Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa

Kummeli-televisiosarjan Tonnin seteli -sketsi muuttui myös yhdeksi tunnetuimmista suomalaisista meemeistä. Nyt Tampereella epäillään rikosta, joka muistuttaa häkellyttävän paljon fiktiivistä kohtausta.

Julkaistu: 19.2. 11:58

Tampereen seudulla ilmestyvä Aamulehti kertoi eilen poikkeuksellisesta tapauksesta kuuluisassa Pyynikin munkkikahvilassa.

Viranomaisilla oli nimittäin herännyt epäilys, että yksi kahvilan työntekijöistä olisi jo viiden vuoden ajan vetänyt kahvilan rahoja kuittien ohi omaan taskuunsa. Miestä syytetään laajasta kavallussarjasta. Ikonisen munkkikahvilan omistaja Jaro Suoste sanoi tapahtuneen olleen kova isku koko työyhteisölle.

Kaikki tämä on hyvin valitettavaa, muttei sinänsä kovin poikkeuksellista – kavalluksia ja huijauksia tapahtuu tämän tästä.

Poikkeuksellista tapauksessa on kuitenkin se, että tapahtuma on ennustettu yhdessä suomalaisen televisiohistorian ikonisimmista kohtauksista, josta myös kehittyi yksi suomalaisen internet-historian ikonisimmista meemeistä.

Kyse on Kummmeli-televisiosarjan sketsistä Tonnin seteli. Voit katsoa sen esimerkiksi Yle Areenasta:

Kaikki eivät ole välttämättä pistäneet merkille, että sketsin tapahtumat sijoittuvat juurikin Pyynikin munkkikahvilaan.

Muutenkin tapahtumat muistuttavat toisiaan: Pyynikin munkkikahvilaan saapuu asiakas, joka maksaa ostoksensa käteisellä. Yllättäen myyjä harrastaakin vilunkipeliä! Sketsissä vilunkipeli on tonnin setelistä palautettavat pari markkaa, syyttäjän mukaan taas siis kavallus.

Tarkemman kuvauksen ja analyysin, sekä sketsin käsikirjoittaneen Timo Kahilaisen ja Heikki Silvennoisen haastattelun voit lukea tästä.

Sen verran Pyynikissä epäillyn kavalluksen ja Kummeli-sketsin välillä on eroa, että sketsissä munkkikahvilan myyjä näyttäisi lyövän saamansa tonnin setelin kassaan. Kavalluksessa taas olisi Aamulehden mukaan tapahtunut niin, että rahat olisi jätetty merkitsemättä kassakoneen papereihin.

Maailmalla on muutamia televisiosarjoja, jotka ovat Kummelin tavoin onnistuneet ennustamaan myöhemmin tosiksi käyneitä tapahtumia.

Näistä kuuluisin on Simpsonit, joka on onnistunut ennustamaan esimerkiksi Greta Thunbergin, Donald Trumpin presidentiksi nousun ja väitetysti vielä koronaviruksenkin. Näistä viimeisin ei tosin ole totta, vaan yhtä Simpson-ruutukaappausta on peukaloitu.

Käytännössä ennustusvoimaa selittää parhaiten sattuma ja Simpsoneiden kohdalla tosiasia, että se on ilmestynyt jo parikymmentä vuotta ja sen käsikirjoitukset ovat täynnä vitsejä. Vitsejä kirjoitettaessa taas mielikuvituksen on lennettävä, joten käsikirjoituksiin on päätynyt kaikkea mahdollista ja mahdotontakin.