun täsmennetty Milla Pyykkösen kommentteja aborttiprosessin kestoon liittyvistä seurauksista. Pyykkösen mukaan aborttiprosessin pitkittymisestä aiheutuva inhimillinen kärsimys on nähty riittämättömänä perusteena muuttaa lakia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  En ole mies, mutta voin vilkaista

 2. 2

  Mystinen push-ilmoitus ilmestyi Suomessa useisiin Samsung Galaxy -puhelimiin, moni pelkäsi hakkeria

 3. 3

  Miss Americana yrittää päästää katsojan lähemmäs Taylor Swiftia, mutta uhriutuminen alkaa lopulta ärsyttää

 4. 4

  #Tradwifet kutsuvat itseään feministeiksi ja hemmottelevat miehiään kuin vuosi olisi 1959

 5. 5

  Tiukan aborttilainsäädännön Alabamassa tehtiin lakiesitys vanhojen miesten pakkosterilisaatiosta – yhtäkkiä valtion ei haluttukaan puuttuvan lisääntymisoikeuteen

 6. 6

  Tampereen yliopisto ”uhitteli” sen logoa muokannutta opiskelijaa tavaramerkkilain rikkomisella – Nyt somessa leviää mitä erilaisempia versioita ”tuninaamasta”

 7. 7

  Televisiotähteydestä olisi enemmänkin hyötyä, jos mielipiteet eivät olisi näin vastenmielisiä, uskoo Pekka Vahvanen – tapasimme nuoren konservatiivin

 8. 8

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 9. 9

  Vaivihkaa auennut Lopez y Lopez tekee täydellisiä tacoja teurastamomiljöössä

 10. 10

  Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  En ole mies, mutta voin vilkaista

 2. 2

  Mystinen push-ilmoitus ilmestyi Suomessa useisiin Samsung Galaxy -puhelimiin, moni pelkäsi hakkeria

 3. 3

  Miss Americana yrittää päästää katsojan lähemmäs Taylor Swiftia, mutta uhriutuminen alkaa lopulta ärsyttää

 4. 4

  Tiukan aborttilainsäädännön Alabamassa tehtiin lakiesitys vanhojen miesten pakkosterilisaatiosta – yhtäkkiä valtion ei haluttukaan puuttuvan lisääntymisoikeuteen

 5. 5

  Televisiotähteydestä olisi enemmänkin hyötyä, jos mielipiteet eivät olisi näin vastenmielisiä, uskoo Pekka Vahvanen – tapasimme nuoren konservatiivin

 6. 6

  Kyllä, tämä tapahtui keskiviikkona: kolari Kolarissa Kolarinsaaressa

 7. 7

  Tampereen yliopisto ”uhitteli” sen logoa muokannutta opiskelijaa tavaramerkkilain rikkomisella – Nyt somessa leviää mitä erilaisempia versioita ”tuninaamasta”

 8. 8

  Entinen Disney-lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi alusvaatekuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

 9. 9

  Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa

 10. 10

  Onko tässä Grumpy Catin haastaja? Instagramiin ilmestyi kissa, joka näyttää vielä vihaisemmalta kuin maailmanmaineeseen noussut yrmynaama

 11. Näytä lisää
 1. 1

  En ole mies, mutta voin vilkaista

 2. 2

  Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa

 3. 3

  Tampereen yliopisto ”uhitteli” sen logoa muokannutta opiskelijaa tavaramerkkilain rikkomisella – Nyt somessa leviää mitä erilaisempia versioita ”tuninaamasta”

 4. 4

  Televisiotähteydestä olisi enemmänkin hyötyä, jos mielipiteet eivät olisi näin vastenmielisiä, uskoo Pekka Vahvanen – tapasimme nuoren konservatiivin

 5. 5

  Entinen Disney-lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi alusvaatekuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

 6. 6

  Istun mielelläni kuuntelemassa kun kaltaistani tekopyhää cityvihreää pilkataan. Mutta raiskausläppä ei kiinnosta

 7. 7

  Tiukan aborttilainsäädännön Alabamassa tehtiin lakiesitys vanhojen miesten pakkosterilisaatiosta – yhtäkkiä valtion ei haluttukaan puuttuvan lisääntymisoikeuteen

 8. 8

  Amerikkalaisteinien viesteissä esiintyy yksi emoji ennen itsensä vahingoittamista – suomalaisteinit osaavat puhua, sanoo asiantuntija

 9. 9

  Yhteissuihkuista ahdistuvat alokkaat saivat poliitikot kiistelemään tekeekö intti mieheksi – ”Armeija vapaaehtoiseksi ja syntyvyys nousuun!”

 10. 10

  Suomalaismiehen maalaus lihavasta koirasta pitelemässä suru­mielisenä lenkki­makkaraa kädessään lähti viraaliksi – nettiyleisö ylistää: ”Mestariteos”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

 2. 2

  ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

 3. 3

  Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

  Tilaajille
 4. 4

  ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

 5. 5

  Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

 2. 2

  Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

 3. 3

  Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

  Tilaajille
 4. 4

  En ole mies, mutta voin vilkaista

 5. 5

  Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

  Tilaajille
 2. 2

  ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

  Tilaajille
 3. 3

  Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

 4. 4

  Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

  Tilaajille
 5. 5

  Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

 6. Näytä lisää