Prada-pojat tulevat Suomesta

Suomalaispojat kävelevät nyt huippumuotimerkkien näytöksissä. Maailmalle poikia vie Jasmin Islamovic.

Julkaistu: , Päivitetty:

Pradan muotinäytös järjestetään Milanon muotiviikoilla ensimmäisten joukossa. Tammikuun näytöksessä nähtävät puvut, korut ja mallit hiustyyleineen sanelevat seuraavan kauden trendejä.

Tänä vuonna lavalla kävelevät mallipojat Paavo Pakkanen, Alvar af Schulten, Olli Heinimäki ja Mosse Männistö. Heidät valittiin Milanon muotiviikoilla yksinoikeudella Pradalle.
Yksinoikeudella!
Yksinoikeus, muotikielellä eksklusiivisuus, tarkoittaa menestystä. Ekslusiivisuus Pradalle tarkoitta suurmenestystä. Valinta on kunnianosoitus ja mallin uran kannalta usein merkittävä käänne.

Pojat on löytänyt suomalainen Jasmin Islamovic ja heitä Milanossa edusti virolainen mallitoimisto SAGE management.

Siksi hän pelkäsi, kun Milanossa parturit kävivät poikien kimppuun. Heidän pitkät tukkansa saksittiin kasvoja kehystäviksi otsatukiksi ja pulisongeiksi. Mitä jos uuden hiustyylin jälkeen kukaan ei valitse poikia seuraavilla muotiviikoilla Pariisissa.

Toisin kävi. Pariisissa malleja näytöksiin valitsevat casting directorit, eli elokuvakielellä roolittajat, tunnistivat suomalaiset ”Prada boyseiksi”. Siitä oli etua. Esimerkiksi Pradan valitsema Pakkanen käveli Pariisissa yhdeksässä näytöksessä. Se on noviisilta menestyksekäs määrä.

Mutta miten oikeat kasvot, ”Prada-pojat” sitten löytyvät?

”Leonardin luokse uin Mäkelänrinteen uimahallissa”, Islamovic sanoo.

Sitten oli juostava kosteana kiiltäviä kaakeleita pitkin pukuhuoneeseen hakemaan käyntikorttia ja viemään sitä altaassa lilluneelle pojalle. Vielä samana vuonna Leonard Wilhelmus päätyi kävelemään Pradan miesten kesä- ja kevätmuotia esittelevässä näytöksessä.

Islamovic on malliagentti, mallien edustaja ja casting director. Hän etsii ja löytää, eli scouttaa sekä roolittaa, eli castaa malleja eri muotimerkeille näytöksiin, mainoksiin ja kampanjoihin.

Vuonna 2018 Helsingin Sanomat kirjoitti Zakarie Alista, jonka Islamovic äkkäsi Alepan hyllyjen välistä. Merkonomiksi opiskeleva Ali oli vasta aloittanut työharjoittelun kaupassa. Muutamassa viikossa Islamovic esitteli Alin ruotsalaiselle Nisch Management -mallitoimistolle, ja seuraavana kesänä Ali käveli pariisilaisen muotitalon Balenciagan näytöksessä.
Juuri Alin äkkimenestys tarkoitti menestystä myös hänen mallipotentiaalinsa huomanneelle Islamovicille.

Alkuvuosi on ollut muotityöläiselle kiireinen. Vuosi alkoi Firenzestä, sitten vuorossa olivat Milanon muotiviikot ja viimeisimpänä Pariisi.

Islamovic on osa huippumuodin kulisseissa tapahtuvaa pienimuotoista Suomi-invaasiota. Suomalaiset ovat saaneet jalkansa kansainvälisten muotitalojen ovien rakosiin.

Firenzessä järjestettiin tammikuussa perinteiset miesten muotia esittelevät Pitti Uomo -messut. Suomalaisten suunnittelijoiden töistä voisi sanoa tulleen messujen vakiokalustoa.

Työn ohella DJ-keikkoja tekevä Ilsamovic oli messuilla soittamassa levyjä.

