Kuusi palaa, ikävä häntä ja muita suomen kielen ihmeitä jaetaan Twitterissä - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Kuusi palaa, ikävä häntä ja muita suomen kielen ihmeitä jaetaan Twitterissä

Helsingin yliopiston työelämäprofessori Pekka Sauri aloitti Twitter-sivuillaan keskusteluketjun, johon hän toivoi kommentteja ”suomen kielen ihmeistä”.

Julkaistu: 9.4. 15:14

Kylle se cwle Somen kielen, arveli aikoinaan Turun piispa Mikael Agricola jumalanpalveluksessa. Aatoksesta alkoi Agricolalle melkoinen työnsarka, kun hän päätti kehittää suomen kirjakielen Turun seudun länsimurteiden pohjalta.

Syystäkin siis tänään liputetaan suomen kielen ja Agricolan päivän kunniaksi.

Salkojen lisäksi sanoja muistetaan tänään myös Twitterissä. Helsingin yliopiston työelämäprofessori Pekka Sauri aloitti Twitter-sivuillaan keskusteluketjun, johon hän toivoi kommentteja ”suomen kielen ihmeistä”.

Ketjun suosikeiksi nousi kommenttien perusteella suomen kielen homonyymit eli sanat, joiden kieliasu on sama, mutta merkitys eri. Täydellisestä homonymiasta puhutaan, jos sanat ovat kaikissa tavutusmuodoissa samanlaiset.

Sauri jakoi ensimmäisen ”ihmeen” itse: ”Maija muutti Amerikkaan. Matilla oli suunnattoman ikävä häntä. Se heilui aivan omia aikojaan ja oli koko ajan jäämässä oven väliin.”

Vaikka suomen kielen sanat tyypillisesti lausutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan, on kielessä paljon sanoja, jotka voidaan ääntää kahdella tavalla, kirjoittaa Kotimaisten kielten keskus (Kotus). Sanan merkitys muuttuu ääntämisen mukaan. Koska suomen kielen sanat taipuvat paljon, on monimerkityksellisiä sanoja lukemattomia.

Kun saman kieliasun sanoja laittaa yhteen virkkeeseen, syntyy puujalkavitsi.

Internetin suosikkihomonyymi lienee sanapari kuusi palaa, jonka merkityksen voi lukea yhdeksällä eri tavalla.

Sanojen monimerkityksellisyys konkretisoituu, kun lauseen kääntää toiselle kielelle.

Suomen kielen ihmeitä keränneeseen twiitti-ketjuun kertyi lukuisia malliesumerkkejä monimerkityksellisistä sanoista.

Tässä esimerkissä sanat hauki, hauis ja haku eroavat toisistaan perusmuodossaan, mutta pukeutuvat taivutettuina yhteneväiseen kieliasuun.

Nyt.fi luetuimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat