Tampereen yliopisto ”uhitteli” sen logoa muokannutta opiskelijaa tavaramerkkilain rikkomisella – Nyt somessa leviää mitä erilaisempia versioita ”tuninaamasta” - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Tampereen yliopisto ”uhitteli” sen logoa muokannutta opiskelijaa tavaramerkkilain rikkomisella – Nyt somessa leviää mitä erilaisempia versioita ”tuninaamasta”

Uudistunut Tampereen yliopisto on kulkenut somekohusta toiseen. Nyt Twitterissä kerätään versioita yliopiston logosta aihetunnisteella #tuninaama.

Tampereen yliopiston logo keskustakampuksella. Kuva: Tampereen yliopisto

Julkaistu: 18.2. 18:23, Päivitetty 19.2. 9:04

”Tunipalot sen kun jatkuvat”, kirjoittaa Tampereen yliopiston konsistorin jäsen ja punavihreä opiskelija-aktiivi Ilona Taubert Twitter-sivullaan.

Taubertin Twitter-päivityksen mukaan Tampereen yliopisto on lähestynyt häntä yksityisellä kirjeellä. Taubert kirjoittaa twiitissään, että kirjeessä häntä ”uhiteltiin tavaramerkkilain rikkomisella”.

Tampereen yliopiston vihreä vasemmisto -opiskelijajärjestö (Viva) julkaisi Taubertin saaman viestin nettisivuillaan.

Viva julkaisi kirjeen yhteydessä lisäksi yliopistolle osoittamansa avoimen kirjeen, jonka lopussa se kannustaa lukijoita jakamaan sosiaalisessa mediassa oman versionsa yliopiston logosta aihetunnisteella #tuninaama.

Tampereen yliopiston Taubertille osoittama yksityinen kirje ja Vivan logotempaus liittyvät kahden vuoden takaiseen vappukannanottoon. Satiirisessa kannanotossaan Viva kritisoi Tampereen yliopiston hallituksen päätöstä jättää yliopistoyhteisö hallituksen ulkopuolelle.

Kannanoton mukaan yliopistoyhteisön poissulkeminen hallituksesta on perustuslain vastaista ja loukkaa yliopiston autonomiaa sekä tutkimuksen vapautta.

Viva ehdotti, että yliopiston johtoon olisi valittava Cthulhu. Cthulhu on kirjailija H. P. Lovencraftin 1920-luvulla luoma fantasiahahmo ja kauhutarinan kosminen hirviö.

Opiskelijajärjestö julkaisi vappukannanottonsa yhteydessä muokatun version Tampereen yliopiston uudesta logosta. Logon ”tuninaamana” tunnetulle symbolille oli muokatussa versiossa lisätty partaa ja taustalle lonkeroita.

Nyt Tampereen yliopisto on siis Taubertin mukaan lähestynyt häntä yksityisesti logon kaksi vuotta sitten tapahtuneeseen muokkaukseen liittyen.

Vivan nettisivuilla julkaistun kirjeen mukaan Tampereen yliopisto kirjoittaa, että: ”Vaikka toteutuksenne on kieltämättä luova, on yliopiston logon kasvo-osan käyttö irrotettuna muusta logosta ja sen muokkaaminen kielletty. Lisäksi tunnuksemme käyttöä suojaa tavaramerkkilaki”.

Viva on julkaissut kirjeen yhteydessä avoimen kirjeen Tampereen yliopistolle.

Tekstin mukaan opiskelijajärjestö ei aio poista vappukannanottoa. Vivan mukaan kahden vuoden takainen, epädemokraattista hallintomallia kritisoinut kannanotto ja parodia ovat yhä ajankohtaisia.

Opiskelijajärjestön kirjoituksessa sanotaan, että yliopisto käy toisinaan ”[…] epätoivoiselta tuntuvaa viestintäsotaa brändinsä puolesta”.

Viva kirjoittaa tekstissään lisäksi, että heidän mukaansa on ikävää saada yliopiston hallinnolta viesti, ”joka ei ole kaukana oikeustoimenpiteillä uhkailusta”.

Viva päättää avoimen kirjeen julistamalla ”tuninaamaparodiakisan”.

Järjestö pyytää seuraajiaan yhtymään #tuninaama-kampanjaan, ja julkaisemaan aihetunnisteen alla muokkaamiaan versioita Tampereen yliopiston logon kasvo-osasta.

Aloite on kirvoittanut lukuisia logoversionteja. Tässä muutamia:

Uudistunut Tampereen yliopisto on kuluneen vuoden aikana kulkenut somekohusta toiseen.

Tammikuussa someväki yhtäältä riemastui ja toisaalta turhautui yrittäessään ymmärtää yliopiston Kauppalehdessä julkaistua mainosta. Mainoksessa puhuttiin muun muassa ”pienistä tulipaloista tieteen rajapinnoilla” ja mainittiin 11 kertaa sana innovaatio.

Kohuja on ollut myös yliopiston hallinnollisiin toimiin liittyen. Suomen Kuvalehti kertoi viime viikolla, että yliopisto kätki taannoisen rehtorihakunsa hakijat. SK:n mukaan menettely herättää kysymyksen julkisuuslain noudattamisesta. Elokuussa Helsingin Sanomat kirjoitti yliopiston kohtaamista vaikeuksista ensimmäisen lukuvuoden kynnyksellä.

Nyt.fi|Tampereen yliopisto julkaisi tiedotteen, jossa melkein mikään lauseista ei tuntunut merkitsevän mitään – soitimme

SK: Tampereen yliopisto kätki rehtorihakijoiden paperit, oikeusoppinut arvostelee toimintaa

Seuraa uutisia tästä aiheesta