Hän löysi muodin aikoinaan juuri musiikin kautta. Elettiin 2000-luvun alkua. Islamovic asui äitinsä kanssa pienellä paikkakunnalla Varsinais-Suomessa. Äiti ja poika olivat paenneet Jugoslavian sotaa 90-luvun alussa ja saaneet turvapaikan Raisiosta. Sopeutuminen uuteen maahan ja kulttuuriin oli vaikeaa. Sodan jättämät haavat – yhtäältä selviytymisen aiheuttama syyllisyys, toisaalta traumat – kirvelivät. Islamovic ei saanut luokkalaisistaan ystäviä.

Yksinäinen lapsuus ja nuoruus sysäsivät Islamovicin elokuvien ja musiikin maailmaan. Mieleen ovat jääneet Gaultierin, Comme Des Garconsin ja Anna Suin luomukset Madonnan ja Marilyn Mansonin kaltaisten hahmojen yllä.

Vaikka monet musiikin alakulttuurit noudattavat tiettyjä tyylejä, muoti on nähty usein muille taiteille alisteisena, pinnallisena kulutuksena.

Vuosituhannen taitteessa tapahtui käänne, joka sysäsi muotia ja musiikkia lähemmäs toi­siaan. Teknoa ja uuden aallon syntikkapoppia yhdistelevät new rave ja electroclash-artistit uskalsivat ottaa muodin omakseen, vaikka muut musiikkityylit halveksuivat pinnallisuutta. Islamovic kuunteli artisteja ja alkoi arvostaa muotia omana taiteenlajinaan, ei vain musiikin tai elokuvien kuorena.

Nyt Islamovicin musta, metallinhohtoinen takki kiiltelee kahvilan ikkunoiden läpi siintävässä aamupäivän auringossa Helsingin Mannerheimintiellä. Takinhihassa on alaspäin osoittavan kolmion muotoinen lätkä. Siinä lukee Prada.

Islamovic muutti Helsinkiin vuonna 2004. Muutto mullisti käsityksen Suomesta ja suomalaisista.

”Täällä elämä alkoi tavallaan uudelleen”, Islamovic sanoo.

Hän löysi tiensä Uudenmaankadun marginaalisia merkkejä ja poikkeavia kuteita myyvään Wunder-vaatekauppaan. Pienen piirin pyörittämän liikkeen ympärille muodostui yhteisö, josta tuli Islamovicin kaveriporukka. Liikkeessä pyörivät esimerkiksi suomalaisen SSAW-muotilehden päätoimittaja Chris Vidal Tenomaa sekä Aalto-yliopiston lehtori ja muotisuunnittelija Tuomas Laitinen.

Kavereista on myöhemmin tullut myös työkavereita. Islamovic on roolittanut malleja SSAW-lehteen ja Laitisen stailaamiin editorialeihin.

Helsingissä mallit löytyvät milloin mistäkin; kaduilta, kaupoista, klubeilta, Instagramista tai esimerkiksi uimahallista.

Yksittäisiä kasvonpiirteitä on vaikea luetella.

”Se kuulostaa niin banaalilta”, Islamovic kiemurtelee penkillään.

Giorgio Armanin ja Versacen kaltaiset italialaisiset merkit suosivat miesmalleissaan yhä Ken-barbia muistuttavaa kiiltävän pumpattua maskuliinisuutta. Urauurtavat ja muodin kauneuskäsityksiä uudistavat merkit kuten Prada kaipaavat kuitenkin jotain perinteisistä kauneuskäsityksistä poikkeavaa, veikeää, herkkää ja siroa.

Muoti uudistuu jatkuvasti. Kauneusihanteet esimerkiksi erilaisista kehoista tai etnisyyksistä ovat yhä usein varsin ka­peat, mutta viime vuosina vaikutusvaltaisten merkkien näytöksissä on kävellyt entistä enemmän eri näköisiä ja ikäisiä malleja.

Islamovicille käänteentekevä hetki oli, kun Balenciagan muotitalo valitsi mallikseen hänen edustamansa 65-vuotiaan Marjatta Nissisen. Suomessa Nissinen on Jussi-palkittu pukusuunnittelija. Vuonna 2018 hän oli mukana Balenciagan kesämalliston naisten vaatteita esittelevässä kampanjassa.
Kauneusihanteiden moninaistuminen ja suomalaismallien menestys liittyy Islamovicin mukaan pitkälti stylisti Lotta Volkovan vaikutukseen.

