Mikko Iivanaisen musiikki valui kuulijoiden ylle kuin sade: kitaristin soololevy on todellista mindfulness-jazzia - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Blogi

Mikko Iivanaisen musiikki valui kuulijoiden ylle kuin sade: kitaristin soololevy on todellista mindfulness-jazzia

”Kuuden kielen taika tuntui tarttuvan lähes jokaiseen, joka astui levykaupan ovesta sisään”, kirjoittaa Katri Kallionpää.

Julkaistu: 17.2. 17:00

Fredrikinkadulla kolistelivat ratikat. Töistä palaavat taluttivat väsyneitä lapsia kotiin päivähoidosta. Oli harmaan viikon harmaa perjantai ja ystävänpäivä. Mutta kun astui sisälle Viiskulmassa sijaitsevaan Digeliuksen levykauppaan, tuntui kuin olisi hypännyt keskelle kesää, joen rantaan.

Siinä me kuulijat ihailimme auringonnousua ja katselimme henkeä pidätellen ketunpoikasten leikkiä.

Mikko Iivanainen Kuva: Katri Kallionpää HS

Taianomaisen tunnelman loi kitaristi Mikko Iivanainen, joka julkisti uuden soololevynsä: A River Runs Through It.

Olin pari viikkoa aikaisemmin kuunnellut kotona Iivanaisen levyä ja huomannut sen olevan todellista mindfulnes-musiikkia: Sitä kuunnellessa tuntui kuin verenpaine laskisi ja mieli rauhoittuisi.

Mutta kokevatko muutkin sen näin? Ja onko se jazzia?

Siitä menin ottamaan selvää Digeliukselle.

Kitaristi Iivanainen (s. 1975) on soolosoittajana minulle uusi tuttavuus. Hän on soittanut yhtyeissä Nordic Trinity, Free Control ja Loco Motife. Hän tekee myös paljon musiikkia duona vaimonsa, laulaja Johanna Iivanaisen kanssa.

Digeliuksen konsertti oli lähtölaukaus laajalle levynjulkistuskiertueelle.

Iivanainen kertoi saaneensa innoituksen sävellyksilleen perheen kesäpaikasta Iin Oijärveltä. Siitä kertovat sävellysten luontoon viittaavat nimetkin.

Iivanainen kertoi myös hauskan tarinan levyn kannen valokuvasta, jossa syksyisen puun juurella on iso keraaminen vati. Vadin on suunnitellut keraamikko Tove Slotte, jonka kanssa Iivanainen on tehnyt yhteistyötä. Slotte on myös suunnitellut muumimukit käyttäen niissä Tove Janssonin alkuperäiskuvia.

Ja kyllä: Konsertti vakuutti minut siitä, että Iivanaisen musiikki on jazzia.

Sitä olivat Iivanaisen ilmaisuvoimaiset harmoniat ja kappaleiden hengittävä svengi. Jazzia oli myös musiikin akustinen soundi.

Iivanainen käytti hyvin hienovaraisesti pedaaleja, jotka syvensivät ja rikastivat luonnollista kuulokuvaa, joka oli yhtäältä heleä ja kirkas kuin auringonpaiste, toisaalta tumma kuin joki.

Jotkut kappaleet ankkuroituivat ehkä vahvemmin folkiin, kuten Morning Song, joka lainasi Cat Stevensin tunnetuksi tekemästä Morning has Broken -kappaleesta, tai pikemminkin sen pohjalla olevasta gaelinkielisestä kansansävelmästä, joka löytyy myös virsikirjasta.

Selvimmin jazzvaikutteet tuntuivat Nordic Trinitylle sävelletyssä kappaleessa Blessings tai iloisessa, ketunpoikaisten leikkiä jäljittelevässä Fox Familyssä tai saukon kalanpyyntiä kuvaavassa Otter’s Dinnerissä.

Paikkansa piti myös toinen oletus: Iivanaisen musiikki vaikutti yhtä maagisesti myös muihin kuulijoihin, niin kuin se vaikutti minuun.

Kuuden kielen taika tuntui tarttuvan lähes jokaiseen, joka astui levykaupan ovesta sisään. Me kaikki jähmetyimme paikoillemme, seisoimme muusikon ympärillä ja annoimme hänen musiikkinsa valua yllemme virkistävänä ja rauhoittavana.

Tänä ystävänpäivänä ainakin Mikko Iivanainen sai uuden ystävän.

Se olen minä.

Mikko Iivanaisen A River Runs Through It -levynjulkaisukonsertteja pääkaupunkiseudulla:

Pe 28.02. Porvoon Jazzklubi, Vanha 123 klo 20.

La 29.02. Vantaa, Rekolan Kino klo 18.

Ma 09.03. Helsinki, Koko Jazz Club klo 19.

Tykkää Jazzkeittiöstä Facebookissa.

Lue kaikki blogipostaukset täältä.

Oikaisu 18.2. klo 11.00: Jutussa puhuttiin aiemmin viiden kielen taiasta, kun oikea muoto on kuuden kielen taika. Iivanaisen kesäasunto sijaitsee Iin kunnassa Oijärvellä, ei Koijärvellä, kuten jutussa aiemmin luki.

Seuraa uutisia tästä aiheesta