Kuinka katsoja vietellään - Nyt.fi | HS.fi

Kuinka katsoja vietellään

Kun Temptation Islandille antaa pikkusormen, se vie koko käden. Suomen johtava Tempparit-analyytikko Harri Moisio kertoo miksi. Hän on analysoinut työkseen suositun tositelevisio-ohjelman tapahtumia neljän kauden ajan.

Julkaistu: 18.5. 11:49, Päivitetty 18.5. 16:20

Harri Moisio sanoo, ettei itse lähtisi viettelysten saarelle – ei nyt eikä nuorempana. ”Olisin varmasti mustasukkainen.” Kuva: Henri Airo / HS

Kivittäkää vaikka, mutta tunnustan silti: en ikinä ymmärtänyt Temptation Island Suomen kansansuosiota.

Miksi kukaan uhraisi aikaansa kotimaisen tositelevision irvokkaalle kruununjalokivelle? Ohjelmalle, jossa joukko parikymppisiä miehiä ja naisia lennätetään Thaimaahan ryyppäämään, sekoilemaan ja koettelemaan parisuhdettaan.

Jokaisen uuden kauden lanseeraus on tapaus, jota lehdistö ei unohda rummuttaa – vaikka uusi kausi ilmestyy tätä nykyä kahdesti vuodessa.

Joukosta erottuvat osallistujat saavat hetkensä julkisuudessa, ja ovat jotkut jopa onnistuneet luomaan uran ”Temppareissa” rakennetulle perustalle. Toisaalta mikään ei unohdu niin nopeasti kuin edellisen kauden tosi-tv-tähti.

Ohjelman idea on lyhykäisyydessään tämä: Pariskunnat lähetetään Thaimaahan, jossa heidät erotetaan kolmeksi viikoksi omille ”saarilleen”. Pariskuntien miehet asuvat omalla huvilallaan, jossa heitä viettelee joukko sinkkunaisia. Naisten huvilalla houkutuksena taas on joukko sinkkumiehiä.

Temptation Island Suomen seitsemännen kauden pariskunnat.

Päivät koostuvat treffeistä, biletyksestä ja ”iltanuotioista”, joissa pariskuntien osapuolet näkevät videokoosteen toisen toilailusta. Tämän perusteella he pohtivat omaa parisuhdettaan ja sen tulevaisuutta.

Kuulostaa järjettömältä, vai mitä? Kuin kieroutunut, alkoholin liuottama rikkinäinen puhelin, jonka perusteella saatetaan pahimmillaan tärvellä oma tulevaisuus.

Näin ajattelin, kunnes katsoin ohjelmaa. Jäin välittömästi koukkuun paraikaa käynnissä olevaan seitsemänteen tuotantokauteen. Nyt kysyn: miksi? Ketä tästä on syyttäminen?

Paras henkilö vastaamaan on radiotoimittaja Harri Moisio. Hän analysoi työkseen saaren tapahtumia ohjelman extraosiossa.

Moisio jos joku tietää, miksi ohjelman käänteet ovat niin tenhoavia. Ovathan ne pitäneet hänetkin otteessaan jo neljän kauden ajan.

 Viettelysten saari on kuin irstas rippileiri.

Sanomatalon radiostudioiden alakerrassa oleva ruokala olisi tavallisesti lounasaikaan tupaten täynnä, mutta koronaviruksen vuoksi sisään valuu vain muutamia nälkäisiä. Loput tekevät töitä kotona.

”Olen siitä onnellisessa asemassa, että saan yhä käydä töissä Sanomatalossa, vaikka vieraita ei studioon saa nyt ottaakaan”, Moisio sanoo.

Moision työpäivä Radio Rockin aamuvuorossa on alkanut puoli kuusi, mutta hänellä vaikuttaa olevan vielä energiaa keskustella toisesta työstään. Jälleen haastattelupäivän iltana hän ruotii televisiossa kahden edellisen Temptation Island -jakson tapahtumia juontaja Sami Kurosen kanssa.

Siinä on tiettyä komiikkaa, että kaksi keski-ikäistä miestä istuu valkoviinilasin äärellä siistit neuleet yllä ja keskustelee juurta jaksain parikymppisten parisuhdekiemuroista.

”Minä täytin tammikuussa 47. Nämä ihmiset ovat minua sukupolvea nuorempia. Onhan se erikoista kommentoida heidän biletystään, mutta se on vaan jotenkin erittäin koukuttavaa ja hauskaa”, Moisio sanoo.

Moisio kertoo, että hänen tehtävänsä on toimia katsojan oppaana: kertoa, mitä juuri nähtiin ja analysoida, mitä siitä kaikesta tulisi ajatella. Usein hänen havaintonsa ovat hyvin tarkkanäköisiä.

Moisio sanoo, että seitsemännellä kaudella on palattu ohjelman varsinaiselle alkulähteelle.

”Nyt on todella taisteltu kiusauksia vastaan. Edellisellä kaudella oltiin suurin piirtein jo toisissa bileissä tositoimissa, eli taistelu kiusauksia vastaan oli hävitty nopeasti. Nyt jännite on syntynyt toisenlaisista asioista kuin aikaisemmilla kausilla.”

Mutta ennen kuin pureudutaan syvemmälle Temptation Islandin vetovoimaan, puhutaan hetki Harri Moisiosta. Miten keski-ikäinen radiotoimittaja päätyi maan johtavaksi Temptation Island -analyytikoksi?

Harri Moisio tunnustaa olleensa tositelevision salarakas ”aivan alusta asti”. Kuva: Henri Airo / HS

Tarjousta ei tarvinnut harkita pitkään, koska se kuulosti niin poskettomalta.

Maaliskuussa 2018 alkaneelle Temptation Islandin neloskaudelle lanseerattiin lisäohjelma, jossa haastatellaan ohjelmaan osallistuneita, näytetään kulissien takaista materiaalia ja käsitellään ohjelman lieveilmiöitä.

Lisäksi extraohjelmaan etsittiin vakiokommentaattoria. Vakanssia tarjottiin Moisiolle.

”Minulle soitettiin tuotantoyhtiöstä ja kysyttiin, kiinnostaako tällainen homma. Ajatus kuulosti niin absurdilta ja aivan sietämättömän hauskalta, että sanoin käytännössä saman tien kyllä”, Moisio kertoo.

Hän tunnustaa olleensa tositelevision salarakas ”aivan alusta asti”. Moisio katsoi innokkaasti jo vuonna 2001 alkanutta ensimmäistä kotimaista tositelevisio-ohjelmaa Suurta seikkailua. Siinä kilpailijat seikkailivat Lapin erämaassa ja taistelivat rahapalkinnosta.

Silti erityisesti parisuhteisiin liittyvät ohjelmat – kuten Satuhäät ja Neljät häät – ovat olleet Moision ”ikiaikaisia” kiinnostuksen kohteita. Moisio arvelee, että sana hänen intohimoisesta suhteestaan tositelevisioon oli kiirinyt, ja siksi tuotantoyhtiössä näppäiltiin juuri hänen numeronsa.

”Mitään muuta selitystä en ole keksinyt”, Moisio naurahtaa.

Myös Temptation Island oli entuudestaan tuttu konsepti. Moisio katsoi ohjelman yhdysvaltalaista versiota jo ennen kuin suomalaisia keksittiin lähettää Thaimaahan. Myös Suomen Temppareita Moisio on seurannut alusta asti.

Analyytikon rooli on muuttanut tapaa seurata ohjelmaa. Nykyisin Moisio valmistautuu lähetyksiin katsomalla jaksot kädessään ruutuvihko, johon hän kirjaa osallistujien sanomisia ja tekemisiä. Välillä Moisio pohtii itsekin omaa rooliaan, sillä psykologin tutkintoa hänellä ei ole.

”Kyllähän tässä on koko ajan huijarisyndrooma päällä. Eihän minulla ole pätevyyttä yhtikäs mihinkään. Pelkään paljastuvani”, Moisio vitsailee vakavalla naamalla.

Hänen mukaansa tarkoitus on kuitenkin tehdä lähtökohtaisesti viihdettä, eikä kenenkään pidä kuvitella, että hän olisi ihmismielen erityistuntija.

Analyytikon työ ei ole käynyt tylsäksi, sillä tapahtumia, käänteitä ja pureksittavaa on riittänyt myös seitsemännellä kaudella. Moision mielestä se on sarjan historian paras.

Moisio ja juontaja Sami Kuronen ovat ruotineet sarjan tapahtumia Temptation Island Extrassa jo neljän tuotantokauden ajan. Kuva: Petri Heikkilä / nelonen

Tositelevisiossa on enemmän koukkuja kuin katsoja äkkiseltään arvaisi. Se vetoaa valtavaan kirjoon tunteita – niin positiivisiin kuin negatiivisiin.

