Miss Americana yrittää päästää katsojan lähemmäs Taylor Swiftia, mutta uhriutuminen alkaa lopulta ärsyttää - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Miss Americana yrittää päästää katsojan lähemmäs Taylor Swiftia, mutta uhriutuminen alkaa lopulta ärsyttää

Miss Americana on dokumentti, joka yrittää näyttää Taylor Swiftista liian monta puolta samaan aikaan.

Kuva: Netflix

Julkaistu: 21.2. 12:02, Päivitetty 24.2. 9:40

Taylor Swift oli yleisönsä rakastama artisti. Sitten alkoi sota Kanye Westin kanssa, ja Swift joutui luomaan nahkansa uudelleen. Tästä ja monesta muusta Swiftin uran takaiskusta kertoo Netflixin Miss Americana -dokumentti.

”Koko moraalikäsitykseni lapsena ja nyt perustuu siihen, että minusta ajateltaisiin hyvää”, Swift kertoo selaillessaan päiväkirjaansa Miss Americanan alussa. Tästä alkaa tarina kunnollisesta nuoresta, Taylor Swiftista.

Swift oli 16-vuotias, kun hänen kantrikappaleensa Tim McGraw nousi 40 parhaan kappaleen joukkoon Billboardin listalla. Nyt teini-ikäisestä on kasvanut aikuinen, jonka musiikki on pyrkinyt uudistumaan levy toisensa jälkeen.

Vuosien varrella karttunutta menestystä ei sinänsä voi mitata pelkästään palkinnoilla, mutta mainittakoon, että Swift on uransa aikana palkittu 10 Grammy-palkinnolla, ja ollut ehdolla 25 muun Grammy-palkinnon saajaksi.

Dokumentissa Swift esitellään musiikkimaailman kolhimana uhrina. Välillä dokumentti uppoaa syvälle kuoppaan Swiftin mukana, mutta toisinaan seistään jälleen valojen säihkeessä, soitetaan pianoa ja esitellään lemmikkikissoja.

Kun vuoden 2009 MTV Video Music Awards -gaalassa Swift on juuri vastaanottanut Moonman-palkinnon, saapuu Kanye West lavalle kertomaan, että palkinnon olisi ansainnut Beyoncé. Moonman tunnetaan nykyään nimellä VMA-palkinto.

Tämä kohu ei jäänyt viimeiseksi Swiftin ja Westin välillä. Vuonna 2016 West julkaisi kappaleen Famous, jonka yhteydessä hän räppää Taylor Swiftista seuraavaa:

”For all my Southside niggas that know me best / I feel like me and Taylor might still have sex / Why? I made that bitch famous (Goddamn) / I made that bitch famous”

West itse ilmoitti Twitterissä, että kappaleen säkeistö oli Swiftin hyväksymä. Swiftin tiedottajat julkaisivat kannanoton, jossa kerrottiin, ettei Swift ollut tietoinen ”I made that bitch famous” -kohdasta. Lopulta myös Kim Kardashian otti asiaan kantaa julkaisemalla videon, jolla West esittää kyseistä kappaletta Swiftille puhelimessa. Videolla Swift kertoo, että kappaleen sanoitukset eivät haittaa.

Vastakkainasettelun myötä sosiaalisessa mediassa alkoi trendaamaan hashtag #TaylorSwiftIsOverParty. Edellä mainitulla hakusanalla löytyy Twitteristä edelleen läjän tekstejä, kuvia ja gifeja, joissa haukutaan muusikkoa esimerkiksi käärmeeksi.

”Halusin kadota. Kukaan ei nähnyt minua vuoteen. Luulin, että sitä he haluavat”, Swift kertoo dokumentissa.

Swiftilla on vuosien varrella ollut useita riitoja eri julkisuudesta tunnettujen henkilöiden kanssa. Edellä mainittujen lisäksi listalta löytyy esimerkiksi Calvin Harris ja Katy Perry. Niistä dokumentti ei halua muistuttaa.

West-kohun jälkeen Swift nähdään seisomassa tuhatpäisen yleisön edessä. Elämä näyttää auvoisalta. Sitten mennään jälleen ajassa taaksepäin.

On vuosi 2013 ja Swift poseeraa yhteiskuvassa radiojuontaja David Muellerin ja Shannon Melcherin kanssa. Kuvanottohetkellä Mueller puristaa Swiftia pakarasta. Viikkoa myöhemmin Mueller menettää työpaikkansa, ja haastaa Swiftin oikeuteen vaatien miljoonakorvauksia. Swift esittää vastakanteen ja vaatii Muellerilta yhtä dollaria.

”Seitsemän ihmistä näki mitä hän teki, ja siitä on valokuva. Olin vihainen siitä, että minun piti olla siellä”, artisti kuvailee kokemustaan.

Swift voitti kanteen ja vuotta myöhemmin hänet nähdään esiintymässä loppuunmyydylle stadionille vuonna 2018.

Miss Americana on sekava kuvaus, johon on yritetty muotoilla monta näkökulmaa samaan pakettiin. Sen tavoite on tehdä Swiftista rakastettava, mutta samaan aikaan antaa artistille jonkinlaista särmää. Satunnaisin väliajoin dokumentti onnistuu herättämään tunteita ja luo Swiftista pidettävän hahmon. Sitten Swift muuttuu etäiseksi ja alkaa puhua päälleliimatusti politiikasta.

Välivaalien aikaan vuonna 2018 Swift julkaisee ensimmäisen poliittisen kannanottonsa, jossa kertoo olevansa demokraattien kannattaja. Kannanottoa pohditaan yhteistuumin managerin ja perheen kanssa. Toki Swiftin poliittisella kannanotolla oli merkitystä. Buzzfeedin artikkelin mukaan äänestäjiksi rekisteröityineiden määrä nousee huippuunsa Swiftin julkaisun jälkeen. 24 tunnin aikana heitä rekisteröityy palveluun lähes 65 000. Vertauksena, koko elokuun 2018 aikana äänestäjiksi rekisteröityi 56 669 ihmistä.

Dokumentin loppupuoliskolla näytetään Swiftin viimeinen pettymys. Välivaalien tulos ei vastaa toivottua, republikaanien Marsha Blackburn valitaan ensimmäiseksi naissenaattoriksi Tennesseen osavaltiossa.

Lopuksi Swift voimaantuu ja tekee kappaleen, jolla haluaa valaa uskoa pettyneisiin nuoriin, jotka ovat seuraavien vaalien aikaan itse äänioikeutettuja. Syntyy kappale Only The Young. Dokumentti yritetään sitoa loppuun lukemalla jälleen päiväkirjaa, kuten alussakin luettiin.

”Yritin harjoitella laulujani, mutta hermostuin ja purskahdin itkuun. En tiedä, pystynkö tähän. Haluan tätä, mutta olen niin peloissani siitä, mitä voi tapahtua. Rauhoitu, pystyn tähän. Olen nuori, olen lahjakas. He näkevät sen. En voi luovuttaa.”

Swiftin voimaantumisen ja takaiskujen seuraamisen jälkeen voi katsoja olla hieman ärsyyntynyt. Dokumentin jälkeen ei vieläkään tiedä, millainen tyyppi Taylor Swift oikeastaan on.

Oikaisu 24.2.2020 kello 9.38: Marsha Blackburn valittiin ensimmäiseksi naissenaattoriksi Tennesseen osavaltiossa, ei koko Yhdysvalloissa kuten alkuperäisessä tekstissä annettiin ymmärtää.