Huippukokki Matti Jämsénin lounasravintolan kotiruoka toimii mutta keittobuffet vaatii kehittelyä - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Huippukokki Matti Jämsénin lounasravintolan kotiruoka toimii mutta keittobuffet vaatii kehittelyä

Matti Jämsén haluaa Bad-lounasravintolallaan erottautua perinteisistä henkilöstöravintoloista.

Vuoropäällikkö Jussimatti Ahonen viritteli kahvipistettä kuntoon. Kuva: Mikko Suutarinen / HS

Julkaistu: 17.2. 11:10, Päivitetty 19.2. 13:40

Bad

Pikatesti

Missä? Lintulahdenkuja 10, p. 040 080 5150, bad-ravintolat.fi.

Koska? Ma–pe 10.30–14.

Paljonko? Lounas 10,70–16 e.

Esteetön? Kyllä.

Hämeentien alkupään ravintolatarjonta on vilkasta, mutta vain korttelin päässä Sörnäisten rantatiellä maailma on hyvin eri näköinen. Toimistokolossit tarjoavat tilaa lähinnä arkisille työmaaruokaloille.

Mutta harva lounaslinjasto herättää yhtä suuria odotuksia kuin helmikuun alussa avattu Bad. Sen takana on palkittu ja kokenut huippukokki Matti Jämsén. Hänet tunnetaan muun muassa Sesonki-ravintolastaan Järvenpäässä ja Vuoden kokki -kilpailun voitosta 2005. Kansainvälisessä Bocuse d’Or -kokkikilpailussa Jämsén sijoittui neljännelle sijalle vuonna 2015, ja nykyään hän toimii Bocuse d’Orin Suomen-presidenttinä.

Jämsénin mukaan Badin tavoitteena on erottautua perinteisestä henkilöstöravintolasta ja tarjota laadukas, kiinnostava vaihtoehto arkilounaaksi.

Uuden paikan nimikin on lyhenne sanoista Best Adventure of the Day eli ”päivän paras seikkailu”. Piristystä työpäivään on siis lupa odottaa.

Bad sijaitsee Lintulahdenkuja 10:ssä, jota ei pidä sekoittaa viereiseen taloon, jonka osoite on Lintulahdenkatu 10. Senkin alakerrassa tosin toimii lounasruokala, mutta rakennuksilla on lähes sata vuotta ikäeroa.

Bad ottaa ilon irti uuden rakennuksen katutason valtavista ikkunoista. Moderni ja valoisa ravintolatila on yllättävän viihtyisä ja hälytön.

Salaattibaarin antimet oli pantu nätisti tarjolle. Kuva: Mikko Suutarinen / HS

Tarjolla on päivittäin kaksi vaihtuvaa lautasannosta, kotiruokaa noutopöydästä, salaattibaari ja itse kasattava ramen- tai pho-keitto.

Ronkeli tai isonälkäinen voi 16 eurolla napsia yhden lautasannoksen lisäksi ruokia mielensä mukaan kaikista buffet-pöydistä.

Ramen-buffet kuulostaa konseptina kiinnostavalta. Keittolautasen pohjalle saa kasata itse päivän proteiinin, joka testipäivänä oli mureaa possua tai viipaloitua tofua. Tilpehöörejä on iduista maissiin ja suikaloituun kaaliin. Nuudelit tongitaan yhdestä kattilasta ja toisesta kauhotaan itse keitto.

Sana ramen antaa lupauksen, jota itse kasattava keitto ei täytä. Esikeitetyt nuudelit muistuttavat pikanuudeleita tai työmaaruokaloiden pastaa. Sattumat poimitaan kylmälaareista, joten kuuma keitto on pian haaleaa.

Ramen-annoksen sielu on tare, kokin oma maustekastike, joka antaa keitolle suolaisuutta ja umamisuutta. Tee-se-itse-keiton maustaminen on hakuammuntaa, joten makujen saaminen tasapainoon vaatii hieman harjoittelua.

Toisella käynnillä testattu päivän lautasannos on toista maata. Keittiön luukulla häärivä kokki ojentaa käteen lautasen: lindströminpihvi, paahdettua perunaa ja karamellisoitua sipulia, päällä vielä nokare smetanaa. Tuhtia, hyvin tehtyä kotiruokaa, joka jättää tyytyväisen lämmön vatsanpohjalle.

Erityismaininnan ansaitsee myös jälkiruoka, joka kuuluu helmikuun ajan avajaistarjouksena lounaan hintaan. Pienen jäätelöbaarin lisukkeet ilahduttavat: kinuskipopcornia, murskattuja dominokeksejä ja muuta mukavaa.

Bad ei nouse muiden lounasruokaloiden yläpuolelle, mutta lajissaan se on tasokas ja viihtyisä. Pienet käytännön ongelmat jäivät harmittamaan. Esimerkiksi tarjottimia ei ole käytössä, joten astioiden ja aterimien kuljettaminen pöytään ja palauttaminen pesulinjastolle on vaivalloista ja vaatii useamman reissun.

Täydennys 19.2. kello 13.39: Ravintola muutti aukioloaikojaan tämän jutun ilmestyttyä. Päivitetty aukioloajat vastaamaan nykyhetkeä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta