Ylikomisario kirjoitti twiitissään paperittomista helsinkiläisistä ja sai aikaan somemyrskyn – soitimme - Nyt.fi | HS.fi
Nyt.fi|Nyt.fi

Ylikomisario kirjoitti twiitissään paperittomista helsinkiläisistä ja sai aikaan somemyrskyn – soitimme

Ylikomisario Jari Taposen mukaan tarkoitus oli luoda yhteisymmärrystä laittomasti maassa olevien turvallisuustilanteesta pääkaupunkiseudulla.

Julkaistu: 14.5. 15:49

Ylikomisario Jari Taponen julkaisi keskiviikkona 13. toukokuuta twiitin, jonka tarkoitus oli Taposen mukaan lisätä kaupunkilaisten tilannekuvaa laittomasti maassa olevien turvallisuustilanteesta Helsingissä.

Twiitissään Taponen kertoo Twitter-diskurssille ominaiseen tapaa yksinkertaisen ytimekkäästi, että vuonna 2015 turvapaikanhakijoina maahan tulleet eivät ole jääneet pääkaupunkiseudulle laittomasti, eivätkä paperittomat alkaneet tehdä rikoksia.

Taposen mukaan vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden aallon pelättiin kasvattavan paperittomien osuutta Helsingissä. Pelkoihin liittyi myös rikollisuuden lisääntyminen. Taposen mukaan näin ei kuitenkaan käynyt.

Juttua kirjoittaessa Taposen twiittiin on kertynyt yli sata kommenttia ja noin 1 600 tykkäystä. Kommenteissa Taposen sanoille penättiin lähteitä.

Ylikomisario Jari Taponen.

Tavoitimme Taposen puhelimitse.

Twiitti perustuu Taposen mukaan Helsingin poliisin ennalta estävän toiminnon kentällä tekemiin havaintoihin, paperittomien kanssa työskentelevien sidos­ryhmä­haastatteluihin ja paperittomien haastatteluihin.

Lisäksi twiitti pohjaa keskus­rikos­poliisin tuottamaan Kadonneet-projektin loppuraporttiin sekä Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan toteuttamaan paperittomien sosiaalipalvelut Helsingissä -selvitykseen.

Kadonneet-projektin selvitys tarkastelee niitä ihmisiä, jotka ovat kadonneet turvapaikkaprosessista.

Taposen mukaan esimerkiksi tilastoidun rikollisuuden osuus paperittomien keskuudessa on suurin piirtein samalla tasolla kuin kantaväestössä.

”Kuten twiitin myös Kadonneet-projektin tavoitteena oli lisätä poliisin ja viranomaisten yhteisymmärrystä siitä, millainen tilanne Helsingissä on paperittomien osalta.”

Taposen mukaan Helsingissä on noin 600–850 paperitonta. Rikollisuus ei ole paperittomien keskuudessa lisääntynyt, eikä tilanne ole Taposen mukaan synnyttänyt niin kutsuttua järjestäytynyttä, rikollisuuteen perustuvaa ”varjoyhteiskuntaa”.

Taponen penää keskustelulta oikeita käsitteitä. Kommenteissa sekoitetaan Taposen mukaan nyt puhe turvapaikanhakijoista, maahanmuuttajista, paperittomista ja ulkomaalaisista.

”Tarkoitus oli luoda poliisin, viranomaisten ja kaupunkilaisten välille yhteisymmärrystä siitä, missä Helsingissä mennään paperittomien suhteen”.

Nyt.fi luetuimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat