Nero, mutta vasta kuolleena - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Nero, mutta vasta kuolleena

Julkaistu: 28.2. 14:29

Taiteilijaromantiikkaan kuuluu tarina siitä, että taiteilijan arvoa ei ymmärretä, ennen kuin hän kuolee ja ihmiset viimein ymmärtävät hänen neroutensa.

Taiteilijan kuolema nostaa joskus taiteen hintoja joko heti tai ajan myötä, mutta tavallisesti asia on tylsempi: jos taiteilijaa ei arvosteta elossa, häntä ei arvosteta myöskään kuolleena. Ja jos taiteilija oli arvostettu eläessään, hänen töidensä arvo saattaa itse asiassa hiipua kuoleman jälkeen.

Joskus kuolema tosin nostaa taiteilijan arvoa suurestikin. Esimerkiksi Vincent van Gogh kuoli pennittömänä, eristäytyneenä tyyppinä, jonka taidetta ei arvostettu. Sitten hänen vuonna 1890 tekemänsä maalaus Tohtori Gachet’n muotokuva myytiin vuonna 1990 82,5 miljoonalla dollarilla.

Seuraavassa kolme eri taiteenalan neroa, joiden neroutta ei tajuttu, ennen kuin oli heidän näkökulmastaan liian myöhäistä.

 Vincent van Gogh

Van Goghin töitä pidettiin hänen elinaikanaan liian synkeinä. Hän maalasi yli 900 maalausta, mutta sai myydyksi vain yhden. Se oli vuonna 1888 maalattu De rode wijngaard. Hän teki itsemurhan, minkä jälkeen hänen veljensä vaimo ryhtyi tekemään van Goghin työtä tunnetuksi.

 Franz Kafka

Kun Franz Kafka kirjoitti 1900-luvun alussa, juuri ketään ei kiinnostanut. Kafka vietti hankalaa elämää, sillä hän kärsi toisinaan masennuksesta, päänsäryistä, unettomuudesta ja erilaisista fyysisistä vaivoista sekä vaikeasta isäsuhteesta.

Kaikki tämä näkyi hänen kirjallisuudessaan synkkänä surrealismina, vainoharhaisuutena ja eksistentialistisena ahdistuksena. Hän kuoli todennäköisesti nälkään 40-vuotiaana, sillä tuberkuloosin riuduttaman kurkun vuoksi syöminen oli liian kivuliasta.

 Jeff Buckley

Laulaja-lauluntekijä Jeff Buckley ei ollut täysin tuntematon ja häntä arvostettiin jossain määrin hänen elinaikanaankin. Silti herää kysymys, millaiseen suosioon hän olisi voinut eläessään nousta, mikäli olisi ehtinyt tehdä enemmän kuin yhden albumillisen musiikkia.

Grace-niminen levy julkaistiin 1994, ja Buckley kiersi levyn tiimoilta ahkerasti saavuttaen jonkin verran suosiota. Hän oli menossa äänittämään toista levyään vuonna 1997 studiolle ja hyppäsi syystä tai toisesta täysissä pukeissa Mississippi-jokeen. Hän hukkui. Nykyään Grace nousee kerta toisensa jälkeen kaikkien aikojen parhaiden levyjen listoille.

Vincent van Gogh — väriä, tunnetta ja ener­giaa -luento Itämerentalolla (Tammasaarenlaituri 3) 28.2. klo 17. Vapaa pääsy.

Vincent van Goch, Franz Kafka ja Jeff Buckley. Kuva: Van Gogh

Kuva: Keystone Press Agency