Entinen Disney-lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi alusvaatekuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Entinen Disney-lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi alusvaatekuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

Disney-tähtenä tunnettu Rowan Blanchard ei halua olla enää aktivisti, mutta maailma ei ole vielä valmis. Ainakaan kainalokarvoihin.

Julkaistu: 20.2. 7:51, Päivitetty 20.2. 9:41

Näyttelijä Rowan Blanchardista tuli kuuluisuus 11-vuotiaana. Tuolloin Disney palkkasi hänet Isojen tyttöjen leikit -sarjan näyttelijäksi.

Blanchard käytti näkyvyyttä hyödykseen, ja teini-ikäisenä hänet alettiin tuntea näyttelijäntyönsä lisäksi aktivistina. Blanchard on julkaissut Twitterissä ja Instagramissa vuosien saatossa kannanottoja muun muassa Syyrian sisällissodasta, aselainsäädännöstä, valkoisten etuoikeuksista, mielenterveydestä ja tasa-arvosta.

Huhtikuussa 2019 Blanchard julisti Elle-lehdelle, ettei hän ole enää aktivisti.

Tänä vuonna 18-vuotias Blanchard poseerasi Cultured-lehden numeron kansikuvajutussa. Blanchard kertoi artikkelista omalla Instagram-tilillään ja jakoi samassa yhteydessä kuvasarjan, jossa hän esittelee kuvausten satoa. Kuvissa Blanchard poseeraa alusvaatteissa perhosten keskellä.

Cultured-lehden haastattelussa Blanchard muun muassa kertoo, että kokee päässeensä viimein eroon lapsiaktivistin leimasta. Tekstissä käsitellään muun muassa lapsitähteyttä ja aikuistumista, vapautta olla oma itsensä.

Jutun sisällöstä huolimatta Blanchardin julkaisema kuvasarja keräsi huomion toisesta syystä. Osa seuraajista päätti keskittyä kuvissa piilevään yksityiskohtaan, Blanchardin kainalokarvoihin.

Kuvan voit katsoa alta.

Karvoituksen näkeminen järkytti heitä niin paljon, että he nostivat asian esille. Yksi kommenteista keräsi massoittain vastauksia kanssaseuraajilta:

”Miksi meidän täytyy nähdä kainalokarvoja?”

Kommentin alle on tullut yli 200 vastausta, joista suuri osa puolustaa Blanchardin oikeutta määrätä kehonsa ulkonäöstä.

”Hänen ei tarvitse ajella karvojaan, sitä ei lue laissa”.

”Naisten ei tarvitse tehdä mitään. Emme ole sinulle tilivelvollisia. Hänen kehonsa kuuluu hänelle. Karvat ovat luonnollisia. Se on normaalia. Se on hänen valintansa.”

”Miksi me joudumme näkemään näin törkeän kommentin?”

Kainalokarvojen näyttämistä mediassa voidaan pitää kannanottona, mutta myös trendi-ilmiönä. The Guardian kirjoitti kainalokarvoista osuvasti vuoden 2019 kesänä, kuvaillen niiden olevan ”puoliksi kannanotto, puoliksi asuste”.

Kannanoton näkökulmasta kainalokarvojen juuret ovat 1960-luvun loppupuoliskolla, jolloin yhdysvaltalaiset feministit alkoivat haastaa rajoittavia kauneusihanteita. Vuonna 1968 järjestettiin Miss America -protesti, jonka yhteydessä feministit kerääntyivät protestoimaan Atlantic Cityssa järjestetyn Miss America -kilpailun ulkopuolelle. Samassa yhteydessä he hankkiutuivat näyttävästi eroon korkokengistään, rintaliiveistään ja partahöylistään.

Muoti-ilmiöksi kainalokarvat ovat nousseet vasta 2010-luvulla. Esimerkiksi vuonna 2015 kainalokarvojen värjääminen oli trendikästä. Asiasta kertoi tuolloin The New York Times.

Muotia tai aktivismia, kainalokarvojen aiheuttama keskustelu on edelleen relevanttia. Se voi olla pieni, mutta merkittävä askel sille, että jokaisella on oikeus määrätä omasta kehostaan.

Täsmennys 20.2.2020 kello 9.37: Rowan Blanchard julkaisi alusvaatekuvan eikä bikinikuvaa, kuten alkuperäisessä otsikossa kerrottiin.

Seuraa uutisia tästä aiheesta