Mahdollisia koronapotilaita kuljettavassa bussissa muut ovat suoja­varustuksessa, kuljettajat paita­hihasillaan – kuvat kuljettajien ilmeistä lähtivät viraaliksi - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Mahdollisia koronapotilaita kuljettavassa bussissa muut ovat suoja­varustuksessa, kuljettajat paita­hihasillaan – kuvat kuljettajien ilmeistä lähtivät viraaliksi

Kuvat aiheuttivat hilpeyttä ja hämmennystä internetissä, sillä kuljettajat olivat pukeutuneet kuten bussikuskit – ilman minkäänlaista suojavarustusta.

Kiinasta evakuoituja brittejä kuljettaneen bussin kuljettaja oli pukeutunut normaaliin työasuun bussin saapuessa Liverpoolin lähellä sijaitsevaan Arrowe Parkin sairaalaan perjantaina. Vieressä istuva terveysviranomainen sen sijaan oli pukeutunut suoja-asuun. Kuva: Oli Scarff / AFP

Julkaistu: 4.2. 13:50, Päivitetty 4.2. 16:19

Horseman Coaches -yrityksen bussikuskit kuljettivat Kiinan Wuhanista kotiutettuja brittejä sairaalaan Wirralin niemimaalla Luoteis-Englannissa perjantaina, kertovat muiden muassa Indy100-sivusto ja brittilehti Mirror.

Aihe on vakava eikä ensi kuulemalta vaikuta sellaiselta, joka huvittaisi sosiaalisessa mediassa. Kuvat linja-autoletkasta lähtivät kuitenkin viraaleiksi kuljettajien vaatetuksen vuoksi.

He olivat pukeutuneet kuten bussikuskin kuuluukin – kauluspaitaan, kravattiin ja slipoveriin. Siitäkin huolimatta, että heidän kyydissään oli mahdollisia koronaviruspotilaita, jotka oli pantu karanteeniin.

Bussikuskeilla ei ollut edes hengityssuojia. Lähellä kuljettajaa istui terveysviranomainen, joka oli täydessä suojapuvussa ja muistutti astronauttia.

Totisista ilmeistä päätellen kuljettajat pohtivatkin, olisiko aamulla töihin lähtiessä pitänyt kuitenkin laittaa ylle jotakin edes vähän peittävämpää.

Twitterissä kiinnitettiin huomiota kuljettajien ahdistuneisiin – tai tulkinnasta riippuen kylmän rauhallisiin – ilmeisiin.

Eräs käyttäjä kysyi Twitterissä, olivatko suojapuvut loppuneet ja bussikuskit jääneet siksi ilman. Joku ihmetteli, kuinka ihmeessä oli löydetty bussikuskeja, jotka sattuvat olemaan immuuneja koronavirukselle.

Miksi kuljettajat sitten olivat pukeutuneet tyypilliseen univormuun eivätkä suojapukuun?

Horseman Coaches -bussiyrityksen tiedotteen mukaan kuljettajille ei ollut määrätty suojavarustusta, koska Englannin julkisen terveysviranomaisen (PHE) mukaan sitä ei tarvittu. Kaikki kyydissä olleet potentiaaliset potilaat oli testattu useaan otteeseen ennen linja-autoon nousua.

Indy100-sivusto julkaisi tiedotteen sivullaan. Tiedotteen mukaan Britannian hallitus oli 30. tammikuuta pyytänyt bussiyritystä avustamaan Kiinasta palaavien brittien kotiuttamisesta.

Kaikkiaan 83 Britannian kansalaista palasi kotimaahansa perjantaina 31. tammikuuta. Jokainen heistä oli viettänyt edeltävät kahdeksan päivää karanteenissa Kiinassa. Heidät oli testattu jokaisena päivänä koronaviruksen varalta, viimeksi ennen koneeseen astumista ja heti laskeutumisen jälkeen.

Kenestäkään ei ollut löytynyt merkkejä koronaviruksesta, eikä kuljettajilta siksi edellytetty suojavarustusta.

Lisäksi yritys vakuutti, että kyseisen erikoistehtävän jälkeen linja-autoille tehdään ”armeijatason” syväpuhdistus, ja kuljettajat viettävät kymmenen seuraavaa työpäivää karanteenissa.

”Kuljettajiemme ja asiakkaidemme turvallisuus ja terveys ovat prioriteettimme numero yksi. Vakuutamme, että kaikki mahdolliset varotoimenpiteet tämän tavoitteen saavuttamiseksi on tehty”, yrityksen johtaja James Horseman sanoi Indy100-sivuston mukaan.

Oikaisu 4.2. klo 16.16: Otsikossa täsmennetty, että kyse on mahdollisista koronaviruspotilaista.

WHO: Koronavirus ei ainakaan toistaiseksi ole aiheuttanut pandemiaa