Suomen Tukholman-suurlähetystö twiittasi niin järkyttävän kuvan, että se häpäisi kerralla kaksi perinneherkkua - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Suomen Tukholman-suurlähetystö twiittasi niin järkyttävän kuvan, että se häpäisi kerralla kaksi perinneherkkua

Tämän vuoden laskiaispullatrendi osunee herkkään paikkaan suomalaisten kansallisessa ylpeydessä. Nyt on keksitty risteyttää laskiaispulla ja karjalanpiirakka.

Julkaistu: 25.2. 13:07, Päivitetty 25.2. 13:15

On olemassa perinneherkkuja, joiden kanssa ei sovi pelleillä. Nyt vaikuttaa siltä, että näitä tabuja on rikottu pahemman kerran.

Suomen Tukholman-suurlähetystö twiittasi kuvan karjalanpiirakasta, jonka päällä on kermavaahtoa ja tomusokeria. Saatetekstissä luki, että tämän vuoden laskiaispullavariaatio on tässä: laskiais­karjalan­piirakka!

”Piirakka leivotaan pullataikinaan, täytetään mantelimassalla – tai hillolla, jos haluat!) – ja päälle laitetaan runsaasti kermavaahtoa. Olkaa hyvät, ja mukavaa lasiaistiistaita!”, suurlähetystö kirjoittaa twiitissään.

Myös aiempina vuosina Ruotsissa on nähty kummallisia versioita laskiaispullista.

HS kertoi kaksi vuotta sitten leipurista, joka keksi vuonna 2014 semmelwrapin – eli laskiaiswrapin. Kyseessä on siis wrapin muotoinen laskiaispulla.

Ensin tortillan näköisen makean taikinalätyn päälle pursotetaan runsaasti mantelimassaa ja kermavaahtoa. Sitten koko komeus taitetaan pohjasta ja laidoilta helpohkosti syötäväksi kokonaisuudeksi.

Leipuri Mattias Ljungberg kertoi HS:lle, että laskiaistiistaina hänen leipomonsa myy noin 10 000 laskiaispullaa, joista puolet myydään wrapeina.

2018 Ljundberg oli kehittänyt julkkisleipuri Roy Faresin kanssa uuden pyhänhäväistyksen: laskiaisnachot. Ne toimivat niin, että matalalla lämmöllä kuivatettua rapeaa taikinakolmiota dipataan ensin mantelimassassaan ja sitten kermavaahtoon.

HS kertoi, että Ljungberg avasi wrapkeksinnöllään jonkinlaisen Pandoran lippaan. Vuosikymmeniä samalla tavalla tehty herkku alkoi saada mitä kummallisimpia olomuotoja. Kahvilassa saattaa tulla vastaan esimerkiksi prinsessakakkulaskiaispulla, suklaakermavaahtolaskiaispulla tai laskiaispulla-croissant.

Nyt tuorein pyhäinhäväistys näyttää olevan laskiaiskarjalanpiirakka.

Nyt-liite kirjoitti maaliskuussa 2019 tapauksesta, jossa ruotsalainen Emil Moghaddam huomautti Twitterissä, että suomalaisten valtaosa tykkää syödä laskiaispullansa hillolla.

Moghaddam piti tätä riittävänä perusteena diplomaattisuhteiden katkaisemiseksi itänaapuriin, ja pyysi aloitteelleen tukea tykkäysten ja jakojen muodossa.

”Suomessa enemmistö syö laskiaispullassa mantelimassan sijaan hilloa. Se on loukkaus pullalle ja myös Ruotsille. Ruotsin on aika katkaista diplomaattisuhteet Suomeen. Meidän on osoitettava, että olemme historian oikealla puolella!” Moghaddam kirjoitti.

Ilmeisesti joku Suomen Tukholman-suurlähetystössä oli nähnyt asian maiden välisten diplomaattisuhteiden kannalta riittävän painavana, sillä Moghaddamille vastattiin suoraan Suomen Tukholman-suurlähetystön viralliselta Twitter-tililtä.

Vastaus saattoi tulla Moghaddamille yllätyksenä.

”Anteeksi, mutta kukahan sitten keksi Nutella-laskiaispullan, laskiaispulla-wrapin, prinsessalaskiaispullan ja niin edelleen?”

Nyt.fi|Satunnainen ruotsalaismies vaati diplomaattisuhteiden katkaisemista, koska ”Suomessa syödään laskiaispullaa hillolla”. Suomen suurlähetystö näpäytti takaisin

Tukholmassa syödään tänään laskiaiswrapeja ja laskiaisnachoja – pullilla hulluttelu lähti Ruotsissa käsistä: ”Huomiota saa aina, kun koskee johonkin, mikä on pyhää”

Seuraa uutisia tästä aiheesta