Volkova on työskennellyt viime vuosina muun muassa muodin kauneusihanteita ravistelleiden Balenciagan ja Vetementsin merkkien parissa. Neuvostoliitossa syntyneen Volkovan tyyli eroaa perinteisestä haute couturesta, eli korkean muodin ihanteista.

Kiiltokuvamaisen kauneuden on sivuuttanut silmiinpistävä tavallisuus. Volkovan vaikutus on nyrjäyttänyt huippumuodin tapaa ajatella kauneutta.

Huippumuodin näkökulmasta Suomi on eksoottinen ja tuntematon maa, josta on viime vuosina alkanut livetä maailmalle lahjakkaita tekijöitä. Nuorten suunnittelijoiden menestys on saanut myös mallitoimistot innostumaan ”suomalaisesta lookista”, joka Islamovicin mukaan on erityinen myös suhteessa muihin pohjoismaihin.

Sopivien kasvojen referenssit tulevat populaarikulttuurista, elokuvista ja musiikista.

”Jotain David Bowien ja Ian Curtisin välimaastosta.”

Se toimii tänä vuonna. Ensi vuonna kriteerit saattavat olla toiset.

Tätä Islamovic toistelee myös nuorille mallikokelailleen. Mallintyössä pääsee matkustelemaan, kokemaan ja pukemaan ylleen hienoja kuteita, mutta Islamovicin mukaan työn ei pitäisi olla ensisijaista. Ura voi jäädä lyhyeksi ja pettymyksiä tulee.

”Ensimmäinen asia, mitä sanon mallikokelaalle on, että menestys ei ole taattua.”

Suunnittelijat voivat muuttaa mielensä asuista tai roolituksista. Työmatkalle lähtenyt malli saattaa kuulla vain päivän varoitusajalla, ettei pääsekään mukaan näytökseen. Islamovic vertaa tilannetta työhaastatteluun, jossa yhdestä paikasta kilpailee viisikymmentä pätevää kandidaattia. Kun malli jää rannalle, se on pettymys myös Islamovicille. Hän uskoo vahvasti näkemykseensä, mutta kaikkien kanssa ei tärppää heti. Esimerkiksi tänä vuonna Pariisissa yhdeksässä näytöksessä kävellyt Pakkanen kiersi Islamovicin mukana malliagentuureissa kaksi vuotta ennen kuin lykästi.

Pettymyksiä on helpompi käsitellä, jos tärkeimmät tavoitteet liittyvät esimerkiksi opiskeluun tai muihin tulevaisuuden haaveisiin, Islamovic sanoo. Silloin on helpompi suhtautua huumorilla, jos omat kasvot eivät kaikkiin näytöksiin kelpaakaan.

”Onhan tämä ala loppujen lopuksi aika absurdi, eikä joillekin asioille ei voi muuta kuin nauraa.”

Tarkennus 10.2. kello 9: Tarkennettu otsikossa käytettyä sukupuolitermiä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tiukan aborttilainsäädännön Alabamassa tehtiin lakiesitys vanhojen miesten pakkosterilisaatiosta – yhtäkkiä valtion ei haluttukaan puuttuvan lisääntymisoikeuteen

 2. 2

  Entinen Disney-lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi alusvaatekuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

 3. 3

  Kyllä, tämä tapahtui keskiviikkona: kolari Kolarissa Kolarinsaaressa

 4. 4

  Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa

 5. 5

  Uusi Youtube-dokkari kertoo muka Justin Bieberin mielen­terveys­ongelmista, mutta oikeasti sen tähti on vaimo Hailey

 6. 6

  Herttoniemen Pikku Hukka muuttui korttelibistroksi – isot annokset ja maltilliset hinnat hyvittelivät kömmähdyksiä

 7. 7

  Joaquin Phoenixin Oscar-puhe alkoi jonkinlaisena parempien ihmisten bingona. Mutta mitä enemmän hän puhui, sitä tärkeämmältä se tuntui

