Peter Nymanin twiitti paljasti kuukautisten olevan yhä tabu – nyt sadat naiset avautuvat omistaan somessa: ”En poistaisi niitä kivuista ja suruista huolimatta” - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Peter Nymanin twiitti paljasti kuukautisten olevan yhä tabu – nyt sadat naiset avautuvat omistaan somessa: ”En poistaisi niitä kivuista ja suruista huolimatta”

Naisasialiitto Unionin aloittama somehaaste pyrkii hälventämään kuukautisiin liittyvää häpeää avoimen keskustelun avulla.

Naisasialiitto Unionin somehaaste pyrkii vähentämään kuukautisiin liittyvää häpeää.

Julkaistu: 6.5. 12:43, Päivitetty 6.5. 14:33

Twitterissä keskustellaan nyt kuukautisista. Naisten aseman parantamiseen ja sukupuolisyrjinnän poistamiseen tähtäävän Naisasialiitto Unionin tiistaina käynnistämä somehaaste kannustaa ihmisiä kertomaan ”jotain kuukautisista”.

Tiistaina ja keskiviikkona #puhutaanmenkoista nousikin suosituimpien puheenaiheiden joukkoon Twitterissä.

”Jakamasi asia voi olla positiivinen, negatiivinen, neutraali, ihan mitä vaan. Vähennetään yhdessä kuukautisiin liitettävää häpeää!” Naisasialiitto Unioni kirjoitti twiitissään.

Haaste sai alkunsa ruutukasvo Peter Nymanin lauantaisesta twiitistä. Nyman kirjoitti kieltäytyneensä ostamasta vaimolleen kuukautissuojia ja tiedusteli seuraajiltaan, miten asiaan tulisi suhtautua.

Lue lisää: Ruutukasvo Peter Nyman twiittasi kieltäytyneensä ostamasta kuukautissuojia vaimolleen, ja Twitter-kohu oli valmis – ”Nyt Nyman on aika Oldman”

Vaikka Nymanin twiitti ei ollut täysin totuudenmukainen – hän pahoitteli päänavaustaan myöhemmin – Twitterissä syntyi valtavasti keskustelua kuukautisista. Pääviesti oli se, ettei kuukautisissa ole mitään hävettävää, ja mieskin voi ostaa kuukautissuojia.

Yksi Nymanin twiittiä kommentoineista oli vihreiden varapuheenjohtaja ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra. Hän jatkoi aiheesta keskustelua Naisasialiitto Unionin maanantaisessa somekolumnissa.

”Itse päätin kiittää Nymania, sillä hänen twiittinsä paljasti sen, että kuukautiset ovat edelleen tabu. Pahinta siinä, että kuukautisista ei puhuta on se, että silloin aivan normaalin ruumiintoiminnon ylle laskeutuu ihmeellinen piilottelun ja häpeilyn varjo”, Diarra kirjoitti kolumnissaan.

Diarra päätti kolumninsa kertomalla, että hänellä oli kuukautiset viimeksi pari viikkoa sitten.

”Ne olivat aika kivuttomat, vähän sattui alaselkään, mutta kipu meni onneksi Buranalla nopeasti ohi. Teki mieli herkkuja ja söinkin niitä surutta”, Diarra kirjoitti.

Esimerkkiä seuraten sadat naiset jakoivat omia kokemuksiaan kuukautisista.

Jotkut avautuivat kuukautisiin liittyvistä kivuista, toisilla kuukautiset taas ovat varsin vaivattomat. Moni kertoi siitä, kuinka kuukautiset alkoivat ja minkälaisia ajatuksia asiaan silloin niveltyi.

Twiiteissä myös kumottiin virheellisiä luuloja kuukautisista, kerrottiin anekdootteja ja tehtiin aihepiiriin liittyviä yleisiä huomioita.

Kirjailija Rosa Meriläinen kertoi olevansa kiitollinen siitä, että hänen kuukautisensa ovat olleet vaivattomat.

