”Vegaanivihan” yleisin muoto on vegaanien syyttäminen tekopyhyydestä – kasvisruokavalio on niin suosittua että vegaanien vihaaminen näkyy jo Suomessakin - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

”Vegaanivihan” yleisin muoto on vegaanien syyttäminen tekopyhyydestä – kasvisruokavalio on niin suosittua että vegaanien vihaaminen näkyy jo Suomessakin

Vegaanit muistuttavat meitä lihatuotannon nurjista puolista. BBC esitteli ”vegaanivihaa” tutkimusartikkeleissaan.

Tämä mies vastustaa kasvissyöntiä syömällä kanaa.

Tämä mies vastustaa kasvissyöntiä syömällä kanaa.

Julkaistu: 25.2. 10:24, Päivitetty 25.2. 13:10

Miehen tukka on poninhännällä ja hihaton paita paljastaa riuskat käsivarret. Kädessään mies pitelee raakaa kanan palaa. Hän tarttuu siihen hampaillaan, nahka venyy, mies kiskaisee lihasta palan ja alkaa pureskella.

Kyseessä on Berliinissä videoitu mielenilmaus, jonka tarkoitus on vastustaa kasvissyöntiä ja veganismia. Samantapaisia, eri puolilla maailmaa kuvattuja videoita on useita nimimerkki Sv3rige:n Youtube-kanavalla. On myös videoita, joissa entiset vegaanit kertovat tiestään takaisin sekasyöjiksi sekä videoita, joissa kerrotaan, mitä eläinperäisiä tuotteita karttava ruokavalio tekee esimerkiksi ihmisen aivoille.

Varoitus, video ei ole herkimmille:

Veganismin suosio on synnyttänyt erilaisia lieveilmiötä ja kuumentanut tunteita myös Suomessa.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan Unicafe-ravintolat ilmoittivat viime vuonna poistavansa naudanlihan ruokalistaltaan. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) kritisoi päätöstä, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kutsui sitä ”kulttuurisodaksi” ja kansanedustaja Anne Kalmari (kesk) sanoi päätöksentekijöitä ”kasvismafiaksi”.

Marraskuussa Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) maaseutunuoret kiikuttivat Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen eteen kaksi lehmää. Tempaus oli osa tapahtumaa, jossa tarjottiin MTK:n mukaan tietoa suomalaisesta maidon- ja lihantuotannosta, liittyen Unicafe-ravintoloiden päätöksen synnyttämiin keskusteluihin.

Lokakuussa kahdeksasluokkalainen Malla Ajo kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, että syyllistävä keskustelu ruokavalioista ahdistaa nuoria. Yhtäältä kasvisruokavaliota noudattavat tuntuvat saarnaavan lihan kulutuksen haitoista, toisaalta lihansyöjät syyttävät vegaaneja ilmastohössötyksestä, Ajo kirjoittaa.

BBC kirjoittaa vegaanivihaa tutkivassa artikkelissaan, että lisääntynyt kasvissyönti on lisännyt myös Sv3rige-tubettajan kaltaisten ”veganofobien” ja yleisen ”vegaanivihan” määrää.

BBC:n mukaan yleisin vegaanivihan muoto on yhtäältä vegaaneihin ja kasvissyöjiin yhdistetty ajatus tekopyhyydestä.

Toisaalta kasvisruokavaliota noudattavia syytetään samoista asioista kuin sekasyöjiä: ilmaston kuormittamisesta ja joukkomurhista – tässä tapauksessa avokadoviljelysten seurauksista sekä kasvien ja kasviviljelyksissä asuvien peltohiirten murhista.

BBC:n haastattelema sosiaalipsykologi Hank Rothgerber Bellarminen yliopistosta sanoo, että sekasyöjien ”vegaanivihassa” on kyse tiedon ja teon ristiriidasta.

Länsimaissa esitellään jatkuvasti tutkimuksia, jotka puoltavat väitteitä siitä, että liiallinen lihansyönti on sekä terveyden, ilmaston että eläinoikeuksien kannalta haitallista ja väärin. Silti lihankulutus on ollut tasaisessa nousussa.

Vuosi 2019 oli ensimmäinen tilastoitu vuosi, kun suomalaiset söivät vähemmän lihaa kuin vuotta aikaisemmin. Ennen tätä lihansyönti lisääntyi tilastojen mukaan vuodesta 1950 vuoteen 2018 saakka.

Rothgerber sanoo BBC:lle, että lihansyönti aiheuttaa ihmisissä kognitiivista dissonanssia. Kognitiivisella dissonanssilla tarkoitetaan sitä, että ihmisen tiedot, asenteet ja teot ovat ristiriidassa keskenään.

Tässä tapauksessa ristiriitaa saattaa siis aiheuttaa esimerkiksi se, että katselee lounaalla söpöjä eläinvideoita Instagramista samalla, kun huuhtelee pasta bolognesen kurkusta alas kulauksella maitoa. Rothgerberin mukaan suurin osa ihmisistä haluaa ajatella olevansa kunniallisia ja kunnollisia tai vähintäänkin hyväntahtoisia kansalaisia, ja samalla monet myös tietävät, että lihaa syödään länsimaissa liikaa.

Lihansyönnin aiheuttama paradoksi stressaa, ärsyttää ja saattaa tehdä onnettomaksi, Rothgerber sanoo.

Viime vuonna Itä-Suomen yliopistossa julkaistun väitöstutkimuksen mukaan osa suomalaisista välttelee lihatuotteita, jotka muistuttavat eläimestä. Tutkimuksen mukaan suuri osa kuluttajista tietää, mistä liha tulee, mutta he eivät ajattele sitä arjen kulutuksessa, tutkija Saara Kupsala sanoo HS:n haastattelussa. Kupsalan mukaan lihatiskeiltä on poistettu eläimistä muistuttavat suuret ruhon osat.

Kupsalan tutkimuksessa selvisi, että monet kuluttajat kertovat välittävänsä tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Rutiininomaisessa arkikulutuksessa ei kuitenkaan tule ärsykkeitä, jotka muistuttaisivat eläimen alkuperästä tai siihen mahdollisesti liittyvistä ongelmista. Siksi vihreitä asioita suuhunsa nakkeleva vegaani lounaspöydän toisella puolella ärsyttää. Hän muistuttaa lihankulutuksen ongelmista silkalla olemassaolollaan, sanoo Rothgerber.

Psykologi Julia Minsonin johtamassa tutkimuksessa Pennsylvanian yliopistossa osallistujaryhmiltä kysyttiin, mitä sanoja heillä tulee mieleen veganismista.

Liki puolet osallistujista (47 prosenttia) yhdisti veganismin johonkin negatiiviseen ja 45 prosenttia mainitsi jonkin vegaanin persoonallisuutta negatiivisesti kuvailevan sanan. Vegaanit toivat mieleen sanoja ”outo”, ”saarnaava”, ”militantti”, ”tyhmä”, ”arrogantti”, ”takakireä” ja ”sadistinen”.

Tutkimusten mukaan vegaanit ja kasvissyöjät todella pitävät itseään muita ”hyveellisempinä”, joten arroganssia voidaan pitää mahdollisesti perusteltuna assosiaationa. Samassa tutkimuksessa selvisi kuitenkin myös, että sekasyöjät olivat kasvissyöjien hyveellisyydestä yhtä mieltä.

Minsonin johtamaan tutkimushankkeeseen osallistunut psykologi Benoit Monin Stanfordin yliopistossa pitää kiintoisana, että ihmiset näyttävät hyljeksivän sekä niitä yhteisönsä jäseniä, jotka tekevät moraalisesti vääriä valintoja että niitä, jotka tekevät tietoisesti oikeina pidettyjä valintoja.

Erityisen uhkaavina pidämme tutkimusten mukaan kuitenkin samanmielisiä, jotka ovat valmiita ”menemään pidemmälle” oikeaa moraalia toteuttaakseen, siksi vegaanit saattavat ärsyttää.

Tutkimus opiskelijaravintoloissa: Pinttyneet lihansyöjätkin vaihtavat kasvisruokaan, kun sen tarjontaa lisätään

Puolueet haluavat suomalaiset syömään vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia: HS selvitti, olisiko liha­verossa tai liha­tukien karsimisessa järkeä

Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

Seuraa uutisia tästä aiheesta