Prinssi Youtube

Suomen suosituimpiin tubettajiin lukeutuva Mike Bäck pelasi teininä tuntikausia sotapelejä, kunnes alkoi tehdä videoitaja julkaista niitä Youtubessa. Nyt hän opiskelee viihdyttämistä lukemalla kirjoja joka päivä ja haaveilee kansainvälisestä urasta.

Julkaistu:

Leopardikuvioiseen turkistakkiin pukeutunut henkilö istuu tuolissa selkä kameraan päin. Päässä on sininen lippis.

“Naiset ja herrat, tämä on se hetki jota olemme kaikki odottaneet. Olemme odottaneet tätä jo vuosia”, sanoo tunnistamattoman matalaksi muunnettu kertojaääni.

“No ei nyt ehkä ihan vuosia, mua ei esimerkiks vois pätkääkään kiinnostaa”, piikittelee toinen, kimeämpi ääni.

Näin alkaa helsinkiläisen tubettajan Mike Bäckin ensimmäinen video. Se on ladattu Miklu-nimiselle kanavalle huhtikuussa 2016.

“Se oli ihan karsea. Minulla on siinä äidin karvatakki päällä ja aurinkolasit silmillä. Yritin niillä vaatteilla peitellä sitä, kuinka paljon sen videon tekeminen jännitti”, Bäck sanoo.

Videota oli tosiaan odotettu, sillä toisin kuin aloittelevilla tubettajilla yleensä, Mike Bäckin kanavalla oli seuraajia jo ennen yhtäkään omaa videota. Mike oli nimittäin tullut tutuksi suomalaista tube-maailmaa seuranneille isoveljensä Ronin videoilta.

Roni Bäck aloitti tubettamisen pelivideoilla RoniTheGamer-nimisellä tilillä vuonna 2012, ja kun pikkuveljen ensimmäinen oma video julkaistiin, isoveli tubetti jo työkseen. Vuonna 2014 hän pyysi videolleen mukaan pikkuveljensä, ja pian seuraajat alkoivat kysellä kommenteissa, milloin Mike alkaisi tehdä omia videoita.

Ensimmäisellä videollaan Mike Bäck riisuu asusteensa ja kertoo sitten, millaista sisältöä kanavalle on odotettavissa.

Aluksi hän kertoo omien sanojensa mukaan surulliset uutiset: luvassa ei ole “Mine-videoita”.

“Mine-videoilla” kuvataan Minecraft-tietokonepelin pelaamista. Bäck ei kuitenkaan halunnut tehdä pelivideoita, vaikka rahkeet siihen olisivat varmasti riittäneet: hän nimittäin pelasi videopelejä yläkoulun alussa lähes 8 tuntia päivässä.

“Olin addiktoitunut pelaamiseen ja erittäin tyytymätön elämään. Tuntui, että sisällä oli jonkinlainen aukko, jota yritin paeta pelaamisella. Harrastin myös viittä eri lajia, mutta en käynyt melkein yksissäkään treeneissä”, Bäck kertoo nyt.

“Mine-videoiden” sijaan hän lupaa ensimmäisellä videollaan, että kanavalle on tulossa puheenaihe-videoita, sketsejä, ja videopäiväkirjoja eli vlogeja.

Bäck latasi ensimmäisen videonsa Youtubeen ollessaan Munkkiniemen lukion ensimmäisellä luokalla. Se julkaistiin keskipäivällä, ja Bäckin luokkakaverit pyysivät, että se näytettäisiin oppitunnilla. Niin tehtiin. Video ei naurattanut ketään.

“Silti kaverini tuli sen jälkeen sanomaan, että katsotaan, kohta sulla on hirveä määrä tilaajia.”

Ennustus toteutui: kuukauden päästä ensimmäisestä videosta kanavalla oli yli 10 000 tilaajaa. Nyt, lähes neljä vuotta myöhemmin, 20-vuotias Bäck tekee videoita työkseen ja kiertää ympäri Suomea erilaisissa tapahtumissa. Hänen kanavallaan on 303 000 tilaajaa ja suosituimpia videoita on katsottu yli miljoona kertaa.

“Kun aloitin tubettamisen, olin varma, että tässä minä olen hyvä. Pääsin eroon peliaddiktiostani. Tuli todella varma tunne siitä, että tämä on hyvä juttu ja voin onnistua tässä. En vain tiennyt, mitä se onnistuminen tarkoittaa. Katsoin ylöspäin esimerkiksi Lakkoa, joka oli silloin todella iso.”