”Kovat kivut jäivät teini-ikään, mielialavaihteluita en ainakaan huomaa ja suhde seksiin, ruokaan ja liikuntaan pysyy samana läpi kierron”, Meriläinen kirjoittaa twiitissään.

Toisilla kivut taas vaikeuttavat elämää merkittävästi. Käyttäjänimi Jessy kuvaili, että kuukautisten alkaessa ”tuntuu kuin joku mottais teräksisellä nyrkillä kohtuun”.

Käyttäjänimi Tintti taas kirjoitti, että kuukautisten aikana ”saatan päiväks tai pariks masentua niin etten tahdo päästä sohvalta ylös ja saan joskus itsetuhoisia ajatuksia”.

Elina Nikulainen taas kertoi pitävänsä kuukautisistaan. ”Ne on osa mua, sitä ainutlaatuista kokonaisuutta, joka olen. En poistaisi niitä kivuista ja suruista huolimatta, koska sit varmasti jotain muutakin kokonaisuudesta muuttuisi. Haluan että yhteiskunnan asenne kuukautisiin muuttuu”, hän kirjoitti.

Jotkut jakoivat myös menkkoihin liittyviä humoristisia anekdootteja. Krista Kokkonen kertoi kuukautistensa alkaneen hänen nukkuessaan päiväunia parhaan ystävänsä kanssa koulupäivän jälkeen.

”Hämmennyksen vallassa kirjoitimme asiasta ekana tekstarin yhteiselle ystävälle. Mutta viesti menikin vahingossa äidilleni”, Kokkonen kirjoittaa twiitissään.

Yksi teema, johon somekampanjalla haluttiin ottaa kantaa, on kuukautisten taloudellinen puoli.

Diarra otti jo kolumnissaan kantaa asiaan. Hänen mukaansa kuukautisten hinta saattaa olla merkittävä, minkä vuoksi kuukautissuojien verotusta tulisi laskea.

”Olen aivan varma, että nyt kun yhä useamman talous on tiukilla koronakriisin seurauksena, joku jossain laskee rahojaan ja pohtii onko kuukautistuotteisiin varaa. Näin ei tulisi olla”, Diarra toteaa kolumnissaan.

Asia nousi esiin myös Twitter-keskustelussa. Esimerkiksi Elina Viitasaari kirjoitti, että ”menkkaköyhyys” on ollut ärsyttävämpi asia kuin itse kuukautiset.

”Monesti joutunut tyytyä vessapapereista kyhättyyn paperiruttuun pikkareissa kun ei oo ollu varaa tamponeihin”, Viitasaari kirjoittaa.

Myös Emma Hesson mielestä yksi eniten ”menkkakeskustelussa” ärsyttävä asia on ”taloudellinen eriarvoisuus ja sen vähätteleminen”.

Vaikka keskustelu kuukautisista oli ymmärrettävästi naisvoittoista, myös jotkut miehet osallistuivat keskusteluun.

Jussi Junni kertoi saaneensa somehaasteesta ”valtavasti uutta infoa”. Junnilla on 12-vuotias tytär, ja hän kertoo olleensa kuukautisista ”totaalisen tietämätön”.

”Hyvä, että kuukautisista puhuminen on yhä vähemmän tabu”, Junni kirjoittaa.

Myös Arto Melaranta kommentoi keskustelua oman perheensä arkikokemuksen kautta.

”Tyttäristä yksi puhuu avoimesti, kysymättäkin. Toinen vaikenee täysin (vaikka ihan yhtä avoimesti ollaan opetettu), kolmas vielä liian pieni edes asiaa ymmärtämään.”

Nyt.fi|Ruutukasvo Peter Nyman twiittasi kieltäytyneensä ostamasta kuukautissuojia vaimolleen, ja Twitter-kohu oli valmis – ”Nyt Nyman on aika Oldman”

Nyt.fi luetuimmat

Luitko jo nämä?