Fortum on pitkään haikaillut toimista ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi (mainoksissa), mutta kieltäytyi ehdotuksesta sitoutua siihen – soitimme - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Fortum on pitkään haikaillut toimista ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi (mainoksissa), mutta kieltäytyi ehdotuksesta sitoutua siihen – soitimme

Fortumin hallitus ilmoitti maanantaina, ettei se aio suositella yhtiökokouksen hyväksyttäväksi WWF:n ehdotusta Pariisin ilmastosopimuksen mukaisista toimista, jotka olisi lisätty Fortumin toimintaa säätelevään yhtiöjärjestykseen.

Kuvassa vasemmalla Uniperin voimala Schkopaussa.

Kuvassa vasemmalla Uniperin voimala Schkopaussa. Kuva: Fortum

Julkaistu: 27.2. 10:34

Fortumin mainosvideolla käsi silittelee puuta ja kumea miesääni kiittelee äiti maata.

Marraskuussa 2018 Fortum julkaisi sivuillaan blogikirjoituksen, jonka otsikko kuuluu: ”Nyt on aika toimia – ilmastonmuutos ei odota”. Tekstin ingressissä sanotaan, että kasvihuonepäästöt on saatava välittömästi jyrkkään laskuun, jotta maapallon lämpeneminen voitaisiin rajata 1,5 asteeseen.

Upeista mainoksista ja niissä esiintyvästä varsin ilmastonmuutosvastaisesta hengestä huolimatta yhtiön hallitus päätti maanantaina suositella WWF:n ehdottamien ilmastotoimien hylkäämistä.

Somessa hylkäyspäätöksen katsottiin olevan ristiriidassa Fortumin aikaisemman viestinnän ja vihreän imagon kanssa.

Mistä on kyse?

WWF teki ehdotuksen Pariisin ilmastotavoitteiden lisäämisestä Fortumin toimintaa säätelevään yhtiöjärjestykseen. WWF:n ehdotuksen mukaan Fortumin yhtiöjärjestykseen tulisi lisätä uusi 17. pykälä, johon kirjattaisiin muun muassa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiset päästötavoitteet ja ilmastotoimien aikataulu.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Fortum joutuisi koko toiminnassaan ottamaan huomioon sen, että maapallon lämpeneminen olisi pysäytettävä 1,5 asteeseen myös niiltä osin, joihin Fortum itse voi vaikuttaa.

Maanantaina Fortumin hallitus kuitenkin julkaisi tiedotteen, jossa se sanoo suosittelevansa, että ”varsinainen yhtiökokous hylkää ehdotuksen”.

Fortum perusteli ehdotuksen hylkäämistä kahdelle tavalla. Saavuttaakseen ehdotuksen mukaiset tavoitteet Fortumin pitäisi luopua hiilen käytöstä kaikissa OECD-maissa ja Venäjällä vuoteen 2031 mennessä.

Fortumin mukaan noin 80 prosenttia yhtiön päästöistä syntyy Venäjällä, jossa energiantuotanto perustuu yhä pääasiassa fossiilisiin polttoaineisiin

Lisäksi Fortum perustelee ehdotuksen hylkäämistä sillä, ettei yhtiö pysty sitoutumaan pitkän aikavälin ilmastotavoitteisiin tuoreen Uniper-kaupan vuoksi. Saksalaisen Uniperin tuotannosta noin 80 prosenttia perustuu fossiilisiin polttoaineisiin.

Fortumista tuli Uniperin suurin yksittäinen omistaja, kun se osti 47 prosenttia yhtiön osakkeista kesällä 2018.

Fortumin hallituksen ehdottama päätös hylätä WWF:n ehdotus herätti ihmetystä someseuraajien parissa.

Päätöksen katsottiin olevan ristiriidassa yhtiön aikaisemman viestinnän kanssa.

Soitimme Fortumin viestintäjohtaja Kati Suurmunnelle ja kysyimme, miten Uniper-kauppa ja hallituksen suositus WWF:n ehdotuksen hylkäämisestä istuvat Fortumin viestintään äiti maan pelastamisesta ja 1,5 asteen tavoitteista.

Suurmunnen mukaan äiti maa -kampanja on suunnattu Fortumin Pohjoismaisille markkinoille. Yhtiön hiilijälki on Pohjoismaissa pieni, joten kampanja kuvaa hyvin yhtiön toimintaa täällä, Suurmunne sanoo.

Suurmunnen mukaan on ymmärrettävää, että mainonta, Uniper-kauppa ja päätös WWF:n ehdotuksen hylkäämisestä näyttävät joidenkin silmissä ristiriitaisilta.

”Joidenkin silmissä saattaa näyttäytyä viherpesuna”, Suurmunne sanoo mutta korostaa samalla, että Fortum seisoo sekä hylkäyssuosituksen että mainontansa takana.

Suurmunne ei kommentoi sitä, pitäisikö Fortumin tiedottaa enemmän sen ostaman Uniperin toiminnasta. Hän korostaa, että Uniper on itsenäinen pörssiyhtiö, josta Fortum omistaa alle 50 prosenttia, eikä Fortum voi kommentoida itsenäisen pörssiyhtiön toimintaa.

Suurmunnen lisää, että Fortum tekee kuitenkin ”ihan oikeasti töitä” ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Seuraa uutisia tästä aiheesta