Jo marraskuussa 2004 julkaistu yhdysvaltalainen kyselytutkimus kertoo, että oman statuksen pönkitys on tärkein syy katsoa tositelevisiota. Toisin sanoen tositelevisiota katsotaan siksi, että ihminen kokisi olevansa ”parempi” kuin kilpailijat televisiossa.

Jokainen Temptation Islandia katsonut tunnistaa ohjelman piirteet, jotka vetoavat ihmisen alhaisiin motiiveihin. Toisen hölmöilylle on helppo nauraa. Eihän se fiksulta näytä, että varattu mies lääppii ja suutelee sinkkunaista bileissä mutta seuraavana päivänä vannoo rakkautta omalle kumppanilleen. Pettämisen estää ainoastaan veren liian korkea alkoholipitoisuus.

Seitsemännen kauden osallistujatkin ovat puhuneet saarella kokemistaan nöyryytyksistä, jotka tapahtuvat ”Suomen kansan edessä”. Nöyryytys on jo itsessään paha, mutta vaikutus moninkertaistuu, kun nöyryytystä todistaa yli 200 000 silmäparia kotisohvilla.

Väliin iltanuotiovideot järkyttävät. Jape hautaa kasvonsa käsiinsä, Valto tuijottaa omaa videotaan mietteliäänä. Kuva: lars johnson / Nelonen

Kuvio toimii myös toisinpäin. Temptation Island vetoaa Suomen kansaan juuri siksi, että Thaimaassa juhlivat Suomen kansalaiset – tavalliset asentajat, myyjät ja personal trainerit, joihin on helppo samastua.

”Ei siellä kukaan ole tehnyt mitään niin hullunkurista, mitä minä en olisi joskus tehnyt. Tuollaista se oli 90-luvullakin: ihastuttiin, seurusteltiin, dokattiin, petettiin, petyttiin. Ei se ole mihinkään muuttunut”, Moisio sanoo.

Hän kertoo, ettei oikein osannut samastua yhdysvaltalaisen Temptation Islandin osallistujiin. Suomessa osallistujat voivat kuitenkin olla ”naapurin ihmisiä”.

”On kovin suomalaista, että ei olla itse valmiita tekemään mitään, mutta halutaan seurata, mitä muut tekevät. Ehkä tirkistelynhalu ja pohdinta, kuinka itse toimisi vastaavassa tilanteessa, ovat selittävimmät tekijät ohjelman suosiolle”, Moisio pohtii.

Mediatutkija Veijo Hietala sanoi Ylen haastattelussa vuonna 2015, että on jännittävää nähdä oman paikkakunnan ihmisiä televisiossa, puhumattakaan, jos ruudussa näkyy tuttu. Hietalan mukaan Temptation Island voi olla joidenkin mielestä arveluttava sarja, mutta sillä voi olla myös opettava vaikutus.

”Ohjelma opettaa katsojia jälleen kerran siitä, millaiset asiat toisessa ihmisessä viehättävät ja mihin eroottinen viehätysvoima perustuu. Tätähän opitaan myös fiktiivisestä viihteestä”, Hietala sanoi Ylelle.

Moision mielestä kuluva kausi on kaikkein kiehtovin siksi, että ohjelman pariskunnat ovat niin erilaisissa elämäntilanteissa. Yksi pari on seurustellut kolme ja puoli vuotta, toinen pari taas vain kahdeksan kuukautta.

”On aina mielenkiintoista seurata, kuinka eri tavalla tällaiset pariskunnat toimivat erotilanteessa”, Moisio sanoo.

 ”Ihmiset joutuvat hyvin suureen kuplaan.”

Vaikka osallistujat viime kädessä vaikuttavatkin siihen, minkälaista televisiota syntyy, Temptation Islandissa mielenkiintoisinta on ohjelman luoma fantasiamaailma.

Tavalliset suomalaiset tempaistaan arjestaan kaukomaiden helteeseen ja laitetaan kolmeksi viikoksi yhteen ventovieraiden kanssa. Alituiseen juopotellaan ja vielä useammin tilitetään omia tuntemuksia. Ja kamerat valvovat jatkuvasti kaikkea.

Iltanuotiovideot aiheuttavat pariskuntien osapuolten välillä skismaa, mutta ongelmista ei pääse keskustelemaan kumppanin kanssa. Osallistujat ovat yksin pohdintojensa kanssa, ja saaren sinkut vain vahvistavat heidän omaa näkemystään asioista. Samalla sinkut vetävät roolinsa eli luovat vaikutelman, että mikäli pettäminen vain kiinnostaa, se on mahdollista.

”Ihmiset varmasti joutuvat hyvin suureen kuplaan. Ympäristö on äärimmäisen stimuloiva, eikä omassa arjessa olisi ikinä mahdollisuutta pohtia omaa parisuhdetta näin kattavasti. Kyllä se mielenkiintoinen ihmiskoe on”, Moisio sanoo.

On hellyttävää seurata, kuinka nopeasti kummassakin leirissä muodostuu yhteenkuuluvuuden tunne. Viettelysten saari on kuin irstas rippileiri, jossa vannotaan ikuista ystävyyttä viikon tuntemisen jälkeen.

Sami Kuronen on kuin viileä riparipappi, joka voittaa nopeasti luottamuksen ja voi mennä aamulla sängynreunalle tiedustelemaan toverillisesti eilisiltaisten juhlien kulkua. Saman iltana hän kuitenkin tenttaa kymmentä käskyä leirinuotion loimussa.

Kaikkihan on kuin 1960-luvun psykologisesta ihmiskokeesta! Tietysti sillä erotuksella, että ketään ei ole pakotettu osallistumaan Temptation Islandiin. Ohjelmaan haluavia kuitenkin riittää jonoksi asti.

Moisio uskoo, että monet osallistujat todella haluavat koetella parisuhteensa kestävyyttä. Toisilla tärkein syy hakeutua ohjelmaan lienee puhdas seikkailunhalu. Eikä tositelevision tuomasta julkisuudestakaan ole välttämättä haittaa urasuunnitelmien kannalta.

Mira, Mattu ja Emilia puhuvat juuri nähdyistä iltanuotiovideoista. Kuva: lars johnson / Nelonen

Saarella tehdään suuria oivalluksia itsestä, kumppanista ja tulevaisuudesta. Ovatko oivallukset ympäristön luomia, vai kestävätkö ne myös lentokoneen laskeuduttua Suomen räntäsateeseen?

”Ehkä minulla on lapsenusko siihen, että monella oivallukset saattavat olla oikeita. Uskon, että reissu on monelle kannattava ja hieno kokemus. Mutta jos itse olisin paratiisisaarella, voisi oman suhteen pohtiminen olla hyvin vaikeaa, koska ympäristö olisi niin erilainen.”

Moisio sanoo kunnioittavansa ohjelmaan osallistuvia, koska oman parisuhteen julkinen koettelu vaatii suunnatonta rohkeutta. Hänestä itsestään ei olisi lähtijäksi – ei nyt eikä nuorempana.

”Minä olisin varmasti hyvin mustasukkainen. Kävisi kuin Joskulle ja Karimille eli olisimme lentokentällä jo ennen kuin on saatu matkalaukut purettua.”

Mutta kuten mediatutkija Hietala totesi, ei tarvitse itse lähteä paratiisisaarelle oppiakseen jotakin.

Mitä Temptation Island on opettanut Harri Moisiolle?

Hän pohtii vastausta pitkään.

”Ohjelma on tehnyt selväksi, että jokaisessa on aika paljon hyvää. Minua aina hämmentää sosiaalisessa mediassa, kuinka ilkeästi ohjelman osallistujista tavataan sanoa. Ihminen saattaa törttöillä humalapäissään, mutta seuraavassa käänteessä hän huomaa sen itsekin ja ottaa opikseen.”

Temptation Island Suomea esittävä Nelonen, Moision työnantaja Radio Rock ja Nyt-liite kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Nyt.fi-kolumni|Ajattelin tehdä karanteenin aikana kaikenlaista järkevää. Sitten vilkaisin Temptation Island Suomea

Nyt.fi|Ironinen, limainen ja obsessiivisesti seurattu Temptation Island Suomi alkaa – tässä aloittelijan opas

Parisuhde|Juontaja Sami Kuronen on seurannut vuosia pettäjien touhuja, ja nyt hän kertoo, miten Temptation Island on muuttanut hänen ajatuksiaan hyvästä parisuhteesta

Nyt.fi luetuimmat

Luetuimmat

Uusimmat