 8. 8

  Suomi-tutkija kertoo maailman lehdissä, miksi Renée Zellweger hankkiutui eroon saamelaispiirteistään

  Tilaajille
 9. 9

  ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse

 10. 10

  Helsinkiin aukesi harvinainen tiibetiläinen ravintola, jonka erikoisuus ovat momo-nyytit – testasimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Entinen Disney-lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi alusvaatekuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

 2. 2

  Tiukan aborttilainsäädännön Alabamassa tehtiin lakiesitys vanhojen miesten pakkosterilisaatiosta – yhtäkkiä valtion ei haluttukaan puuttuvan lisääntymisoikeuteen

 3. 3

  Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa

 4. 4

  Herttoniemen Pikku Hukka muuttui korttelibistroksi – isot annokset ja maltilliset hinnat hyvittelivät kömmähdyksiä

 5. 5

  Kyllä, tämä tapahtui keskiviikkona: kolari Kolarissa Kolarinsaaressa

 6. 6

  Tampereen yliopisto ”uhitteli” sen logoa muokannutta opiskelijaa tavaramerkkilain rikkomisella – Nyt somessa leviää mitä erilaisempia versioita ”tuninaamasta”

 7. 7

  Uusi Youtube-dokkari kertoo muka Justin Bieberin mielen­terveys­ongelmista, mutta oikeasti sen tähti on vaimo Hailey

 8. 8

  Televisiotähteydestä olisi enemmänkin hyötyä, jos mielipiteet eivät olisi näin vastenmielisiä, uskoo Pekka Vahvanen – tapasimme nuoren konservatiivin

 9. 9

  Kallioon on avattu vesipiippukahvila, joka näyttää vähän huumeluolalta mutta tarjoaa oivallisen shisha-kokemuksen

 10. 10

  Istun mielelläni kuuntelemassa kun kaltaistani tekopyhää cityvihreää pilkataan. Mutta raiskausläppä ei kiinnosta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailman neljänneksi seuratuin Instagram-nainen sanoo palvelun tuhoavan hänen sukupolvensa – ”Ei mitenkään väärässä”, sanoo suomalaisasiantuntija

 2. 2

  Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa

 3. 3

  Tampereen yliopisto ”uhitteli” sen logoa muokannutta opiskelijaa tavaramerkkilain rikkomisella – Nyt somessa leviää mitä erilaisempia versioita ”tuninaamasta”

 4. 4

  Suomalaismiehen maalaus lihavasta koirasta pitelemässä suru­mielisenä lenkki­makkaraa kädessään lähti viraaliksi – nettiyleisö ylistää: ”Mestariteos”

 5. 5

  Astronautti palasi ennätykselliseltä avaruusmatkalta, koira sekosi täysin – Jälleennäkemisestä kuvattu video lähti viraaliksi

 6. 6

  Televisiotähteydestä olisi enemmänkin hyötyä, jos mielipiteet eivät olisi näin vastenmielisiä, uskoo Pekka Vahvanen – tapasimme nuoren konservatiivin

 7. 7

  Curly girl -metodiin haksahtaneet kertovat nyt hiusten tippuvan – syynä Suomessakin myytävä Devacurl

 8. 8

  Entinen Disney-lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi alusvaatekuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

 9. 9

  Istun mielelläni kuuntelemassa kun kaltaistani tekopyhää cityvihreää pilkataan. Mutta raiskausläppä ei kiinnosta

 10. 10

  Amerikkalaisteinien viesteissä esiintyy yksi emoji ennen itsensä vahingoittamista – suomalaisteinit osaavat puhua, sanoo asiantuntija

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

 2. 2

  Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

  Tilaajille
 3. 3

  Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

  Tilaajille
 4. 4

  Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

 5. 5

  Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

 2. 2

  Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

  Tilaajille
 3. 3

  Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

  Tilaajille
 4. 4

  Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

 5. 5

  Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

  Tilaajille
 2. 2

  HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

  Tilaajille
 3. 3

  ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

  Tilaajille
 4. 4

  Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

  Tilaajille
 5. 5

  Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

 6. Näytä lisää