Ivan Puopolo kutsui vieraakseen ”n**kereistä” puhuneen historioitsijan ja fasistiksi julistautuneen Jalosen, asetelma näytti tulenaralta - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Ivan Puopolo kutsui vieraakseen ”n**kereistä” puhuneen historioitsijan ja fasistiksi julistautuneen Jalosen, asetelma näytti tulenaralta

Ivan Puopolon kanssa MTV:n Uutisaamussa fasismista keskustelivat historioitsija Teemu Keskisarja ja perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen. Kolmikon jokainen jäsen on herättänyt kohua viimeaikaisilla lausunnoillaan.

Ivan Puopolon (kesk.) juontaman aamuohjelman vieraina olivat historioitsija Teemu Keskisarja (vas.) ja perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen. Kuva: Sami Kero / HS, Liisa Takala & Lehtikuva

Julkaistu: 25.2. 13:27

Ensi kuulemalta yhdistelmä on kuumottava.

Toimittaja Ivan Puopolon juontamassa MTV:n aamuohjelmassa vieraana historioitsija Teemu Keskisarja ja puhelimitse perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja ja julkifasisti Toni Jalonen.

Keskustelun aiheena Jalosen tunnustus fasismista sekä äärioikeisto ennen ja nyt.

On perusteltua kysyä, ovatko Keskisarja ja Jalonen parhaat asiantuntijat kommentoimaan aihetta. Tämä asia pantiin merkille myös Twitter-keskusteluissa ohjelman ympärillä.

Niin Keskisarja kuin Jalonen ovat viime aikoina kartuttaneet kyseenalaista mainetta laukomalla erikoisia kommentteja julkisuudessa – ja niin on tehnyt aamuohjelman isäntä Puopolokin.

Hänet tunnetaan julkisuudessa räväköistä mielipiteistään ja kannanotoistaan, joita ahkera somettaja laukoo taajaan. Hän on esimerkiksi kyseenalaistanut feminismin keskeisiä periaatteita ja kritisoinut ilmastokeskustelua.

Myös Keskisarja herätti huomiota käyttämällä neekeri-sanaa luennollaan tammikuussa puhuessaan Suuren Pohjan sodan (1700–1721) aikana orjuutetuista suomalaisista.

Keskisarjan mukaan Suomesta vietiin mainitun sodan aikana enemmän orjia Venäjälle kuin mitä Afrikasta Amerikkoihin. Keskisarjan mukaan ainakin osin siksi ”siinäkin mielessä on aika naurettavaa nyyhkiä, että Suomella olisi jotain kiitollisuudenvelkaa afrikkalaisille neekereille Ranskan ja Englannin ja Saksan kolonialismista”.

Kun Nyt-liite tiedusteli, miksi Keskisarja käytti nykykontekstissa halventavaa sananvalintaa, hän puolustautui sanomalla, ettei käytä neekeri-sanaa aikalaisistaan.

”Historiayhteyksissä sana ei ole halventava, kuten esimerkiksi Matti Klinge muistelmissaan huomauttaa”, Keskisarja sanoi Nytille.

Twitterissä moni myös kyseenalaisti värikkäänä historioitsijana tunnetun Keskisarjan asiantuntemuksen MTV:n aamuohjelman aiheesta, äärioikeistosta ja fasismista.

Puopolo mainitsee haastattelun alussa Keskisarjan kuitenkin tutkineen Lapuan liikettä, joka oli 1920- ja 30-lukujen vaihteessa Suomessa toiminut kommunismia vastustanut oikeistoradikaali liike.

Oma lukunsa on myrskyn silmässä oleva PS-nuorten toinen puheenjohtaja Toni Jalonen. Hän piti sunnuntaina Virossa järjestetyssä Etnofutur-tapahtumassa puheen, jossa nimitti itseään fasistiksi. Sosiaalisessa mediassa jaetulla videolla Jalonen sanoo olevansa ”etnonationalisti, traditionalisti ja fasisti”.

Jalonen vahvisti asian STT:lle maanantaina ja sanoi käyttäneensä ”vahvaa retoriikkaa”. Hän ei aio perääntyä lausunnostaan.

Tämän perusteella Jalosella on tietysti omakohtaista näkemystä Uutisaamun teemaan.

Tulenarasta lähtöasetelmasta huolimatta Puopolon vetämä keskustelu sujui kiihkottomasti.

Ohjelma alussa Puopolo soittaa Jaloselle ja kysyy, mitä tämä tarkoitti sanoessaan olevansa fasisti. Keskisarja istuu hiljaa studion penkillä.

Jalonen alkaa maalailla fasismin ihanuuksia kuten hän ne mieltää. Puopolo kuitenkin keskeyttää Jalosen maalailut.

”Fasismin voi määritellä laajalla skaalalla, mutta minulle se tarkoittaa kansallistunnetta ja yhteisöllisyyttä”, Jalonen sanoo.

Tämän jälkeen Puopolo ja Keskisarja keskustelevat pitkään Lapuan liikkeestä. Puopolo yrittää edetä fasismin aatehistoriaan ja määrittelyyn, mutta Keskisarja ei vaikuta järin innokkaalta keskustelemaan siitä.

”En ymmärrä, mihin fasismin käsitteitä tarvitaan, miten – – Saksan ja Italian esimerkit palvelisivat myönteisesti nykyajan poliittisia liikkeitä. Ei fasismia voi ottaa kivoina, maistuvaisina, helposti sulavina palasina”, Keskisarja toteaa.

Historioitsijan mukaan nykyisessä ilmapiirissä niin vasemmiston kuin oikeiston ääriliikkeitä pidättelee ”äärimmäinen liikkumattomuus”. Miksi lähteä kylille meuhkaamaan, Keskisarja kysyy, kun paljon kätevämmin voi kiihottua ja tyydyttyä sisätiloissa internetissä.

”Mutta jos internet joskus sortuu – herra varjele – niin silloin siskot ja veljet karkaavat toistensa kurkkuun ja veri roiskuu.”

Paitsi fasismin myös kommunismin vuoksi on kuollut valtava määrä ihmisiä, Puopolo sanoo. Hän kysyy, miksei kohu noussut siitä, kun vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula julistautui hiljan eduskunnan ainoaksi kommunistiksi. Miksi fasismiin suhtaudutaan jyrkemmin kuin kommunismiin?

Keskisarjan mukaan meidän ei pitäisi kovin jyrkästi tuomita tai ainakaan rangaista ”hairahtaneita lähimmäisiämme”. Luultavasti uusfasistit ja -kommunistit ovat käytännössä ihan harmittomia ihmisiä, Keskisarja sanoo.

Perussuomalaisten Toni Jalonen julistautui fasistiksi, näin hän selittää: ”Oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä”

Nyt.fi|Perussuomalais­nuorten vara­puheenjohtaja ei irtisanoudu fasismista – ministeriö selvittää, johtaako fasistiksi julistautuminen toimiin

Nyt.fi|Historioitsija Teemu Keskisarja heitteli n-sanaa luennollaan – ”Ei kiinnosta pätkääkään somen mielensäpahoittajat”