Tiukan aborttilainsäädännön Alabamassa tehtiin lakiesitys vanhojen miesten pakkosterilisaatiosta – yhtäkkiä valtion ei haluttukaan puuttuvan lisääntymisoikeuteen - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Tiukan aborttilainsäädännön Alabamassa tehtiin lakiesitys vanhojen miesten pakkosterilisaatiosta – yhtäkkiä valtion ei haluttukaan puuttuvan lisääntymisoikeuteen

Yhdysvaltojen konservatiiviset osavaltiot pyrkivät kiristämään aborttilakejaan maan perustuslaista huolimatta.

Kuva: Ting Shen / ZUMA

Julkaistu: 20.2. 10:57

Birminghamin kaupungin demokraattiedustaja Rolanda Hollis on tehnyt Alabaman osavaltiossa lakiehdotuksen miesten sterilisaatiosta eli vasektomiasta.

Hollisin lakiehdotuksen mukaan osavaltiossa tulisi säätää laki, joka pakottaa miehet vasektomiaan kolmannen lapsen jälkeen tai täytettyään viisikymmentä vuotta.

”Kumpi vain tulee ensin”, Hollis sanoo.

Hollisin tekemän lakiehdotuksen mukaan miehet maksaisivat pakollisen vasektomiaoperaation itse.

Hollisin vasektomiaa ajava lakiehdotus asettuu Yhdysvaltojen poliittisen näyttämötaiteen jatkumoon. Se on protesti Alabamassa viime vuonna säädettyä aborttilakia vastaan. Vasektomiaehdotus ei mitä todennäköisimmin voi mennä läpi, koska laista päättää senaatti, jonka enemmistö on republikaaneilla.

Alabaman senaatin viime keväänä hyväksymän uuden aborttilain mukaan raskauden keskeytys voidaan toteuttaa vain, jos raskaana olevan henki on uhattuna tai sikiö on kuolemassa.

”Tangoon tarvitaan kaksi”, Hollis perustelee lakiehdotustaan Twitterissä. Tosiasiassa Hollisin lakiehdotuksen tarkoitus on kaiketi kiinnittää huomiota siihen, miltä tuntuu, kun päätäntävalta omaan kehoon liittyvistä valinnoista on ulkoistettu valtiolle.

Alabamalaisuutissivuston AL.comin mukaan Hollis on sanonut puolustavansa sekä naisen valinnan vapautta että sikiön oikeuksia. Hollisin mukaan aborttia ei pitäisi käyttää ”ehkäisyvälineenä”. Hän sanoo, että naisella pitäisi kuitenkin olla oikeus päättää kehostaan esimerkiksi silloin, kun hänet on saatettu raskaaksi insestin tai raiskauksen seurauksena.

Alabamassa viime vuonna säädetty laki kieltää abortin myös insestin tai raiskauksen seurauksena tapahtuneissa raskauksissa. Laittoman abortin suorittanutta lääkäriä saatta odottaa jopa 99 vuoden vankeusrangaistus. Laki on Yhdysvaltojen tiukimpia.

Laki ei säätele miesten lisääntymismahdollisuuksia millään tavalla.

Hollisin ehdotus oli jäädä suurelta yleisöltä huomiotta, kunnes teksasilainen republikaanisenaattori Ted Cruz kommentoi sitä twiitissään, ja kasvatti poliittisen teatterin yleisöä.

”Jaiks. Hallitus, joka on tarpeeksi iso antaakseen sinulle kaiken, voi myös ottaa kaiken… kirjaimellisesti!”, Cruz kirjoittaa.

Cruzilla on Twitterissä kolme ja puoli miljoonaa seuraajaa, ja muutamassa päivässä hänen kirjoittamaansa twiittiä oltiin jaettu yli 10 tuhatta kertaa.

Cruz on tunnettu abortin vastaisista mielipiteistään. Hän on muun muassa kutsunut aborttia suojaavaa lakialoitetta ”naisia vastaan sotivaksi manifestiksi”.

Alabaman tiukan aborttilain allekirjoitti republikaanikuvernööri Kay Ivey viime toukokuussa. Lain voimaantulo kuitenkin viivästyi viime lokakuussa kunnallisen liittovaltion tuomarin Myron Thompson toimesta. Myron Thompsonin mukaan laki on perustuslainvastainen. Myron Thompsonin alustava kielto oli odotettu, sillä laki on Yhdysvaltain perustuslain vastainen.

The Guardian kirjoittaa, että Alabaman aborttilain perimmäinen tarkoitus on – muiden konservatiivisten osavaltioiden tavoin – puskea Yhdysvaltain korkeinta oikeutta kumoamaan aborttioikeuden kannalta tärkeä Roe vastaan Wade -linjaus.

Yhdysvalloissa on päätetty liittovaltiotasolla, että abortti on sallittu. Liittovaltiotason linjaus juontaa juurensa vuonna 1973 käytyyn oikeudenkäyntiin. Oikeustapaus johti päätökseen, jonka perusteella abortin kieltäminen on perustuslainvastaista.

Helsingin Sanomat kirjoitti viime keväänä teksasilaisilaisesta Norma McCorveysta, Roe vastaan Wade -oikeudenkäynnin toisesta osapuolesta, aborttioikeuksien puolustajasta, josta tuli paradoksaalisesti myöhemmin abortin vastustaja.

HS:n mukaan Yhdysvaltojen konservatiivisissa osavaltioissa on meneillään abortin vastainen hyökyaalto.

Esimerkiksi Missisippin osavaltiossa säädettiin viime keväänää laki, jonka mukaan abortti on liian myöhäinen, jos lääkäri kuulee vauvan sydämenlyönnit. Käytännössä laki säätää, että abortin voi tehdä ennen kuudetta raskausviikkoa. Myös Georgia, Arkansas, Kentucky ja Louisiana ovat kiristäneet aborttilakejaan tai säätäneet abortin kieltäviä lakeja kuluneen vuoden aikana.

Korjaus 20.2. kello 16.25: Korjattu tuomari Myron Thompsonin nimeä.

Kuva: Xinhua / ZUMA

Alabama sääti Yhdysvaltain kovimmat abortti­lait: Aborttia ei oikeuta edes raiskaus tai insesti

HS-analyysi|Yhdysvalloissa poliitikot puhuvat aborteista vauvojen tappamisena – osavaltiot uhmaavat joukolla perustuslakia yrittämällä kieltää abortteja

Yhdysvallat on harppaamassa 46 vuotta taaksepäin: osavaltiot säätävät laittomia lakeja, jotka veisivät naisilta oikeuden aborttiin