Natalie Portmanin asun viittaan oli piilotettu vuonna 2018 Suomi-kytköksellä alkunsa saanut kuittailu Oscar-akatemialle - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Natalie Portmanin asun viittaan oli piilotettu vuonna 2018 Suomi-kytköksellä alkunsa saanut kuittailu Oscar-akatemialle

Natalie Portman saapui Oscar-gaalaan mustaan viittaan sonnustautuneena. Kuva: ERIC GAILLARD / Reuters

Julkaistu: 10.2. 8:38, Päivitetty 10.2. 10:20

Näyttelijä Natalie Portman asteli Oscar-gaalan punaiselle matolle sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa jonkinlaisessa kulta-mustassa mekossa joka oli tehty kankaasta ja läpinäkyvästä toisesta kankaasta.

Huomio kiinnittyi kuitenkin asuun kuuluvaan isoon mustaan viittaan, jonka reunoihin Portman oli antanut kirjailla naisten nimiä. Buzzfeed Newsin mukaan nimien joukossa olivat esimerkiksi Hustlersin ohjannut Lorene Scafaria, The Farewellin ohjannut Lulu Wang, uusintaversion elokuvasta Pikku naisia ohjannut Greta Gerwig, ja monia muita.

Natalie Portmanin viittaan oli kirjailtu muiden muassa Lorene Scafarian ja Lulu Wangin nimet. Kuva: Robyn Beck / AFP

Naisista yksikään ei ollut ehdolla parhaan ohjaajan kategoriassa, ja tästä syystä Portman halusi kiinnittää maailman huomion heihin.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Portman kiinnittää huomiota samaan asiaan. Vuonna 2018 hän esitteli parhaan ohjaajan Oscar-ehdokkaat käyttäen termiä ”all-male nominees”, ”miesehdokkaat”. ”All-male”-etuliite puolestaan on suomalaista alkuperää, kun tohtori Saara Särmä lanseerasi sen kiinnittämään huomiota esimerkiksi keskustelupaneeleihin, jotka hyvin usein koostuvat pelkistä miehistä.

Tällä LA Timesin toimittaja Amy Kaufmanin videolla Portmanin valitsemat nimet näkyvät selkeästi. Portman kertoo Kaufmanille hakeneensa naisille tunnustusta omalla hienovaraisella tavallaan.