Muistatko tätä? Sairaalan väki julkaisi kaksi vuotta sitten ”internetin räjäyttäneen” räppibiisin käsi­hygienian tärkeydestä – ja nyt se on ajankohtaisempi kuin koskaan - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Muistatko tätä? Sairaalan väki julkaisi kaksi vuotta sitten ”internetin räjäyttäneen” räppibiisin käsi­hygienian tärkeydestä – ja nyt se on ajankohtaisempi kuin koskaan

Takavuosien pop-sensaatio Tea Hiilloste räppäsi Hyvinkään sairaalan henkilökunnan kanssa toukokuussa 2018, ja videosta tuli välitön nettihitti.

Julkaistu: 28.2. 8:29

”Käytä käsihuuhdetta, potilaasi on turvassa!”

Näin kuuluu toukokuussa 2018 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) julkaiseman valistusräpin kertosäe, joka pesiytyy välittömästi korvamadoksi.

Se myös tiivistää kappaleen humoristisen pinnan alla lymyävän vakavan sanoman: käsihygienia on tärkeää, toisinaan jopa elintärkeää.

Musiikkivideo alkaa dramaattisesti, kun Tytöt tykkää -rallatuksesta tunnettu Tea Hiilloste kuljetetaan hälytysajossa sairaan. Valkotakkinen lääkäri saapuu välittömästi aulaan tarkastamaan tilannetta.

Vastoin odotuksia Hiilloste virkoaa, kääntyy lääkärin puoleen ja esittää tiukan kysymyksen: ”Onks kädet puhtaat?”

Näin alkaa käsi­hygienia­räppi, jonka videolla räppäävät Hyvinkään sairaalan lääkärit, ensihoitajat ja hygienia­hoitajat.

Katso Husin, monialayhtiö Bernerin ja Hyria ammattiopiston yhteistyön hedelmä otsikon yltä.

Kappale tehtiin maailman terveysjärjestö WHO:n vuonna 2009 lanseeraamaa kansainvälistä käsi­hygienia­päivää varten. Se herätti räiskyvää huomiota sosiaalisessa mediassa. Länsiväylä-lehti kirjoitti, että käsi­hygienia­räppi ”räjäytti internetin”.

HS kertoi toukokuussa 2018, että idea räppäämisestä sai alkunsa aamukahvi­pöydässä. Hygieniahoitaja Katja Koukkarin mukaan tavoitteena oli tehdä jotain erilaista ja näyttävää, vähän amerikkalaiseen tyyliin.

”Kaiken ei tarvitse olla niin totista ja saarnaavaa, ajateltiin viedä hyvää asiaa eteenpäin hauskalla tavalla. Vähän jouduttiin anelemaan, että saatiin työntekijöitä mukaan räppäämään”, Koukkari kertoi HS:lle.

Joku saattaa ihmetellä, miksi ihmeessä takavuosina julkisuudessa höpsönä ja ylipirteänä laulaja-juontajana tunnettu Hiilloste räppää käsidesistä.

Sille on järkevä selitys. Pop-uransa päätyttyä Hiilloste vetäytyi julkisuudesta ja opiskeli kemistiksi.

HS:n Kuukausiliite kertoi syyskuussa 2018, että Hiilloste työskentelee Bernerin tuotepäällikkönä, joka vastaa yrityksen sairaala­käyttöön tarkoitetuista desinfiointi­aineista.

Lue lisää: Poppari vaihtoi kesähitit käsihuuhteisiin

On videolla muitakin tuttuja kasvoja, jotka ovat viime aikoina tulleet tunnetuksi vakavammista yhteyksistä. Käsi­hygienia­räpin alussa sairaalan aulaan marssiva lääkäri on Husin infektio­sairauksista vastaava ylilääkäri Asko Järvinen.

Husin alueella vahvistettiin ensimmäinen korona­virus­tartunta suomalaisella keskiviikkona. Järvinen oli yksi heistä, jotka valaisivat tapausta Husin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana.

Lisäksi Järvinen on kommentoinut koronavirus­epidemiaa medialle useaan otteeseen. Torstaina Järvinen kertoi HS:lle, että Meilahden sairaalassa Helsingissä hoidossa oleva koronaviruspotilas voi hyvin.

”Hän voi hyvin, paremmin kuin eilen. Ja hänelläkin tauti on ollut lievä”, Järvinen kertoi HS:lle.

Kenties tällä hetkellä käsi­hygienia­räpin sanoma onkin ajankohtaisempi kuin alkuperäisenä julkaisuaikana.

Kansainvälistä käsihygieniapäivää vietetään vuosittain 5. toukokuuta, mutta tänä vuonna on suositeltavaa ottaa reipas varaslähtö.

Vaikka kappaleen sanoma on suunnattu sairaalatyöntekijöille, on jokaisen syytä huolehtia käsi­hygieniastaan erityisesti nyt, kun koronavirus aiheuttaa globaalia huolta.

Mediassa on taajaan muistutettu, mikä on tehokkain tapa välttää korona­virus­tartunta: käsien pesu. HS kirjoitti kaksi viikkoa sitten, että käsien pesu ehkäisee hengitystie­infektio­tartuntoja hengitysmaskia tehokkaammin.

”Kyllä käsien pesu ehkäisee tartuntoja maskia tehokkaammin”, Asko Järvinen kiteytti tuolloin HS:lle.

Vaikka sairaala­henkilökunnan räppibiisi on kepeä, sen sanoma ei ole leikin asia. Järvisen sanoin käytössä on ”kaikki keinot” käsihygienian puolesta kampanjointiin.

Kannattaisiko Suomessakin käyttää hengityssuojainta julkisilla paikoilla ja lentokoneissa? Infektiolääkäri kertoo, mitä maskin käytöstä on syytä tietää

Tea Hiilloste ei enää laula, että ”Tytöt tykkää”, vaan nyt hän keskittyy käsihuuhteisiin

Kevään yllättävin korvamato tulee Hyvinkäältä: sairaalan väki teki mieleen porautuvan räppiesityksen – käsidesistä

Seuraa uutisia tästä aiheesta