”Mutta entäs kommunismi?” nyt kysytään – tämän viikon fasismikuohuissa moni yritti muistuttaa kommunismin kauheuksista, syntyi hulvaton meemi - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

”Mutta entäs kommunismi?” nyt kysytään – tämän viikon fasismikuohuissa moni yritti muistuttaa kommunismin kauheuksista, syntyi hulvaton meemi

”Ota lähin kirja kätöseesi ja avaa se sattumanvaraisesti. Poimi ensimmäinen näkemäsi lause ja lisää loppuun ’mutta entäs kommunismi?’” Näin kuuluu viraaliksi lähtenyt Twitter-haaste.

Kuva: Getty Images

Julkaistu: 26.2. 15:22

Kommunismi on nyt pinnalla.

Ensin vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula julistautui syksyllä 2019 eduskunnan ainoaksi kommunistiksi.

Sitten Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari linjasi Satakunnan Kansassa viime perjantaina, että kaikki keskustasta vasemmalle ovat ”enemmän tai vähemmän” kommunisteja – ja nykyisin myös kokoomus.

Seuraavaksi kommunismiin päästiin, kun perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen julistautui fasistiksi sunnuntaina. Jalosen toimintaa paheksuttiin laajasti, ja hän erosi tehtävästään tiistaina.

Alkoi fasismin kauhistelu, joka puolestaan synnytti kommunismin vastakauhistelua. Totta kai. Miksipäs ei.

Jalonen oli nimittäin puhelimitse vieraana Ivan Puopolon juontamassa MTV:n Uutisaamu-ohjelmassa tiistaina. Ohjelman toinen vieras oli historioitsija Teemu Keskisarja. Kolmikko keskusteli fasismista ja äärioikeistosta.

Lue lisää: Ivan Puopolo kutsui vieraakseen ”n**kereistä” puhuneen historioitsijan ja fasistiksi julistautuneen Jalosen, asetelma näytti tulenaralta

Lyhyehkön ohjelman loppupuolella Puopolo ihmetteli, miksei Jalosen fasismikohun veroista äläkkää syntynyt siitä, että Anna Kontula julistautui kommunistiksi. Puopolo huomautti, että myös kommunismin vuoksi on kuollut valtava määrä ihmisiä.

”Miksi fasismiin suhtaudutaan jyrkemmin kuin kommunismiin?” Puopolo tiedustelee Keskisarjalta.

Mainittujen tapahtumien johdosta keskustelu kommunismista on käynyt vilkkaana Twitterissä. Moni ihmettelee, miten fasistiksi julistautuminen johtaa keskusteluun kommunismista.

Jotkut ovat pitäneet huomion siirtämisen kommunismiin fasismin vähättelynä, toiset taas ovat rientäneet muistuttamaan kommunismin kuolonuhreista.

Kiharaisesta keskustelusta syntyi myös hulvaton meemi. Kaikki lähti tiistaina kirjoitetusta twiitistä, jossa kehotettiin luomaan oma ”entäs kommunismi” -lause.

”Ota lähin kirja kätöseesi ja avaa se sattumanvaraisesti. Poimi ensimmäinen näkemäsi lause ja lisää loppuun ’mutta entäs kommunismi?’” nimimerkin Saana twiitissä kirjoitettiin.

 Keskiviikkona sadat ihmiset olivat innostuneet ottamaan osaa haasteeseen.

 ”Se poistuu ulosteen mukana suolesta joko sellaisenaan tai sappihapoksi muuttuneena, mutta entäs kommunismi?” kirjoitti eräs käyttäjä.

 ”Pingis on ihan hyvä harrastus, mutta entäs kommunismi?”

 ”Aivan, grilliruoan kanssa sopivia oluita on runsaasti, mutta entäs kommunismi?”

 ”Etu- ja palvelujärjestelmässämme sairaus on aina jotenkin todistettava näkyvin perustein, mutta entäs kommunismi?”

Joku huomautti, että Twitterin hupailuketjun vastaus muistuttaa aivan tämän hetken julkista keskustelua.