Suomalaiset tylyttävät toisiaan hölmöstä käytöksestä somessa – maailmalla keksittiin jo nimitys poikkeustilan hölmöläisille, eikä se ole järin mairitteleva - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Suomalaiset tylyttävät toisiaan hölmöstä käytöksestä somessa – maailmalla keksittiin jo nimitys poikkeustilan hölmöläisille, eikä se ole järin mairitteleva

Huolimaton ja ajattelematon käytös koronaviruksen aikaan on saanut maailmalla uuden nimityksen.

Julkaistu: 26.3. 12:59, Päivitetty 27.3. 14:05

Maailmanlaajuisesti leviävä COVID-19, tuttavallisemmin koronavirus on pysäyttänyt maailman hetkellisesti.

Esimerkiksi Intiassa otettiin järeät keinot käyttöön, kun yli miljardi ihmistä määrättiin karanteeniin tartuntojen ehkäisemiseksi. Saksassa yli 2 ihmisen kokoontumiset on kielletty ja Suomessa julkiset kokoontumiset on rajoitettu 10 henkilöön.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee suomalaisia pesemään käsiään, välttämään ihmiskontakteja ja pitämään metrin turvaväliä muihin ihmisiin.

Koronavirukseen varautuminen on johtanut siihen, että muun maailman tavoin myös Suomessa on hamstrattu elintarvikkeita ja päivittäistavaroita. Esimerkiksi hengityssuojainten uutisoitiin loppuneen tilapäisesti jo tammikuussa.

Hamstrauksen symboliksi nousi niin Suomessa kuin maailmallakin niinkin arkipäiväinen tuote kuin vessapaperi. Suomalaiset päivittäistavarakauppiaat kehottivat ihmisiä lopettamaan hamstraamisen ja vannoivat, että tuotteita riittäisi kaikille. S-ryhmä tiedotti 24. maaliskuuta myynnin tasoittuneen kaupoissaan.

Uusien ohjeistusten noudattamattomuus sekä hamstraaminen ärsyttää monia. Se on tuonut mukanaan lieveilmiön – kanssaeläjien käytöksen moralisoinnin ja vahtimisen sosiaalisessa mediassa.

Keskustelusovellus Jodel täyttyi viikonloppuna kirjoituksista, joissa ilmaistiin pettymystä Lapissa matkailevia, ulkomailla edelleen oleskelevia ja kuntosalilla treenaavia kohtaan.

Viime viikolla uutisoitiin Levillä sijaitsevan, sittemmin suljetun Vinkkari-ravintolan videosta, jolla kymmenet laskettelijat tanssivat musiikin tahtiin. Ennen videon julkaisua julkiset kokoontumiset olivat jo rajoitettu kymmeneen henkilöön. Tapaus puhutti ainakin Twitterissä.

Muuttuneet olosuhteet synnyttävät myös uutta termistöä. Englannin kielen urbaani sanakirja on vastannut haasteeseen luomalla termin henkilölle, joka hölmöilyllään pahentaa pandemiaa. Hölmöilyllä voidaan tarkoittaa esimerkiksi juurikin hamstraamista tai huolimattomuutta taudin leviämiseen liittyvien varotoimien suhteen. Urbaani sanakirja käyttää tällaisesta henkilöstä nimitystä covidiot, suomeksi covidiootti.

Miten covidiootti määritellään? Alla lainaus sanakirjan kuvauksesta.

”Henkilö, joka jättää huomioimatta varoitukset liittyen kansanterveyteen ja turvallisuuteen. Henkilö, joka hamstraa tavaroita siten, ettei niitä riitä muille.”

Tässä vielä kaksi sanakirjan esimerkkilausetta, joissa termiä voi käyttää asianmukaisesti:

”Näitkö sen covidiootin, jonka korissa oli 300 rullaa vessapaperia?”

”Tuo covidiootti halaa jokaista, jonka hän näkee”.

Covidiootin voidaan siis ymmärtää olevan henkilö, joka ei huomioi kanssaihmisiä tautiepidemian aikaan, oli se sitten hamstrausta tai varomattomuutta viruksen suhteen. Toistaiseksi termi ei ole vakiintunut suomen kieleen, mutta se lienee vain ajan kysymys:

Seuraa uutisia tästä aiheesta