Bäck alkoi tehdä juuri sitä mitä ensimmäisellä videollaan lupasi: kanavalle ilmestyi kerran viikossa kahdesta kymmeneen minuuttiin kestäviä vlogeja, sketsejä ja videoita, joissa reagoidaan esimerkiksi seuraajien ilkeisiin tai tyttöystävän Instagramissa saamiin kommentteihin.

Alkuaikojen videoissa Bäck puhuu lähes hengästyttävän nopeasti ja leikkaa välillä täysin absurdiin kuvastoon. Videoista tykättiin ja tilaajia alkoi lipua kanavalle tasaisena virtana. Kaupalliset tahot alkoivat ottaa yhteyttä, ja Bäck alkoi saada videoista mainostuloja.

“Aloin saamaan videoista rahaa todella nopeasti. Muistan, kun menin katsomaan, paljonko sitä oli tullut, ja edessä luki jotain 300 euroa. Se tuntui ihan ihmeelliseltä, kun en ollut ikinä ennen tienannut itse mitään.”

Kaikki eivät kuitenkaan olleet yhtä ihastuneita Bäckin videoihin. Vuonna 2017 Pälkäneellä järjestetyssä tapahtumassa häntä heitettiin yleisöstä tomaatilla.

Bäck itsekään ei ollut täysin tyytyväinen omiin videoihinsa, vaikka niille riitti katsojia enemmän kuin suurimmalle osalle muiden suomalaisten tubettajien videoista.

“On vaikeaa olla videoilla sellainen, millainen aidosti itse on, varsinkin kun on 18-vuotias, eikä itsekään tiedä millainen sitä sisimmältään on. Silloin esitin olevani persoonaltani sitä, mikä menestyy Youtubessa. Se oli sellaista ylienergistä kaikki on siistii -meininkiä, joka puri varsinkin nuoreen yleisöön.”

Bäckin mieleen on jäänyt eräs palaute kahden vuoden takaa. Hän sai viestin Twitterissä seuraajalta, joka oli sitä mieltä, että tubettajassa on kyllä potentiaalia, mutta hän on videoilla epäaito ja haaskaa lahjojaan.

“Palaute tuntui pahalta, mutta se sai minut muuttamaan tekemistäni. Kysyin, mitä voisin tehdä paremmin, ja sain vastaukseksi hyvin pitkän viestin. Se on vieläkin yksi parhaimmista palautteista, joita olen saanut. Mieleeni jäi se, että täytyy tehdä sellaisia videoita, joista olisin itse ylpeä, eikä sellaisia, jotka saavat eniten näyttökertoja.”

Alussa Mike Bäckin videoita vertailtiin myös paljon isoveli Ronin tekemään sisältöön. Veljekset ovat tehneet monia videoita ja esimerkiksi podcastia yhdessä. Mike Bäckin mukaan vertailu on kuitenkin vuosien mittaan vähentynyt.

“Olemme ihmisinä aivan erilaisia ja teemme erilaista sisältöä. Se on hienoa, koska jos olisin ihan samanlainen kuin Roni, niin eihän minulla olisi uraa tubettajana”, Mike sanoo.

Lue lisää: Mike ja Roni Bäck kertoivat sisaruussuhteestaan HS:n Kuukausiliitteessä

Kun bloggaamisesta, tubettamisesta ja muusta somettamisesta tuli ammattimaista 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla, netti täyttyi “mene oikeisiin töihin” -kommenteista. Aiheesta nillittämisestä ovat saaneet osansa myös monet suomalaiset sosiaalisen median ammattilaiset, ja siitä ovat puhuneet esimerkiksi lifestyle-bloggaaja Sara Vanninen ja tubettaja Ilona Ylikorpi. Sosiaalisen median sisältöjä työkseen tekevät joutuivat aluksi selittelemään, kuinka paljon työtunteja he käyttävät, jotta blogista tai Youtube-kanavasta tulee sellainen kuin se on.

Mene töihin -huomautus vilahtaa myös Mike Bäckin marraskuussa julkaisemalla videolla. Kommentin on lähettänyt seuraaja Instagramissa.

On päivänselvää, että tubettaminen on työtä: tehdään asioita ja asioiden tekemisestä maksetaan korvaus. Kiinnostavampaa on, millaista työtä se oikein on. Kymmenen minuutin pätkä, jossa henkilö kuvaa itseään ja heittelee hassunhauskoja anekdootteja muistuttaa stand upin, sitcom-sarjojen ja tosi-tv:n yhdistelmää. Kaikkien tarkoitus on viihdyttää katsojaa.

“Aluksi tubettaminen oli sellaista, että kaikki kuvasivat todella alhaisella budjetilla rentoja videoita kavereiden kanssa. Silloin se oli todella aitoa. Mielestäni Youtubessa hienointa on juuri se aitous. Nykyään kun on huomattu, että siellä on liikkeellä rahaa, niin monilla on erikseen kuvaaja, editoija ja manageri, ja videoiden takana on suuri operaatio. Minullakin on manageri ja editoija. Silti minulle on tärkeää, ettei siitä ikinä tule tv:n tapaista. Youtubessa on kyse siitä, että kontakti itse tekijään säilyy.”

Tubettaja on uusi ammattinimike, eikä missään koulussa ainakaan toistaiseksi opeteta sitä. Se ei silti tarkoita, etteikö tubettamista voisi opiskella.

Bäck kaivaa hyllystään Jim Daviesin kirjoittaman Riveted-kirjan. Siinä pohditaan, miksi kiinnitämme huomiota juuri niihin asioihin mihin kiinnitämme, ja mikä tekee kirjasta tai elokuvasta kiinnostavan.

“Tämä on salainen aseeni. Tykkään lukea tietokirjoja siitä, mikä ihmisiä kiinnostaa, koska niistä saan paljon ideoita videoihin. Olen lukenut myös paljon koomikoiden ja esiintyjien elämänkertoja. Tajusin, kuinka iso voimavara on se, että lukee päivittäin.”

Kun Bäck alkoi saada nimeä tubettajana, häntä alettiin pyytää myös vierailuille eri kouluihin. Vierailuillaan hän halusi kannustaa nuoria lukemaan, mutta mieleen ei tullut suomenkielisiä kirjoja, joita voisi suositella. Siksi hän päätti kirjoittaa sellaisen itse.

Niitä on tähän mennessä syntynyt kaksi: Paras kirja ikinä ja Kaikkien aikojen kirja ilmestyivät viime vuonna. Lyhyehköt kirjat sisältävät Bäckin mietteitä, tarinoita henkilökohtaisesta elämästä ja, oi kyllä, hänen piirustuksiaan. Kirjojen tarkoitus on sama kuin Bäckin videoiden: viihdyttää. Samalla Bäck toivoo, että ne kannustaisivat nuoria kirjojen pariin.

Laaja ja erityisesti nuori yleisö tuo mukanaan vastuuta sisällöstä. Bäck tunnistetaan usein kadulla hänen liikkuessaan Helsingin keskustassa. Sitä hän pohtii erityisesti yhteistyöprojekteja valitessaan.

“Olen joutunut kasvamaan aikuiseksi nopeasti, kun olen nuorena lähtenyt tällaiseen työelämään, jossa on paljon vastuuta. Olen kieltäytynyt monista kaupallisista yhteistöistä, esimerkiksi kasinoita en halua mainostaa. En myöskään syö itse lihaa, joten en ole halunnut tehdä liharuokaan liittyviä yhteistöitä.”

Pian yleisöä on odotettavissa entistä enemmän, sillä Bäck on perustamassa uuden, kansainvälisen ja englanninkielisen tubekanavan. Suomenkielisiä videoita on kuitenkin tulossa samaa tahtia kuin ennenkin, Bäck lupaa.

“Olen löytänyt sellaisen tavan tehdä videoita, joista olen itse ylpeä ja joista seuraajani tykkäävät. Haluan viihdyttää ihmisiä ja toivon, että joku samalla oppii jotakin. Luen joka päivä ja yritän löytää neuvoja, jotka sopisivat nuorille seuraajilleni. Haluan kansainvälistyä siksi, että voisin saada aikaan vielä enemmän vaikutusta siihen, miten voisimme olla parempia itsellemme ja toisillemme.”

Haastattelua seuraavana aamuna Bäck on lähdössä työmatkalle. Uuden kanavan ensimmäiset jaksot kuvataan Los Angelesissa, koska siellä majailee suuri osa maailman suosituimmista tubettajista. Kuulostaa aika oikealta työltä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Mutta entäs kommunismi?” nyt kysytään – tämän viikon fasismikuohuissa moni yritti muistuttaa kommunismin kauheuksista, syntyi hulvaton meemi

 2. 2

  ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

 3. 3

  Lucy in the Sky nousi suomalaisjätin entiseen pääkonttoriin ja maisema on huikaiseva – loppu onkin sitten pettymys

 4. 4

  Nämä Bernie Sandersin ilmeet lähtivät viraaliksi – kuten myös vastaus siihen miksi yleisö buuasi hänelle: ”Useimmat tuntemani työläiset eivät maksa 1750:tä dollaria lipuista tänne”

