OK:KO ja Syrtti ehdolla Teosto-palkinnon saajiksi – Nyt palkitaan viime vuoden urotöitä, mutta Yle mokasi pahasti - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Blogi

OK:KO ja Syrtti ehdolla Teosto-palkinnon saajiksi – Nyt palkitaan viime vuoden urotöitä, mutta Yle mokasi pahasti

”Jos Ylen Ville Vedenpää tavoitteli sarkasmia, hän epäonnistui”, kirjoittaa Katri Kallionpää.

Julkaistu: 12.2. 16:56, Päivitetty 13.2. 11:43

”Eihän me alussa tiedetty, että mitä tästä tulee”, kertoi Josefiina Vannesluoma To Sappho -levyn syntyprosessista keskiviikkona Teosto-palkintojen julkistamistilaisuudessa Hotelli Marskissa.

”Mutta hyvin kävi”, hän lisäsi.

Signen To Sappho-levyn tekijöitä: Sampo Kasurinen (vas), Josefiina Vannesluoma, Selma Savolainen ja Mikko Sarvanne. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Hyvin tosiaan kävi: To Sappho on yksi seitsemästä Teosto-palkintoehdokkaasta. To Sapphon kanssa palkinnosta kisaavat OK:KOn Syrtti, hip-hoppari Jesse Markinin Folk, Sur-rur -yhtyeen vallaton popalbumi Hattarahiukset, paidankainalot märkinä tangoa vääntävä Lehtojärven Hirvenpää, Minja Kosken M – Näytän missä asun sekä modernia klassista musiikkia säveltävän Sami Klemolan on Escher.

OK:KO -yhtyeen Mikael Saastamoinen (vas), Toomas Keski-Säntti ja Okko Saastamoinen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Elämme aikaa, jolloin viime vuoden urotekoja palkitaan. Viime viikonvaihteessa jaettiin Emmat. Huhtikuussa saadaan tietää, kuka tänään julkistetuista ehdokkaista voittaa Teosto-palkinnon, yhden Pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista.

Laulaja-lauluntekijä Minja Koski Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Teosto-palkinto ei ole ehkä suurelle yleisölle yhtä tuttu kuin prameasta televisiogaalasta tunnettu Emma. Palkinnosta tekee erityisen se, että se on muusikoiden rahoittama tunnustus, jonka tarkoituksena on antaa lupaavalle tekijälle aito mahdollisuus luoda jotakin uutta. Palkintosumma on 25 000 euroa, ja jos palkinto jaetaan useamman kesken, se on enintään 40 000 euroa.

Emma-palkinnot jakaa Musiikintuottajat ry, mutta televisiogaala on silkka viihdespektaakkeli: Siis läpeensä kaupallinen ohjelma, jonka tarkoitus on lähinnä edistää Nelosen liiketoimintaa.

Nelonenhan on mukana levybisneksessä. Se myös omistaa useita radiokanavia ja esittää tv-kanavallaan muun muassa sellaisia musiikkiohjelmia kuin Vain elämää, Voice of Finland ja Idols. Nelonen Media Live on sitä paitsi Suomen suurin festivaali- ja tapahtumajärjestäjä, joka tuottaa vuosittain yli 20 konserttia ja festivaalia.

Tuottaja Totte Rautiainen ja artisti Jesse Markin Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Siksi televisiospektaakkelissa ei ole juurikaan tilaa klassiselle musiikille, jazzille, etnolle eikä lastenmusiikille.

Asia on kiusallinen, mutta vielä kiusallisempaa on se, että joku vetää asiasta vääriä johtopäätöksiä, kuten Ylen toimittaja Ville Vedenpää.

Hän selitti televisiossa, että Emma-gaalan suorassa televisiolähetyksessä ei jaeta ”näitä vähemmän arvostetuiksi koettuja palkintoja”, kuten jazz, etno, lastenmusiikki ja klassinen musiikki”. Sen sijaan siellä jaetaan ”nämä tärkeämmät palkinnot”, siis suurta massaa kiinnostavat pystit.

Jos Vedenpää tavoitteli sarkasmia, hän epäonnistui. Mutta pelkäänpä, että hän ei tavoitellut sitä, vaan mokasi pahemman kerran.

Kerrataanpa siis vielä: Emma-gaalan televisiospektaakkelilla ei ole mitään tekemistä musiikin arvostuksen kanssa. Se on musiikkia massoille ja masseille.

Sur-rur-yhtyeen Ville Vuorenmaa, Ville Laurila ja Kimmo Pohjapelto. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Voitte vapaasti syyttää minua puolueellisuudesta, olinhan itse mukana Teosto-palkinnon esiraadissa. Tehtävä oli järjettömän vaikea, mutta myös ihana – sain kuunnella valtavat määrät loistavaa musiikkia. Erittäin antoisaa oli sukeltaa myös sellaisiin musiikin lajeihin, joita harvemmin kuuntelen keskittyneesti.

Lehtojärven Hirvenpää -levyn säveltäjä Harri Kuusijärvi (vas) ja sanoittaja Jaakko Laitinen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Seison ehdottomasti jokaisen ehdokkaan takana. Mutta olen myös todella iloinen, että esiraati valitsi yksimielisesti peräti kaksi jazzlevyä seitsemän ehdokkaan joukkoon.

Säveltäjä Sami Klemola Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Sekä OK:KO että Syrtti kilpailivat muuten myös Jazz-Emmasta, jonka voitti Alexi Tuomarila Trion Sphere. Lämpimät onnittelut myös Alexi Tuomarilalle, norjalaisbasisti Mats Eilertsenille, rumpali Olavi Louhivuorelle sekä trumpetisti Verneri Pohjolalle. Heitäkin olisin mielelläni kuullut Emma-gaalassa.

Onneksi jazz on kuitenkin läsnä kaikkialla siellä, missä kyse on luovasta rytmimusiikista.

Tänä vuonna se oli läsnä ihan konkreettisestikin:

Räppäri Jesse Markin palkittiin Emma-gaalassa sekä vuoden tulokkaana että kriitikoiden valintana. Hänen levyllään soittaa myös jazzrumpali Teppo Mäkynen. Onnea hänellekin!

Tykkää Jazzkeittiöstä Facebookissa.

Lue kaikki Jazzkeittiön postaukset täältä.

Oikaisu 12.2. kello 21.30: OK:KO:n teostopalkintoehdokkaana oleva levy ei ole Signe vaan Syrtti. Nelonen on osa samaa Sanoma-konsernia kuin Helsingin Sanomat.

Kaksi Emma-palkintoa voittanut Jesse Markin on ehdolla myös Teosto-palkinnon saajaksi