Tätä on naapuriapu – somessa päivystävä lääkäri vastaa livenä koronakysymyksiin, Sofi Oksanen opettaa kirjallisuutta ja Sami Kuronen lukee satuja - Nyt.fi | HS.fi

Tätä on naapuriapu – somessa päivystävä lääkäri vastaa livenä koronakysymyksiin, Sofi Oksanen opettaa kirjallisuutta ja Sami Kuronen lukee satuja

Eri alojen asiantuntijat pitävät oppitunteja kotikoululaisille, ja sosiaalisen median vaikuttajat viihdyttävät seuraajiaan keskusteluhetkillä Instagramin live-palvelussa.

Sofi Oksanen kokkaa ja vastaa kirjallisuutta koskeviin kysymyksiin Instagramissa.

18.3.2020 11:03 | Päivitetty 18.3.2020 12:19

Finlandia-palkittu kirjailija Sofi Oksanen kertoi maanantaina aloittavansa someseuraajiaan viihdyttävät ja auttavat live-videolähetykset koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi.

Instagramin live-lähetyksissä Oksanen lupaa esimerkiksi kokata ja vastata koululaisten kysymyksiin kirjallisuudesta. Ensimmäinen live-lähetys käynnistyi tiistai-iltana.

”Mikäli jälkikasvullanne on kirjallisuuteen liittyviä koulutehtäviä, vastailen mielelläni kysymyksiin Instani livessä: striimaus­aikatauluni löytyvät sekä FB:stä että Instasta”, Oksanen twiittasi.

Koronaviruksesta johtuvat poikkeusolot katkaisivat Oksasen Norjan-kiertueen. Jo viime viikolla Oksanen teki Instagramiin ”korona­kirjakerho­videon”. Hän myös kommentoi tilannetta Facebookissa ja lupaili opetella virtuaalitapahtumien järjestämistä.

Lue tästä, miten poikkeusolot vaikuttavat kulttuurialaan.

Suomen hallituksen maanantai-iltapäivänä tiedottamien poikkeustoimien seurauksena esimerkiksi koulut on suljettu ja suuri osa oppilaista siirtynyt kotiopetukseen.

Erityisjärjestelyt vaikuttavat sekä opettajien että kotona etätöissä työskentelevien vanhempien arkeen.

Oksanen twiittasi, että poikkeuksellisina aikoina voi turvautua modernia koululaitosta edeltäneeseen kollektiivisen kasvatuksen perinteeseen.

Hänen mukaansa etäopetuksessa on ”aikamoinen kakku” opettajille sekä vanhemmille, jotka yrittävät keskittyä etätöihin.

Kirjailija ilmoitti ”koronalive-lähetysten” aikataulusta Instagram- sekä Facebook-sivuillaan.

Tiistai-illan ensimmäisessä lähetyksessä Oksanen leipoi glitter-koristeisia kookospalleroita ja vastaili kommentoijien kysymyksiin.

Hän jutteli esimerkiksi Puhdistus-romaaniinsa kärpässymboliikasta sekä koronaviruksesta johtuvien poikkeusolojen vaikutuksista kirjailijan ammattiin. Lisäksi Oksanen jakoi kirjavinkkejä.

Keskiviikkoiltana Oksanen puhuu englanninkielisessä live-lähetyksessä Oslon Litteraturhusetin Instagram-sivuilla. Lähetys alkaa kello 20.

Torstaina on jälleen vuorossa live-lähetys ”korona-keittiöstä” Oksasen omassa Instagram-profiilissa kello 19.

Oksasen Twitter-seuraajat kiittelivät aloitetta ja talkoohenkeä.

Kenties kirjailijan aloitteen innoittamana myös muut yksityishenkilöt ja eri alojen asiantuntijat kommentoivat osallistuvansa mielellään kotiopetusta helpottaviin toimiin sosiaalisen median välityksellä.

Toimittaja Ina Mikkola ilmoitti pitävänsä perjantaina oppitunnin medialukutaidosta.

Mikkolan tunnilla käydään läpi medialukutaidon perusteita ja mediatuotosten tekemiseen vaikuttavia elementtejä. Lisäksi seuraajat saavat esittää kysymyksiä. Lähetys alkaa perjantaina kello 11.

Lääkäri Anni Saukkola on alkuviikosta rupatellut ja vastaillut seuraajiensa kysymyksiin koronaviruksesta Instagramin live-lähetyksissä. Saukkolan seuraava lähetys on vuorossa keskiviikkoiltana kello 20.

Illan lähetyksessä Saukkola keskustelee koronaviruksesta ja mielenterveydestä yhdessä viestinnän asiantuntijan Emmi Nuorgamin kanssa.

Lisäksi monet sosiaalisen median vaikuttajat ovat ryhtyneet lähettämään live-videoita kotioloihin passitettujen seuraajien viihteeksi.

Esimerkiksi kokki ja ruokakirjailija Hanna Gullichsen ilmoitti kokkaavansa sitruunapastaa live-lähetyksessä keskiviikkona kello 14.

Juontaja Sami Kuronen sanoi Instagramissaan haluavansa helpottaa lapsiperheiden arkea lukemalla arkisin iltasatuja Radio Aallon Instagramin live-lähetyksessä. Radio Aalto on osa Sanoma-konserniin kuuluvaa Nelonen Mediaa.

Rap-artisti Mikael Gabriel eli Mikael Sohlman kirjoitti Instagramissaan pitävänsä niin ikään ”enemmän livejä” kanavallaan.

”Muistakaa soitella myös ystävillenne ja kysyä kuulumisia. Be safe”, Sohlman toivotti päivityksessään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat

Nyt.fi luetuimmat