 5. 5

  ”Vegaanivihan” yleisin muoto on vegaanien syyttäminen tekopyhyydestä – kasvisruokavalio on niin suosittua että vegaanien vihaaminen näkyy jo Suomessakin

 6. 6

  Netflixin uutuusreality Onko rakkaus sokea? osoittaa, että epätoivoisena voi kihlautua kenen tahansa kanssa

 7. 7

  Uusin, ja hirvein tai coolein, metalliviritys on Babymetal – ”söpömetalli”, joka kerää Spotifyssä yli 20 miljoonaa kuuntelua

 8. 8

  Fox News listaa Tampereen vaarallisimpien kaupunkien joukkoon Euroopassa, tutkija Ylelle: ”Epäilen, ettei lähde ollut kurantti”

 9. 9

  Menotärpit 5. 12. Uusi sirkusesitys hyödyntää muotia Cirkossa

  Tilaajille
 10. 10

  10 ennakkoluuloa portsareista – Ovimieslegenda tyrmää melkein kaikki

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Mutta entäs kommunismi?” nyt kysytään – tämän viikon fasismikuohuissa moni yritti muistuttaa kommunismin kauheuksista, syntyi hulvaton meemi

 2. 2

  ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

 3. 3

  Nämä Bernie Sandersin ilmeet lähtivät viraaliksi – kuten myös vastaus siihen miksi yleisö buuasi hänelle: ”Useimmat tuntemani työläiset eivät maksa 1750:tä dollaria lipuista tänne”

 4. 4

  Lucy in the Sky nousi suomalaisjätin entiseen pääkonttoriin ja maisema on huikaiseva – loppu onkin sitten pettymys

 5. 5

  Netflixin uutuusreality Onko rakkaus sokea? osoittaa, että epätoivoisena voi kihlautua kenen tahansa kanssa

 6. 6

  ”Vegaanivihan” yleisin muoto on vegaanien syyttäminen tekopyhyydestä – kasvisruokavalio on niin suosittua että vegaanien vihaaminen näkyy jo Suomessakin

 7. 7

  Suomen Tukholman-suurlähetystö twiittasi niin järkyttävän kuvan, että se häpäisi kerralla kaksi perinneherkkua

 8. 8

  Uusin, ja hirvein tai coolein, metalliviritys on Babymetal – ”söpömetalli”, joka kerää Spotifyssä yli 20 miljoonaa kuuntelua

 9. 9

  Ivan Puopolo kutsui vieraakseen ”n**kereistä” puhuneen historioitsijan ja fasistiksi julistautuneen Jalosen, asetelma näytti tulenaralta

 10. 10

  En ole mies, mutta voin vilkaista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

 2. 2

  En ole mies, mutta voin vilkaista

 3. 3

  Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa

 4. 4

  Suomen Tukholman-suurlähetystö twiittasi niin järkyttävän kuvan, että se häpäisi kerralla kaksi perinneherkkua

 5. 5

  ”Vegaanivihan” yleisin muoto on vegaanien syyttäminen tekopyhyydestä – kasvisruokavalio on niin suosittua että vegaanien vihaaminen näkyy jo Suomessakin

 6. 6

  Perussuomalais­nuorten vara­puheenjohtaja ei irtisanoudu fasismista – ministeriö selvittää, johtaako fasistiksi julistautuminen toimiin

 7. 7

  ”Mutta entäs kommunismi?” nyt kysytään – tämän viikon fasismikuohuissa moni yritti muistuttaa kommunismin kauheuksista, syntyi hulvaton meemi

 8. 8

  Ivan Puopolo kutsui vieraakseen ”n**kereistä” puhuneen historioitsijan ja fasistiksi julistautuneen Jalosen, asetelma näytti tulenaralta

 9. 9

  Entinen Disney-lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi alusvaatekuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

 10. 10

  Tampereen yliopisto ”uhitteli” sen logoa muokannutta opiskelijaa tavaramerkkilain rikkomisella – Nyt somessa leviää mitä erilaisempia versioita ”tuninaamasta”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

 2. 2

  Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

 3. 3

  Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

 4. 4

  ”Mutta entäs kommunismi?” nyt kysytään – tämän viikon fasismikuohuissa moni yritti muistuttaa kommunismin kauheuksista, syntyi hulvaton meemi

 5. 5

  Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

 2. 2

  Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

 3. 3

  Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

 4. 4

  Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

 5. 5

  Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

 2. 2

  Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

 3. 3

  Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

  Tilaajille
 4. 4

  Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

  Tilaajille
 5. 5

  Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

 6. Näytä lisää